Φεύγουν από τη Μόρια, ανέτοιμη να τους υποδεχτεί η βόρεια Ελλάδα

Σε εξέλιξη είναι από τα ξημερώματα η επιχείρηση μεταφοράς 1.500 προσφύγων και μεταναστών από τη Μυτιλήνη με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στις 10:30 ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της επιχείρησης καθώς με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν 635 άτομα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ενώ ξεκίνησε η μεταφορά των υπόλοιπων.

Χίλια άτομα θα πάνε στη δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.

Στη δομή της Νέας Καβάλας διαμένουν ήδη σε κοντέινερ 924 πρόσφυγες (επισήμως η χωρητικότητα είναι 700 ατόμων και από τον περασμένο Μάιο ήδη μένουν σε σκηνές 450) και μετανάστες 25 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», χαρακτηριστικό του «χάους» στο οποίο θα κληθούν να διαβιώσουν οι πρόσφυγες είναι το γεγονός πως ο χώρος δεν έχει καν διοίκηση και τη διαχείριση έχει αναλάβει ΜΚΟ, συγκεκριμένα το Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση προσανατολιζόταν να κλείσει τελείως τη συγκεκριμένη δομή.

Όλος ο χώρος τροφοδοτείται με ρεύμα από δύο γεννήτριες οι οποίες λειτουργούν από το 2016 και δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση, η μία μάλιστα εξ αυτών πριν από δύο μήνες είχε υποστεί ζημιά, με αποτέλεσμα όλη η δομή να ηλεκτροδοτείται για κάποιο χρονικό διάστημα για δύο μόλις ώρες.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν από το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.

πηγή ΕΦ.ΣΥΝ.