Eπιχείρηση της Ελληνικής Αστυνoμίας σε τέσσερα υπό κατάληψη κτίρια στην πλατεία Εξαρχείων. EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Νόμος και τάξη» στις «πλάτες» μεταναστών και προσφύγων

Η πέμπτη αστυνομική έφοδος της αστυνομίας στα Εξάρχεια έχει ως στόχο τέσσερα κατειλημμένα κτίρια στις οδούς Σπ. Τρικούπη, Καλλιδρομίου και Φωτήλα και ολοκληρώθηκε με προσαγωγές 143 προσφύγων και μεταναστών. Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΟΑΣΥ.

Το σχέδιο («Ξένιος Δίας») του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια έχει ξεκινήσει, όπως φαίνεται, να εφαρμόζει η κυβέρνηση στα Εξάρχεια με επιχειρήσεις σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Οι επιχειρήσεις «σκούπα» στην περιοχή ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες του Αυγούστου με αφορμή την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών και των διάφορων κυκλωμάτων χωρίς σημαντικά αποτελέσματα ενώ τη Δευτέρα (26/08) η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε προσαγωγές 143 προσφύγων και μεταναστών σε τέσσερα κατειλημμένα κτίρια στις οδούς Σπ. Τρικούπη, Καλλιδρομίου και Φωτήλα.

Copyright: Nikos Christofakis

Συγκεκριμένα, από δύο κτίρια στην οδό Σπ. Τρικούπη 17 και 19 προσήχθησαν 143 άτομα και μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για να διερευνηθεί αν κατέχουν νόμιμη άδεια παραμονής στη χώρα. Πρόκειται για 61 Αφγανούς, 39 υπηκόους Ερυθραίας, 17 Ιρακινούς, 12 Ιρανούς, 11 Τούρκους και έναν Κερουνέζο, έναν Σύρο και έναν Σαουδάραβα. 

Οι περισσότεροι, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, έχουν ζητήσει άσυλο, ενώ όταν διαπιστώθηκε ότι οι ανήλικοι ήταν μέλη οικογενειών και δεν ήταν ασυνόδευτοι, οι αστυνομικοί άρχισαν να αναζητούν δομές φιλοξενίας προκειμένου να μεταφερθούν με τους γονείς τους σε αυτές. Για εννέα μετανάστες που δεν διέθεταν έγγραφα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία διοικητικής απέλασης.

Αργά το βράδυ όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ., οι 134 μετανάστες μεταφέρθηκαν σε προσωρινό ξενοδοχειακό κατάλυμα ενώ τις επόμενες ημέρες θα φιλοξενηθούν οριστικά σε δομές μεταναστών της ενδοχώρας.

Να σημειώσουμε πως από την χολιγουντιανή επιχείρηση δεν βρέθηκε ούτε ίχνος από όπλα ή βόμβες μολότοφ αλλά ούτε και ναρκωτικές ουσίες που θα δικαιολογούσαν την υπερκινητοποίηση ισχυρότατων δυνάμεων στις οποίες συμμετείχαν άνδρες των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ, της ΔΙΑΣ, της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας. 

Οι «εκκαθαρίσεις» στα Εξάρχεια έρχονται λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη που έχει θέσει ως στόχο ήπιου χαρακτήρα παρεμβάσεις για τον εξωραϊσμό της εικόνας της περιοχής.

Η αστυνομική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

Εξάρχεια - Δευτέρα 26 Αυγούστου 

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συγκέντρωση στην Κατάληψη Νοταρά (26/08) από την «Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26». Ανοιχτή συνέλευση στο κτίριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο (26/08). 

Η αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. «Χολιγουντιανή παράσταση» χαρακτηρίζει την επέμβαση το ΜέΡΑ 25.

Εντύπωση προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών, Σταύρου Μπαλάσκα. Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ.που διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής ΕξέτασηςΠηγή ΕΦ.ΣΥΝ.