Ακυρώνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ που είχε ψηφιστεί για φέτος

Ακυρώνεται στην πράξη η μείωση του ΕΝΦΙΑ που είχε ψηφιστεί για φέτος. Η κυβέρνηση προχωρά σε προσαρμογές των δαπανών για το 2019 προκειμένου να διασφαλίσει τον δημοσιονομικό στόχο με πρώτη τη μεσοσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για φέτος. 

Συγκεκριμένα στις συναντήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές έδωσε διαβεβαιώσεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ υποσχέθηκε και κάποιες περικοπές ώστε τα μέτρα που ελήφθησαν το Μάιο να μην μπλοκάρουν τους δικούς του σχεδιασμούς. Ανάμεσα στις περικοπές αυτές είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%, που ψήφισε στο τέλος του 2018 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 
 
 

Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να καταργηθεί αυτή η μείωση και τη θέση της να πάρει μια αντίστοιχη μείωση του φόρου κατά 10%, που όμως θα ψηφίσει άμεσα η νέα κυβέρνηση με το πρώτο μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου. 

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο θα διευρυνθεί ο χρόνος υλοποίησης της μείωσης κατά 30% του φόρου από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θα γίνει σε τρία αντί σε δύο χρόνια. Δηλαδή αντί να γίνει μείωση 20% για το 2020 και 10% για το 2020 θα γίνουν τρεις ετήσιες μειώσεις της τάξης του 10%, αρχής γενομένης από φέτος, με ολοκλήρωση του συνόλου της μείωσης το 2021.πηγή tvxs