Με τη διαδικασία του επείγοντος η συζήτηση και επεξεργασία του ν/σ για τις 120 δόσεις

Με τη διαδικασία του επείγοντος άρχισε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου "Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις".

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε τη διαδικασία του επείγοντος σημειώνοντας, δια του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, ότι το επείγον δικαιολογείται από μια σειρά θεμάτων που πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα όπως για παράδειγμα, η κατάργηση των ηλικιακών περιορισμών για τον επιζώντα σύζυγο στις συντάξεις χηρείας.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε το νομοσχέδιο να συζητηθεί στη Βουλή με την "κανονική διαδικασία", αλλά, κατά πλειοψηφία, έγινε δεκτή η εισήγηση της κυβέρνησης και έτσι το μεσημέρι έχει οριστεί δεύτερη συνεδρίαση με αντικείμενο την ακρόαση φορέων.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει αυτό που πρέπει μα αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ασφαλισμένο, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη ρύθμιση οφειλών διαψεύδει κατηγορηματικά την καταστροφολογία στην οποία επιδίδεται η αξιωματική αντιπολίτευση όλα τα τελευταία χρόνια για να απαξιώσει τη μεγάλη προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης», ανέφερε κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Η παρούσα κυβέρνηση έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει, θεσμικά και πολιτικά, αυτό που πρέπει, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ασφαλισμένο, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «σήμερα που το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι πλέον βιώσιμο, μπορεί η κυβέρνηση να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις διαρκώς».

Κατηγόρησε, επίσης, τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο αν και παρέδωσε 1,1 δισ. ευρώ χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και 400.000 αδιεκπεραίωτες συντάξεις, αλλά σήμερα η χώρα έχει έναν ΕΦΚΑ πλεονασματικό».

Ο κ. Βαρδάκης, αναφερόμενος στην παρέμβαση για τις συντάξεις χηρείας, είπε ότι η κυβέρνηση είχε ιερή υποχρέωση και καθήκον να άρει μια μεγάλη αδικία και γι΄αυτό επιφέρει ευνοϊκές μεταβολές στο καθεστώς συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις θανάτου.

«Σταθεροί στις δεσμεύσεις μας για την υλοποίηση μέτρων υπέρ του κόσμου της εργασίας, φέραμε μέτρα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων εργαζομένων, μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι το σημερινό νομοσχέδιο συνεχίζει την ίδια διαδρομή αφού προωθεί και άλλα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων.

Αναφορικά με τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης, ο κ. Βαρδάκης επισήμανε τις διατάξεις για το επίδομα στέγασης, για την έκτακτη οικονομική βοήθεια στις οικογένειες ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από σεισμό ή άλλα φυσικά φαινόμενα, και επισήμανε και τις ρυθμίσεις για τις προνοιακές παροχές του ΟΠΕΚΑ που προβλέπεται ότι είναι ποσά αφορολόγητα και δεν κατάσχονται.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα μέτρα που ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός. «Η ΝΔ παρέδωσε κοινωνικά ερείπια. Είπε στους νέους ανθρώπους να δουλέψουν για 280 ευρώ θεσπίζοντας τον αισχρό υποκατώτατο που αυτή η κυβέρνηση κατάργησε και έχει το θράσος να μιλάει. Θέσπισε τα 2ωρα, τα 3ωρα, την εκ περιτροπής απασχόληση και έχει το θράσος να μιλάει. Η ΝΔ ήταν, είναι και παραμένει επικίνδυνη για το σύνολο των πολιτών», είπε και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πει «ένα μέτρο υπέρ των εργαζομένων που πρότεινε τα τελευταία χρόνια».

«Τα ψέματα και οι θεατρινισμοί δε σώζουν την κυβέρνηση από την επερχόμενη συντριβή», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τη ρύθμιση οφειλών

«Ούτε τα ψέματα, ούτε οι θεατρινισμοί μπορούν να σώσουν την κυβερνητική πλειοψηφία από την πολιτική συντριβή που έρχεται σε λίγες ημέρες», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος πάντως δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τη ρύθμιση των οφειλών διότι σήμερα η εικόνα των οφειλών προς ΦΚΑ και εφορίες είναι τραγική.

Ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, μέσα σε τέσσερα χρόνια, εξαφάνισε, από την υπερφορολόγηση και τις εξοντωτικές εισφορές, τη μεσαία τάξη και ότι όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αυτό, αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε, χθες, ο πρωθυπουργός, «προσπαθούν και δεν τα καταφέρνουν να επιστρέψουν στο 2014».

«Παρότι φέρνετε τις ρυθμίσεις οφειλών για μικροκομματικές σκοπιμότητες, εμείς θα ψηφίσουμε διότι είναι επιβεβλημένες και αναγκαίες», είπε ο Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη πολιτική διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο ευθύνης και πατριωτισμού, διότι το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει τη ρύθμιση που είχε φέρει η ΝΔ και μάλιστα υπονόμευσε και τη ρύθμιση διότι καλούσε τον κόσμο να μην πληρώσει.

Ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε «επίδομα ευρωεκλογών στην προσπάθεια εξαγοράς της συνείδησης των ψηφοφόρων» τη 13η σύνταξη και εκτίμησε ότι δεν πείθει κανέναν. Αναφέρθηκε επίσης και στους μισθούς για να καταγγείλει ότι ενώ το 2014 οι μισθοί είχαν αυξηθεί στην Ελλάδα 1,9% αλλά το 2017 «επί φιλεύσπλαχνου ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν αρνητικοί πρωταθλητές, σε επίπεδο Ευρώπης με μείωση μισθών ύψους 3,5%».

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι η ΝΔ καταθέτει σήμερα την τροπολογία για την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει μείωση του αφορολόγητου, διότι οι απώλειες για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους θα είναι τεράστιες. «Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τις καλές σχέσεις, καταθέτω με την υπογραφή του προέδρου της ΝΔ και όλων των βουλευτών, την τροπολογία για την κατάργηση του επαίσχυντου, του βάρβαρου, του σκληρού αφορολόγητου», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να την ψηφίσει για να μην χάσουν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι.

Παράλληλα εξαπέλυσε προσωπική επίθεση σε βάρος της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου διότι δεν απαντά στις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή για τις εκκρεμείς συντάξεις και την αλλοίωση του μητρώου εκκρεμών συντάξεων, θέμα για το οποίο, θα υπάρξει ΕΔΕ με την αλλαγή κυβέρνησης.
ΑΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54