Στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού η Ελλάδα χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού η Ελλάδα χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίησηΠαρά την έλλειψη οργανωμένης στρατηγικής από την ελληνική Πολιτεία για την ένταξη της χώρας στον χάρτη με τους προορισμούς ιατρικού τουρισμού, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως σημείο αναφοράς στην αναπαραγωγή ιατρική, λόγω των εξαιρετικών ποσοστών επιτυχίας των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόζουν οι Έλληνες επιστήμονες. 

Περισσότερες από 1.000 γυναίκες υπολογίζεται ότι ταξιδεύουν μέχρι τη χώρα μας -σε ετήσια βάση- προκειμένου να διαπιστώσουν στην πράξη αυτό που συζητιέται με αμείωτο ενδιαφέρον στα διάφορα διαδικτυακά
forum γυναικών με προβλήματα γονιμότητας. Ότι, δηλαδή, στην Ελλάδα, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας ανά προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης (άνω του 50% σε ορισμένα κέντρα), με πιο «φιλική» νομοθεσία όσον αφορά στους ηλικιακούς περιορισμούς, αλλά και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με χώρες, όπως η Αυστραλία ή οι ΗΠΑ.

«Το κόστος ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη, κυμαίνεται από 18.000 έως 20.000 δολάρια, μαζί με την φαρμακευτική αγωγή, ενώ στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ», όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος,Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών και του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας.
«Τα ποσοστά επιτυχίας των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης υπερβαίνουν το 50%, και αυτό οφείλεται κυρίως στην εμπειρία της επιστημονικής μας ομάδας και στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζουμε, τα οποία είναι εξατομικευμένα, ανάλογα με την κάθε περίπτωσης γυναίκας. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και το μειωμένο άγχος που έχει η γυναίκα, καθώς συνδυάζει την εμβρυομεταφορά με διακοπές στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο κ.Πάντος αναφερόμενες σε στατιστικά στοιχεία του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που διευθύνει.
 

Σύμφωνα με τον κ.Πάντο, τα τελευταία χρόνια, μόνο από την Αυστραλία έχουν έρθει τουλάχιστον 300 γυναίκες προκειμένου να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα και αρκετές από αυτές επιστρέφουν για να αποκτήσουν και δεύτερο παιδάκι. «Οι ηλικιακοί, αλλά και άλλοι περιορισμοί- όπως οι θρησκευτικοί- που ισχύουν σε αρκετές χώρες, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό κόστος της εμβρυομεταφοράς στις χώρες αυτές, καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό, παγκοσμίως, για τέλεση
IVF. Πρόσφατα, μάλιστα, το Κέντρο μας έκανε ένα πολύ φιλόδοξο άνοιγμα και σε λιγότερο παραδοσιακές «αγορές», όπως της Ανατολικής Ευρώπης. Ήδη, καθημερινά, έχουμε δεκάδες επιβεβαιώσεις για έλευση στο Κέντρο μας, γυναικών από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία, ενώ η Κίνα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία διεθνώς, όπως το CNN, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως ιδανικό προορισμό αναπαραγωγικού τουρισμού». 

Η Ελλάδα θεωρείται «η ασφαλέστερη χώρα για να γεννήσει μια γυναίκα», όπως έγραφε πριν έναν χρόνο η βρετανική εφημερίδα
The Independent, εξηγώντας ότι στη χώρα μας καταγράφεται η μικρότερη αναλογία παιδικής θνησιμότητας στη γέννα, παγκοσμίως, με μόλις έναν θάνατο ανά 31,800 γεννήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54