Ονομαστική ψηφοφορία σήμερα για τη ρύθμιση που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας

Για σήμερα Παρασκευή στις 12:30 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η ονομαστική ψηφοφορία για τη ρύθμιση που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η συζήτηση για την τροπολογία έχει αρχίσει από την Πέμπτη.

Ο νόμος καλύπτει  7 στους 10 δανειολήπτες, που έχουν «κόκκινα» δάνεια.

Το όριο για τις επιχειρηματικές οφειλές μειώθηκε στις 100.000 από τις 130.000 ευρώ.

Παραμένει το όριο των 130.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια.

Παράλληλα, προβλέπεται πως για την εμπορική αξία θα λαμβάνεται υπόψη αυτή που είναι στα βιβλία των τραπεζών, ενώ ο αιτών θα μπορεί να αποδείξει πως η εμπορική αξία δεν είναι αυτή που αναφέρεται στα βιβλία.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή αυτή σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα για κρατική επιχορήγηση και να διασφαλιστεί η προϋπόθεση να προχωρήσουμε μπροστά και να δοθεί το «πράσινο» φως για την αποπληρωμή του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.

Για ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας ότι με την τροπολογία επιμερίζεται το κόστος ανάμεσα σε κράτος, τράπεζες και δανειολήπτες,

Περισσότεροι από 1.170.000 συμπολίτες μας θα ωφεληθούν από το επίδομα στέγης και το επίδομα «κόκκινου» δανείου τόνισε  η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στην παρέμβασή της στη Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.