Φωτό αρχείου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Δηλητηριάσεις εργαζομένων στο εργοστάσιο της «FOPPEN» από ψεκασμούς χωρίς μέτρα ασφαλείας

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στο εργοστάσιο της «FOPPEN» στην Πρέβεζα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν στη διάρκεια ψεκασμών σε πτέρυγες του εργοστασίου χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την ασφάλεια του προσωπικού, το αποτέλεσμα ήταν πάνω από 10 εργαζόμενοι να πάθουν δηλητηρίαση, πολλοί αισθάνθηκαν αδιαθεσία, άλλοι μετέβησαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και πυρετό και άλλοι λιποθύμησαν εντός του εργοστασίου.

Το γεγονός καταγγέλλει  το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Νομού σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτό το σύνηθες φαινόμενο έρχεται ως συνέχεια των άθλιων συνθηκών εργασίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι, της εντατικοποίησης της εργασίας, των εξαντλητικών ωραρίων, της άγριας εκμετάλλευσης, συνθήκες οι οποίες οδηγούν στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων που αποσιωπώνται από την εργοδοσία και οι εργαζόμενοι, υπό το φόβο της απόλυσης, αποκρύπτουν την έλλειψη ιατρού εργασίας σε ένα τόσο ευαίσθητο, για την υγεία των εργαζομένων, χώρο.

Για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται ότι η ζωή των εργαζομένων δεν έχει καμιά αξία μπροστά στο κέρδος των επιχειρήσεων, τα μέσα και μέτρα προστασίας τους στους τόπους δουλειάς αποτελούν επιπλέον κόστος για την εργοδοσία και πατώντας στο ανύπαρκτο υποτυπώδες νομικό πλαίσιο και στις τεράστιες ελλείψεις των ελεγκτικών οργανισμών, που έχουν φτιάξει όλες οι κυβερνήσεις για να υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις για κερδοφορία και αυτά τα υποτυπώδη μέτρα δεν εφαρμόζονται.

Στον κλάδο της Μεταποίησης - Συσκευασίας - Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με τεράστιο όγκο επιχειρήσεων και με τεράστια κερδοφορία, τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς. Η ίδια η εντατικοποίηση της εργασίας, η οποία πηγάζει από το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι η βασική αιτία αυτών των φαινομένων. Τα νομοθετήματα της ΕΕ που έχουν εφαρμοστεί, στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, από όλες τις αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά, έχουν λύσει τα χέρια της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, οι νέες μορφές εργασιακής ζούγκλας, η εργασία-λάστιχο, οι μισθοί πείνας, οι τσακισμένες ΣΣΕ, η καταστρατήγηση του 8ωρου - 5θήμερου, οι εξαντλητικές υπερωρίες, η έλλειψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Σήμερα οι εργαζόμενοι βγάζουν ένα ακόμα συμπέρασμα, την ανάγκη ύπαρξης σωματείου στην επιχείρηση, σωματείο που θα διεκδικεί, θα συγκρούεται με την εργοδοσία, δεν θα κάνουν πίσω από τα συμφέροντα των εργατών.

Μόνο έτσι θα αντιμετωπίζουν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση των εργαζομένων να μη σηκώσουν κεφάλι, να μη διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση, να πυκνώσουν τις γραμμές του κλαδικού τους συνδικάτου, να βάλουν εμπόδια και να ανατρέψουν τα σχέδια αστικών κυβερνήσεων - ΕΕ - εργοδοσίας, που τους καταδικάζουν σε αυτές τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, διεκδικώντας τη ζωή που τους αξίζει. Διεκδικώντας αυξήσεις σε μισθούς, ΣΣΕ, μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, εργασιακά δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους».

πηγή  902.gr