Οι πέντε δράσεις για την επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς

Σε εφαρμογή μπαίνουν άμεσα τα πέντε σημεία δράσης στα οποία κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο μετά την πολύωρη συνεδρίαση του, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρώτη δράση αφορά την κατάρτιση εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης οικιστικών στρεβλώσεων, κάτι που θα γίνει με ευθύνη του Γιώργου Σταθάκη και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να μην ξαναβιώσει η χώρα ανάλογες τραγωδίες  στο μέλλον.

Η δεύτερη δράση αφορά την αναμόρφωση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του πλαισίου πολιτικής προστασίας, ώστε τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται και επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Αποφασίστηκε ακόμη καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού να υπάρξουν μεικτές περιπολίες από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Στρατό σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου, και σ’αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί και η εμπειρία που υπήρξε από τις μεικτές περιπολίες στο Μάτι η οποίες φαίνεται να αποδίδουν.

Η τέταρτη δράση αφορά την «τάχιστη υλοποίηση των μέτρων ανακούφισης τα οποία ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ώστε να ωφεληθούν άμεσα οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, χωρίς να απαιτούνται δεκάδες δικαιολογητικά για τους δικαιούχους».

Τέλος, η 5η δράση θα αφορά το σχέδιο για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού για τις πληγείσες περιοχές, αλλά και το σχέδιο για την αξιοποίηση των χρημάτων που θα διατεθούν στις οικιστικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ