Κινητοποίηση σωματείων στις 15 Μάη ενάντια στα νέα διόδια στην Άσπρη Άμμο στην Καβάλα

Την αντίθεσή τους στο νέο χαράτσωμα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την εγκατάσταση μετωπικού σταθμού διοδίων στην Άσπρη Άμμο στην Καβάλα, εκφράζουν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτ. Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούν σε κινητοποίηση την Τρίτη 15 του Μάη στη 1 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, με συνθήματα αιτήματα «Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια» και «Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας».

Σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν:

«Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη". Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων που λυμαίνονται τους δρόμους. Η λαϊκή οικογένεια έχει χρυσοπληρώσει τους δρόμους της χώρας. Με τη φορολόγηση, η οποία καταλήγει στις τσέπες των κατασκευαστικών ομίλων ως επιδοτήσεις (είτε κρατικές είτε ευρωενωσιακές). Με το δανεισμό των ομίλων που γίνεται με εγγύηση του Δημοσίου (δηλαδή με χρήματα του ελληνικού λαού). Με την τοποθέτηση των διοδίων, ενός ''χαρατσιού'' που το καρπώνονται οι ανάδοχοι όμιλοι πριν ακόμα παραδώσουν το έργο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι μεγαλοκατασκευαστές εκβιάζουν με τις προθεσμίες παράδοσης των έργων και ζητούν κι άλλα από το κράτος.

Την ίδια ώρα που κατασκευάζονται τα κεντρικά οδικά δίκτυα ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη, ασφαλής και ταχεία μεταφορά εμπορευμάτων, η χρήση αυτών των δικτύων γίνεται απαγορευτική για τους εργαζόμενους λόγω κόστους και το υπόλοιπο οδικό δίκτυο αφήνεται κυριολεκτικά στην ''τύχη'' του και γίνεται με τον καιρό από ακατάλληλο έως επικίνδυνο. Τέτοια παραδείγματα δεν είναι και λίγα στην ΠΕ Καβάλας.

Υποκριτικές και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες είναι και οι φωνές που ενώ ''διαμαρτύρονται'' σήμερα για τα διόδια, αποδέχονται τη λογική της ΕΕ που λέει ''ο χρήστης πληρώνει''. Διαφωνούν απλώς στον τρόπο που θα γίνεται η πληρωμή και στην τοποθέτησή τους σε σχέση με την ολοκλήρωση των έργων. Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τη λογική της διευθέτησης του θέματος των διοδίων με την κατάργηση κάποιων σταθμών ή τη μεταφορά σε άλλα σημεία ή την δωρεάν μετακίνηση κατοίκων ορισμένων χωριών που είναι δίπλα.

Κανένας δεν μπορεί να πατά σε δυο βάρκες. Ή είσαι υπέρ των διοδίων και την παράδοση των οδικών αξόνων στους επιχειρηματικούς ομίλους, ή θα είσαι υπέρ της κατάργησης όλων των διοδίων. Κάθε άλλο αίτημα, πέρα από την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων, την ακύρωση της σύμβασης - παράδοσης των εθνικών οδικών δικτύων στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάλπικη αντίθεση για τα διόδια, στη ληστεία που γίνεται οδηγώντας ακόμα και στη θυσία ανθρώπινων ζωών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Την κατάργηση άμεσα όλων των διοδίων. Δρόμους ελεύθερους, ασφαλείς, για να εξυπηρετείται άνετα και γρήγορα ο λαός.

Την κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών δικτύων σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα οδικά έργα και τις υποδομές να τα αναλαμβάνει το κράτος, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις του λαού.

Να κατασκευάζονται γρήγορα και σωστά οι παράδρομοι, οι κόμβοι, οι διαπλατύνσεις και όποιο άλλο έργο είναι αναγκαίο, ώστε να κινούνται με ασφάλεια οι διερχόμενοι.

Συγκοινωνίες δημόσιες, φθηνές, τακτικές, δωρεάν για τους ανέργους, άπορους, μερικά απασχολούμενους, φοιτητές, μαθητές.

Το σταμάτημα κάθε δίωξης και την ακύρωση κάθε καταδίκης όσων αγωνίζονται για την κατάργηση των διοδίων ή αρνήθηκαν να πληρώσουν».
πηγή 902.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54