Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα για πρώτη φορά η προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis


Το απόγευμα της Δευτέρας 5 Μαρτίου 2018 συνέρχεται για πρώτη φορά, η προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει το σκάνδαλο Novartis.


Εν μέσω συνεχιζόμενης πολιτικής κόντρας, σήμερα το απόγευμα ανοίγει η αυλαία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο Novartis.
Νέα στοιχεία για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων φέρνει στο φως η έρευνα του FBI. Στο κάδρο των εισαγγελικών αρχών τεσσερισήμισι χιλιάδες γιατροί και ιατρικοί επισκέπτες για το αδίκημα της δωροληψίας. Μήνυμα από τον πρωθυπουργό για εξονυχιστική διερεύνηση των σκανδάλων διαφθοράς μέχρι τέλους.


Στο πεδίο των ερευνών, τραπεζικούς λογαριασμούς, εμβάσματα και υπεράκτιες εταιρείες σε παραδείσια νησιά που φέρονται να συνδέονται με την υπόθεση Νοβάρτις, φέρνουν στο φως τα στοιχεία που προέκυψαν από τη νέα έρευνα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη διαβιβαστεί στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Τα νέα στοιχεία φέρονται να αποκαλύπτουν ένα δαιδαλώδες σύστημα για τη ροή του μαύρου χρήματος, πολιτικού και μη και σύμφωνα με τη Real News, η νέα έρευνα του FBI «δίνει» ονόματα ακόμα και συνεργατών πολιτικών προσώπων, που φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση.

Νέα στοιχεία έχουν προκύψει και από την έφοδο των εισαγγελικών αρχών στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα και φέρονται να βάζουν στο κάδρο σχεδόν 4.500 γιατρούς, του δημοσίου και ιδιώτες, οι οποίοι ελέγχονται για δωροδοκία από τη Νοβάρτις, με ποσά από 1.000 έως και 5.000 ευρώ, κατά το διάστημα Ιανουαρίου 2016 – 2017.

Οι καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων βάζουν στο κάδρο του χρηματισμού ακόμα και ιατρικούς επισκέπτες, οι οποίοι αναλάμβαναν να κλείνουν συμφωνίες με τους γιατρούς, προκειμένου να προωθούν τα προϊόντα της Νοβάρτις και να ρίχνουν τη φαρμακευτική δαπάνη.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Documento, οι πωλητές της Νοβάρτις είχαν διπλή αποστολή: όχι μόνο να βάλουν σε ιατρεία και νοσοκομεία τα φάρμακα της εταιρείας, αλλά και να βγάλουν εκτός ανταγωνισμού αντίστοιχα φάρμακα άλλων εταιρειών. Πολλές φορές, μάλιστα, εμφανίζονται να συμπληρώνουν οι ίδιοι ψεύτικα πρωτόκολλα φαρμάκων ως «φανταστικοί» ασθενείς.

Τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας με εικονικές κλινικές μελέτες και υπερσυνταγογραφήσεις που κάλυπταν δωροδοκίες γιατρών, περιγράφει στην κατάθεσή της η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Όπως αναφέρει η «Κελέση», η μητρική Νοβάρτις στην Ελβετία τιμολογούσε τα προϊόντα που παρέδιδε στη Νοβάρτις Ελλάς με τιμή πολλαπλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Οι εντολές για την καταβολή των ποσών-αμοιβών στους συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες δίνονταν με εντολή των αρμόδιων υπαλλήλων της Νovartis Hellas μέσω web banking και τα χρήματα διοχετεύονταν πάντα από τον προαναφερόμενο λογαριασμό Novartis Pharma AG απευθείας στους λογαριασμούς των δωροδοκούμενων αποδεκτών. Τα έντυπα (εν είδει τιμολογίου), βάσει των οποίων γίνονταν οι πληρωμές στους γιατρούς, εν συνεχεία αποστέλλονταν στη μητρική εταιρεία στην Ελβετία και σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα καταστρέφονταν.

Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες και για το πώς η Νοβάρτις, την περίοδο 2011-2012, κατάφερε να προωθήσει στη φαρμακευτική αγορά τα δικά της προϊόντα έναντι των ανταγωνιστών της.

Χάπι κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας εμφανίζεται να μπαίνει εμβόλιμα στο δελτίο τιμών φαρμάκων και να τιμολογείται με αστραπιαίες διαδικασίες από το υπουργείο υγείας. Το χάπι της Νοβάρτις που προωθήθηκε ως το πρώτο φάρμακο κατά της συγκεκριμένης πάθησης, τιμολογήθηκε στη διπλάσια τιμή από αντίστοιχα φάρμακα άλλων εταιρειών (1.473 ευρώ / 883 ευρώ & 696 ευρώ).

Στο μεγάλο κόλπο που φέρεται να είχε στήσει η Νοβάρτις για την προώθηση των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, εμφανίζονται να εμπλέκονται και οι φαρμακαποθήκες, όπως αναφέρεται στο δελτίο του FBI.

Υπήρχαν δύο κατηγορίες χονδρέμπορων. Απευθείας στα ελληνικά νοσοκομεία και στα ιδιωτικά φαρμακεία. Υπήρχε ένας σύνδεσμος μεταξύ των φαρμακοποιών και των χονδρεμπόρων της Novartis παρά το ότι τα φάρμακα είχαν διαφορετικές τιμές. Υφίστατο ένα ξεχωριστό τμήμα μέσα στη Novartis που ήταν επιφορτισμένο με την αύξηση πωλήσεων για τα προς εξαγωγή φάρμακα σε τοπικές θυγατρικές.

Σύμφωνα με την έρευνα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι χονδρέμποροι λάμβαναν κέρδος 5 με 6% από τα φαρμακεία, ενώ από τις εξαγωγές το περιθώριο κέρδους τους κυμαινόταν σε τριπλάσια νούμερα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54