Ιδού το Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης (ΣΟΑ): τα τετράγωνα είναι ζώνες πολεοδόμησης, όπως γίνεται σε όλα τα σχέδια πόλης δηλαδή. Μόνο που εδώ μας δείχνουν ότι έχουν σκοπό να κόψουν και να πουλήσουν οικόπεδα ακόμη και πάνω στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά, εκεί που ξέρουν ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές αρχαιότητες (ΠΕ οικισμός κλπ), αλλά η Υπουργός Πολιτισμού σφυράει αδιάφορα!

ΕΑΚ ΥΠΠΟ: Το Ελληνικό στο ΚΑΣ την Τετάρτη ( ; ) – σύγχυση στους «έγκριτους» αρθρογράφους της Καθημερινής!

Αναδημοσίευση από eakyppo.wordpress.com


Όπως μας πληροφορεί από το πρωτοσέλιδό της σήμερα η «έγκριτη» Καθημερινή (του ίδιου Ομίλου ΣΚΑΪ που έχει περίπου εργολαβικά αναλάβει να «σπρώχνει» τις θέσεις του Λάτση και του ΤΑΙΠΕΔ) και ο δημοσιογράφος Η. Μπέλλος,την Τετάρτη πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το ζήτημα του Ελληνικού. Αν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, που είναι πιθανό, εκεί θα σταματά και η εγκυρότητα του άρθρου!  

Διότι, κατά τα λοιπά, το άρθρο επανέρχεται για να υποστηρίξει με μεγάλη καθυστέρηση ένα θέμα που έχει ήδη «καεί»: το περίφημο Μνημόνιο που υπέγραψε η Λ. Κονιόρδου με την Ελληνικό ΑΕ! Οι «αποκαλύψεις» της εφημερίδας για τα περιεχόμενα του Μνημονίου αυτού (το οποίο η «έγκυρη» εφημερίδα το παρουσιάζει ως… αποκλειστικότητα, ενώ σε αυτό το μπλογκ το δημοσιεύσαμε και ήταν στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου την 1η Σεπτέμβρη!), τα οποία δήθεν προστατεύουν τις αρχαιότητες, είναι τόσο «έγκυρες» όσο και οι πληροφοριοδότες του αρθρογράφου…

Γράφει, λοιπόν, ο κ. Μπέλλος:  «Όπως εξηγούν νομικοί σύμβουλοι με εμπειρία σε αυτές τις υποθέσεις, «σχεδόν για όλα τα μεγάλα έργα στρατηγικής σημασίας δημόσια και ιδιωτικά όπως το μετρό της Αθήνας ή το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος ακολουθείται η θεσμοθετημένη διαδικασία κατάρτισης μνημονίων συναντίληψης και συνεργασίας στο πλαίσιο εφαρμογής του αρχαιολογικού νόμου και πλέον σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4072/2012 (Ρυθμίσεις για αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες στο πλαίσιο μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων)». Σε αυτόν τον νόμο «πατάει» το μνημόνιο για το Ελληνικό και από αυτόν τον νόμο προβλέπεται η κατάρτισή του. Μάλιστα, το πρότυπο στο οποίο βασίζεται είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο έπειτα από γνωμοδότηση του ΚΑΣ.».

Άρες μάρες κουκουνάρες κ. Μπέλλο μας! Οι… έμπειροι νομικοί σύμβουλοι ξέχασαν να σας πουν πως το Μνημόνιο που υπέγραψε η κ. Κονιόρδου ΔΕΝ βασίζεται στον Ν. 4072/2012! Απλούστατα γιατί η επένδυση του Ελληνικού ΔΕΝ έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 4072/2012 (που αφορά τα Μεγάλα Ιδιωτικά Έργα, και έχει ειδική διαδικασία υπαγωγής, την οποία θα βρείτε εδώ, αλλά ουδέποτε ζητήθηκε η υπαγωγή του έργου στις διατάεξις του Ν. 4072 από τη Lamda Development).

Για του λόγου το αληθές, εντωμεταξύ, αν κοιτάξετε στην πρώτη σελίδα του Μνημονίου που σας έδωσαν, θα δείτε ότι στα «έχοντας υπ’ όψιν» του, οι ίδιοι οι συντάκτες του Μνημονίου ΔΕΝ μνημονεύουν καν τον νόμο για τον οποίο σας είπαν να γράψετε (τον 4072 δηλαδή). Και δεν είναι τυχαίο ότι έβαλαν εσάς να τα γράψετε, αφού οι ίδιοι, ως «νομικοί», δεν μπορούν να ξεφτιλιστούν γράφοντας ανυπόστατα πράγματα.

(Ιδού τα «έχοντας υπόψη». Πού είναι ο Νόμος 4072 ο-ε-ο;)Για τον ίδιο λόγο βέβαια οι ίδιοι συντάκτες και «έγκριτοι νομικοί» (λέμε τώρα) ΔΕΝ ακολούθησαν το πρότυπο Μνημονίου που έχει ενσωματωμένο ως παράρτημα ο Ν. 4072/2012, γι’ αυτό  ΔΕΝ πέρασαν το Μνημόνιο από τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει αυτός ο νόμος, γι’ αυτό δεν υπογράφεται από την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, όπως προβλέπει αυτός ο νόμος. Ούτε το Μετρό, που σας είπαν να γράψετε ως παράδειγμα, βασίστηκε σε αυτό το νόμο, γιατί δεν ήταν στην κατηγορία «Μεγάλο Ιδιωτικό Έργο», αφήστε που όταν ξεκίνησε το Μετρό δεν υπήρχε καν ο νόμος του 2012! (Και γενικώς, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε, ότι δεν βολεύει και τόσο να αναφέρεστε εσείς  στο θέμα Μετρό, γιατί την έχετε ξαναπάθει: κάποτε λέγατε ότι βάσει του «Μνημονίου Συναντίληψης» που είχε υπογραφεί, ήταν νόμιμο να μεταφερθούν οι αρχαιότητες από το Σταθμό Βενιζέλου, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε ότι νομιμότητα είναι ο Αρχαιολογικός Νόμος κι όχι το «έτσι μου αρέσει» του εκάστοτε πολιτικού προϊστάμενου).

Επίσης, δεν σας είπαν πως το Μνημόνιο αυτό, ακόμη κι αν θεωρήσει κανείς ότι γράφτηκε «κατ’ αναλογία» με τον Ν. 4072/2012 (που όμως δεν…), υπογράφτηκε αναρμοδίως από την Υπουργό, τρεις μήνες μετά από έγκριση από το ΚΟΙΣΥΠ όχι του ίδιου του μνημονίου αλλά ενός σχεδίου μνημονίου – αφήστε δε που καμιά από αυτές τις διαδρομές δεν πατάει σε νόμο! Ειδικά δε η συγκεκριμένη «επένδυση» του Ελληνικού δεν μπορεί να συγκρίνεται με έργα όπως τα Μετρό ή ο TAP, γιατί δεν πρόκειται για ένα «έργο», αλλά για μια ολόκληρη πόλη που ετοιμάζεται να χτιστεί.Ναι ναι, ο Λάτσης πάει να χτίσει στο Ελληνικό μια… Φιλοθέη (με την προσθήκη 6 ουρανοξυστών) -και συμπεριφέρεται ακριβώς όπως συμπεριφέρονται οι απατεώνες των οικοδομικών συνεταιρισμών, που πρώτα αγοράζουν μια έκταση σε αρχαιολογικό χώρο ή δασική έκταση και μετά προσπαθούν να την αποχαρακτηρίσουν για να χτίσουν!

ΣΟΑ
Ιδού το Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης (ΣΟΑ): τα τετράγωνα είναι ζώνες πολεοδόμησης, όπως γίνεται σε όλα τα σχέδια πόλης δηλαδή. Μόνο που εδώ μας δείχνουν ότι έχουν σκοπό να κόψουν και να πουλήσουν οικόπεδα ακόμη και πάνω στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά, εκεί που ξέρουν ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές αρχαιότητες (ΠΕ οικισμός κλπ), αλλά η Υπουργός Πολιτισμού σφυράει αδιάφορα!


Αφού λοιπόν πρόκειται για σχέδιο πόλης (αυτό είναι το ΣΟΑ που καταθέτει ο επενδυτής προς έγκριση), δεν μπορεί να συγκρίνεται με έργα όπως το Μετρό, αλλά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε περίπτωση των Σχεδίων Πόλης: δηλαδή (με βάση το άρθρο 12 του Ν. 3028/02) την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου ΠΡΙΝ την έγκριση του όποιου πολεοδομικού(χωρικού σε αυτή τη φάση)σχεδίου.Αλλά πού να σας τα πουν αυτά οι «έγκριτοι» νομικοί –που δεν είναι καν νομικοί…

Κάτι άλλο που δεν σας είπαν, αλλά θα ‘πρεπε κι εσείς να το δείτε, αφού διαβάσατε, όπως λέτε το Μνημόνιο, είναι πως προβλέπει κάτι πρωτάκουστο: τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, σπεύδουν ήδη από το Προοίμιο του Μνημονίου (παρ. 1.3) να διευκρινίσουν«ότι οι όροι του παρόντος μνημονίου και οι απορρέουσες από αυτό υποχρεώσεις και δικαιώματα της ΕΛΛΗΝΙΚΟ δύναται κατά περίπτωση και κατά την κρίση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ να ισχύουν και δεσμεύουν οποιονδήποτε ειδικό ή καθολικό διάδοχο αυτής, μεταγενέστερο κύριο ή κάτοχο οποιουδήποτε εμπράγματου δικαιώματος ή έστω χρήστη οποιουδήποτε τμήματος οικοπέδου, κτηρίου ή χώρου εντός του Ακινήτου, προστηθέντα αυτής, εργολάβο ή υπεργολάβο αυτής και γενικά κάθε τρίτο πρόσωπο στο οποίο η ΕΛΛΗΝΙΚΟ μεταβιβάζει δικαιώματα και υποχρεώσεις εκ του παρόντος». Οι όροι, λοιπόν, του μνημονίου δύναται κατά περίπτωση και κατά την κρίση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ (!!) να ισχύουν και δεσμεύουντην Lamda Development ή τον όποιον τρίτο την διαδεχτεί.Η Ελληνικό ΑΕ θα αποφασίσει αν ο ιδιώτης θα πληρώνει την ανασκαφή -και όχι το άρθρο 37 του Αρχαιολογικού Νόμου που προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες.

Επειδή όμως μάλλον δεν διαβάσατε καν το Μνημόνιο που επικαλείστε, αλλά γράψατε μόνο ό,τι σας υπαγόρευσαν, κάνετε άλλη μια λαθροχειρία. Γράφετε ότι οι εργασίες που έχουν σχέση με τις αρχαιότητες «θα χρηματοδοτούνται από τον επενδυτή». Μόνο που, αν κοιτάξετε ποιος υπογράφει το Μνημόνιο, θα δείτε ότι το υπογράφει η Ελληνικό ΑΕ. Την τελευταία φορά που ακούσαμε ΣΚΑΪ, μάθαμε ότι ο «επενδυτής» στο Ελληνικό λέγεται “Lamda Development”, ενώ ηΕλληνικό ΑΕείναι μια εταιρεία ειδικού σκοπού του δημοσίου.Πού ακριβώς αναφέρεται λοιπόν ότι τις εργασίες «θα πληρώνει ο επενδυτής», όπως λέτε εσείς; Για ρωτήστε τους «έγκριτους νομικούς», τα Μνημόνια για τα οποία σας μίλησαν (πχ και το προσφατο μνημονιο για την προστασία των αρχαιοτήτων κατά μήκος του αγωγούTAP), ποιος τα υπογράφει; Μήπως ο κύριος του έργου, δηλαδή ο εργολάβος –δηλαδή στην περίπτωση του Ελληνικού ηLamdaDevelopment; Το πιο πιθανό είναι ότι αν ρωτήσετε τις πηγές σας απλώς θα… βήξουν αμήχανα.

Όπως άλλωστε… έβηξε αμήχανα και η πρώην Γενική Γραμματέας Λ. Μενδώνη, που κλήθηκε να γράψει στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής κάτι για το Ελληνικό. Τελικά τη λέξη «Ελληνικό» δεν την ανέφερε. Προτίμησε να γράψει μια παντελώς κενή περιεχομένου έκθεση ιδεών για τη διαχείριση του… «πολιτιστικού αποθέματος» (κατά την προσφιλή της ορολογία, δάνειο από την ευρωγλώσσα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επιδοτήσεων), στην οποία διαπίστωνε ότι «η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων δεν πρέπει να λειτουργεί ανασταλτικά στην υλοποίηση δημοσίων ή ιδιωτικών προγραμμάτων» και πως «η βιώσιμη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς, πολυεπίπεδη συνεργασία όλων των φορέων, ισόρροπη και ολιστική προσέγγιση των ζητημάτων». Ναι, όλα αυτά η ίδια κυρία που έκανε τα πάντα για να ξηλωθούν οι αρχαιότητες στο Μετρό της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, που δε σήκωνε μύγα στο σπαθί της όταν επέμενε πως δεν υπάρχει τεχνική λύση διατήρησης των αρχαιοτήτων εκεί, η ίδια που καταχώνιασε το 2014 την πρόταση κήρυξης αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, που είχε κάνει η αρμόδια Εφορεία, για να μπορεί τώρα όλος ο εσμός που στηρίζει τα συμφέροντα του Λάτση να ισχυρίζεται ότι ο… επενδυτής δεν ήξερε!

Όμως, ακόμη και η Λ. Μενδώνη καταλαβαίνει καλύτερα από όλους πως δεν μπορεί να υπερασπιστεί το Μνημόνιο της κ. Κονιόρδου. Όχι από αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά γιατί δεν μπορεί να βάλει το όνομά της κάτω από αστήρικτες κοτσάνες και ασυναρτησίες.
Πώς το ξέρουμε όμως ότι στην κ. Μενδώνη ζητήθηκε να γράψει κάτι για το Ελληνικό, κι όχι κάτι γενικό;
Μα μας το αποκαλύπτει έτερος αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας, ο κ. Στέφανος Κασιμάτης, με άρθρο πάλι στην Καθημερινή.  Ο κ. Κασιμάτης κατηγορεί την Λ. Μενδώνη ότι στο άρθρο της δεν είπε λέξη για το Ελληνικό (και όντως δεν είπε). Πώς να δεχτεί ο «έγκριτος» αρθρογράφος πως έτσι που τα χουν κάνει οι ακριβοπληρωμένοι νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ και της Υπουργού ούτε καν η Λ. Μενδώνη (καίτοι γνωστή για τη στρεψοδικία της σε όλα τα θέματα) δεν μπορεί να τα υπερασπιστεί; Τόμπολα!

Τι συμβαίνει στ’ αλήθεια; Αυτά που έχουν συμβεί μπορείτε να τα διαβάσετε αν ανατρέξετε σε άρθρα διαπιστευμένων δημοσιογράφων, που ήταν μέσα στη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Εκεί θα διαβάσετε ότι η ίδια η νομική σύμβουλος του Κράτους στο ΥΠΠΟ παραδέχτηκε μέσα στη συνεδρίαση του ΚΑΣ ότι το Μνημόνιο όπως υπογράφηκε δεν έχει καμία ισχύ. Ότι όλες οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ δεν είχαν ιδέα για την υπογραφή Μνημονίου, το οποίο το υπέγραψε η Υπουργός χωρίς ποτέ να ενημερώσει καμία αρμόδια υπηρεσία, κι αυτά ακούστηκαν μέσα στο ΚΑΣ (και βέβαια έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της… διακοπείσας συνεδρίασης). Ότι έψαχναν να βρουν τρόπο μες στο ΚΑΣ το Μνημόνιο να διορθωθεί και να υπογραφεί ξανά με κάποια νομότυπη διαδικασία γιατί η ισχύς του είναι παρόμοια με μια λίστα για ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Να μας συμπαθάτε κι εμάς τους «γκρινιάρηδες ιδεοληπτικούς» και «εχθρούς της επένδυσης», αλλά εκεί στην Καθημερινή βγάλτε μια γραμμή της προκοπής για την επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ γιατί θα μπερδευτούν ακόμη και οι δικοί σας. Όλα εμείς θα σας τα λέμε πια;

————–

ΥΓ.Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες γραμμές για το Μνημόνιο της Κονιόρδου. Για παράδειγμα, ο ανώνυμος «ειδικός συνεργάτης» της εφημερίδας τα ΝΕΑ (του Ομίλου Μαρινάκη), έχει καταλάβει ότι το Μνημόνιο της Κονιόρδου είναι για τα σκουπίδια και προσπαθεί να κάνει damage control με το να βγάζει την ευθύνη από την κ. Λ. Κονιόρδου και να το χρεώνει στη σημερινή ΓΓ που… «δεν σταμάτησε την Υπουργό» από την ανοησία του Μνημονίου με την Ελληνικό ΑΕ.

Φαίνεται πως ο «ειδικός συνεργάτης», παρά την εσωτερική πληροφόρηση που φαίνεται να έχει από το ΥΠΠΟ και τη διάθεση να στρεψοδικήσει προκειμένου να βγει το συμπέρασμα που του έχουν παραγγείλει (τόσο που σε κάνει να αναρωτιέσαι μήπως πίσω από την ανωνυμία κρύβεται κάποιος ή κάποια που έχει θητεύσει στο ΥΠΠΟ), δεν ήταν μέσα στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπου ακούστηκε (όπως έγραψαν άλλοι παρόντες δημοσιογράφοι) ότι ούτε καν η ΓΓ του ΥΠΠΟ δεν ήξερε το περιεχόμενο και την υπογραφή του περίφημου Μνημονίου.

Να δούμε οταν θα φτάσει η υπόθεση στο ΣτΕ ποιοι «έγκριτοι νομικοί» και ποιοι «ειδικοί συνεργάτες» θα εμφανιστούν να υπερασπιστούν όλες αυτές τις παρανομίες.