ΜΕΤΑ: Κάλεσμα συμμετοχής σε 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις εργαζομένων στο Εμπόριο την Κυριακή 16 Ιουλίου

Την Κυριακή 16/7/2017 εφαρμόζεται για ακόμη μια φορά το απαράδεκτο μέτρο της μνημονιακής νομοθεσίας του 2013, που επιβάλλει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για 8 Κυριακές το χρόνο. Ένα καθεστώς που και ηπαρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ άφησε άθικτο.

Η Κυριακή αυτή, όμως ,συμπίπτει με την έναρξη εφαρμογής του νέας νομοθετικής επίθεσης, όπως αυτή έγινε μετά από «σκληρές και επίπονες» διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν στο 4ομνημόνιο. Με το νέο αυτό νόμο, και με πρόσχημα την «τουριστική ανάπτυξη», προβλέπεται η αδιάκοπη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για 32 Κυριακές, από Μάιο ως Οκτώβριο, σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής καθώς και στο εμπορικό κέντρο των Σπάτων (Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»).

Πρόκειται για μέτρο που χτυπά άμεσα την εργασιακή, κοινωνική και προσωπική ζωή των εργαζομένων στο Εμπόριο, ενδυναμώνει τον εργασιακό μεσαίωνα, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία καιτις ελαστικές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μέτρο, που χτυπά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στον καιάδα της ανεργίας.

Είναι μέτρο, που χτυπά την ανάπτυξη, την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση, και σε καμία περίπτωση δεν είναι «εκσυγχρονιστικό», όπως προκλητικά το χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας. Είναι μέτρο, που προετοιμάζει το δρόμο για τον εργαζόμενου του μέλλοντος. Τον εργαζόμενο, που ανά πάσα στιγμή θα είναι διαθέσιμος στον εργοδότη, χωρίς δικαιώματα, χωρίς προσωπικό χρόνο. Το εργαζόμενο που θα ζει για να δουλεύει.

Πρόκειται, επίσης, για μια ακόμη ψευδή κυβερνητική αφήγηση, που παραβλέπει την ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση μεγάλων κομματιών της εργατικής τάξης, αλλά και τις αυξανόμενες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, αφού στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ούτε τα προβλεπόμενα ρεπό δίνονται,ούτε πληρώνονται οι προσαυξήσεις για την κυριακάτικη εργασία.

Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η  υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών και η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Το μόνο που ενδιαφέρει τις εργοδοσίες είναι ο αυξημένος τζίρος με ελαχιστοποιημένο το εργατικό κόστος και τσακισμένα τα όποια δικαιώματα απέμειναν.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε την αντίστασή μας, για να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που επιτρέπουν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, την εντατικοποίηση της εργασίας και την εκμετάλλευση.
Αρνούμαστε τη ζωή-λάστιχο, με σκυμμένο κεφάλι και άδειες τσέπες.
Παίρνουμε δύναμη από τη συλλογική αντίδραση και δίνουμε για ακόμη μια φορά ραντεβού στο δρόμο.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο σε καθολική συμμετοχή στην απεργία του κλάδου την Κυριακή 16/7/2017.

Καλεί επίσης τους υπόλοιπους εργαζόμενους να εκφράσουν ενεργητικά την αλληλεγγύη τους, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις και απέχοντας από τα ψώνια τη συγκεκριμένη ημέρα.

Στηρίζουμε και δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις το«παρών»στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν συνδικαλιστικοί φορείς, σωματεία και εργατικές συλλογικότητες στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΑΣ!
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54