Ο Λουκάς Θάνος σήμερα Σάββατο 10 Ιουνίου στο Ποιείν Radio με τον Σπύρο Αραβανή

Το Σάββατο, 17.00- 19.00, καλεσμένος του Ποιείν Radio και του Σπύρου Αραβανή, ο συνθέτης, σκηνοθέτης, χορογράφος και μεταφραστής Λουκάς Θάνος με αφορμή τη μετάφρασή του στους «Πέρσες» του Αισχύλου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

* Ο Λουκάς Θάνος σε ηλικία 17 χρόνων παρουσιάστηκε με το πρώτο του έργο, το «Σάλπισμα» μελοποιώντας Κ. Καρυωτάκη, Κ. Βάρναλη, Α. Αλεξάνδρου με τη θρυλική φωνή του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη ("Mπαλάντα του κυρ Μέντιου", "Πόνοι της Παναγιάς" κ.ά.) συνέχισε τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις, όπου σπούδασε φιλοσοφία, χορό και σκηνοθεσία στην στη Ρώμη. Αργότερα εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη όπου συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική και τη χορογραφία. Τελικός του προορισμός ήταν η δυτική ακτή της Αμερικής, το Λος Άντζελες, όπου εκεί πλέον συνέθετε και χορογραφούσε παρουσιάζοντας τα έργα του σε μεγάλες θεατρικές σκηνές στον κόσμο, όπως το περίφημο έργο του ISADORA βασισμένο στη ζωή της Isadora Duncan στο παλάτι της Kshesinskaya στην Αγία Πετρούπολη. Στην Αμερική ασχολήθηκε επίμονα με τη μελέτη της αρχαίας τραγωδίας. Κατά το διάστημα παραμονής του στην Αμερική, η επαφή του με την Ελλάδα συνεχίζεται, χορογραφόντας την Όπερα «Ρέα» του Σαμάρα στη Εθνική Λυρική Σκηνή.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται πάλι στην Ελλάδα παρουσιάζοντας το νέο του δίσκο «Δωδεκάλογο του Γύφτου» του Κωστή Παλαμά με τη φωνή του Γιάννη Χαρούλη και ηχογραφεί μία νέα εργασία του σε ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου με ερμηνευτή τον Σταύρο Σιόλα. Πολύ σύντομα θα παρουσιάσει δισκογραφικά ανέκδοτα τραγούδια του με τον Νίκο Ξυλούρη πάνω σε ποίηση Γ. Ρίτσου, Κ. Βάρναλη και Κ. Παλαμά.Αυτές τις μέρες ηχογραφεί επίσης το έργο του πάνω στον «Προμηθέα» του Αισχύλου, το οποίο ερμηνεύει ο Ψαραντώνης και άλλοι ερμηνευτές.

Η μέθοδός του έχει διδαχθεί στην Ευρώπη και την Αμερική και τα έργα τους έχουν παιχτεί σε σημαντικά θέατρα στο κόσμο. Τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στη μελέτη του Αισχύλου, στη ρυθμική και σωματική αγωγή του τραγικού λόγου, στη έκφραση του χορού, στη ρίζα της συλλογικής εμπειρίας.
Έχει μεταφράσει και έχει διδάξει τα έργα του μεγάλου μας τραγικού ποιητή με το σύστημά του που εδώ και 20 χρόνια εξελίσσει.
Συντονιστείτε στην ERTopen στους 106.7 στα fm στην Αττική και διαδικτυακά σε ολόκληρο τον κόσμο στην ιστοσελίδα www.ertopen.com ή στο live24.gr.

Για τη συμμετοχή σας! Μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 210 6002909-10 ή να στείλετε αποστολή SMS γράφοντας: 
(κενό) και μετά το ΜΗΝΥΜΑ στο 54045
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54