Σύλλογος Εμπορουπαλλήλων Αθήνας: Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Ανακοίνωση για το άνοιγμα των καταστημάτων σήμερα Κυριακή 15 Γενάρη

Mε πρόσχημα το άνοιγμα της εκπτωτικής περιόδου, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου καλούνται σήμερα, Κυριακή 15 Γενάρη, για άλλη μία φορά,  να θυσιάσουν κάθε δικαίωμα στην ανάπαυση, τον ελεύθερο χρόνο, στο σταθερό ωράριο, συνολικά στην δουλειά με δικαιώματα για τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών. 

Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο απεργούν και σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση σήμερα Κυριακή, στις 10 π.μ., στα γραφεία του. 

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, τονίζει πως στην επίθεση της κυβέρνησης, των πολυεθνικών του κλάδου και της μεγαλοεργοδοσίας  προς τους εργαζόμενους, «πρέπει να απαντήσουμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε κατάστημα, σε κάθε αποθήκη σε κάθε χώρο εργασίας».

Όπως σημειώνει, «η μεγαλοεργοδοσία και οι πολυεθνικές του κλάδου του εμπορίου με βασική επιδίωξη την αύξηση των κερδών τους, παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Μέσα από την επιβολή νέων μορφών εντατικοποίησης της εργασίας και έντασης της εκμετάλλευσης όπως οι λευκές και οι κόκκινες νύχτες, το blackFriday, την κατάργηση των κατ’ έθιμον αργιών της Καθαράς Δευτέρας και τις 2 Γενάρη και κύρια το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα κάνουν προσπάθεια να κατοχυρωθεί και να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο βασικός τους στόχος για μαγαζιά ανοιχτά 7 μέρες την εβδομάδα 24 ώρες το 24ωρο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιταχύνει τις διαδικασίες του κλεισίματος της 2ης αξιολόγησης ενώ παράλληλα στα σκαριά βρίσκεται η υπογραφή του 4ου μνημονίου. Στόχος τους είναι η ενίσχυση της εργασιακής ζούγκλας που διαμορφώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια με ακόμα πιο σκληρά αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα σαρώνοντας ότι έχει απομείνει όρθιο. Φέρνουν νέα μέτρα φοροληστείας για τον λαό και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο».

Επίσης, έρχεται παραπέρα «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων,θεσμοθέτηση νέων εμποδίων στη συνδικαλιστική δράση, θεσμοθέτηση υπο-κατώτερου μισθού σε βάρος της νέας γενιάς.

Ο Σύλλογος επισημαίνει πως «σε αυτή την επίθεση πρέπει να απαντήσουμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε κατάστημα, σε κάθε αποθήκη σε κάθε χώρο εργασίας» και πως «συνεχίζουμε στη γραμμή ρήξης και ανατροπής με κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο, κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό και παλεύουμε με προμετωπίδα τέλος οι θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των τελευταίων ετών, κάλυψη των απωλειών μας, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας απαιτούμε όσα μας κατάργησαν. Τα δικαιώματα μας, η δουλειά μας, ο ιδρώτας μας δεν είναι περασμένα ξεχασμένα, δεν τα χαρίζουμε».

Την αντίθεσή της εκφράζει και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Κυριακή είναι η μέρα που ανήκει στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες, οι οποίοι στερούνται το δικαίωμα να απαιτήσουν την εργασία των εργαζομένων, παρά μόνο με πολλαπλάσια αμοιβή και επιπλέον μέρα ξεκούρασης. Η εργασία την Κυριακή σε συνδυασμό με τις γενικότερες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις οδηγούν τους εμποροϋπάλληλους να εργάζονται με ολοένα και χειρότερους όρους, χωρίς συμβάσεις και ωράρια, με μισθούς των 200 και 400 ευρώ, με δουλειά χωρίς ανάσα και κάτω από την τρομοκρατία και το φόβο του εργοδότη». 

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου αναφέρει: «Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που «δοκίμασαν» τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τις Κυριακές, ούτε ρεπό πήραν ούτε πληρώθηκαν. Δούλεψαν «δωρεάν» για τους εργοδότες. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους μικρομαγαζάτορες, τους ΕΒΕ στο εμπόριο, να μην επιτρέψουν για ακόμα μία φορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Καλούμε όλους τους καταναλωτές του νησιού να μην στηρίξουν αυτό το αντιλαϊκό μέτρο, με την απουσία τους από την αγορά και τα μεγάλα καταστήματα, την Κυριακή 15 Γενάρη».πηγή 902.gr