Επιστροφή πινακίδων: τώρα και για όσους οδηγούν κάνοντας χρήση κινητού…

Με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΔΩ) αλλά και του Δήμου της Αθήνας (ΕΔΩ) επιστρέφονται για μια ακόμη χρονιά οι πινακίδες και οι άδειες οδήγησης που είχαν αφαιρεθεί απο την Τροχαία και την Δημοτική Αατυνομία «εν όψει των εορτών». Οι αποφάσεις αυτές που εκδίδονται κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα, της Παναγίας και στις μεγάλες εορτές των εκλογών έχουν αποκτήσει χαρακτήρα Εθιμικού Δικαίου στη χώρα μας. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα και στις επιπτώσεις του η κυριότερη των οποίων είναι η καλλιέργεια της νοοτροπίας πως οι παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. δεν είναι και κάτι το σημαντικό.

Είναι εντυπωσιακό ότι φέτος η Τροχαία έβγαλε, για πρώτη φορά ίσως ένα ιδιαίτερα καλό τηλεοπτικό σποτ σε σχέση με την οδική ασφάλεια το οποίο ξεκινά με τα παρακάτω λόγια: «Η χρήση κινητού τηλεφώνου ήταν η αιτία που οδηγός αυτοκινήτου στα Γιάννενα παρέσυρε και σκότωσε μητέρα και το παιδί της» …
Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως σε πλήρη αντίθεση με το παραπάνω προτασσόμενο μήνυμα, οι χρήστες κινητού κατά την οδήγηση είναι απ αυτούς που θα ξαναπάρουν άδειες οδήγησης και πινακίδες πίσω μια και η παράβαση τους αυτή τη φορά δεν θεωρείται από τις «σοβαρές» για τις οποίες δεν θα επιστραφούν άδειες και πινακίδες. Καταργείται έτσι χωρίς λόγια το μήνυμα της ίδιας της καμπάνιας που κάνει η Τροχαία ενάντια στη χρήση κινητού κατά την οδήγηση.

Οι παραβάσεις αυτές περιορίζονται αυτή τη φορά κατά την Τροχαία: «στην οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης, παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη, κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, οδήγηση για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων».

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και πάρα πολλές άλλες σοβαρότατες παραβάσεις (αν και όλες οι παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. είναι σοβαρές) αλλά σταματάμε εδώ. Όχι μόνο γιατί η χρήση κινητού κατά την οδήγηση είναι η ανερχόμενη μάστιγα για την οποία επιβάλλονται σε άλλες χώρες ποινές που είναι αδιανόητες στην Ελλάδα και εξετάζεται επιπλέον η επαύξηση τους αλλά και γιατί αυτή η ιστορία δείχνει πως το κράτος μας έχει ειδικευτεί στο να υποσκάπτει την όποια θετική πρωτοβουλία παίρνει.

Δυστυχώς απέχουμε μάλλον αιώνες από την κατάργηση του προνομίου Υπουργών και Δημάρχων να «χαρίζουν» ποινές και να «σβήνουν» παραβάσεις. Φαίνεται ότι αντί του Κ.Ο.Κ. στη χώρα είναι σε ισχύ κάποιου τύπου Σαρία, ομόφωνα αποδεκτή απο ευρωπαιστές και αντιευρωπαιστές,  ριζοσπάστες και φιλελεύθερους, δημάρχους και υπουργούς. Γιατί πέρα απο τις διαφορές όλοι αυτοί αναγνωρίζουν τα ενοποιητικά στοιχεία: είμαστε όλοι οδηγοί, είμαστε όλοι παραβάτες. Εμπρός αδέρφια, τις πινακίδες και στους δρόμους!

Αναρτήσεις στο TVXS στις 11 και στις 18 Αυγούστου.Αναρτήσεις στο TVXS στις 11 και στις 18 Αυγούστου.