19 ΦΙΛΕΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Η ΛΙΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "ΠΟΥΛΑΤΕ - ΠΟΥΛΑΤΕ, ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΠΑΤΕ"

Δεκαεννέα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ (Asset Development Plan) που εγκρίθηκε από τοΚυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  

Συγκεκριμένα πρόκειται για:  

1) Δεκατέσσερα (14) Περιφερειακά Αεροδρόμια  

2) Ελληνικό  

3) Αστέρας Βουλιαγμένης  

4) Αφάντου Ρόδος  

5) ΔΕΣΦΑ  

6) ΟΛΠ  

7) ΟΛΘ  

8) ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ  

9) ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ  

10) Ηλεκτρονική Δημοπρασία III, IV, V, VI και άλλα μικρά ακίνητα  

11) Μαρίνες  

12) ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ  

13) ΕΛΠΕ  

14) ΟΤΕ  

15) ΔΕΗ   

16) ΕΥΑΘ  

17) ΕΥΔΑΠ  

18) ΔΕΠΑ  

19) ΕΛΤΑ,  

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως το σχέδιο περιέχει και "μπαγιάτικα" στοιχεία όπως για παράδειγμα πως θα επιτευχθεί συμφωνία με την Lamda Development επί του Μνημονίου Κατανόησης (Moll) για το Ελληνικό έως την 15 Απριλίου (!) και αμέσως μετά θα υπάρξει επικύρωση Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών από τη Βουλή των Ελλήνων. Τα ίδια μπαγιάτικα στοιχεία και ημερομηνία περιλαμβάνονται και για άλλους διαγωνισμούς όπως για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, για τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO, κλπ.  

Για τη ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% αναφέρει πως επιδιώκεται η πώληση του 17% ενδεχομένως και εντός του 2016. Προωθείται η πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 3o τρίμηνο 2016. Η στρατηγική θα αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.  

Για τα ΕΛΠΕ (35% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ) αναφέρεται πως προγραμματίζεται η πρόσληψη συμβούλων μέχρι το 3o τρίμηνο 2016 για την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών και υποβολή σχετικών εισηγήσεων. Για τον ΟΤΕ, θα πωληθεί το 5% που κατέχει το δημόσιο με μεταφορά του στο ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται να προσληφθεί άμεσα σύμβουλος.  

Για την ΕΥΑΘ το ΤΑΙΠΕΔ να επιλέξει συμβούλους μέχρι το 3o τρίμηνο 2016 για αξιολόγηση εναλλακτικών επιλογών για την πώληση του 23% των μετοχών.  

Προωθείται η σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου και η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου και έγκριση αναθεωρημένης Σύμβασης Παραχώρησης από την Εταιρεία και το δημόσιο. Στην ΕΥΔΑΠ, όπου το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 27%, αναφέρεται πως η Ελληνική Δημοκρατία και το ταμείο θα ζητήσουν την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Το ΤΑΙΠΕΔ θα επιλέξει συμβούλους μέχρι το 3° τρίμηνο 2016.  

Τότε εκτιμάται πως θα επιλεγούν σύμβουλοι για το 65% της ΔΕΠΑ που ανήκει επίσης στο ταμείο προκειμένου να γίνει αξιολόγηση των εναλλακτικών επιλογών και επανεκκίνηση διαδικασίας.  

Στα ΕΛΤΑ αναμένεται ο διορισμός νέου Προέδρου και νέου Διευθύνοντος Συμβούλου και στη συνέχεια η μεταφορά του οργανισμού στο νέο υπερ-ταμείο μετά από σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα εκπονηθεί μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν τη μεταφορά.  

Για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια προβλέπει πως θα ολοκληρωθεί το οικονομικό κλείσιμο μέχρι τον Νοέμβριο με την παράδοση των εγκαταστάσεων στην κοινοπραξία υπό τη γερμανική Fraport.  

Στην Εγνατία, η εκτιμώμενη έναρξη της πρώτης φάσης του διαγωνισμού (εκδήλωση ενδιαφέροντος) προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο, πράγμα που θεωρείται αδύνατο από την αγορά αφού εκκρεμεί μια σειρά θεσμικών και άλλων θεμάτων.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ 1,2 ΔΙΣ. ΤΗΝ COSCO ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΟΛΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ!

ΠΟΥΛΑΤΕ – ΠΟΥΛΑΤΕ, ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΠΑΤΕ”

Ο Παναγ. Λαφαζάνης παρευρέθηκε σήμερα στη συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων του ΟΛΠ στην Πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, απ' όπου έκανε στους δημοσιογράφους την παρακάτω δήλωση:

“Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην πώληση του λιμανιού του Πειραιά, ανεξαρτήτως τιμήματος και αγοραστή. Και η χειρότερη αποικία δεν έχει φτάσει ποτέ στο σημείο να πωλεί και μάλιστα σε ξένα κρατικά συμφέροντα το μεγαλύτερο λιμάνι της, εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια, την ανάπτυξη της χώρας αλλά και την ταυτότητα και το μέλλον του Πειραιά.

Είναι πρωτοφανές, όμως και ανήκουστο ότι Τσίπρας και Δρίτσας πληρώνουν και από πάνω τηνCosCo με πάνω από 1,2 δισ. ευρώ για να βάλει στο χέρι το λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα το 51% του ΟΛΠ πωλείται φωτογραφικά, μετά από διαγωνισμό-μαϊμού με έναν ενδιαφερόμενο, έναντι του ευτελέστατου ποσού των 280 εκατ. ευρώ, ενώ με την μεταβίβαση αυτή ο δημόσιος ΟΛΠ χαρίζει μετρητά στην CosCo ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα του κατέβαλλε ως ενοίκιο για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ τα επόμενα 40 χρόνια.

Κατά την επαίσχυντη συμφωνία η CosCo θα αγοράσει και ένα πρόσθετο ποσοστό 18% την επόμενη τετραετία με χαριστική τιμή μετοχής του ΟΛΠ τη σημερινή (!) του καταρρέοντος ΧΑΑ και συγκεκριμένα έναντι 80 εκατ.ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η CosCo θα κάνει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ.

Το πρόσθετο σκάνδαλο και η κοροϊδία είναι ότι περίπου τα 200 εκ των 300 εκατ. ευρώ των επενδύσεων θα είναι λεφτά του ΕΣΠΑ που έχει εξασφαλίσει ο δημόσιος ΟΛΠ, ενώ και τα υπόλοιπα100 εκατ. δεν είναι νέες επενδύσεις αλλά ως επί το πλείστον παρεμβάσεις συντήρησης!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο επίκαιρο από το σύνθημα των διαδηλωτών “Πουλάτε – πουλάτε, στη φυλακή θα πάτε”.


πηγή iskra

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27/05/2016 - 01:55