ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΘΩΑ" ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ" ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ;

Αναδημοσίευση από klassikoperiptosi
Πριν απο ενάμισυ μήνα περίπου (βλ. εδώ) γράφαμε :

"...Οι εργαζόμενοι  βιώνουν  για δεύτερη φορά και μάλιστα  με  την ίδια  ακολουθία  όσα  έζησαν  και τον χρόνο πρίν  απο το πραξικόπημα του μαύρουΤο σημερινό 
δημοσίευμα των "Τυπολογιών" ( εφημερίδα "Το παρόν" 6/3/16) δεν είναι  το πρώτο που  αναφέρεται στο μέλλον  των  εργαζομένων της "νέας" ΕΡΤ και φυσικά  δεν θα είναι το τελευταίο.Ακόμα όμως κι αν  δεν υπήρχαν αυτά  τα  δημοσιοποιημένα  "προανακρούσματα" ή οι  δηλώσεις  στελεχών της κυβέρνησης σχετικά  με το τι μέλλει  γενέσθαι στην  ΕΡΤ , όπως  π.χ αυτή   του  κ. Σπίρτζη,  που άφησε  να εννοηθεί πως μπορεί να γίνει  και συρρίκνωση  των δομών της (βλ. εδώ), οι εργαζόμενοι ,έχουν την αίσθηση (κι όχι άδικα) πως βιώνουν  για δεύτερη φορά και μάλιστα  με  την ίδια  ακολουθία  όσα  έζησαν  και τον χρόνο πρίν  απο το πραξικόπημα του μαύρου..."
Μεσολάβησε εν τω μεταξύ  ο "ντόρος" σχετικά  με την  "παραίτηση" του προέδρου της ΕΡΤ κ. Τσακνή  απο  κάποιες  αρμοδιότητες  που του είχε  εκχωρήσει  το Δ.Σ.
Πίσω απο τον  "κουρνιαχτό" που σηκώθηκε τότε, είδαμε  με  τα μάτια της "πρότερης  εμπειρίας" μας, να ξεπροβάλλουν  κάποιες  εικασίες.
Γράφαμε λοιπόν πρίν  7 ημέρες (βλ. εδώ):

"... Αυτό που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε , είναι αν αυτή η "μερική παραίτηση" του κ. Τσακνή ήταν αποτέλεσμα ευθιξίας , όπως λένε μερικοί,ή αν είναι το προανάκρουσμα άλλων ...εξελίξεων.Αν δηλαδή πρόκειται να ξαναζήσουμε γεγονότα απο την πρόσφατη ιστορία , τότε που κάποιοι του Δ.Σ της "παλιάς" ΕΡΤ έβλεπαν τι έρχεται και έφευγαν "νωρίς" για να κρατήσουν τουλάχιστον "αλέκιαστη" την ..υστεροφημία τους.Αν ισχύει κάτι ανάλογο, δηλαδή αν ο κ. Τσακνής ξέρει κάτι σχετικά με το μέλλον της ΕΡΤ, που εμείς αγνοούμε και απλώς τώρα περιμένει να δεί τις εξελίξεις έχοντας στο συρτάρι του μια κανονική - πλήρη παραίτηση, τότε δεν ξέρω αν θα κρατήσει την υστεροφημία του θυμίζοντας μας το τραγούδι του που πρίν τρισήμισυ χρόνια τραγουδούσε στο προαύλιο της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας:Μένω μονάχος στο παρόν μουνα σώσω οτιδήποτε αν σώζεται κι ας έχω τις συνέπειες του νόμουσυνένοχο στο φόνο δε θα μ’ έχετε..."

Σήμερα  και ενώ  έχει κατακάτσει ο "κουρνιαχτός" απο την  "υπόθεση Τσακνή",  είδαμε  να κατατίθεται  σε άσχετο  νομοσχέδιο, τροπολογία που αφορά  απoκλειστικά  και μόνο  τους εργαζόμενους  στη "νέα" ΕΡΤ  και το πως θα ενταχθούν στην  λεγόμενη  ...κινητικότητα.

Μεταξύ των  άλλων  που ειπώθηκαν στη βουλή σχετικά  με το πως  γιατί και  πότε  θα  γίνει  το  "ξεσκαρτάρισμα των εργαζομένων στην ΕΡΤ"  (όπως  γράφει  γνωστό συριζαίικο ιντερνετικό υβρίδιο της  "Αυριανής"), ήταν  και  η δήλωση  του  υπ. επικρατείας  και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού κ. Ν. Παππά  ότι:

  "...υπεράριθμο προσωπικό έχει η ΕΡΤ και εργαζόμενους με όχι και τόσο βαρύ αντικείμενο εργασίας…τα νέα οργανογράμματα της ΕΡΤ υπάρχουν πλέον και έχει διαπιστωθεί ότι θα μπορούσε κάποιο προσωπικό να απασχοληθεί σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου..."

Φυσικά  για όσους  δεν  ξέρουν  τα της ΕΡΤ,  ακούγονται  λογικά αυτά που λέει ο κ.  Παππάς έως και εξοργιστικά, αφού πετάει  έστω και διακριτικά  τον υπαινιγμό - πατσαβούρα  ότι  υπάρχουν εργαζόμενοι  "με όχι και τόσο βαρύ αντικείμενο εργασίας".

Αυτό όμως  που  δεν γνωρίζει  ο κόσμος , είναι ότι  η διαπίστωση του κ. Παππά   περί  "υπεραρίθμων"   δεν  μπορεί να είναι  βάσιμη  για δύο  κύριους λόγους:


α) Οι ελλείψεις  σε προσωπικό και ειδικά σε τεχνικούς είναι  όχι μόνο εμφανής  αλλά  και  αντικειμενικά τεκμηριωμένη
β)Δεν μπορεί ούτε ο κ. Παππάς , αλλά ούτε ακόμα και η ίδια  η  διοίκηση της ΕΡΤ, που είναι θεσμικά  υπεύθυνη για την πληροφόρηση  του υπουργού σε ότι αφορά  τη λειτουργία της εταιρείας, να πουν  ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει  υπεράριθμο προσωπικό .Και δεν μπορούν  να το πουν  διότι μετά  απο  τόσους  μήνες  κωλλυσιεργειών, κατασκεύασαν τελικά  ένα οργανόγραμμα που όχι μόνο οργανόγραμμα δεν είναι, αλλά  δεν περιγράφει ως  θα όφειλε, ούτε κάν την  ποσοτική και ποιοτική κατανομή  του ανθρώπινου δυναμικού  στις  δομές της ΕΡΤ.

Συνεπώς  πως  ξέρει  ο κ. Παππάς ότι  "περισσεύει" κόσμος στην ΕΡΤ;

Αν λοιπόν δεν  το ξέρει, τότε  η βιασύνη του να εκφράσει αυτή την ..εικασία, ίσως  να κρύβει  κι άλλες  ...εκπλήξεις  σχετικά με το μέλλον της ΕΡΤ και των εργαζομένων σε αυτήν.

Εξάλλου στην  τροπολογία  για την κινητικότητα  των πλεοναζόντων  της ΕΡΤ, γίνεται ξεκάθαρο  ότι  οι "αποσπάσεις" θα  γίνουν  είτε  εθελουσίως , είτε υποχρεωτικώς με "κριτήρια"  που  θα  εισάγει  με ΚΥΑ  ο  υπουργός  επικρατείας.

Άλλο ένα σημείο  που χρειάζεται  την προσοχή μας είναι και εκείνο  που δίνει το δικαίωμα στο Δ.Σ της ΕΡΤ  να βγάλει μια απόφαση με την οποία θα καθορίζεται "ο αριθμός, οι ειδικότητες και η χωρική κατανομή του προσωπικού που δύναται να αποσπασθεί..."

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι  το Δ.Σ  της ΕΡΤ  έχει πλέον το δικαίωμα , άσχετα  αν  δεν μπορεί για τους λόγους που ήδη  εξηγήσαμε, να βγάλει εν ίδει απόφασης  μια λίστα τύπου "Σίντλερ"  την οποία  και θα ...αξιοποιήσει   απο κοινού με την κυβέρνηση  ανάλογα με το τι έχουν (η θα έχουν)   κατά νου να πράξουν.

Δυστυχώς  οι  σκόπιμες  ασάφειες του ιδρυτικού νόμου της "νέας" ΕΡΤ , η εμμονή  της  κυβέρνησης και της διορισμένης  απο αυτήν διοίκησης  να αρνούνται  να χρησιμοποιήσουν  τα  δοκιμασμένα "εργαλεία"  της "παλιάς" ΕΡΤ  (ιδρυτικός νόμος  1737, οργανόγραμμα, γενικός κανονισμός προσωπικού κλπ), μας είχαν  προβληματίσει απο την αρχή  και είχαν  αναγκάσει  την ΠΟΣΠΕΡΤ πρώιμα να επισημάνει  τα  προβλήματα  που θα ανέκυπταν  στη "νέα" ΕΡΤ  αλλά και τους  κινδύνους  που  απλώνονταν  σαν το χαλί  στο μέλλον  τόσο της εταιρείας όσο και των εργαζομένων σε αυτήν.

Η σημερινή τροπολογία σε συνδυασμό  με τον ιδρυτικό νόμο της "νέας" ΕΡΤ αλλά και το θολό lastex οργανόγραμμά της, δυνητικά ανοίγει τον δρόμο  για  την  διαχρονικά  επιθυμητή  συρρίκνωση της εταιρείας απο  την μιντιακή μαφία  (παλιάς και νέας "κοπής") , γεγονός  που  νομοτελειακά  θα οδηγήσει  τους περισσότερους εργαζόμενους  σε αυτήν είτε  στην  ετησίως  ανανεούμενη απόσπασή τους κάπου  στον δημόσιο τομέα, είτε  όπως  λένε  οι πιό καχύποπτοι στην διαθεσιμότητα  και μετά  στην αυτόματη απόλυση , στην περίπτωση  που έχουν χαρακτηριστεί  ως υπεράριθμοι αλλά  παραμένουν στα "αζήτητα" του δημοσίου.

Θα βάζαμε τον "καλό λογισμό" , ότι  ρε αδερφέ  εφ όσον υπάρχουν  ανάγκες  στον ευρύτερο δημόσιο τομέα  ας πάνε  όσοι  επιθυμούν να τις καλύψουν , εάν και εφ όσον η αποχωρήσή τους δεν δημιουργεί  λειτουργικά προβλήματα στην εταιρεία.

Πως όμως να υιοθετήσουμε  τέτοιου είδους "καλές σκέψεις",  όταν  ακούμε  απο  κυβερνητικά  στόματα  να  ισχυρίζονται  ότι το "γκρί είναι καλύτερο απο το μαύρο" ή  όταν  τόσους μήνες μετά  την "επαναλειτουργία" της ΕΡΤ  συνεχίζουμε  να  χρηματοδοτούμε  π.χ την Digea, που  ας μην κρυβόμαστε  πίσω απο το δάκτυλό μας  ήταν και ο μοναδικός  που ωφελήθηκε  απο το  κλείσιμο της ΕΡΤ  και το πραξικόπημα του μαύρου  το 2013.

Πως να μην σκεπτόμαστε ότι  τις  "γκρι" ημέρες που περνάμε  θα τις διαδεχτούν και πάλι "μαύρες μέρες"  ίσως όχι στις οθόνες αλλά  στις ζωές  και στις οικογένειες των  εργαζομένων.

Όλοι εμείς  που αγωνιστήκαμε μαζί με την κοινωνία  για να ανατρέψουμε  το καθεστώς  του αυταρχισμού  και της  συρρίκνωσης  των  ελευθεριών  και των δικαιωμάτων,  δεν θα δεχτούμε  να  γίνουμε "ο  κιμάς   που πρέπει να περαστεί δυό φορές απο τη μηχανή του χασάπη"  για να  ικανοποιηθούν και πάλι  οι ορέξεις  μιας  λαομίσητης  ολιγαρχίας.Μιας ολιγαρχίας  που  ενώ όλοι  φτωχαίνουμε  εκείνη συνεχίζει να  πλουτίζει είτε  με ...ντόπιες  είτε  με ...υπεράκτιες  δραστηριότητες