ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: 26 Μαρτίου 2013.…26 Μαρτίου 2016

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ:

26 Μαρτίου 2013…………26 Μαρτίου 2016
Συνάδελφοι και Συμπολίτες

Συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που η πολυεθνική LAFARGE, ιδιοκτήτρια της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ,  προφασιζόμενη την μειωμένη ζήτηση στην αγορά τσιμέντου, χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας και διέκοψε αιφνιδιαστικά τη λειτουργία τουύστερα από σχεδόν 90 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και συμβολής στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας, υποβάλλοντας  ταυτόχρονα για έγκριση στο Υπουργείο Εργασίας σχέδιο ομαδικών απολύσεων.

Από τον Απρίλιο του 2013, παρότι το Υπουργείο Εργασίας δεν ενέκρινε το σχέδιο των ομαδικών απολύσεων που ζήτησε η πολυεθνική, ξεκίνησε να απολύει κάθε μήνα  εργαζόμενους. Μέχρι σήμερα έχει απολύσει 189 , υλοποιώντας έτσι με πλάγιο τρόπο το αρχικό της σχέδιο.

Το σωματείο μας, από την πρώτη στιγμή δεν σταμάτησε να καταγγέλλει προς κάθε κατεύθυνση ότι η πολυεθνική LAFARGE παίζει ένα άθλιο κερδοσκοπικό παιχνίδι όχι μόνο σε βάρος των εργαζομένων αλλά και σε βάρος της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.

Την καταγγελία μας αυτή τη στηρίζουμε στα παρακάτω αδιάψευστα γεγονότα και έχουμε ενημερώσει τόσο την Κυβέρνηση και  τα κόμματα καθώς και τους φορείς  της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης:

 • Από το 2001 έως και το 2012 δαπάνησε δεκάδες εκατ. Ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου το οποίο έχει πλέον τη δυνατότητα να παράγει όλους τους τύπους τσιμέντου υψηλών προδιαγραφών και άριστης ποιότητας με την νέα πρωτοποριακή και οικονομικότερη  , όπως την χαρακτήρισε,  μέθοδό της χωριστής άλεσης.
 • Εξόπλισε το εργοστάσιο με ταχύτατες αυτόματες μηχανές σάκευσης – παλετοποίησης καθώς και φόρτωσης χύμα τσιμέντου σε πλοία.
 • Εγκατέστησε αυτόματο σύστημα φόρτωσης σιλοφόρων οχημάτων.
 • Αντικατέστησε τα ηλεκτρικά χειριστήρια των μονάδων με ηλεκτρονικούς και τηλεχειριζόμενους ενοποιημένους πίνακες.
 • Δαπάνησε δεκάδες εκατ. ευρώ για περιβαλλοντικά έργα όπως: υβριδικά φίλτρα τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αποθήκες πρώτων υλών και κλίνκερ, δενδροφυτεύσεις, συγκέντρωση και καθαρισμό ομβρίων  κ.λ.π.
Και παρότι διατυμπανίζει ότι «η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας είναι οριστική»,

 • Διατηρεί ΟΛΕΣ τις άδειες λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου.
 • Ανανεώνει και επεκτείνει τις άδειες εκμετάλλευσης των λατομείων πρώτων υλών.  (τελευταία ανανέωση15-3-2016).
 • Καταβάλει ετήσιο ενοίκιο 140.000 ευρώ στον ΟΛΝΕ για χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου που δεν χρησιμοποιεί.(τελευταία ανανέωση σύμβασης με τον ΟΛΝΕ 12-1-2016)
 • Πραγματοποίησε γεωτρήσεις σε νέες ιδιόκτητες εκτάσεις που απέδειξαν την ύπαρξη άριστης ποιότητας πρώτης ύλης που μπορεί να τροφοδοτήσει το εργοστάσιο για         37 χρόνια με παραγωγή 2,5 εκατ. τόνους τσιμέντου ετησίως.
 • Διατηρεί από το 2011 και ανανεώνει την άδεια λειτουργίας μονάδας ανακύκλωσης μη μεταλλικών απορριμμάτων και υπολειμμάτων στο χώρο των λατομείων του εργοστασίου της Χαλκίδας κι έχει το προνόμιο η άδεια αυτή να είναι μία από τις επτά  τέτοιες άδειες που υπάρχουν στην Ελλάδα, χωρίς να απασχολεί ούτε έναν εργαζόμενο !
 • Διατηρεί και συντηρεί υποσταθμό υπέρ-υψηλής τάσης 150 KVγια τις ανάγκες ενός ….«σταματημένου πρώην εργοστασίου» όπως το αποκαλεί.
Κι ενώ, όπως ισχυρίστηκε, η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση τσιμέντου,

 • Η ίδια η LAFARGE ανακοινώνει για το πρώτο εξάμηνο του 2014 αύξηση κατά 9,3% των πωλήσεων τσιμέντου στην εσωτερική και εξωτερική αγορά και το εννεάμηνο του 2015 αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014.
Την ίδια στιγμή που στο εργοστάσιο της Χαλκίδας υλοποιεί το αρχικό της σχέδιο των ομαδικών απολύσεων,

 • Στον υπόλοιπο όμιλο προχωρά σε  προσλήψεις προσωπικού και μάλιστα ειδικοτήτων που απολύει από το εργοστάσιο της Χαλκίδας.
 • Η τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, ύστερα από ελέγχους που πραγματοποίησε στο άλλο της Τσιμεντάδικο στο Αλιβέρι, της επέβαλε  διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) διότι διαπίστωσε ότι απασχολεί με παράνομες υπερωρίες το προσωπικό και δεν χορηγεί τις προβλεπόμενες εκ του νόμου υποχρεωτικές αναπαύσεις (ρεπό).
Τέλος λίγους μήνες πριν τη διακοπή λειτουργίας του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, η πολυεθνική LAFARGE, ιδιοκτήτρια της ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ, μοίρασε εκατομμύρια ευρώ στους μετόχους της στο εξωτερικό και αργότερα απολύσεις στην Ελλάδα.

 • Το 2012 προχωρά, σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ κατά           70 περίπου εκατ. ευρώ τα οποία μοιράζει στους μετόχους της.
 • Την περίοδο 2010-2012 η ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στέλνει άλλα 32 εκατ. ευρώ μέσω εμβασμάτων προς τηLAFARGE στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ ενός 92χρονου αυτοκινητιστή….!!!!όπως αποκάλυψε  το περιοδικό ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ.
Με βάση όλα τα παραπάνω οι απολυμένοι συνάδελφοί μας, θύματα της αδίστακτης κερδοσκοπίας της πολυεθνικής, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ζητούν να ακυρωθούν ως παράνομες και καταχρηστικές οι απολύσεις τους.

Στις 30 Ιανουαρίου του 2015το Πρωτοδικείο Χαλκίδας με τις υπ’ αριθμό 11 έως 16/2015 αποφάσεις τουδικαιώνει τους απολυμένους αναγνωρίζοντας την ακυρότητα των απολύσεων που πραγματοποίησε η πολυεθνική LAFARGE από τον Απρίλιο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014, ως παράνομων επειδή παραβίασε την εκ του Νόμου προβλεπόμενη υποχρέωση προηγούμενης έγκαιρης ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και σε κάθε περίπτωση ως καταχρηστικών για την ίδια αιτία, επιδικάζοντας μισθούς υπερημερίας στους απολυμένους. Η πολυεθνική άσκησε έφεση κατά των αποφάσεων και συνεχίζοντας την αλαζονική της συμπεριφορά προχώρησε σε νέες απολύσεις.

Συνάδελφοι και συμπολίτες

Βρισκόμαστε, εδώ και τρία χρόνια σ’ έναν διαρκή αγώνα και θα τον συνεχίσουμε γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας είναι ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό εργοστάσιο που πρέπει να ξαναλειτουργήσει για το συμφέρον των εργαζομένων, της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ
πηγή www.eetx.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54