Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ομιλία στην εκδήλωση της Κίνησης “Απελάστε το ρατσισμό”: "Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες"

Ζωή Κωνσταντοπούλου:

Ο ρατσισμός και οι κοινωνικοί αυτοματισμοί χρησιμοποιούνται κατά κόρον και κατ’ εξοχήν ως εργαλείο εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης εν καιρώ Μνημονίων, ως εργαλείο αποπροσανατολισμού, ως εργαλείο αντιπερισπασμού.

Ο πόλεμος, η γενικευμένη ανασφάλεια και η φτώχεια, τα απολυταρχικά και αυταρχικά καθεστώτα είναι στη ρίζα της προσφυγιάς.

Για την εξάλειψη του πολέμου απαιτείται συνολική δέσμευση των χωρών και θα έπρεπε να έχει κινήσει η Ελλάδα αντί να υπογράφει εξοπλισμούς επί εξοπλισμών και να συνυπογράφει εξοπλιστικά μέτρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ή να συναινεί στην πρόσκληση και να ανέχεται την πρόσκληση του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πρωταγωνιστήσει σε μια πανευρωπαϊκή καμπάνια συνολικού αφοπλισμού.16 Μαρτίου 2016

Για τα αυτονόητα που τα τελευταία χρόνια, επί Μνημονίων, συχνά και όχι τυχαία παρασιωπώνται και αυτή η παρασιώπηση έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να αισθάνονται το δικαίωμα και να τα ξεχνούν και να τα καταπατούν, έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση-συζήτηση για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό που διοργανώθηκε στο δημαρχείο Καισαριανής από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» με θέμα:

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο

«Αυτή η παρασιώπηση οδηγεί σε ανοχή. Αυτή η παρασιώπηση οδηγεί και σε κυβερνητικές συμπεριφορές ανιστόρητες, προκλητικές και προσβλητικές όπως αυτή του σημερινού Πρωθυπουργού, που μοιραίος και άβουλος εμφανίσθηκε  προ ολίγων μόνο ημερών ως «επίτιμος διδάκτωρ» να μοιράζει χαζοχαρούμενα κόκκινα τριαντάφυλλα σε γυναίκες δημοσιογράφους στην Τουρκία, αγκαζέ με τον κύριο Νταβούτογλου, προσβάλλοντας βάναυσα τους αγώνες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους αγώνες για την εξάλειψη των διακρίσεων, τους αγώνες για την εμπέδωση της ισότητας, τους αγώνες δηλαδή για όλα εκείνα που εξακολουθούν να παραβιάζονται στην Τουρκία από την σημερινή Κυβέρνηση, όπως και τα δικαιώματα των προσφύγων. Θα πούμε, λοιπόν, τα αυτονόητα και θα πω τα αυτονόητα γιατί όταν τα αυτονόητα δεν λέγονται οδηγούμαστε σε ανιστόρητες δηλώσεις όπως αυτές με τις οποίες επιχειρείται η αντιστροφή της ιστορίας και επικίνδυνη αναγραφή της ιστορίας, όπως αυτή που επιχειρήθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη ο οποίος αμφισβήτησε κι αυτήν ακόμη τη γενοκτονία των Ποντίων ως ιστορικό γεγονός. Θα πω τα αυτονόητα γιατί όταν τα αυτονόητα δεν λέγονται οδηγούμαστε σε προκλητικές κυβερνητικές τοποθετήσεις όπως η σημερινή τοποθέτηση του κ. Μπαλτά, ότι η εικόνα της Ειδομένης τιμά δήθεν τη χώρα μας. Ή όπως η δήλωση του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού, του κ. Μουζάλα, ότι το χάος που επικρατεί στην Ειδομένη είναι αντίστοιχο με αυτό που επικρατεί σε περιπτώσεις σεισμού και ξαφνικά δια μαγείας το χάος τακτοποιείται. Ή όπως οι πρόσφατες τοποθετήσεις της πρώην αρμοδίας υπουργού κ. Χριστοδουλοπούλου και του σημερινού Πρωθυπουργού που αλληλοσυνεχάρησαν για την πολιτική της τελευταίας, χωρίς να δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση για την μετακίνησή της από το χαρτοφυλάκιο αυτό», τόνισε η κα Κωνσταντοπούλου και συνέχισε:

«Η λογική της Ευρώπης φρουρίου εκτός από βλακώδης, όπως εύκολα μπορεί κανείς να πει αναλογιζόμενος ποια πραγματικά είναι τα σύνορα της Ευρώπης, είναι και ανιστόρητη, απάνθρωπη και αντιδημοκρατική. Είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους και της Ε.Ε. και κάθε κράτους-μέλους να υποδέχεται και να μεριμνά, να παρέχει άσυλο και να φροντίζει τους πρόσφυγες, εκείνους που αναζητούν καταφυγή στο έδαφός μας, εκείνους οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόσωπα ιερά όπως πάντοτε αντιμετωπίζονται τα θύματα διεθνών εγκλημάτων, τα θύματα πολέμου… Αυτό το οποίο συμβαίνει στην Ειδομένη είναι ασύγγνωστη παραβίαση των πιο θεμελιωδών υποχρεώσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ουσιαστικά, αυτό το οποίο προσπαθεί η Ελληνική Κυβέρνηση να κάνει είναι δια της εξουθενώσεως των ανθρώπων αυτών να τους αποτρέψει από το να διεκδικήσουν τη μετάβασή τους στη χώρα προορισμού τους, ενώ όφειλε να τους συνδράμει με κάθε τρόπο και να αξιώσει την με κάθε τρόπο συνδρομή και να συνάψει όλες τις απαραίτητες διμερείς συνθήκες και να τις υλοποιήσει προκειμένου να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους… Είναι συνένοχη η Ελληνική Κυβέρνηση σε αυτό το αποτέλεσμα, διότι όλον αυτόν τον καιρό κάποιοι παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται, κάποιοι παριστάνουν ότι προετοιμάζουν, κάποιοι παριστάνουν ότι μεριμνούν, ενώ στην πραγματικότητα παζαρεύουν κυνικά ανθρώπινες ζωές. Και, μάλιστα, αυτό που η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει είναι να χρησιμοποιεί το δράμα των προσφύγων, το οποίο ενσυνειδήτως επιδεινώνει, ως μέσο πίεσης για πράγματα τα οποία η ίδια ποτέ δεν διεκδίκησε. Για εκείνα που δεν διαπραγματεύθηκε θυμάται τώρα να χρησιμοποιεί ανθρώπους και μωρά παιδιά των οποίων η ζωή κινδυνεύει ως μέσο πίεσης, σε ένα πλαίσιο το οποίο έχει πλήρως αποτύχει».


Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει η κα Κωνσταντοπούλου ότι το 2009 με τον τότε Δήμαρχο Καισαριανής τον Σπύρο Τσόκα «είχαμε προβεί σε μία συμβολική πράξη που ήταν η εγγραφή στο δημοτολόγιο ενός μωρού μιας οικογένειας μεταναστών που είχε γεννηθεί στην Ελλάδα. Θέλοντας έτσι να καταδείξουμε ότι τα δικαιώματα δεν κτώνται μόνο με την διακήρυξη αλλά και με την πράξη» ενώ αναφέρθηκε και στη φετινή πρωτοβουλία οι κινήσεις κατά του ρατσισμού, κατά του φασισμού να είναι ταυτόχρονα κινήσεις υποστήριξης των προσφύγων και στήριξης και εμψύχωσης των κινημάτων αλληλεγγύης καθώς όπως είπε: «είναι μια πρωτοβουλία βαθύτατα πολιτική, βαθύτατα ανθρωπιστική και ιστορικά αναγκαία. Και επιθυμώ απλώς να ενώσω και τη φωνή μου και την πράξη μου, γιατί σημασία δεν έχουν μόνο αυτά που λέμε αλλά και αυτά που κάνουμε, με όλες εκείνες και όλους εκείνους που δίνουν μια μάχη. Μια μάχη προστασίας του συνανθρώπου, μια μάχη για τα αυτονόητα».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Καισαριανής μίλησαν και οι: Θανάσης Κούρκουλας - Κίνηση “Απελάστε το ρατσισμό”, Μάνια Μπαρσέφσκι – Τμήμα Δικαιωμάτων Λαϊκής Ενότητας και Γιώργος Τσιάκαλος – Πανεπιστημιακός.

Στο πλαίσιο των αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων, εκδηλώσεων και δράσεων που θα γίνουν στην Αθήνα από τις 18 ως τις 21 Μαρτίου 2016  η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου θα συμμετάσχει στο Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο το Σάββατο 19 Μαρτίου, στην πλ. Βικτωρίας στις 2 το μεσημέρι και στην πορεία προς τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ.