Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη

Σαν σήμερα, το 1994, φεύγει από τη ζωή χτυπημένη από τον καρκίνο η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός Μελίνα Μερκούρη.

Όραμά της ήταν μέχρι το θάνατό της η επιστροφή των γλυπτών μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο


Η Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη) γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1920. Ήταν εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη.


Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (1943-46) και έκανε το θεατρικό ντεμπούτο της το 1944. 

Ως πρωταγωνίστρια καθιερώθηκε το 1949 στο ρόλο της Μπλανς από το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος». Η πρώτη δουλειά της δουλειά στη μεγάλη οθόνη ήταν η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» (1955). 

Η διεθνής καταξίωση δεν άργησε να έρθει, ως Ίλια στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» (1960), με τη θεατρική μεταφορά του έργου στη Νέα Υόρκη.

Το 1965 παντρεύτηκε τον αμερικανό σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν.

Πολιτικά, υπήρξε σφοδρή πολέμιος της χούντας των Συνταγματαρχών, ενώ στη Μεταπολίτευση γύρισε στην Ελλάδα και πολιτεύτηκε. 

Εκλέχθηκε με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1981 και ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού, αξίωμα που διατήρησε ως το τέλος της πρώτης οκταετίας των κυβερνήσεων Παπανδρέου, κάνοντάς τη τη μακροβιότερη υπουργό Πολιτισμού στην πολιτική ιστοία της Ελλάδας.

Όραμά της ήταν μέχρι το θάνατό της η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Παράλληλα, δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα "για να έρθει το θέατρο στην επαρχία", ενώ δική της έμπνευση ήταν και η δημιουργία του θεσμού της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης".Είχε καρκίνο του πνεύμονα, ενώ υπήρξε μανιώδης καπνίστρια.

Λέγεται ότι λίγο πριν φύγει για το εξωτερικό για επέμβαση βρέθηκε στο Υπουργείο και έγραψε σε ένα πακέτο τσιγάρα, «θα ξαναγυρίσω». Δεν επέστρεψε.πηγή alfavita
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54