Μέχρι και 10 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜεΑ

Απλήρωτοι από 2-10 μήνες μένουν οι εργαζόμενοι στις δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜεΑ, καταγγέλλει με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς και τους φορείς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΠΑΣΕΚΔΑΠ).

Οι εργαζόμενοι δείχνοντας κατανόηση και μη θέλοντας να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των Δομών, υπογραμμίζει ο Σύλλογος, για ακόμα μια φορά «βάζουν πλάτη» και δεν προβαίνουν στη χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων που προβλέπει η εργατική νομοθεσία (επισχέσεις εργασίας κλπ), «αποδεικνύοντας ξανά πως η υπευθυνότητά τους και το φιλότιμό τους απέναντι στα παιδιά που υποδεχόμαστε είναι πάνω από τον αγώνα τους για αξιοπρεπή διαβίωση».

Αυτό όμως, υπογραμμίζει, «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρερμηνευτεί ως αδυναμία ή ως χαλαρότητα. Το Σύνταγμα της χώρας και η εργατική νομοθεσία πρέπει να τηρείται από όλους στο ακέραιο και να μην επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους καθυστερήσεις καταβολής μισθοδοσιών οι οποίες προκαλούν τεράστια προβλήματα, όπως είναι αυτονόητο, στις οικογένειες των εργαζομένων».

Η επιστολή του ΠΑΣΕΚΔΑΠ απευθύνεται προς τους:
υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή,
υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο,
υπουργό Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο,
αναπληρώτρια Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου,
περιφερειάρχες όλης της χώρας,
βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου,
ΚΕΔΕ,
EETAA AE,
ΠΟΕ-ΟΤΑ,

ΟΙΥΕ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ


Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών-Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ & ΑμεΑ) ενημερώνει όλους τους αρμοδίους φορείς για την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των Δομών των ΟΤΑ, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ & ΑμεΑ. Λαμβάνουμε καθημερινά καταγγελίες συναδέλφων από όλη την επικράτεια οι οποίοι αναφέρουν πως παραμένουν απλήρωτοι από 2 έως 10 μήνες.

Οι εργαζόμενοι δείχνοντας κατανόηση και μη θέλοντας να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των Δομών, για ακόμα μια φορά «βάζουν πλάτη» και δεν προβαίνουν στην χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων που προβλέπει η εργατική νομοθεσία (επισχέσεις εργασίας κλπ) αποδεικνύοντας ξανά πως η υπευθυνότητά τους και το φιλότιμό τους απέναντι στα παιδιά που υποδεχόμαστε είναι πάνω από τον αγώνα τους για αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό όμως, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρερμηνευτεί ως αδυναμία ή ως χαλαρότητα. Το Σύνταγμα της χώρας και η εργατική νομοθεσία πρέπει να τηρείται από όλους στο ακέραιο και να μην επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους καθυστερήσεις καταβολής μισθοδοσιών οι οποίες προκαλούν τεράστια προβλήματα, όπως είναι αυτονόητο, στις οικογένειες των εργαζομένων.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε δύο λόγους που θα αναλύσουμε σύντομα εδώ:

1. Σύμφωνα με την παράγραφο 2.9 του άρθρου 2 της απ’ αρίθ. 2100/16-07-2015 Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ για τους φορείς/δομές «οι πληρωμές προς τους Αναδόχους θα πραγματοποιούνται σε τέσσερις (4) δόσεις, ως εξής: α) Η πρώτη δόση ύψους 30% επί του ετήσιου προϋπολογισμού της Σύμβασης καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση του 30% του φυσικού αντικειμένου. κλπ.». Πέρα από αυτό, προϋπόθεση αποτελεί να έχουν υπογραφεί και οι Συμβάσεις μεταξύ ΕΕΤΑΑ και Αναδόχων (φορέων υλοποίησης). Δεδομένου ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε για την περίοδο 2015-2016 στα μέσα του Σεπτέμβρη του 2015, το «30% του φυσικού αντικειμένου» έχει ήδη συμπληρωθεί περί τα τέλη του Δεκεμβρίου 2015. Επομένως θα έπρεπε ήδη να είχαν υπογραφεί οι Συμβάσεις και να έχει ήδη καταβληθεί η Α΄ Δόση για το 2015-2016. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε πως η χρηματοδότηση για φέτος προέρχεται από τρεις πηγές: α) ΕΠΑΝΑΔ, β) ΠΕΠ, γ) Εθνικοί Πόροι. Άλλα ωφελούμενα τέκνα χρηματοδοτούνται από το ΕΠΑΝΑΔ, άλλα από τα ΠΕΠ και άλλα από εθνικούς πόρους. Και εδώ μπλέκεται περισσότερο το ζήτημα καθώς ενημερωθήκαμε από τους Φορείς μας πως, σύμφωνα με πληροφορίες τους, στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου θα καταβληθεί μόνο το σκέλος της Α΄ Δόσης που προέρχεται από το ΕΠΑΝΑΔ. Πέρα από τη μεγάλη καθυστέρηση θα έχουμε και καταβολή πολύ λιγότερων χρημάτων στους Αναδόχους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και για τις μισθοδοσίες μας. Σύμφωνα με αναφορές συναδέλφων πανελλαδικά το ποσοστό των παιδιών που χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΑΔ στις δομές τους ανέρχεται το πολύ στο 15-20% του συνόλου των εγκεκριμένων τέκνων. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, το πρόβλημα είναι ήδη μεγάλο και μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο οξύ.

2. Δευτερευόντως, οφείλουμε να αναφέρουμε ως επιπρόσθετο λόγο της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων μας τη μη χρηστή διαχείριση των ποσών της Γ’ και Δ’ Δόσης της περιόδου 2014-2015 από μερίδα Αναδόχων. Στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2015 οι Ανάδοχοι έλαβαν την Γ’ και Δ’ Δόση (30% και 10% αντίστοιχα) για την περσινή περίοδο 2014-2015. Αναφερόμαστε σε μεγάλα ποσά μιας και αφορούν στο 40% της συνολικής ετήσιας χρηματοδότησης για πέρσι. Έχουμε λοιπόν παραδείγματα Αναδόχων (Φορέων) που κάνοντας χρηστή διαχείριση των ποσών αυτών κατάφεραν να καταβάλουν τις μισθοδοσίες του προσωπικού μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2015 και έχουμε και περιπτώσεις Αναδόχων, οι οποίοι ενώ έλαβαν τις παραπάνω Δόσεις, άφησαν τους εργαζόμενους απλήρωτους με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να διανύουν τον 9ο και τον 10ο μήνα απλήρωτοι ενώ συνεχίζουν να προσφέρουν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους στις Δομές.

Καλούμε άμεσα όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν το ταχύτερο δυνατόν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος. Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να διαθέσουν στην ΕΕΤΑΑ το μέρος της χρηματοδότησης που προβλέπεται από το ΕΠΑΝΑΔ και τους Εθνικούς Πόρους. Καλούμε τις Περιφέρειες όλης της χώρας να διαθέσουν τάχιστα στην ΕΕΤΑΑ το μέρος της χρηματοδότησης που προβλέπεται από τα ΠΕΠ. Καλούμε τους Βουλευτές να προβούν σε πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος και τη μη επανάληψή του. Καλούμε την ΚΕΔΕ να συμβάλει και αυτή με τις αποφάσεις της και τα ψηφίσματά της στην οριστική λύση τέτοιων προβλημάτων. Καλούμε τέλος την ΕΕΤΑΑ να προβεί και αυτή ζητώντας υπηρεσιακά την επίσπευση των διαδικασιών εκταμίευσης των πόρων από πλευράς φορέα χρηματοδότησης θέτοντας τα μεγάλα προβλήματα και τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί στην ομαλή λειτουργία και χρηματοδότηση των δομών λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων στο προσωπικό των Δομών.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επικοινωνία και συνεργασία.

ergasianet
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54