Προτάσεις - σοκ των δανειστών για εθνική σύνταξη 250 ευρώ

Πρότασεις-σοκ για εθνική σύνταξη 250 ευρώ που θα συνδέεται με το εισόδημα, την ηλικία συνταξιοδότησης και τα έτη ασφάλισης, κλιμακωτές μειώσεις ως 20% στις επικουρικές, περικοπή του μισού μερίσματος για τους συνταξιούχους του Δημοσίου με πληρωμή του ανά δίμηνο αλλά και διορθώσεις στα ποσοστά εισφορών για τους αγρότες βρίσκονται στο τραπέζι κυβέρνησης και δανειστών .

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η  εθνική σύνταξη μπορεί να ανεβαίνει στα 280 ή στα 300 ευρώ, όσο περισσότερα είναι τα έτη ασφάλισης, όσο πλησιέστερη στα 67 είναι η ηλικία των συνταξιούχων και όσο μικρότερο είναι το συνολικό τους εισόδημα. Η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται την αποκλιμάκωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ, με αντάλλαγμα να διατηρηθεί ένα τμήμα της για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 15 ως 20 έτη και η σύνδεση με εισοδηματικά κριτήρια να είναι στενότερη για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 20 και άνω έτη ασφάλισης. Τον πιο καθοριστικό ρόλο θα έχει όμως η ηλικία συνταξιοδότησης καθώς μόνον όσοι συμπληρώνουν το 67ο έτος ή τα 40 έτη ασφάλισης θα έχουν το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 15 έτη και μισθό 1.000 ευρώ θα δικαιούται σύνταξη από δικές του εισφορές 120 ευρώ και ένα τμήμα από την εθνική σύνταξη που μπορεί να είναι 300 ευρώ, αν έχει κλείσει το 67ο έτος, ή 200 ευρώ αν αποχωρεί στο 62ο έτος. Αν αποχωρεί με 40 έτη, τότε για το ποσό της εθνικής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη και η ηλικία αλλά και το συνολικό εισόδημα.

Η πρώτη ανατροπή πάντως στο ασφαλιστικό είναι πιθανό να έρθει πριν από την κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου καθώς βρίσκονται επί θύραις μειώσεις ως και 47% στα μερίσματα 265.000 συνταξιούχων του Δημοσίου από αυτό το μήνα

«Μαύρη τρύπα» 1,9 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό - Ερχεται νέο «τσεκούρι»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Ημερησία», συμπληρωματικούς πόρους 1,9 δισ. ευρώ αναζητεί η κυβέρνηση για να «καλύψει» τη χρηματοδότηση των συντάξεων κατά τη μεταβατική περίοδο προσαρμογής των εισφορών στις απαιτήσεις του νέου Ασφαλιστικού, καθώς και για την αναδιάρθρωση του συστήματος των προνοιακών επιδομάτων που επιβάλλει το 3ο Μνημόνιο.

Η αναζήτηση νέων πόρων για το Ασφαλιστικό -όπου ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης προεξοφλούν χρηματοδοτικό κενό έως 1 δισ. ευρώ- και η εξοικονόμηση άλλων 900 εκατ. ευρώ από το σύστημα κοινωνικής προστασίας, συζητήθηκαν χθες, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, σε σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

Οι εισφορές και οι συντάξεις

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν χθες στην «Ημερησία» ότι «σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει πρόβλεψη για συμπληρωματικούς πόρους στο νέο Ασφαλιστικό». Και αυτό όχι μόνο ως «αντίβαρο» στις εκπτώσεις και τις άλλες «παραχωρήσεις» που γίνονται σε διάφορες ομάδες για να απορροφηθεί το «σοκ» από τη σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα, αλλά, και προκειμένου να μη λείψουν τα έσοδα που θα χρειάζονται, κατά τη μεταβατική περίοδο των επόμενων τριών - πέντε ετών, για τις πληρωμές των συντάξεων. Ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνουν στοχευμένες περικοπές (μέσω νέων χαμηλότερων πλαφόν) στις υψηλές και τις πολλαπλές καταβαλλόμενες συντάξεις, ο κίνδυνος να μειωθούν τα έσοδα είναι υπαρκτός, αφού η αύξηση των εισφορών των εργοδοτών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην επικουρική ασφάλιση, εφόσον «περάσει» από τους Θεσμούς, θα μεταθέσει το ταμειακό πρόβλημα για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων ενώ, ταυτόχρονα, μικρότερες εισφορές θα πληρώνουν οι παρακάτω ειδικές κατηγορίες:

  • Ολοι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες για διάστημα πέντε ετών (εισφορά στο 14% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος των 468,80 ευρώ τον μήνα που θα ισχύει για τους αγρότες τα πρώτα δύο χρόνια και στο 17% στα επόμενα τρία).
  • Οι επιστήμονες με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (κλιμακωτές εκπτώσεις έως 50% έως τα 10.000 ευρώ που θα μειώνονται κατά 1% για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος).
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ (ευνοούνται σε σχέση με τις ισχύουσες σήμερα εισφορές του ΟΑΕΕ) και Οι αγρότες (ελεύθερη επιλογή μεταξύ τριών επιπέδων ασφαλίστρων, 12% επί του εισοδήματος ή 14% με αναλογικές περικοπές στα ποσά της εθνικής και αναλογικής σύνταξης και, εθελοντικά στο 20%, αλλά, από το 2019 ή το 2020).
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι όλες τις παραμετρικές αλλαγές για τους αγρότες θα τις ανακοινώσει, μετά τις συναντήσεις που θα έχει μαζί τους ο πρωθυπουργός, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει θέμα διατήρησης της αυτοτέλειας του Ταμείου των επιστημόνων (ΕΤΑΑ).

Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, κυβερνητικά στελέχη διευκρίνισαν ότι, «δεν θα μπει κανένα ψαλίδι σε οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα» και οι όποιες αλλαγές προβλέπονται στο 3ο Μνημόνιο (π.χ. για το ΕΚΑΣ, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) θα αποτυπωθούν σε σχέδιο που έχει αναλάβει να συντάξει ειδική διϋπουργική επιτροπή.

Υπαρκτός κίνδυνος: Ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνουν στοχευμένες περικοπές (μέσω νέων χαμηλότερων πλαφόν) στις υψηλές και τις πολλαπλές καταβαλλόμενες συντάξεις, ο κίνδυνος να μειωθούν τα έσοδα είναι υπαρκτός, αφού η αύξηση των εισφορών των εργοδοτών κατά μία ποσοστιαία μονάδα στην επικουρική ασφάλιση, εφόσον «περάσει» από τους Θεσμούς, θα μεταθέσει το ταμειακό πρόβλημα για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

Κανένα «ψαλίδι»: Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, κυβερνητικά στελέχη διευκρίνισαν ότι «δεν θα μπει κανένα ψαλίδι σε οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα».

Πηγές: «Ημερησία», «Ελεύθερος Τύπος» από το ergasianet
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54