Η συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου (02/02/16):

Τάκης Χατζής: Μαζί μας σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη τιμή και φιλοξενούμε εδώ στο στούντιο την Κυρία Κωνσταντοπούλου. Κυρία Πρόεδρε,Καλημέρα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλημέρα

Τάκης Χατζής: Κυρία Κωνσταντοπούλου, βρισκόμαστε πραγματικά αυτές τις μέρες μπροστά σε 4 βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Κυβέρνηση, η Ελλάδα δηλαδή, το ένα θέμα είναι το μεταναστευτικό, ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που φαίνεται να αποτελεί, ενδεχομένως, να αποτελεί και αγκάθι στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους, ακούγεται για την συνθήκη Σένγκεν, ακούγονται πάρα πολλά, το δεύτερο είναι το αγροτικό, είναι το ασφαλιστικό, το μεγάλο πρόβλημα, που όπως συνηθίζουμε να λέμε εδώ στην εκπομπή μας, είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο εμάς και τα δέκα εκατομμύρια Ελληνες αλλά και αυτούς που θα γεννηθούν γιατί έχει μια ιδιαίτερη σημασία, και βέβαια είναι και τα έσοδα, τα έσοδα που πρέπει να εξασφαλίσει το κράτος για να μπορέσει να λειτουργήσει, κα Κωνσταντοπούλου, η κυβέρνηση , λοιπόν, βρίσκεται μπροστά σ' αυτά τα τέσσερα και άλλα, βέβαια, αλλά κυρίως, σ' αυτά τα τέσσερα προβλήματα. Κατά την άποψή σας, κατά την κρίση σας, πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει αυτά η κυβέρνηση και πώς μπορεί να προχωρήσει στη συνέχεια ούτως ώστε να μην έχουμε εκπλήξεις ούτε στο πολιτικό σκηνικό ούτε στις σχέσεις μας με τους εταίρους βέβαια;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Χατζή, νομίζω ότι αποκαλύπτεται με τον πιο εναργή τρόπο το τελευταίο διάστημα ότι η επιλογή της κυβέρνησης του καλοκαιριού, η επιλογή, δηλαδή, της πλήρους παράδοσης στους δανειστές, της αποδοχής ενός χρέους που δεν μπορεί να αποπληρωθεί και της προσχώρησης στη μνημονιακή πολιτική σημαίνει την πλήρη καταστροφή για την κοινωνία και για το κράτος και για την οικονομία. Αυτό δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, δεν ήταν κάτι απρόβλεπτο , ήταν κάτι απολύτως υπολογίσιμο και προβλέψιμο με βάση την εμπειρία πέντε ετών μνημονίων.

Η κυβέρνηση επέλεξε, κι ο κύριος Τσίπρας επέλεξε, αντί να διαπραγματευθεί το χρέος και, σε κάθε περίπτωση, να αρνηθεί την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν είναι βιώσιμο και δεν είναι νόμιμο, να το προσυπογράψει και αυτή τη στιγμή να ζητά από την κοινωνία, από τους ανθρώπους που δεν έχουν, να το πληρώσουν ενώ δεν το δημιούργησαν.

Τάκης Χατζής: Αν, όπως λέτε, να το είχε αποποιηθεί και να μην το πληρώσει, αν δεν πληρώσεις το χρέος στους ξένους θα έχεις επιπτώσεις. Αυτές οι επιπτώσεις, όμως, αφού διατυπώνετε αυτή την άποψη, θα πρέπει να τις πείτε ότι δηλαδή δεν θα πληρώσουμε το χρέος αλλά θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Χατζή, η άποψή μου είνα ξεκάθαρη ότι αφενός μεν, ο λαός πρέπει να ενημερωθεί για το ποιές δυνατότητες έχει σε σχέση με το χρέος και έχει , σαφώς, τη δυνατότητα να μην το αποπληρώσει, σαφώς πρέπει να ενημερωθεί και για το ποιός οδικός χάρτης πρέπει να ακολουθηθεί και τι είδους συμμετοχή των πολιτών και της κοινωνίας προϋποτίθεται ώστε να αναληφθεί με τέτοια κυριαρχική απόφαση του λαού, όμως, θα ήθελα να σας πώ ότι με καταπλήσσει που μιλάμε για τις συνέπειες της μη αποπληρωμής ενός χρέους που δεν πρέπει να αποπληρωθεί και δεν μπορεί να αποπληρωθεί και δεν μιλάμε, δεν βλέπουμε τις εξόφθαλμες, καταστροφικές, δολοφονικές συνέπειες της επιλογής να αποπληρώνεται το χρέος και μάλιστα με τέτοια .

Τάκης Χατζής: Αυτό το ζούμε, κυρία Κωνσταντοπούλου, γι αυτό το λέω ...

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι αλλά το ξεχνάμε όμως γιατί ....

Τάκης Χατζής: Όχι, δεν το ξεχνάμε γιατί εφόσον το ζούμε κάθε μέρα και οι πολίτες πληρώνουν, όπως σωστά επισημάνατε, αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι ότι, να πάει μια κυβέρνηση και να πεί, "Παιδιά, δεν πληρώνουμε τίποτα στους ξένους". Αυτό δεν έχει συνέπειες στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Φυσικά, έχει συνέπειες αλλά οι πιο επώδυνες, οι πιο καταστροφικές συνέπειες είναι οι συνέπειες της μνημονιακής επιλογής.

Τάκης Χατζής:Δηλαδή, στη ζυγαριά βάζετε αυτό που ζούμε τώρα πιο δύσκολο από αυτό που θα ζούσαμε αν δεν πληρώναμε ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απαρεγκλίτως, κύριε Χατζή, γιατί αυτή τη στιγμή η κοινωνία καταβυθίζεται , το μνημόνιο έχει προοπτική να εφαρμόζεται μέχρι το 2060, που όλοι θα είμαστε γέροι, η δική μου άποψη είναι οτι και το 2060 θα βρεθούν κάποιοι φωστήρες να το ανανεώσουν αν δεν έχουμε αποτινάξει αυτό το ζυγό και η βέβαιη συνέπεια αυτής της επιλογής είναι η δυστυχία, η πλήρης περιθωριοποίηση της κοινωνίας, τα αδιέξοδα , η ανεργία, η έλλειψη στέγης, όλη αυτή η ανθρωπιστικά αφόρητη κατάσταση την οποία βιώνει η κοινωνία.

Τάκης Χατζής: Αυτό, δηλαδή, που λέτε είναι χειρότερο από το να μας διώχνανε από το ευρώ, από την ευρωζώνη; Να μας βγάζανε έξω από την Ευρώπη; Αν αποφασίζουν οι ξένοι εννοώ, καταλάβατε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Χατζή, ακούστε, αυτά, ξέρετε είναι πολύ απλουστευτικές ερμηνείες, απολύτως απλουστευτικές ερμηνείες. Bιώσαμε τους εκβιασμούς του καλοκαιριού, βιώσαμε τις απειλές, εννοώ και από τους εκπροσώπους θεσμικών οργάνων οι οποίοι παραβίασαν τα καθήκοντά τους όταν απειλούσαν τον πληθυσμό και τη Βουλή και την Κυβέρνηση και οι οποίοι εκ των υστέρων ήρθαν να πουν ότι ήταν μπλόφα η απειλή περί εξόδου από το ευρώ. Το είπε ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Τ.

Θέλω να πω, ότι, αυτή τη στιγμή συντελείται εναντίον της χώρας και της κοινωνίας μια εχθροπραξία, μια παρανομία. Δεν μπορεί να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι φυσιολογική ή και σαν να είναι στην ημερήσια διάταξη μιας κανονικής λειτουργίας των θεσμών της Ε.Ε.

Εάν υπάρξει μια επιμονή των θεσμών και των οργάνων της Ε.Ε. να παρανομούν σε βάρος μιας χώρας, φυσικά, θα πρέπει η χώρα αυτή και ο πληθυσμός της να αναλογισθούν τις συνέπειες του να ανέχονται αυτήν την παρανομία.

Τάκης Χατζής: Ναι αλλά θα πρέπει να το έχει σχεδιάσει όμως αυτό ..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Φυσικά ...

Τάκης Χατζής: Να μου επιτρέψετε ένα ερώτημα, μπορεί να γίνει γιατί το αποφασίσαμε σήμερα; Δεν πρέπει αυτό - μιλήσατε για οδικό χάρτη νωρίτερα - να έχει σχεδιαστεί επακριβώς τι πρέπει να γίνει, πώς πρέπει να γίνει, πώς θα οριοθετηθούν ορισμένα πράγματα, τι θα γίνει με το νόμισμα, την κοινωνία .... Έτσι απλά να φύγουμε δεν γίνεται ..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ δεν προτείνω "έτσι ξαφνικά" και έτσι αναπάντεχα", και οτιδήποτε άλλο, γιατί αυτά όλα συντηρούν τελικά την διαιώνιση μιας κατάστασης. Σας θυμίζω ότι κοντεύουμε 6 χρόνια στα μνημόνια, δεν είμαστε "έτσι ξαφνικά". Κι εκείνοι που διαχειρίζονται τα δημόσια πράγματα έχουν ευθύνη για το τι έκαναν. Εγώ προσωπικά από τη θέση μου ως Προέδρου της Βουλής, για όσο διάστημα υπηρέτησα στη θέση αυτή ευθύνης, ανέλαβα εκείνες τις πρωτοβουλίες που θεωρώ ότι συνέβαλαν και θα μπορούσαν να συμβάλουν ακόμη περισσότερο, καίρια στη συγκρότηση της άμυνας της χώρας.

Τάκης Χατζής: Γι' αυτό έχετε κατηγορηθεί, βέβαια, αλλά θα το πούμε στη συνέχεια για τον τρόπο που το διαχειριστήκατε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αλίμονο αν δεν είχα κατηγορηθεί. Άλλωστε, υπήρξα ο συνήθης κατηγορούμενος γιατί για όλα έφταιγα. Όμως, θέλω να σας πώ το εξής: Συγκροτήθηκε μια διεθνής επιτροπή για το λογιστικό και νομικό έλεγχο του χρέους, η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους με πάρα πολύ έγκριτους επιστήμονες και ανθρώπους που γνωρίζουν και διαδικασίες τέτοιου είδους κυριαρχικής άμυνας της χώρας. Η Επιτροπή αυτή συνέταξε πορίσματα τα οποία η Κυβέρνηση πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων χωρίς καμία δικαιολογία. Η Επιτροπή αυτή μπορούσε ακόμη πιο καίρια να συμβάλει ....

Τάκης Χατζής: Είχατε ενημερώσει τον κ. Πρωθυπουργό, Πρόεδρος της Βουλής , ήσαστε, θεσμικός παράγοντας, δεν ήσασταν ένας βουλευτής απλά, είχατε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για τα πορίσματα αυτά ; Του είχατε κάνει ενημέρωση του τι ακριβώς λέει αυτή η Επιτροπή;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Φυσικά, κ. Χατζή. Εξ άλλου ο κ. Τσίπρας παρίστατο στην ανακοίνωση και στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής και στην ανακοίνωση των πορισμάτων της. Και επιπλέον, εκτός του ότι παρίστατο και εκτός του ότι τον είχα και η ίδια ενημερώσει, είχε στα χέρια του τα πορίσματα αυτά και στα αγγλικά και στα ελληνικά. Η τελευταία φορά που του τα ενεχείρισα σε μιαν επαναληπτική, αν θέλετε, υπενθύμιση ότι αυτό ήταν ένα εργαλείο προς χρησιμοποίηση, ήταν τη βραδιά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος οπότε και είχα δώσει και στον κύριο Τσίπρα και σε όσους παρίσταντο στο Μαξίμου, τα πορίσματα στα ελληνικά, τα οποία τα είχαν προηγουμένως ήδη από τα αγγλικά.

Τάκης Χατζής: Πώς αντέδρασε σ' αυτό ο Πρωθυπουργός ;

Σας είπε ότι είναι εντάξει; Να προχωρήσει ;

Είπε ότι: Ζωή, ξέρεις, δεν θα το κάνουμε τώρα έχουμε άλλες προτεραιότητες, κάτι πρέπει να σας είπε, δεν μπορεί ! .

Σε πολιτικό επίπεδο μιλάω εγώ δεν εννοώ .....

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Χατζή, εγώ μιλώ πάντοτε σε πολιτικό επίπεδο και νομίζω το έχετε εντοπίσει αυτό....

Τάκης Χατζής: Ναι, πώς, βέβαια, αλίμονο...

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ουδέποτε έλαβα την παραμικρή εξήγηση από τον κ. Τσίπρα για ποιο λόγο τα πορίσματα αυτής της Επιτροπής δεν τα χρησιμοποίησε. Ουδέποτε έλαβα την παραμικρή εξήγηση για ποιο λόγο παραγνώρισε ακόμη και το γεγονός ότι με βάση τα πορίσματα αυτά το ΔΝΤ αναγκάσθηκε για πρώτη φορά, μια εβδομάδα μετά την έκδοση του πορίσματός μας να συνομολογήσει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί προσπάθησε να απεμπλέξει το ΔΝΤ, γιατί δεν ήταν μια ηρωική διάθεση αποβολής του ΔΝΤ, προσπάθησε να το απεμπλέξει και να το εξυπηρετήσει διότι το ΔΝΤ φέρει ευθύνη και κοιτάει αυτή τη στιγμή πώς θα αποσείσει αυτή την ευθύνη....

Τάκης Χατζής: Το αντιλαμβάνομαι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν είναι τυχαίο ότι η κυρία Λαγκάρντ, ας πούμε, προσπάθησε να αποτρέψει την κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Αλήθειας του πρώην Εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ του κ. Ρουμελιώτη, στον οποίο έστειλε επιστολή ζητώντας του να μην καταθέσει στην Επιτροπή μας.

Τάκης Χατζής: Το αντιλαμβάνομαι , το δημοψήφισμα ήταν ένα σημείο - αναφορά, είναι ένα σημείο αναφοράς στην πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία χρόνια .

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι μια ιστορική στιγμή διατράνωσης, θα έλεγα, της αποφασιστικότητας ενός λαού που είναι πολύ πιο γενναίος από τις ηγεσίες του.

Τάκης Χατζής: Ο Ελληνικός λαός λοιπόν, ψήφισε ΟΧΙ, η Κυβέρνηση έφερε ένα νέο μνημόνιο. Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μ' αυτό που η κυβέρνησή σας τότε έφερε και ψήφισε.

Εσείς, βέβαια, φύγατε στη συνέχεια.

Ζωή Κωνσταντοπούλου:Συγγνώμη, κ. Χατζη, δεν έφυγα στη συνέχεια, διαφώνησα εξ αρχής με αυτήν την επιλογή και καταψήφισα μία προς μία τις νομοθετικές προτάσεις της Κυβέρνησης και έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου , όπως όφειλα θεσμικά, προκειμένου να μην παραδοθεί η Βουλή στους δανειστές.

Τάκης Χατζής: Λέτε εδώ ότι το βράδυ εκείνο συζητήσατε με τον κ. Τσίπρα, ήταν εκεί κι ο κ. Βούτσης κι ο κ. Φλαμπουράρης και επί δύο ώρες προσπαθούσατε να του εξηγήσετε ότι αυτό αποτελούσε ευθεία παραβίαση του αποτελέσματός τους, ότι δηλαδή να σας δώσει τη συμφωνία και να την πάει στη Βουλή να ψηφιστεί.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτό ήταν το βράδυ της 9ης Ιουλίου, Πέμπτη . Πριν τη λεγόμενη "συμφωνία"...

Τάκης Χατζής: Και γράφετε εδώ στο άρθρο σας οτι "εμβρόντητη άκουσα τον Τσίπρα να λέει ενώπιον των κυρίων Βούτση και Φλαμπουράρη, οι οποίοι παρέμειναν σιωπηλοί ότι μόνο μια Κυβέρνηση Εθνικού Σκοπού ή μια δικτατορία μπορεί να αντεπεξέλθει στην κατάσταση. Είναι πασιφανές, πασίδηλο ότι ο κ. Τσίπρας δεν εννοούσε χούντα, να έρθει η χούντα, εννοούσε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τι εννοείτε ; Τι είναι πασίδηλο ;

Τάκης Χατζής: Φαντάζομαι, το ερμηνεύω δηλαδή δεν μπορεί να εννοεί ένας πρωθυπουργός της Αριστεράς ότι μια δικτατορία είτε Παπαδόπουλου , είτε άλλου τύπου θα μπορούσε.... εννοεί, προφανώς , και θέλω να μου το ερμηνεύσετε εσείς αυτό, οτι είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις πάρα πολύ δύσκολες, που μπορεί να μην αρέσουν στον κόσμο που να είναι πιθανόν ακόμα και υπεράνω κάποιων διαδικασιών όπως είναι το δημοψήφισμα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτό που ειπώθηκε, εγώ και τότε και τώρα, το θεωρώ αδιανόητο. Είναι απολύτως ασύμβατο με την δημοκρατική ευθύνη ενός Πρωθυπουργού, είναι ενδεικτικό , βεβαίως, όχι εκείνου που πότε εγώ νόμιζα και ερμήνευα - διότι τότε θεωρούσα ότι ο Τσίπρας έχει πανικοβληθεί και βρίσκεται σε μια κατάρρευση - είναι ενδεικτικό αυτού που φάνηκε στη συνέχεια, της απόφασης του προσώπου αυτού πάση θυσία να προωθήσει ακόμη και εκείνα που είναι δημοκρατικά, κοινοβουλευτικά και συνταγματικά μη ανεκτά.

Τάκης Χατζής: Έτσι όπως το λέτε, όμως, είναι σαν να υιοθετείτε την άποψη εκείνη περί δικτατορίας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τι εννοείτε ;

Τάκης Χατζής: Σαν να μου λέτε τώρα ότι ναι εννοούσε δικτατορία ο Πρωθυπουργός. Μα είναι δυνατόν ...

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με συγχωρείτε, το τι εννοούσε ο Τσίπρας σημαίνει ότι εγώ το υιοθετώ; Εγώ, αντίθετα.......

Τάκης Χατζής: Όχι, εγώ δεν εννοούσα αυτό, εννοούσα ότι υιοθετείτε την φράση και αν θέλετε να ερμηνεύσετε ....

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, εγώ δεν ερμηνεύω ούτε μεθερμηνεύω , η φράση ειπώθηκε μ' αυτόν ακριβώς τον τρόπο στο πλαίσιο ακριβώς αυτό που περιγράφω γι' αυτό και δεν έχει, φυσικά, διαψευσθεί. Και ο κ. Τσίπρας, απλώς, μένει να ενημερώσει κάποια στιγμή τον ελληνικό λαό όταν το κρίνει κι όταν αισθανθεί την ανάγκη, θα έπρεπε να το έχει κάνει, πότε την πούλησε αυτή την ιστορία. Διότι είναι πρόδηλο....

Τάκης Χατζής: Τώρα, δηλαδή, μου λέτε ότι ο κ. Τσίπρας πούλησε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: κ. Χατζή , τώρα κατ' αρχάς δεν κάνουμε μικροσυζήτηση , είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα.

Τάκης Χατζής: Ναι , βεβαίως...

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι κατάδηλο ότι ήδη από την επομένη του δημοψηφίσματος, με την αποπομπή Βαρουφάκη, με το εφτάωρο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, με αυτήν την διαδικασία της εξουσιοδότησης που απ' ό,τι βλέπω τώρα συνομολογείται, βάσει διαρροών, ότι ήταν απαίτηση των δανειστών ενώ σ' εμάς ο κ. Τσίπρας το εμφάνιζε ως δική του πρωτοβουλία, προκειμένου να έχει το τελευταίο επιχείρημα ότι εξάντλησε την δυνατότητα εξεύρεσης συμφωνίας, θα πρέπει, λοιπόν, να πούμε ότι όλα όσα έγιναν από την επομένη του δημοψηφίσματος ήταν μια προδρομολογημένη διαδικασία και πορεία με βάση το ΝΑΙ και όχι με βάση την κυριρχική απόκρουση αυτού του εκτρώματος από τον Ελληνικό λαό.

Τάκης Χατζής: Ωραία, κ. Κωνσταντοπούλου, είχε αποφασίσει το ΝΑΙ. Τότε γιατί πήγε στο δημοψήφισμα και δεν το έκανε κατευθείαν ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η εκτίμησή μου είναι ότι το δημοψήφισμα το προκήρυξε πιστεύοντας ότι θα το χάσει και θέλοντας, ακριβώς, να κρυφτεί πίσω από το άλλοθι ενός τέτοιου αποτελέσματος. Όλες οι επιλογές και η πεισματική εμμονή σε αυτήν την πορεία, δείχνουν ότι από πριν είχε διαβεβαιώσει ότι θα συμφωνήσει και δείχνουν ακόμη ότι βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν η κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού δεν τον νομιμοποιούσε , αν θέλετε, προς αυτήν την κατεύθυνση. Θέλω να πω πάρα πολύ ξεκάθαρα, βεβαίως, ότι, κατά την άποψή μου, την κατεύθυνση αυτή, δεν θα τη νομιμοποιούσε ούτε ένα ΝΑΙ . Εάν επικρατούσε το ΝΑΙ, ο κ. Τσίπρας έπρεπε να είχε παραιτηθεί, διότι το ΝΑΙ ήταν ασύμβατο με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και αυτό ήταν κάτι που το είχα συζητήσει μαζί του και σε πολύ προγενέστερο χρόνο.

Τάκης Χατζής: Να πάμε σε διαφημίσεις κι ένα πολύ γρήγορο δελτίο ειδήσεων και σε λίγο επιστρέφουμε και πάλι μαζί, κοντά σας στο ΣΚΑΙ 100,3 - κοντά μας , δίπλα μας, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου την οποία σίγουρα έχετε ήδη αναγνωρίσει από τη φωνή της άλλωστε δεν χρειάζεται, έτσι δεν είναι ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ποτέ δεν ήξερα ότι έχω τόσο χαρακτηριστική φωνή μέχρι που ασχολήθηκα με την πολιτική.

Τάκης Χατζής: Κα Κωνσταντοπούλου, έδωσε μία συνέντευξη ο κ. Βούτσης, στην εφημερίδα Καθημερινή. Φαίνεται ότι σας ενόχλησαν αυτά που είπε ο σημερινός ΠτΒ, ο διάδοχός σας. Τα χαρακτηρίσατε, βέβαια, αυτά αλλά λέει "μετά το δημοψήφισμα και μέχρι τις εκλογές ήταν ένα δραματικό διάστημα", λέει ο κ.. Βούτσης. "Δηλαδή 2,5 μήνες γεμάτους η κα Κωνσταντοπούλου έκανε τέρατα και σημεία, είχε απασφαλίσει που λένε... Συνεδριάσεις που κρατούσαν μέχρι το πρωί", - γινόταν αυτό που λένε, κρατούσε μέχρι το πρωί, "μπούλινγκ, απίστευτα πράγματα που δεν είναι κι αυτά γνωστά... Εμείς κάνουμε εκλογές και η Κωνσταντοπούλου μόνη της κάνει Βουλή. Τότε που συγκαλούσε εικοσαμελείς επιτροπές με τρεις ανθρώπους. Που έκανε πρες κόνφερανς 5,5 ωρών στην ΕΣΗΕΑ, που, που, που... Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει πολλά πράγματα που ξέρουμε, ηθελημένα, κι εγώ πρωταγωνιστώ σε αυτό, για να μη φτύνει ο κόσμος την Αριστερά, γιατί εμείς κυβερνούμε στο όνομα της Αριστεράς, όχι ως αυτόφωτες περσόνες. Τώρα έχει ξεκινήσει δίκες, στέλνει δικόγραφα... Πρόλαβε να βγάλει μόνη της -γιατί η Βουλή είχε διαλυθεί- σε 35.000 αντίτυπα το «μνημόνιο Τσίπρα», ως δεύτερο ντοκουμέντο της επιτροπής, με το οποίο η ΛΑΕ έκανε την προεκλογική δουλειά της...", αυτά λέει ο κ. Βούτσης και,βεβαίως, εσείς δίνετε μία απάντηση. Να ακούσουμε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο από αυτά που λέει ο ΠτΒ. 


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δε  μ' ενοχλεί τίποτα από αυτά που λέει ο κ. Βούτσης. Το μόνο που πραγματικά θεωρώ ότι είναι εξόχως οχληρό είναι το γεγονός ότι ένας ΠτΒ καταφέρεται σε τόσο ιταμό ύφος και σε τέτοιο επίπεδο παραληρηματικής διατύπωσης εναντίον της πολιτικής του αντιπάλου, όχι της προκατόχου του. Με μια ακατάσχετη ψευδολογία και λασπολογία και διατυπώσεις που χαρακτηρίζουν το πρόσωπό του.

Τάκης Χατζής: Λέει ότι έχουν κι άλλα που δεν τα λένε για να μην προσβάλουν την Αριστερά. Αυτό είναι για μένα ένα σημείο στο οποίο θα ήθελα να απαντήσετε. Τι έχετε κάνει που θα μπορούσε να προσβάλει την Αριστερά; Τι υποννοεί ο Πρόεδρος;

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Κύριε Χατζή, εγώ στη διαδρομή μου και στην πολιτική και την προσωπική και την επαγγελματική διάγω πάντοτε με δημόσιο τρόπο και με διαφάνεια. Δεν έχω σκελετούς στην ντουλάπα μου και γ' αυτόν το λόγο για τα πραγματικά περιστατικά είμαι εδώ για να μιλήσουμε ανά πάσα στιγμή. Δημοσίευσα την απάντησή μου στον κ. Βούτση και αναφέρθηκα σε μερικά ενδεικτικά περιστατικά στα οποία έχει ο ίδιος πρωταγωνιστήσει όπως η εισβολή στο γραφείο μου το βράδυ της 10ης Ιουλίου και οι ευθείες απειλές που εκτοξεύθηκαν.

Τάκης Χατζής: Και ο κ. Φίλης ήταν νομίζω εκεί

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Ήταν ο κ. Βούτσης, ο κ. Φίλης, ο κ. Μπαλάφας, ο κ. Τζανακόπουλος και ο κ. Μαντάς,αυτή η πεντάδα εισέβαλε στο γραφείο μου προκειμένου ουσιαστικά, τραμπουκίζοντας, να επιβάλει μίαν επίσπευση των διαδικασιών. 

Τάκης Χατζής:: Σας είπε όντως ο κ. Φίλης ότι θα σας τελειώσει;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως, και ήταν η δεύτερη φορά που μου το απηύθυνε αυτό.

Τάκης Χατζής: Σήμερα το διαψεύδει αυτό ο κ, Φίλης. Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στη στήλη του κ. Παπαχρήστου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο κ. Παπαχρήστος εκτελεί και χρέη γραφείου τύπου του κ. Βούτση και του Φίλη απ΄ ότι έχω δει αλλά καλό είναι ο κ. Φίλης επωνύμως και όχι με διαρροές...

Τάκης Χατζής: Επωνύμως, όχι είναι δήλωση κα Κωνσταντοπούλου

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επωνύμως να μιλήσει...

Τάκης Χατζής: Με συγχωρείτε, με συγχωρείτε, θα μου το επιτρέψετε αυτό, διότι ο συνάδελφος δε μεταφέρει διαρροή. Λέει τον πήρε στο τηλέφωνο τον κ. Φίλη και γράφει τη δήλωσή του: "Ουδέν αναληθέστερον." Γι' αυτά που λέτε. "Πρόκειται για αποκυήματα της οργιώδους φαντασίας της". Της δικής σας. "Εγώ", λέει "συγκρούστηκα μαζί της με πολιτικά επιχειρήματα. Αρνιόταν να κάνει την ψηφοφορία εντός της προθεσμίας που είχε τεθεί. Κι εμείς της λέγαμε άσε τη Βουλή να αποφασίσει. Να το λύσει η Βουλή". Και τα περί εξαφάνισης ρωτάει ο δημοσιογράφος... "Εγώ δεν μπορώ να εξαφανίσω κανέναν, ούτε και θέλω. Αυτό που της είπα είναι ότι δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της και να εξαφανίζει τη Βουλή". Πρόκειται, δηλαδή για αποκυήματα της φαντασίας σας και άλλα τέτοια. Δεν έγινε αυτό το περιστατικό λέει, δεν είπε ότι θα σας εξαφανίσει.


Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Είπε ότι θα με "τελειώσουν" και ήταν η δεύτερη φορά που το είπε. Η προηγούμενη ήταν σε κοινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας τότε που χρειάστηκε να τον συγκρατήσουν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και ο Γραμματέας του κόμματος ο κ. Κορωνάκης. Υπάρχουν, ευτυχώς, πάρα πολύ συγκεκριμένα ιστορικά καταγεγραμμένα περιστατικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι σε αυτήν την απειλή. Έχω αναφερθεί και εντός της Βουλής, το καλοκαίρι. Αυτό το λέω για να μην διακινούν κάποιοι τη σπερμολογία ότι "τώρα τα λέει και γιατί δεν τα έλεγε..".

Τάκης Χατζής: Εντάξει, τα έχετε πει αυτά, τα έχετε ξαναδηλώσει

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Εγώ τα έχω πει και στον κρίσιμο χρόνο. Βεβαίως, τότε ο κ. Τσίπρας και με γραπτά μηνύματά του με διαβεβαίωνε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη συμπεριφορά Φίλη και ότι δεν τον εκπροσωπεί ο κ. Φίλης. Αλλά από εκεί και πέρα εκείνο το βράδυ συνέβη ένα περιστατικό ευθέως τραμπουκισμού με σκοπό τον εκφοβισμό μου για να μην εκτελέσω τα καθήκοντά μου ως ΠτΒ και να μην ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία. Το καταγράφω αυτό το περιστατικό γιατί θεωρώ ότι για τέτοια περιστατικά, ναι, ο κόσμος πρέπει να φτύνει όχι την Αριστερά αλλά αυτά τα πρόσωπα που στην πλάτη και στο όνομα της Αριστεράς επέδειξαν και ανέπτυξαν την πιο χυδαία εξουσιομανία και εξουσιολαγνεία και τον πιο έκδηλο αμοραλισμό. 

Τάκης Χατζής: Όλοι αυτοί, οι πρώην σύντροφοί σας, άνθρωποι με τους οποίους κατεβήκατε μαζί στις εκλογές και συνεργαστήκατε στα διάφορα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, τρελαθήκανε ξαφνικά κι εσείς είχατε δίκιο σε όλα. Δεν αποκλείεται να κάνετε την αυτοκριτική σας και να πείτε: είχα κι εγώ λάθος εδώ; Κάπου έκανα κι εγώ σφάλμα. Στη συμπεριφορά, στη διαδικασία..

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Κύριε Χατζή, δε μιλάμε για διαπροσωπική παρεξήγηση. Ακούστε, εδώ μιλάμε για ιστορικές αποφάσεις και για τη στάση του καθενός. Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι δεν έχω καμία δεύτερη σκέψη σχετικά με τις αποφάσεις μου και τη στάση μου σε όλο το διάστημα κατά το οποίο υπηρέτησα την θέση της Προέδρου της Βουλής. Το έκανα με πάρα πολύ μεγάλο κόστος, με διαρκή υπονόμευση η οποία τότε διοχετευόταν παραπολιτικά και σήμερα αποκαλύπτεται πλήρως ποιες ήταν οι πηγές της. Γιατί τότε ο κ. Παπαχρήστος φερ'ειπείν μιλούσε για "πηγή" του που "του είπε", τώρα λέει πάρα πολύ ξεκάθαρα με ποιους συνομιλεί και τι του λένε και ο ίδιος ο ΠτΒ...

Τάκης Χατζής: Δε σημαίνει ότι συνδέεται αυτό..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και ο ίδιος ο ΠτΒ ο κ. Βούτσης αποκαλύπτει τη νοοτροπία του και το επίπεδο, την στάθμη του προσώπου που εκτοξεύει αυτά τα οποία εκτοξεύει εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. 

Τάκης Χατζής: Με συγχωρείτε, δε μου απαντήσατε όμως..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να σας απαντήσω.. Σε τι δε σας απάντησα;

Τάκης Χατζής: Μήπως, ο τρόπος με τον οποίο τηρήσατε τις διαδικασίες... Πολλοί σας κατηγόρησαν τότε για τυπολατρεία. Μήπως θα έπρεπε κι εσείς να φύγετε λίγο από το πλαίσιο αυτό το τετράγωνο και να αφήσετε λίγο τη Βουλή να αναπνεύσει, πιο ελεύθερα... Σας μεταφέρω αυτά που άκουγα..

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Να σας απαντήσω ευθέως. Επί των ημερών μου γίνονταν οι πιο άνετες συνεδριάσεις στη Βουλή και πάντοτε η αγωνία μου ήταν αφενός η Βουλή να είναι ανοιχτή στην κοινωνία, και ήταν, η Βουλή να απευθύνεται στην κοινωνία, και απευθυνόταν, δεν ήταν τυχαίο ότι το κανάλι της Βουλής παρακολουθούσαν πολίτες που δεν είχε προηγούμενο η τηλεθέασή του. Η αγωνία μου ήταν να ακολουθούνται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που είναι στοιχείο δημοκρατίας, δεν είναι στοιχείο τύπου. Και θα σας πω και κάτι, είπατε διαρκούσαν οι συνεδριάσεις της Βουλής πολύ. Το ξέρετε ότι το Μνημόνιο ψηφίστηκε σε λιγότερο από 24 ώρες; Και σήμερα καταστρέφεται όλη η κοινωνία με αυτά που ψηφίστηκαν στην 13η προς 14η Αυγούστου του 2015. Τότε εγώ ήμουν τυπολάτρης. Σήμερα που βλέπουμε ποια είναι τα αποτελέσματα αυτού του μνημονίου, μήπως πρέπει να κάνετε εσείς την αυτοκριτική σας για το πώς εμφανίσατε την αντίδραση σε αυτό το μνημόνιο;

Τάκης Χατζής: Να την κάνουμε κι εμείς, αλλά...

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Να σας πω και κάτι άλλο;

Τάκης Χατζής: Μισό λεπτό, μην ξεχνάτε τη διαδικασία της Επιτροπής των Προέδρων, όταν κάνατε αυτήν τη Διάσκεψη, η οποία κράτησε ώρες, ώρες κρατούσε...

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Κύριε Χατζή...

Τάκης Χατζής: Και περίμεναν όλοι τι θα γίνει για να πάνε στη Βουλή να ψηφίσουν το Μνημόνιο.  

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Κύριε Χατζή, μιλάμε για το μέλλον πέντε γενεών, οι ώρες μας μάραναν; Εγώ δεν τσιγκουνεύτηκα ούτε το χρόνο μου, ούτε τις δυνάμεις μου, ούτε τη δουλειά μου γιατί γι' αυτό μας εκλέγουν οι πολίτες. Δε μας εκλέγουν για να αράζουμε και να ξεκουραζόμαστε. Μας εκλέγουν για να τους υπηρετούμε και για να τους εκπροσωπούμε. Και θα σας πω και κάτι άλλο. Ας απαντήσουν όλοι εκείνοι που βιάζονταν, στις 14 Αυγούστου, άρον άρον με την κοινωνία ανενημέρωτη και στη συνέχεια αιφνιδίασαν την κοινωνία με εκλογές εξπρές. Ας απαντήσουν τι ήταν αυτό που υπερασπίζονταν. Γιατί αυτό που υπερασπίζονταν είναι αυτό που τώρα εφαρμόζεται. Όλα αυτά στα οποία αναφερθήκατε, το ασφαλιστικό, το αγροτικό, τα δημόσια έσοδα ακόμα και το μεταναστευτικό, όλα αυτά είναι κομμάτι των αποφάσεων που ψηφίστηκαν και που χαίρομαι και θεωρώ τιμή μου, και δε θα έπαιρνα ποτέ πίσω αυτή μου την απόφαση, αίρομαι και που τα καταψήφισα και που έκανα ό,τι μπορούσα για να μην περάσουν από τη Βουλή. Θέλω να σας πω ότι είναι ψέμα αυτό που λέει ο κ. Βούτσης ότι τύπωσα 35.000 αντίτυπα του δεύτερου πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας που συντάχθηκε το Σεπτέμβριο και αφορούσε το μνημόνιο Τσίπρα. Αυτό το πόρισμα δεν τυπώθηκε από τη Βουλή. Σε σχέση δε με το πρώτο, το προκαταρκτικό πόρισμα το οποίο τυπώθηκε από τη Βουλή, ο κ. Βούτσης ξέρει πολύ καλά ότι έχει αλλάξει τις κλειδαριές στα γραφεία της Επιτροπής και στο δικό μου γραφείο για να μην υπάρχει πρόσβαση στο πόρισμα αυτό. Γιατί έτσι, βέβαια, λειτουργεί ένας ΠτΒ ο οποίος υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Κλειδώνει, ίσως και να κάψει στη συνέχεια τα πορίσματα που αποδεικνύουν τα επίχειρα των επιλογών του. Θα σας πω επίσης ότι επέλεξα, ναι, να είμαι ΠτΒ., θα μπορούσα κι εγώ να κάνω προεκλογική εκστρατεία. Είχα, όμως, καθήκοντα και το καθήκον μου το πρώτιστο ήταν να υπηρετήσω την Δημοκρατία και την κοινοβουλευτική λειτουργία.

Τάκης Χατζής: Αυτό υπονοεί ότι κάνατε προεκλογική εκστρατεία ως ΠτΒ, αυτό λέει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Κοιτάξτε, αυτό το οποίο λέει είναι ψευδέστατο γιατί γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι εγώ έκανα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μη διαλυθεί με αντισυνταγματικό τρόπο η Βουλή, γιατί ήταν αντισυνταγματική η διάλυση της Βουλής. Σας θυμίζω ότι ως ΠτΒ ενώ προβλέπεται να ενημερώνομαι και να ενημερώνω τον ΠτΔ, είχα πληροφορηθεί από τα μέσα ενημέρωσης την παραίτηση της κυβέρνησης και επίσης σας θυμίζω ότι επιδίωξα να γίνουν δύο πράγματα, το ένα ήταν να συζητηθεί το πόρισμα αυτό στην Ολομέλεια, με όλους τους βουλευτές και το άλλο να συζητηθεί το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Και το τρίτο, βεβαίως, ήταν να εξετασθεί ο κ. Στουρνάρας από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας..

Τάκης Χατζής: Είπε σημαντικά πράγματα, τον εξέτασε ο κ. Παπαχελάς.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ θα τον εξέταζα λίγο παραπάνω από τον κ. Παπαχελά.

Τάκης Χατζής: Εντάξει, ο κ. Παπαχελάς δεν είναι βουλευτής, είναι δημοσιογράφος. Λοιπόν, λέει. Βρίζατε, λέει, κατάμουτρα τον κ. Παυλόπουλο. Μέχρι και για εσχάτη προδοσία μιλήσατε, λέει ο κ. Βούτσης. Και σας αντιμετώπισε με ψυχραιμία και ο κ. Τσίπρας και αυτός...

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Διαβάστε τη διατύπωση για να καταλάβει ο κόσμος 


Τάκης Χατζής: "Την αντιμετωπίσατε με κατανόηση;

         Με καμία κατανόηση. Με πολύ μεγάλη πολιτική εμπειρία και σκέψη. Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο έκαναν και ο Παυλόπουλος και ο Τσίπρας, που είναι νεότερος από εμάς αλλά έχει πλέον ψηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι κάναμε και οι τρεις το ίδιο. Η γυναίκα είχε απασφαλίσει". Απαντάει στο ερώτημα δηλαδή πως αντιμετώπισε ο ΠτΔ δεν έδωσε συνέχεια, "έβριζε κατάμουτρα τον Παυλόπουλο, μέχρι και για εσχάτη προδοσία μίλησε". Μιλήσατε για εσχάτη προδοσία εσείς;

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Έχω ευθέως πει ότι στον κ. Παυλόπουλο θα έπρεπε να κατατεθεί πρόταση μομφής και οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον ενός ΠτΔ άπτονται ακριβώς της λειτουργίας του πολιτεύματος. Και, βεβαίως, μετά λόγου γνώσεως μίλησα για πρόταση μομφής κατά του κ. Παυλόπουλου, γιατί ο κ. Παυλόπουλος ήδη από τον Ιούλιο ενεργοποιήθηκε πέραν της θεσμικής και συνταγματικής του ιδιότητας και ευθύνης, συνέπραξε με τους δανειστές πίσω από την πλάτη και της Βουλής..

Τάκης Χατζής: Ο κ. Παυλόπουλος; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; 

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Βεβαίως, και αυτό έχει...

Τάκης Χατζής: Από που προκύπτει αυτό;


Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Βεβαίως.. Προκύπτει κατ' αρχάς απ'αυτά τα οποία έκανε τα ξημερώματα της ψήφισης των πρώτων προαπαιτουμένων. Φρόντισε, δηλαδή, χωρίς να υπάρχει πουθενά συμπεφωνημένο να παρέμβει στις υπηρεσίες της Βουλής παρακάμπτοντάς με μάλιστα, προκειμένου να εκδοθεί και ΦΕΚ για τα προαπαιτούμενα αυτά. Το ΦΕΚ σημαίνει ότι δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω με κοινοβουλευτικό δημοψήφισμα αυτό το οποίο ψηφίστηκε. Φρόντισε, επίσης, να κάνει διαδικασίες με τους δανειστές για την αντισυνταγματική διάλυση της Βουλής και αυτό το ανακοίνωσε η ίδια η εκπρόσωπος της Κομισιόν στη δημόσια ενημέρωση των δημοσιογράφων. Δήλωσε ότι "ήμασταν σε επικοινωνία με τον ΠτΔ και με τον κ. Τσίπρα για τις εκλογές". Και η ΠτΒ και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα και όλη η Βουλή αγνοούσε το ζήτημα εκλογές και, μάλιστα, έπειθε ο κ. Τσίπρας τον ΣΥΡΙΖΑ, την Κεντρική Επιτροπή  και την ΚΟ ότι αποκλείεται να προκηρύξει εκλογές και ότι θα κάνει συνέδριο τον Σεπτέμβριο. Ξέρετε, "τον Σεπτέμβριο", ήταν πριν από 5 μήνες. Τότε θα έκανε το συνέδριο...

Τάκης Χατζής: Ήταν γνωστά αυτά..

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Επομένως, κ Χατζή, αυτά ήταν γνωστά. Αυτό που έγινε επιπλέον γνωστό με βάση τη συνέντευξη που έδωσε στον κ. Παπαχελά ο κ. Στουρνάρας είναι ότι ο κ. Παυλόπουλος ενεπλάκη και σε άλλου είδους διαδικασίες και πάλι πέραν...

Τάκης Χατζής: Α, επειδή είπε ο κ. Στουρνάρας ότι τον είχε ενημερώσει...

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και κατά παραβίαση της αρμοδιότητάς του, διότι αυτό το οποίο περιγράφει ο Στουρνάρας είναι συνωμοσία στην πραγματικότητα για την κατάλυση του πολιτεύματος.

Τάκης Χατζής: Όλα αυτά εντάξει και του καταλογίζετε αυτά που του καταλογίζετε, όμως, θα μπορούσα εγώ να σκεφτώ σαν τρίτος που παρακολουθεί αυτήν τη συζήτηση να σκεφθώ, για σιγά κυρία Κωνσταντοπούλου, γιατί να μη δεχτώ ότι ο ΠτΔ έκανε καλά τη δουλειά του για να προστατεύσει την πατρίδα του. Γιατί εκείνη την ώρα αν δε γινόταν η συμφωνία η Ελλάδα θα πήγαινε στα βράχια. Γιατί εκείνη την ώρα αν δεν βγαίναν οι νόμοι γρήγορα, δεν περνούσαν από το ΦΕΚ, δε γινόταν γρήγορα η διαδικασία θα καταρρέαμε... Αυτό ήταν το οποίο μας έλεγε η κυβέρνηση. Τι έκανε, δηλαδή, που θεωρείτε τον κ. Παυλόπουλο υπαίτιο γι' αυτήν την κατάσταση παραπάνω από αυτό που του έλεγε η Κυβέρνηση; 

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Μα, τι λέτε κ. Χατζή; Δεν υπάρχει καμία τέτοια θεσμική αρμοδιότητα του ΠτΔ. Και θα σας θυμίσω, επιπλέον, ότι εγώ στις 22 Ιουλίου απέστειλα στον ΠτΔ και στον πρωθυπουργό επιστολή με την οποία τον καλούσα να προστατεύσει το πολίτευμα, να προστατεύσει τη Δημοκρατία και να διαβιβάσει στους ομολόγους του την επιστολή μου σε σχέση με την παραβίαση των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Θα σας θυμίσω, λοιπόν, ότι τότε ο κ. Παυλόπουλος μου απάντησε ότι δε θα διαβιβάσει την επιστολή μου, της ΠτΒ, διότι δεν προβλέπεται από τα καθήκοντά του.

Τάκης Χατζής: Ναι, το θυμόμαστε...

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Εκείνα, όμως, όλα τ' άλλα που παρασκηνιακά έκανε και κανείς δε γνώριζε σαφώς αντιβαίνουν στα καθήκοντά του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ειπωθεί ότι υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον..

Τάκης Χατζής: Είναι μεγάλη κατηγορία τώρα αυτή για τον ΠτΔ.. Κυρία Κωνσταντοπούλου, εννοείτε ότι μιλήσατε για προδοσία; Είναι αληθές αυτό που λέει ο κ. Βούτσης ή διατυπώσατε έτσι την άποψή σας; Γιατί αν τη διατυπώσατε έτσι, εντάξει, είναι μία πολιτική αντίληψη..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: : Επιφυλάσσω στον εαυτό μου το δικαίωμα και την υποχρέωση να τοποθετούμαι με την αρτιότητα και τον τρόπο που εκφράζει εμένα και όχι με τις εκφράσεις και με τη στάθμη που χαρακτηρίζει τον κ. Βούτση. Σας είπα, λοιπόν, πάρα πολύ συγκεκριμένα και το έχω ξαναπεί ότι κατά την άποψή μου η συμπεριφορά και οι επιλογές του ΠτΔ καθ' όλο το διάστημα, τουλάχιστον από τον Ιούλιο και μετά, εμπίπτουν στις διατάξεις εκείνες που αφορούν την προστασία του πολιτεύματος. Και γι΄αυτόν τον λόγο είπα και θα το ξαναπώ ότι κατά την άποψή μου πρέπει να είναι ο ΠτΔ κατά του οποίου, όχι αυτή η Βουλή προφανώς γιατί είναι μία Βουλή κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των μνημονίων και στις επιταγές των δανειστών αλλά μία επόμενη Βουλή θα πρέπει να καταθέσει πρόταση μομφής.  

Τάκης Χατζής: Νιώθετε ότι σας ξεγέλασε ο κ. Τσίπρας - να απαντήσουμε σε 2-3 φίλους εδώ, είναι πολλά τα μηνύματα, δεν μπορώ να τα διαβάσω όλα. Το λέω στους φίλους ακροατές.. Έχει γεμίσει το διαδίκτυο...

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ακούστε, δεν παριστάνω το θύμα.. Θεωρώ ότι μας εξαπάτησε. Υπήρξαμε πολλοί που εξαπατηθήκαμε από τον κ.Τσίπρα και προσωπικά κάνω αυτοκριτική για το γεγονός ότι δεν διέγνωσα νωρίτερα ποια ήταν η πραγματική πρόθεση αλλά και η πραγματική του στόχευση. 

Τάκης Χατζής: Έχετε κάνει, λέει, ένα tweet για τον κ. Φίλη που λέτε ότι ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στην ανιδιοτέλεια των Τριών Ιεραρχών. Ώρα απολογισμού για τους πακτωλούς που διαχειρίστηκε ως διευθυντής της "Αυγής". Τι είναι αυτό τώρα; Τι υπαινιγμός;

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Σαφές είναι. Δε νομίζω ότι είναι υπαινιγμός. κύριε Χατζή, εγώ ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επί 3,5 χρόνια και πάρα πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήμασταν συνεπείς τότε στις συλλογικές αποφάσεις, δίναμε το 40% της αποζημίωσης που παίρναμε από τη Βουλή για τους σκοπούς της κομματικής λειτουργίας και για τους σκοπούς της οικοδόμησης της "Αλληλεγγύης για όλους". Και επειδή σας έχω πει, δεν λέω πράγματα εκ των υστέρων και οψίμως ήμουν η μόνη βουλευτής που σε τακτά διαστήματα ζητούσα να υπάρξει απολογισμός για τα χρήματα αυτά και για τα άλλα χρήματα τα οποία διαχειρίζονταν τα κομματικά όργανα. Σε σχέση με την "Αυγή" είναι γνωστό και πρέπει να σας είναι γνωστό, δεν πρέπει να με ρωτάτε με τόσο ανυποψίαστη διάθεση..

Τάκης Χατζής:Δεν τον ξέρω καθόλου...

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Σε σχέση με την "Αυγή" λοιπόν είναι γνωστό ότι και από τα χρήματα του κόμματος και από άλλες πηγές χρηματοδοτείτο... Για τη διαχείριση αυτή...

Τάκης Χατζής: Έτσι βγαίνει μία εφημερίδα; Για να πληρωθεί ο κόσμος; Για να τυπωθεί; Δεν είναι απλό, κα Κωνσταντοπούλου, να βγει ένα έντυπο..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τώρα αυτό γιατί μου το λέτε;

Τάκης Χατζής: Επειδή μου λέτε ότι παίρναν λεφτά.. Φυσικά, δε θα ενισχυθεί αυτή η εφημερίδα; λες και πουλάει φύλλα... Πουλάει λίγα.. Δεν πουλάει 10.000 φύλλα, πουλάει 2,5-3000 φύλλα. Άρα, κάποιος πρέπει να το ενισχύσει για να το έχει αυτό το έντυπο. Το λέω τεχνικά.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μετατοπίζετε τη συζήτηση, δεν ξέρω για ποιο λόγο...

Τάκης Χατζής: Όχι, για κανέναν λόγο, δεν...

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ σας λέω κάτι πολύ συγκεκριμένο, σας λέω ότι υπήρχαν κάποια πολύ συγκεκριμένα αλλά και άλλα όχι τόσο συγκεκριμένα ποσά τα οποία δρομολογούνταν προς την "Αυγή". Προσωπικά έχω υπάρξει μάρτυρας των αιτήσεων του κ. Φίλη για τα χρήματα της κομματικής ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τα διαχειριστεί για την "Αυγή" και το γεγονός ακόμη ότι κρατούσε μια εφημερίδα που είχε τόσο εύκολη και εγγυημένη, αν θέλετε, χρηματοδότηση σε τόσο χαμηλή κυκλοφορία, αντί να απασχολείται με το πώς θα αυξηθεί η κυκλοφορία είναι ένα ζήτημα, όπως είναι ένα τεράστιο ζήτημα όλα αυτά τα χρήματα που δόθηκαν για να υπάρξει αυτή η διαχείριση, τι έγιναν;

Τάκης Χατζής: Αυτό πρέπει να το βρείτε εσείς, εμένα ρωτάτε; Εσείς που ήσασταν εκεί δεν ξέρετε τι γίνανε; 

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Χατζή, βλέπω ότι έχετε μεγάλη συμπαράσταση για τον κ. Φίλη και για την "Αυγή"..

Τάκης Χατζής: Όχι, δεν έχω...

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Μπορεί αυτό να ερμηνευτεί. Εγώ επειδή ποτέ δεν είχα καμία κομματική αρμοδιότητα και κανένα κομματικό αξίωμα, ήμουν μόνο βουλευτής, αυτό το οποίο έκανα ήταν να δίνω τα χρήματα που προβλεπόταν να δίνουμε όλοι και να ζητάω να υπάρξει διαφάνεια και απολογισμός. Γιατί όπως έλεγα και τότε και θα έπρεπε να ειπωθεί με μεγαλύτερη έμφαση και επίταση τώρα, όταν κατακρίνουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ναυάγησαν τα ταμεία τους και εν συνεχεία αθώωσαν τους εαυτούς τους και τους τραπεζίτες που τους δανειοδότησαν δεν μπορεί να έχουμε στο κόμμα αυτό, που είναι φορέας του αιτήματος διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, αδιαφανείς διαδικασίες σε σχέση με τη διαχείριση χρημάτων.

Τάκης Χατζής: Σας ευχαριστώ θερμά που ήσασταν εδώ

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Σας ευχαριστώ κι εγώ. 


Ακούστε ολόκληρο το ηχητικό της συνέντευξης της Ζωής Κωνσταντοπούλου
στην εκπομπή του Τάκη Χατζή στον Σκάι (02.02.2016): ΕΔΩ


Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03/02/2016 - 02:15