«Ο φόβος δεν θα νικήσει»: Η συγκέντρωση κατά της λογοκρισίας έξω από το Εθνικό Θέατρο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από το Εθνικό Θέατρο, κατά της απόφασης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού να διακοπεί η παράσταση «Ισορροπία του Nash». Το έργο αποτελεί σύνθεση με κείμενα, μεταξύ άλλων, του Αλμπέρ Καμί καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μέλη του σωματείου εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που ύψωσαν πανό με το σύνθημα «Ο φόβος δεν θα νικήσει».

Το κάλεσμα οργανώθηκε διαδυκτιακά και κάνει λόγο για «πράξη λογοκρισίας, που παραβιάζει θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες».

Χαρακτηρίζει επίσης εξωφρενικές τις επιθέσεις που οδήγησαν τη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου στην απόφαση να κατεβάσει την παράσταση, πράξη που σύμφωνα με τους διαδηλωτές παραπέμπει σε σκοτεινές περιόδους της ανθρωπότητας.

Στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το REX, από όπου αποχώρησαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ. 
του Σάββα Ξηρού.
DSC02603.JPG
Πανό ενάντια στη λογοκρισία στη σημερινή βραδινή συγκέντρωση στο Εθνικό Θέατρο. Φωτό Ε.Α.

Ανακοινώθηκε ότι ηθοποιοί θα παρουσιάσουν το έργο την Κυριακή στο 8:00 μμ στο Ρεξ.
DSC02608.JPG
Το πανό του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ και της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ στη σημερινή πορεία. Φωτό Ε. Α. 

Σε Δελτίο Τύπου οι ομοσπονδίες και σωματεία στο χώρο του θεάματος και των τεχνών αναφέρουν:

“Η τέχνη που επιλέξαμε να υπηρετήσουμε, χρειάζεται και να την υπερασπιστούμε.

Ένα πρωτοφανές κλίμα ανακοινώσεων, εκφοβισμών και πιέσεων κατάφερε να κατεβάσει τη θεατρική  παράσταση «Ισορροπία του Nash» του Εθνικού Θεάτρου.

Η θεμελιώδης αρχή της θεατρικής τέχνης που βασίζεται στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης τίθεται σε αμφισβήτηση. Αυτή η αμφισβήτηση αν μείνει αναπάντητη, θα  επιβάλει  συγκεκριμένη οπτική στην κάθε καλλιτεχνική έκφραση και θα δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού στις επιλογές των ανθρώπων της Τέχνης, συμπαρασύροντας στη «λογική» της και την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας. 

Ως συνδικαλιστικοί φορείς που εκπροσωπούμε τους εργαζόμενους στο χώρο της Τέχνης συμμετέχουμε στη σημερινή διαμαρτυρία έξω  από το Εθνικό Θέατρο.

Καλούμε όλους τους πολίτες, δημιουργούς και κοινό να δώσουν δυναμικό παρόν απόψε στις 7:30 μ.μ. στο κτήριο της Αγίου Κωνσταντίνου 22. Βρισκόμαστε απέναντι σε ό,τι ελέγχει, λογοκρίνει και  εκφοβίζει την ελεύθερη έκφραση της Τέχνης.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΝΩΝ ΧΟΡΕΥΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”

Ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατέβασε την παράσταση μετά – όπως είπε – συννενόησης με το «προεδρείο» του ΔΣ του Εθνικού. Όμως με ανακοίνωση του το ΔΣ του Εθνικού αντιτίθεται στη λογοκρισία που επιβλήθηκε μετά από διαμαρτυρίες της Αμερικανικής Πρεσβείας, της οικογένειας Μητσοτάκη και πολιτικών της ΝΔ.

Με ανακοινώσεις τους ο Υπουργός Πολιτισμού Μπαλτάς και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν «θλιβερή εξέλιξη» το γεγονός αλλά αποδέχονται την καραμπινάτη λογοκρισία. Όμως το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ με δική του ανακοίνωση αντιτίθεται στη λογοκρισία.

Η αντίδραση και κινητοποίηση των καλλιτεχνών και των σωματείων σχετίζεται με την τεράστια αντίσταση των εργαζομένων ενάντια στα μνημόνια που παίρνει μορφές εξέγερσης. Στον χώρο των τεχνών η ανεργία είναι 90%, οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν εξαφανιστεί και τα τελευταία χρόνια, με υπέρμαχο τα καπιταλιστικά ΜΜΕ, επιβάλλονται όλες οι μορφές λογοκρισίας.

349f0f46e3540514ab7471946e1f6b2e_fca6034948a0119c2cd803a303d28041457x305_quality99_o_1aa1h1ile16qr41dg9j92o1caqa

Τις τελευταίες μέρες η λογοκρισία χτύπησε στις “προηγμένες” χώρες Ιταλία και Βρετανία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κάλυψε με άσπρα κουτιά τα γυμνά αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα (λόγω επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ιράν).

53e4d7ad39d58207588147821b30a5c9_d162c5ba8bcc575abaa1eff3115e423d2000x1333_quality99_o_1a9v6lqt61lvq13kcic61o341641a

Η Βρετανική κυβέρνηση κάλυψε με φύλλα ξύλου γκραφίτι του Banksy δίπλα από τη Γαλλική Πρεσβεία στο Λονδίνο. Το έργο του Banksy ήταν μια διαμαρτυρία ενάντια στην επίθεση των γαλλικών ΜΑΤ με χημικά στους πρόσφυγες στο Καλέ. περισσότερα στα: ergatikiantistasi.wordpress.com,  tvxs, kar.org.gr