Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Κάποιοι ενοχλούνται από τα Πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας και θέλουν να τη θάψουν»

Σε διεθνές Συνέδριο για το Χρέος στη Βαρκελώνη συμμετείχε η τέως Πρόεδρος της Βουλής

Κινήματα, συλλογικότητες και Οργανισμούς που ασχολούνται με το ζήτημα του δημοσίου χρέους συνάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βαρκελώνη, όπου συμμετείχε στο διεθνές Συνέδριο «Debt Common Project for Europe».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν κεντρική ομιλήτρια στην κύρια εκδήλωση του Συνεδρίου με τίτλο «Debt illegitimacy and Debt Audits as a proposal to democratize Europe».

Μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, στα πορίσματα και τις εργασίες της Επιτροπής, στα γεγονότα που οδήγησαν στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, καθώς και στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Μίλησε, επίσης, για την επίμονη προσπάθεια της Κυβέρνησης και του νέου Προέδρου της Βουλής να ενταφιάσουν το έργο της Επιτροπής.
"Κάποιοι ενοχλούνται από τα Πορίσματα της Επιτροπής και θέλουν να τη θάψουν. Ξεχνούν ότι η Επιτροπή είναι σπόρος που έχει ήδη μπολιάσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη", υπογράμμισε.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, η κ. Κωνσταντοπούλου πραγματοποίησε σειρά από επαφές. Συγκεκριμένα, συνάντησε τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας, Σέρτζι Κουτίγιας και Ερίκ Τουσσέν, πρωτοποριακές κινήσεις πολιτών κατά των εξώσεων, της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας και υπέρ της προστασίας εργαζομένων σε διάφορες επιχειρήσεις.
Συνάντησε, επίσης, τον Ισπανό Ευρωβουλευτή των Podemos, Miguel Urban Crespo, ο οποίος στηρίζει σταθερά το έργο της Επιτροπής Αλήθειας αλλά και συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Για ένα Σχέδιο Β´ στην Ευρώπη», που ξεκίνησε με την κοινή διακήρυξη των Ζαν Λυκ Μελανσόν, Όσκαρ Λαφοντέν, Στέφανο Φασίνα, Γιάνη Βαρουφάκη και Ζωής Κωνσταντοπούλου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η κ. Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε, ακόμη, με εκπροσώπους των στηριζόμενων από τους Podemos και την Ενωμένη Αριστερά Δημοτικών Αρχών της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, η οποία διεξάγει λογιστικό έλεγχο του χρέους της. 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισκέφθηκε και το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας, προσκεκλημένη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του αριστερού κόμματος CUP, με μέλη της οποίας, νυν και πρώην βουλευτές, συναντήθηκε και ενημερώθηκε για τη διαδικασία κήρυξης της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας που έχει εκκινηθεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ένθερμη υπήρξε συνολικά η υποστήριξη στο έργο της Επιτροπής Αλήθειας, ενώ στο Συνέδριο διανεμήθηκαν και τα Πορίσματα της Επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με πρωτοβουλία των ισπανών μελών της Επιτροπής, τα Πορίσματα μεταφράσθηκαν και στα ισπανικά. Εκτός από τα ισπανικά και τα αγγλικά, είναι ήδη διαθέσιμα στα γαλλικά και τα γερμανικά