Ειδήσεις από Ζάκυνθο

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 24-10-2015

Πρόγραμμα Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών «ΙΟΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ»

Από την Αντιπεριφέρεια απασχόλησης, κοινωνικής μέριμνας και εθελοντισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Αλέκο Μιχαλά, ανακοινώνονται τα εξής: «Η Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών «ΙΟΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ» στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους ΤΕΒΑ/FEAD), ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας ότι τα αποτελέσματα των ωφελουμένων και των απορριφθέντων του προγράμματος θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών (www.pin.gov.gr ), στα κεντρικά καταστήματα των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων καθώς και στους Πίνακες και τις ιστοσελίδες των Εταίρων της Κοινωνικής Σύμπραξης (Δήμοι, Μητροπόλεις, Κοινωνικοί Φορείς κλπ) με ημερομηνία ανάρτησης 22 – 10 – 2015, ημέρα Πέμπτη.

Οι απορριφθέντες που επιθυμούν να υποβάλλουν ένσταση θα πρέπει να την υποβάλουν μέσω των Πιστοποιημένων Χρηστών του Εταίρου στον οποίο έγινε η αρχική αίτηση.
Η ημερομηνία υποβολής ενστάσεων ορίζεται από Παρασκευή 23/10/2015 έως την Πέμπτη 29/10/2015 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.


Η ένσταση κατατίθεται εντύπως ενώπιον των πιστοποιημένων χρηστών των Κοινωνικών Συμπράξεων που κατατέθηκε η αρχική αίτηση , φέρει πρωτότυπη υπογραφή του ενιστάμενου και συνοδεύεται από απλά φωτοαντίγραφα των δικαιολογητικών εγγράφων, που αποδεικνύουν τους λόγους τους οποίους επικαλείται.

Οι πιστοποιημένοι χρήστες απλά παραλαμβάνουν ενστάσεις, δεν εκφέρουν καμία αξιολογική κρίση επ’ αυτών και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μέλη της επιτροπής ενστάσεων.

Πληροφορίες δίδονται στους ωφελούμενοι από την ΠΙΝ , τους Δήμους, Μητροπόλεις, Κοινωνικούς Φορείς   Εταίρους της Κοινωνικής Σύμπραξης << ΙΟΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ >> καθώς επίσης μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα και μέσω των κωδικών σας στο taxisnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.idika.org.gr/teba/Default.aspx. Σε νεότερη ανακοίνωσή, θα γίνει γνωστή η διαδικασία διανομής των προϊόντων».


Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου

Το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει τους εργαζόμενους, τους νέους τις νέες και κάθε άνθρωπο του μόχθου που συμμετείχε στη συγκέντρωση την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ενάντια στα βάρβαρα, όπως τα χαρακτηρίζει-μέτρα και το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι από τον σύλλογο Δασκάλων, από το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων, από την ΕΛΜΕΖ, από το σωματείο εργαζομένων στην καθαριότητα, από το σωματείο των ΑΜΕΑ, από την ένωση γονέων και κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Κωνσταντίνου αντιπρόεδρος του ΕΚΖ. Στη συγκέντρωση έγινε κάλεσμα για την προετοιμασία της απεργίας της 12 Νοέμβρη ώστε εκείνη τη μέρα να νεκρώσει στην κυριολεξία το νησί.

         
«Παρά την βροχή η συμμετοχή τον διαδηλωτών στη συγκέντρωση και τη πορεία φανέρωσαν την οργή και αγανάκτηση απέναντι στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι εργαζόμενοι στα ταξικά σωματεία, το ΕΚΖ, στο ΠΑΜΕ και στο νησί», επισημαίνει σχετική ανακοίνωση.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να συζητήσουν στους χώρους δουλειάς για το πως θα προετοιμάσουν μέσα από τα σωματεία τους την απεργία της 12 Νοέμβρη και πιο αποφασιστικά τους επόμενους αγώνες.

Έκκληση από το Δήμαρχο για απορρίμματα και ογκώδη

«Κατ' επανάληψη έχει κάνει έκκληση ο Δήμος στους δημότες να αλλάξουν την κακή νοοτροπία, που τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στη Ζάκυνθο σχετικά με τους κανόνες καθαριότητας που έχουν σχέση με την υγεία, τον πολιτισμό, αλλά και την ανάπτυξη, κυρίως την τουριστική», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ο Δήμαρχος, Παύλος Κολοκοτσάς. Επίσης, τονίζει τα εξής:
«Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, που κάθε χρόνο οι επισκέπτες μας γίνονται όλο και περισσότεροι, συμβάλλοντας στην οικονομία και στην ευημερία όλων μας.
Γνωρίζουμε όλοι ότι μέχρι το 2014, δυστυχώς δεν έγινε τίποτα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και ογκωδών σε αδειοδοτημένους και σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς χώρους, αλλά αντίθετα παραλάβαμε μία βόμβα στον Σκοπό, που είναι έτοιμη να εκραγεί και μας δυσφημεί. Αναγκάστηκε, δε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να τιμωρήσει με βαριά πρόστιμα τη Ζάκυνθο. Επίσης, "κληρονομήσαμε" μια χαβούζα στην περιοχή του Αεροδρομίου με ογκώδη και μία χαβούζα στον Αγαλά να σιγοκαίει.
Η νέα Δημοτική Αρχή κάνοντας αγώνα δρόμου για το σοβαρότατο αυτό θέμα ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος του 2015 να λύσει για πάντα τα προβλήματα αυτά, αδειοδοτώντας σχετικούς χώρους. Ήρθαμε αντιμέτωποι με τη μεγάλη γραφειοκρατία και τους νόμους του κράτους.
Στην προσπάθειά μας αυτή δεν έχουμε μόνο απέναντι τη γραφειοκρατία, αλλά και ορισμένους δημότες, οι οποίοι ευσυνείδητα ή ασυνείδητα ρίχνουν σκουπίδια και ογκώδη σε όποιο σημείο του νησιού... βολεύονται.
Λόγω των ελλείψεων που έχει ο Δήμος σε προσωπικό και μέσα, δε δύναται να μαζέψει τον τεράστιο όγκο των απορριμμάτων, που τοποθετούνται δίπλα στους κάδους.
Την τραγική κατάσταση που δημιουργούν αυτοί οι συμπολίτες μας, την αποτυπώνουν οι τουρίστες σε φωτογραφίες, τις οποίες προβάλλουν στις χώρες καταγωγής τους. Οι εντυπώσεις τους για τη Ζάκυνθο είναι δυσμενείς.
Τη βδομάδα αυτή όλος ο Δήμος θα ασχοληθεί, για μια ακόμη φορά, με την περισυλλογή των ογκωδών, κυρίως από την πόλη, που έχει καταντήσει σκουπιδαριό.


Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα έχει αδειοδοτηθεί ο σχετικός χώρος και κανείς δημότης δεν επιτρέπεται να πετάει τα ογκώδη δίπλα στους κάδους. Θα πρέπει να τα μεταφέρουν στον αδειοδοτημένο χώρο.
Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να τα βγάζει έξω από το σπίτι του, αν προηγουμένως δεν έχει ειδοποιήσει το Δήμο και τον ΦΟΔΣΑ.
Για το θέμα αυτό προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα από τους νόμους και την κανονιστική του Δήμου. Επιτέλους, ας γίνουμε πολιτισμένο νησί. Ο νεοπλουτισμός μας έχει αλλοιώσει. Οι μανάδες μας σκουπίζανε τις αυλές τους και οι δρόμοι ήταν πεντακάθαροι.
Πιστεύω και ελπίζω ότι θα είναι η τελευταία φορά που αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κατάσταση. Όλοι έχουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα».Αιτήσεις για δωρεάν μαθήματα Ρωσικής γλώσσας

Το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ζακύνθου, σε συνεργασία και με τη χορηγία του Ταξιδιωτικού Οργανισμού «Mouzenidis Travel» διοργανώνουν κύκλο σεμιναρίων ταχύρυθμης εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ζακύνθου, από 16 Νοεμβρίου 2015 έως και την 21 Φεβρουαρίου 2016 (πλην της περιόδου Εορτών Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς) θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνεχής διοργάνωση του προγράμματος δωρεάν εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας από το Δήμο, σε συνεργασία με τον όμιλο «Mouzenidis Travel» που απευθύνεται σε δημότες ή κατοίκους του Δήμου, οι οποίοι ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό ή πρόκειται να ασχοληθούν με αυτόν.

Σκοπός των παραπάνω μαθημάτων, είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών για την ευκολότερη πρόσβαση στην ανεύρεση θέσεων εργασίας, των δημοτών μας, που ασχολούνται με τον τομέα του τουρισμού.
Τα μαθήματα προσφέρονται αποκλειστικά σε επίπεδο αρχαρίων (στοιχειώδες επίπεδο Α1) και θα διεξάγονται σε χώρο του Δήμου .


Ο νέος κύκλος θα ολοκληρωθεί σε τρία ακαδημαϊκά δίωρα σε εβδομαδιαία βάση. Το διδακτικό προσωπικό είναι εξειδικευμένο στη διδασκαλία της ρωσικής ως ξένης γλώσσας και κατέχει πολυετή εμπειρία. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική και δεν θα γίνει καμία εσωτερική αλλαγή στα τμήματα, πέραν της αρχικής τους κατανομής. Κάθε ενδιαφερόμενος, πριν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι η δήλωση συμμετοχής πρέπει να υποβληθεί, αφού σταθμιστούν πρώτα οι πιθανές οικογενειακές, προσωπικές και υπηρεσιακές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

Υποχρέωση του κάθε ενδιαφερόμενου είναι η συμμετοχή του στα τεστ προόδου του προγράμματος, καθώς και στην προετοιμασία του για την καθημερινή του πρόοδο.

Κάθε σπουδαστής έχει δικαίωμα να απουσιάσει το μέγιστο σε τρία (3) μαθήματα και απαραίτητη είναι η παρουσία του την πρώτη μέρα της έναρξης κατά την οποία δηλώνει και την αποδοχή της συμμετοχής του στο πρόγραμμα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το εκπαιδευτικό υλικό θα διανεμηθεί δωρεάν από τους υπεύθυνους του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε τέσσερις ομάδες / 50 ατόμων η κάθε μία. Στους εκπαιδευόμενους θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης 70 ωρών εκμάθησης. 

Οι αιτήσεις συμμετοχής  θα κατατίθενται από Δευτέρα 26-10-2015 μέχρι την Πέμπτη 12/10/2015 στο Γραφείο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου από τις 09:00 π.μ. της επομένης της ημέρας δημοσίευσης της παρούσης, μέχρι τη συμπλήρωση των τμημάτων.

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και η υποβολή φωτοτυπίας της αστυνομικής ταυτότητας.

Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στο γραφείο του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ζακύνθου (Κτήριο Ξενία, 1ος Όροφος.) Τηλ.2695027766, 2695043747
Στις αιτήσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.Πολωνούς επαγγελματίες αθλητές του "Base Jumping" υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος


Δύο Πολωνούς επαγγελματίες αθλητές του "Base Jumping" υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς. Συνοδευόμενοι από την πρόεδρο των ενοικιαζόμενων δωματίων Λαγανά, Νταίζη Καψάσκη, και παρουσία των Αντιδημάρχων Λαγανά και Ελατίων, Αναστάσιου Μποτώνη και Αναστάσιου Μαρίνου-Ντούνου, καθώς και της υπεύθυνης του γραφείου τουρισμού του Δήμου, Αθηνάς Κάρδαρη, οι Πολωνοί τόνισαν πως θα ήθελαν μια αδειοδότηση για να κάνουν άλματα στην περιοχή του "Ναυαγίου". 

Στόχος τους, όπως είπαν, είναι να έρθουν τον Απρίλη του 2016 και να παραμείνουν έως τον Οκτώβριο, ενώ θα έχουν και εισιτήριο για όσους θέλουν να τους παρακολουθήσουν. Ο Δήμαρχος απάντησε πως κατ' αρχήν βλέπει θετικά αυτό το θέμα, όμως ξεκαθάρισε πως ο Δήμος δεν μπορεί να δώσει καμία άδεια για άλματα αν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του "Ναυαγίου". Συμπλήρωσε πως υπάρχει συνεργασία με την τοπική εκκλησία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας Φορέας Διαχείρισης που θα αξιοποιήσει το "Ναυάγιο" με συνεκμετάλλευση. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η ενέργεια, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Αποφασίστηκε να καταθέσουν έναν φάκελο οι Πολωνοί, με τον οποίο θα περιγράφουν το τι ακριβώς θέλουν να κάνουν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εγχειρήματός τους. Στη συνέχεια θα συγκροτηθεί η επταμελής Επιτροπή "Θεαμάτων και Κινηματογράφων" του Δήμου, προκειμένου να εξετάσει τον φάκελο που θα κατατεθεί. Παράλληλα, θα συνεχίζεται η διαβούλευση του Δημάρχου με την εκκλησία για τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης και αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία, τότε θα κριθεί η αδειοδότηση ή μη των αλμάτων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ:

Εκδήλωση για τη νεότερη εκκλησιαστική ιστορία του νησιού

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Μπανάτου Ζακύνθου, «Αληθώς», πιστό στις μηνιαίες δράσεις του, αφιερώνει την 3η εκδήλωση, του πέμπτου κύκλου του, σε ενδιαφέρουσες στιγμές της νεότερης εκκλησιαστικής ιστορίας του νησιού, το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, ώρα 7 το βράδυ, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο  Ιωάννης Δεμέτης, συγγραφέας και ερευνητής, θα παρουσιάσει το θέμα: «Σελίδες εκκλησιαστικής ζωής της Ζακύνθου μέσα από τα ημερολόγια-εορτολόγια της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου των ετών 1979-2015». Στο πλαίσιο της ομιλίας θα προβληθεί πλούσιο εποπτικό υλικό. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η Χορωδία Ζακύνθου «Φανερωμένη», υπό την διεύθυνση του Μουσικού και Χοράρχη, Κώστα Μεϊντάνη, θα αποδώσει αξιόλογες ψαλμωδίες που αφορούν στην τοπική Αγιολογία, κατά το ζακυνθινό μουσικό ύφος και όχι μόνο. Οι υπεύθυνοι του «Αληθώς» προσκαλούν τους θιασώτες του Μορφωτικού Κέντρου και σε αυτή την εκδήλωσή του.


Η Τέχνη της Τζαζ και η νησιωτική μουσική παράδοση»

Το Δίκτυο «ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ» αποτελείται από 11 Αναπτυξιακές Εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιφέρειες της Ελλάδας μεταξύ αυτών και η Συνεταιριστική Αυτοδιοικητική Ζακύνθου Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ (Σ.Α.Ζ.Α.Ε). Μάλιστα, σε ανακοίνωση της ΣΑΖ ΑΕ, αναφέρονται τα εξής:

«Στόχος της συνεργασίας που χρηματοδοτείται από το Μέτρο 421α του Άξονα 4 ΠΑΑ 2007-2013 (προσέγγιση LEADER) είναι η ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτιστικού κεφαλαίου των νησιωτικών περιοχών, ως τόπους όπου παρέχεται η δυνατότητα στις σημερινές και μελλοντικές γενεές να καλύψουν ποιοτικά τις ανάγκες διαβίωσης και εργασίας τους, αλλά και στους επισκέπτες να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας πολιτιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον με υψηλό επίπεδο δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών γύρω από την πολιτιστική κληρονομιά των νησιών.

O εταίρος του προγράμματος Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων ΑΑΕ ΟΤΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει στο πλαίσιο του έργου «O πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδος», ένα μουσικό εργαστήριο με τίτλο «AQUA-JAZZ: Η Τέχνη της Τζαζ και η νησιωτική μουσική παράδοση».

Το εν λόγω μουσικό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στη Κέρκυρα από τις 10 έως και 14 Νοεμβρίου 2015 με καθηγητές του προγράμματος Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου και διακεκριμένους προσκεκλημένους καλλιτέχνες και θα περιλαμβάνει μαθήματα, εργαστήρια, δοκιμές και σειρά συναυλιών.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μουσικούς συμβατικών και παραδοσιακών οργάνων και τραγουδιστές/τριες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στο χώρο της παραδοσιακής νησιωτικής μουσικής είτε στον ευρύτερο χώρο της τζαζ και του μουσικού αυτοσχεδιασμού, και ενδιαφέρονται για τη δημιουργική επεξεργασία και την ανάδειξη του μουσικού υλικού της παράδοσής τους σε σύγχρονες μορφές συνθέσεων και αυτοσχεδιασμών της Τζαζ. Η συμμετοχή στο μουσικό εργαστήριο είναι δωρεάν (διατροφή, διαμονή, μετακίνηση).

Η αναλυτική περιγραφή της δράσης και των μουσικών που θα διδάξουν καθώς και το έντυπο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος (φόρμα καταχώρησης) και του απαιτούμενου μουσικού υλικού για την επιλογή βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΑΝΙΟΝ www.anion.org.gr. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην υπεύθυνη επικοινωνίας της ΑΝΙΟΝ Ειρήνη Κακαρούγκα τηλ. 26610 81310/82037, fax. 26610 81311 και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Η ολοκλήρωση της αίτησης συμμετοχής με την ανάρτηση των σχετικών συνημμένων εγγράφων και του μουσικού υλικού θα ολοκληρωθεί έως τις 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015, με δυνατότητα παράτασης».


ΑΘΛΗΤΙΚΑ:

Με δεδομένη την απουσία, λόγω τιμωρίας, του «αστεριού» της Ζακύνθου, Μαροκινού ποδοσφαιριστή, Ζαουάντ Ζαϊρί και μετά την έκτος έδρας ήττα, από τον Αγροτικό Αστέρα, η ομάδα του νησιού, υποδέχεται αύριο Σάββατο, στο δημοτικό στάδιο, την Καλλιθέα, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Β΄ εθνικής κατηγορίας. Εκ των πραγμάτων ο Μαροκινός προπονητής της ομάδας της Ζακύνθου, Χαλίντ Κάραμα, θα προβεί σε αλλαγές, για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα, (η οποία μετράει μέχρι τώρα, δύο ήττες, μια νίκη και μια ισοπαλία), προκειμένου να παραμείνει στη δύσκολη αυτή κατηγορία, με τη στήριξη της διοίκησης και των φιλάθλων της.  
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24/10/2015 - 13:56