Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος απόψε 17.00- 19.00 στην ΕΡΤopen

Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος καλεσμένος του Σπύρου Αραβανή και του Ποιείν Radio, αυτό το Σάββατο, 17.00- 19.00, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του δίσκου «Ο Πρώτος Ύμνος» με μελοποιήσεις ποιητών όπως του Διονυσίου Σολωμού, του Ανδρέα Κάλβου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Διονύση Καρατζά κ.ά.

Στην
www.ertopen.com, 106,7 FM και διαδικτυακά.

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος (1950) γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό, το Λαντζόι, δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί πέρασε τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια. Τις μουσικές σπουδές του τις ξεκίνησε και τις ολοκλήρωσε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Δάσκαλοί του, η Ελένη Γαϊδεμβέργερ, ο Μιλτιάδης Κουτούκος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος. Βήμα για την καθιέρωσή του αποτέλεσαν οι τρεις συναυλίες που έδωσε ως νέος συνθέτης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών τον Αύγουστο του 1978, στο Θέατρο Λυκαβηττού. Από τότε τη μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 17 δίσκοι-Cd, μεταξύ των οποίων τα "Γράμματα στο Μακρυγιάννη", οι "Ξένες πόρτες", τα "Λαϊκά προάστια", οι "Προσανατολισμοί", οι "Αργοναύτες", οι "Ωδές", μελοποιήσεις ποιημάτων του Μίκη Θεοδωράκη, του Διονύση Καρατζά και άλλα. Ανέκδοτα έργα του, η συμφωνιέτα "Ανταύγειες", η "Μουσική για σαντούρι και ορχήστρα", η σονάτα "Ελληνικό καλοκαίρι", τα "Επιθαλάμια". Εξαιρετικές και φημισμένες ορχήστρες έχουν παρουσιάσει το έργο του, όπως η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Suisse Romande της Γενεύης, η English Players του Λονδίνου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), κλπ.
Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (1994-1997) και καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας (1997-1998), μέσω του οποίου παρουσίασε πρωτότυπες και μοναδικές εκδηλώσεις
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54