Ελεύθεροι οι 12 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι 8 κατηγορούμενοι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής μετά την απολογία τους για την υπόθεση του Δημαρχείου τον Μάρτιο του 2012, ενώ οι άλλοι 4 που απολογήθηκαν την  Τετάρτη αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιορισμό της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα. Οι υπόλοιποι 10 εκ των 22 κατηγορουμένων θα περάσουν την Πέμπτη από τον εισαγγελέα Πολυγύρου.

Πρόκειται για μια μαζική διαμαρτυρία κατοίκων που είχε γίνει τότε ενάντια στην πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Χρ. Πάχτα το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση υπέρ των εξορύξεων χρυσού στις Σκουριές. Ο Χρ. Πάχτας κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση ενώ παράλληλα έγινε και ψεύτικη καταγγελία για υποτιθέμενο εμπρησμό του δημαρχείου. Ουσιαστικά όπως τονίζουν οι κάτοικοι η δικογραφία στήθηκε εξ`ολοκλήρου κατ` απαίτηση του πρώην δημάρχου και αμέριστου υποστηρικτή της Ελληνικός Χρυσός.

Όσον αφορά το κατηγορητήριο σε αυτό περιλαμβάνεται σωρεία κατηγοριών όπως, διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλικών από κοινών, αντίσταση από περισσότερους κάποιοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, απρόκλητη σωματική βλάβη, παράνομη κατακράτηση από κοινού κατά συρροή, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι κάποιοι εκ των οποίων με καλυμμένα χαρακτηριστικά και  παράνομη οπλοφορία.

Όσα περιγράφονται στο κατηγορητήριο από το στάδιο ήδη της προανάκρισης δεν προκύπτουν από καμία κατάθεση, τονίζει ο δικηγόρος των κατοίκων Γ. Κυρίτσης προσθέτοντας «πως  η δικογραφία συμπληρώθηκε με ονόματα κατά το δοκούν. Το δημοτικό συμβούλιο του κ. Πάχτα προσέθετε στην δικογραφία ονόματα κατά πως το επιθυμούσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία τώρα να δούμε από το υλικό της ανάκρισης τα αντικειμενικά γεγονότα από τα οποία προκύπτουν οι κατηγορίες» Τέλος καταλήγει λέγοντας "πως πρόκειται για δίωξη που λειτουργεί  από την αρχή του αγώνα φρονηματικά με το τότε δημοτικό συμβούλιο να προσπαθεί να τρομοκρατήσει την κοινωνία. Βέβαια οι κάτοικοι της Β. Χαλκιδικής στις τελευταίες δημοτικές εκλογές έδωσαν την απάντησή τους στον κ. Πάχτα».

Να σταματήσει τώρα η βιομηχανία διώξεων των αγωνιστών της Χαλκιδικής ζητά η επιτροπή αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στις εξορύξεις χρυσού με αφορμή την  απολογία στον ανακριτή.

"Για άλλη μια φορά καλούνται σε ανακρίσεις δεκάδες συναγωνιστές μας γιατί ''τόλμησαν'' να σηκώσουν το ανάστημά τους, γιατί ''τόλμησαν'' να αγωνιστούν ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους και της ζωής τους από την πολυεθνική Eldorado Gold και τους ντόπιους συνεργάτες της (Μπόμπολας, κτλ). Η πρόφαση αυτή τη φορά αφορά τις κινητοποιήσεις που γίνανε στις 30/03/2012 στο Δημαρχείο Ιερισσού επί δημαρχίας Πάχτα" τονίζει η Επιτροπή αγώνα και συνεχίζει:

"Ξέρουμε πολύ καλά ότι στόχος και αυτών των διώξεων είναι να λυγίσουν όσοι και όσες αγωνιζόμαστε ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού. Να αποθαρρυνθούν όσες και όσοι (και είναι πολλοί) κρατούν ζωντανή τη φλόγα της αντίστασης και του αγώνα. Όμως δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί ο αγώνας αποτελεί μονόδρομο για να κρατηθεί ο  τόπος ζωντανός" τονίζουν.


πηγή: alterthess.gr