Ulysses 31: Σαν σήμερα τελείωσε η Οδύσσεια του Διαστήματος στο Βασίλειο του Άδη

32 χρόνια συμπληρώθηκαν από την προβολή του τελευταίου επεισοδίου της "Οδύσσειας του Διαστήματος" στην ΕΡΤ. Η Γαλλο-Ιαπωνική Sci-Fi μεταγλωτισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων ολοκληρώθηκε ύστερα από 26 επεισόδια, το Σάββατο 26 Μαρτίου 1983, με την προβολή του επεισοδίου "Το Βασίλειο του Άδη". Η σειρά αποτέλεσε μεταφορά της Οδύσσειας του Ομήρου στον 31ο αιώνα. Πανέξυπνο σενάριο, τρομερός πολεμικός εξοπλισμός και ένας ήρωας με γενειάδα και μακριά μαλλιά.
Η σειρά ακολουθεί τις περιπέτειες του Οδυσσέα και του πληρώματός του στο Διάστημα. Ο Οδυσσέας με το πλήρωμά του φεύγουν από τον διαστημικό σταθμό της Τροίας, για να επιστρέψουν στη Γη. Στην προσπάθειά του να σώσει το γιο του Τηλέμαχο, ο οποίος απήχθη, σκοτώνει τον Κύκλωπα. Αυτό θα ενοχλήσει το Δία, ο οποίος θα τιμωρήσει τον Οδυσσέα με το να τον καταδικάσει να περιπλανιέται στο διάστημα, μέχρι να βρει τον τρόπο να επιστρέψει πίσω στη Γη. Για να δυσκολέψει τον Οδυσσέα σε αυτή την προσπάθειά του, ρίχνει σε λήθαργο το πλήρωμά του και ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν στη ζωή είναι να βρει το βασίλειο του Άδη.

ulysses7.jpg

Το πλήρωμα σε λήθαργο μας στοίχειωσε τα όνειρα. Αυτοί που παρέμειναν για να «διαχειριστούν» την Οδύσσεια ήταν:

Ο Οδυσσέας, ο κυβερνήτης του σκάφους, με όπλο ένα πιστόλι λέιζερ που μπορεί να μετατραπεί σε φωτόσπαθο, μια ενεργειακή ασπίδα και αντιβαρυτική ζώνη.

ulysses3.jpg

Ο γιος του ο Τηλέμαχος, ο οποίος χρησιμοποιεί μια σφεντόνα που εκτοξεύει μπάλες ενέργειας.

ulysse1.jpg

Ένα εξωγήινο κορίτσι (Τεμίς) με τηλεπαθητικές και τηλεκινητικές ικανότητες, από τον πλανήτη Ζότρα, που έσωσε ο Οδυσσέας από τα δόντια του Κύκλωπα μαζί με τον αδερφό της, Νουμαγιό, οποίος βρίσκεται επίσης σε λήθαργο.

ulysses2.jpg

Και ο απαραίτητος χαριτωμένος-ενοχλητικός χαρακτήρας, ένα μικρό κόκκινο ρομπότ, ο Νονό ο μηχανικός, που τρώει όποια βίδα και καρφί βρεθεί μπροστά του.

ulysse6.jpg

Ακόμη υπάρχουν χαρακτήρες που παρεμβαίνουν τακτικά στην εξέλιξη της υπόθεσης αλλά και άλλοι που εμφανίζονται σε ένα μόνο επεισόδιο. Μερικοί από αυτούς είναι: ο Δίας, ο Ποσειδώνας, ο Άδης, ο Νουμαγιός, ο Κύκλωπας, ο Νέστορας, η Πηνελόπη, ο Αίολος, η Σφίγγα, ο Σίσυφος, η Καλυψώ, η Αριάδνη, ο Ερμής, ο Άτλαντας, η Κίρκη, ο Χάροντας, αλλά και οι... μυθικοί Οδυσσέας, Τηλέμαχος και Πηνελόπη. Ο Οδυσσέας του 31ου αιώνα θα βοηθήσει το μυθικό πρόγονό του να ανακτήσει το θρόνο της Ιθάκης.

Η Οδύσσεια του Διαστήματος συναντά αρκετούς ήρωες από την ελληνική μυθολογία. Μια τεχνολογικά προηγμένη Οδύσσεια στην προσπάθεια για εύρεση του βασιλείου του Κάτω Κόσμου και επιστροφή στη Γη.


Watch Οδύσσεια του διαστήματος ep26 - Το Βασίλειο του Άδη

Η σειρά αποτελείται από 26 επεισόδια και ήταν μια από τις πρώτες επιτυχίες της γαλλο-ιαπωνικής συνεργασίας. Ο καρπός αυτής: η καναδική DIC Audiovisuel.

Πρόκειται για μεταφορά της Οδύσσειας του Ομήρου στον 31ο αιώνα. Αυτό δικαιολογεί και τον τίτλο της σειράς: Ulysse 31. Το σχέδιο του στούντιο Tokyo Movie Shinsa είναι απλοϊκό αλλά με στυλ, οι περιπέτειες είναι επικές και γοητευτικές. Η σειρά έχει ύφος αρκετά σοβαρό, χωρίς να γίνεται ηθικοπλαστική, απαλλαγμένη από πατερναλισμούς, τις στιγμές που το καλό μάχεται με το κακό.

Η έμπνευση για το artwork της σειράς προφανώς προέρχεται από ταινίες όπως το Star Wars (ο Οδυσσέας χειρίζεται ένα φωτόσπαθο) και το 2001: A space Odyssey (ο Σιρκά - ομιλόν υπολογιστής του σκάφους, μονάδες σε αναστολή).

Ulysses_31_800x600.jpg

Το μεγαλύτερο μέρος του εντυπωσιακού soundtrack της σειράς γράφτηκε από τους Denny Crocket και Ike Egan, ενώ της γιαπωνέζικης εκδοχής από τον Wakakusa Kei. Πίσω από τη σειρά βρίσκεται ο Jean Chalopin, υπεύθυνος για πολλές παραγωγές όπως το Jayce and the Wheeled Warriors, τα Αρκουδάκια της Αγάπης, M.A.S.K., Χίθκλιφ, Αστυνόμο Σαϊνη, ο οποίος έφερε ουσιαστικά το γιαπωνέζικο manga και anime στην Ευρώπη.

Η σειρά, μπορεί να έκανε πρεμιέρα ως γαλλική παραγωγή το 1981 στο κανάλι FR3, όμως ουσιαστικά ήταν μια ιαπωνική σειρά που παρήχθει για γαλλόφωνες χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Καναδά). Στην Ελλάδα ήρθε τον επόμενο χρόνο και το πρώτο μεταγλωττισμένο επεισόδιο από την ΕΡΤ προβλήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1982. Η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΕΡΤ από το 1984 ως το 1985 και από την ΕΤ1 το 1989. Η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη και από τοπικά κανάλια.

Η φωνή του Οδυσσέα ανήκει στον Μάνο Βενιέρη, ενώ συμμετείχαν και οι: Τάσος Κωστής, Υβόννη Μεταξάκη, Ματίνα Καρρά, Βασίλης Καϊλας, Αργύρης Παυλίδης, και πολλοί άλλοι που δάνεισαν τις απόκοσμες φωνές τους στους κομπλεξικούς Θεούς.

 

Καλημέρα! #ERT #occupyert

Posted by ΕΡΤ Α.Ε. on Friday, June 21, 2013Ιωσήφ Βικτωράτος
ERTOpen.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26/03/2015 - 18:47