Ειδήσεις από ΕΡΑ Σερρών

- Σέρρες : Κύμα καταλήψεων για το νέο Λύκειο

- Οι Σερραίοι έμποροι άκουσαν το Σύλλογο τους και δεν άνοιξαν τα καταστήματα τους την Κυριακή 2 Νοεμβρίου

- 3η Ορεινή Ποδηλασία Μπέλες

- " Γιορτή τσίπουρου 2014 "  στο Ν. Πετρίτσι

- Στις 20 κορυφαίες ελληνικές ταινίες " Οι Γενναίοι της Σαμοθράκης" της Σερραίας σεναριογράφου Σοφίας Σωτηρίου

- Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών για τον Νοέμβριο


Σέρρες : Κύμα καταλήψεων για το νέο Λύκειο

Καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια  ξεκίνησαν οι μαθητές ενάντια στις ρυθμίσεις για το νέο Λύκειο. Στο νομό Σερρών σύμφωνα με την  Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  βρίσκονται σε κατάληψη τα Γυμνάσια Βυρώνειας, Αγίου Πνευύματος και Πετριτσίου, το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας και Επαγγελματικό Λύκειο Σιδηροκάστρου ενώ αποχή κήρυξαν οι μαθητές στο Επαγγελματικό Λύκειο Νιγρίτας.

Οι Σερραίοι έμποροι άκουσαν τον Σύλλογο τους και δεν άνοιξαν τα καταστήματα τους την Κυριακή 2 Νοεμβρίου

Πάνω από το 90% των Σερραικών εμπορικών καταστημάτων εφάρμοσε την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου για την μη λειτουργία των Εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014.

Πέρα από τις πολυεθνικές και τις μεγάλες αλυσίδες , που έχουν την έδρα τους στην Αθήνα, ελάχιστοι   ήταν  τα Σερραίοι έμποροι  που λειτούργησαν τα καταστήματα τους.

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου έγινε μια μεγάλη Πανελλαδική κινητοποίηση κατά των 7 Κυριακών με την υποστήριξη της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ που προτείνουν το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο τις δύο παραγωγικές Κυριακές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ν. Σερρών σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους της Καβάλας , Δράμας Κιλκίς και Κατερίνης και την συμπαράσταση των τριτοβάθμιων οργάνων έδειξε ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιστέκονται και ότι μπορούν να ρυθμίζουν την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μόνες τους.

Για πρώτη φορά δεν λειτούργησαν όλα τα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας ( δηλώσεις δημοσιογράφων) , επίσης δεν λειτούργησε η αγορά της Θεσσαλονίκης όπως τις προηγούμενες Κυριακές ( δήλωση μέλους του ΔΣ του Εμπορικού Συ΄΄ογου Θεσσαλονίκης) .

Στις πόλεις που συνεργαστήκαμε η εφαρμογή της πρότασης άγγιξε το 80% περίπου.

Η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε είναι μια απάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης ότι όλη  η χώρα πλέον ( δηλώσεις του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ Κορκίδη Βασίλειου) αντιδρά για το άνοιγμα των καταστημάτων τις 7 Κυριακές που είναι προπομπός των 52 Κυριακών.

Ως Εμπορικός Σύλλογος Ν. Σερρών  , παρά την ελάχιστη αντίδραση κάποιων Σερραίων εμπόρων συμμετείχαμε  σ’ αυτή την Πανελλαδική κινητοποίηση γιατί τονίζουμε και πάλι ότι μόνο οι 2 Κυριακές του χρόνου , Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, είναι παραγωγικές και οι υπόλοιπες 5 Κυριακές  είναι προπομπός των 52,  όπου το μέτρο αυτό εξυπηρετεί τις πολυεθνικές και τις μεγάλες αλυσίδες και σημειώνουμε για ακόμη μία φορά ότι από το καταναλωτικό κοινό δεν λείπουν οι μέρες και οι ώρες για να κάνουν τις αγορές τους αλλά τα χρήματα.

Ως  Εμπορικός Σύλλογος Ν Σερρών  ευχαριστούμε  τους συναδέλφους και το καταναλωτικό κοινό για την συμμετοχή και την συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση αυτή.

Επειδή ακολουθεί η 6η εμβόλιμη Κυριακή στις 14 Δεκεμβρίου 2014 , η οποία είναι και αυτή εκτός των 2 παραγωγικών Κυριακών , για να μην υπάρχει δυσαρέσκεια από κανένα  Σερραίο έμπορο θα διεξαχθεί έρευνα, πόρτα- πόρτα,  σε όλα τα εμπορικά καταστήματα των Σερρών και θα ισχύσει αυτό που θα αποφασίσει η πλειοψηφία.

Ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 τα καταστήματα των Σερρών θα είναι ανοικτά ενώ για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου που είναι και η τελευταία τους έτους ο Εμπορικός Σύλλογος Ν. Σερρών θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει την «Λευκή Νύκτα».

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                 

Η Γ. Γραμματέας

Μπαλίτης Ιωάννης                       

Μηλίγκα Κυριακή

3η Ορεινή Ποδηλασία Μπέλες

Ο " Αθλος Μπέλες" διοργανώνει την 3η Ορεινή Ποδηλασία στο Μπέλες, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου,  με διαδρομές 50  και 20 χιλιομέτρων. Επίσης θα διεξαχθούν αγώνες δεξιοτήτων για παιδιά δημοτικού. Θα ξεκινήσουν στις 10.30 το πρωί.  Στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει  ο 1ος Ορεινός Ημιμαραθώνιος , 20, 10, 5 και 1 χιλιομέτρων. Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν και θα καταλήξουν στο Ακριτοχώρι. Την διοργάνωση έχουν η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Σιντικής και Θεσσαλονίκης.

" Γιορτή τσίπουρου 2014 "  στο Ν. Πετρίτσι

Για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος Σταρτσοβιτών και Φιλών " Ο Άγιος Μηνάς" διοργανώνει εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Μηνά προστάτη των Σταρτσοβιτών.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 8 Νοεμβρίου

Πρωί ξεναγήσεις στη λίμνη Κερκίνη και Οχυρό του Ρούπελ

Απόγευμα  17.00 - 20.000 Σεμινάριο ντόπιων Σερραϊκών χορών

19:00 Επετειακή εκδήλωση Σύλλογος Σταρτσοβιτών και Φίλων " Ο Άγιος Μηνάς"

Ώρα 21:00 Μακεδονική βραδιά με ζουρνάδες , γκάιντα και χάλκινα στο " Ρόδον Παλλάς" Ηράκλεια. Θα συμμετέχουν φίλοι του παραδοσιακού χορού απο ολόκληρη τη Μακεδονία

Κυριακή 9 Νοεμβρίου

12 μ.μ. Γιορτή τσίπουρου , θα αναβιώσει το Ναουσαίικο έθιμο " Γενίτσαροι και Μπούλες" απο τη Νάουσα . Περισσότερα απο 200 λίτρα παραδοσιακού τσίπουρου , θα διανεμηθούν στους επισκέπτες

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου

19:00  Περιφορά της Εικόνας του Αγίου Μηνά

Τρίτη 11 Νοεμβρίου

9 π.μ.  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου

9 π.μ. Προσκηνυματική εκδρομή και θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά στο Στάρτσοβο.

Στις 20 κορυφαίες ελληνικές ταινίες " Οι Γενναίοι της Σαμοθράκης" της Σερραίας σεναριογράφου Σοφίας Σωτηρίου

Η ταινία «Οι Γενναίοι της Σαμοθράκης» της Σερραίας σεναριογράφου Σοφίας Σωτηρίου ψηφίσθηκε στις 20 κορυφαίες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.

        Ένας αιώνας συμπληρώθηκε από την πρώτη ελληνική ταινία που γυρίστηκε ποτέ, στο μακρινό 1914, και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζοντας και τιμώντας τα 100 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου, κάλεσε το κοινό να συμμετάσχει ενεργά σε ένα ξεχωριστό επετειακό αφιέρωμα επιλέγοντας τις αγαπημένες ταινίες του.

       Μια λίστα με συνολικά 200 ταινίες που είχαν ως αφετηρία τους χρονολογικά το 1914, με τη Γκόλφω του Κ. Μπαχατόρη, είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.filmfestival.gr και οι θεατές είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την ταινία που αγάπησαν. Έτσι επί ένα μήνα χιλιάδες σινεφίλ ψήφισαν επιλέγοντας την ταινία της προτίμησης τους μέσα από τη συγκεκριμένη λίστα.

       Στις είκοσι ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους βρέθηκε και η ταινία της Σερραίας σεναριογράφου Σοφίας Σωτηρίου με συνσεναριογράφο και σκηνοθέτη τον Στ.Τσαρουχά, «Οι Γενναίοι της Σαμοθράκης», που είναι και η μοναδική κωμωδία από τις 20 που ψηφίστηκαν. Η ταινία θα προβληθεί στις 3/11/2014 σε ειδικό τμήμα της φετινής διοργάνωσης. 

        Ιδού οι 20 κορυφαίες  ελληνικές ταινίες  του  τελευταίου αιώνα, όπως τις ψήφισε το κοινό και θα προβληθούν φέτος στο 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.( Οι παρακάτω ταινίες είναι με χρονολογική και όχι αξιολογική σειρά):

1. Κοινωνική σαπίλα - Στέλιος Τατασόπουλος, 1932

2. Κάλπικη λίρα Γιώργος - Τζαβέλλας, 1955

3. Στέλλα - Μιχάλης Κακογιάννης, 1955

4. Ο δράκος - Νίκος Κούνδουρος, 1956

5. Συνοικία το όνειρο - Αλέκος Αλεξανδράκης, 1961

6. Ευδοκία - Αλέξης Δαμιανός, 1971

7. Ο θίασος - Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1975

8. Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας - Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1978

9. Γλυκιά συμμορία - Νίκος Νικολαΐδης, 1983

10. Η τιμή της αγάπης- Τώνια Μαρκετάκη, 1983

11. Καλή πατρίδα σύντροφε-Beloiannisz Λευτέρης Ξανθόπουλος, 1986

12. Όλα είναι δρόμος - Παντελής Βούλγαρης, 1998

13. Από την άκρη της πόλης - Κωνσταντίνος Γιάνναρης, 1998

14. Πες στη μορφίνη, ακόμα την ψάχνω - Γιάννης Φάγκρας, 2001

15. Σώσε με - Στράτος Τζίτζης, 2001

16. Οι γενναίοι της Σαμοθράκης - Σταμάτης Τσαρουχάς, 2003

17. Πολίτικη κουζίνα - Τάσος Μπουλμέτης, 2003

18. Στρέλλα - Πάνος Χ. Κούτρας, 2009

19. Κυνόδοντας - Γιώργος Λάνθιμος, 2009

20. Μικρά Αγγλία - Παντελής Βούλγαρης, 2013

Πηγή : www.filmfestival.gr

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών για τον Νοέμβριο

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2014-2015 διοργανώνει δράσεις που απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά. Για το μήνα Νοέμβριο έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις:

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, ώρα 10:00-12:00.

«Αγωγή υγείας: προσέγγιση στη διαχρονική αξία της διατροφής».

Με την εκπαιδευτικό Κωνσταντίνα Αραμπατζή. Κάθε Τρίτη μαθαίνουμε πώς αποκτάται η υγεία μέσα από τη γνώση, τη στάση ζωής και την πρόληψη. Για τάξεις Δ’, Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, ώρα 10:00-12:00.

«Η ιστορία της γραφής: ένα ταξίδι στο χρόνο».

Με τη νηπιαγωγό Ευμορφία Γαρυφαλλίδου.

Κάθε Τετάρτη γνωρίζουμε πως ξεκίνησε η γραφή και πως εξελίχθηκε ανά τους αιώνες. Για νηπιαγωγεία και Α & Β τάξεις δημοτικού. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου,  ώρα 18.45-20:15

«Λέσχη ανάγνωσης για εκπαιδευτικούς»

Συνάντηση της λέσχης ανάγνωσης  παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου που απευθύνεται  σε δασκάλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου,  ώρα 20:00

«Δον Καμίλο» του Τζοβαννίνο Γκουαρέσκι -Το θέατρο στην οθόνη

Η προβολή γίνεται σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Φίλων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών. Τον Δον Καμίλο ενσάρκωσε στο θέατρο, με μεγάλη επιτυχία, ο εξαίρετος και αξέχαστος ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος. Στο ρόλο του Πεπόνε ο Χρήστος Μωραΐτης. Είσοδος ελεύθερη. Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου,  ώρα 10:00-11:30

«Υπολογιστές για αρχάριους»

Με τον Κωνσταντίνο Γιαβρούδη και τον Παναγιώτη Βερανούδη.

Κάθε Τρίτη (10:00-11:30) και Πέμπτη (18:30-20:00) θα πραγματοποιούνται μαθήματα Η/Υ για αρχάριους (χρήση προγραμμάτων γραφείου, σωστή και ασφαλής πρόσβαση στο Διαδίκτυο, χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επεξεργασία ψηφιακών εικόνων). Με προεγγραφή. Στον 2ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, ώρα 18:45-20:15

Συνάντηση της λέσχης ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης. «Το έργο και η ζωή του Jorge Luis Borges». Με συντονιστή τον φιλόλογο Θωμά Νότα. Στον 3ο όροφο της βιβλιοθήκης.

  Δευτέρα, 17 Noεμβρίου,  ώρα 18:45

«Πινακωτή και παραμύθι»

Με τις εκπαιδευτικούς Αναστασία Φακετοπούλου και Ευμορφία  Γαρυφαλλίδου.

Κάθε Δευτέρα ελάτε να παίξουμε Πινακωτή και να διαβάσουμε αγαπημένα παραμύθια. Με προεγγραφή . Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου,  ώρα 18:45-20:15

"Παραμυθο-αφηγήσεις με…Συναισθήματα!"

Με την Ψυχολόγο Φωτεινή Τσουκνίδα.

Θα ακούσουμε, θα φτιάξουμε, θα ζωγραφίσουμε και θα παίξουμε με τα παραμύθια και μέσα από τη θεατρική αφήγηση και τη δραματοποίηση των παραμυθιών θα αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας. Για ηλικίες 6-8 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου,  ώρα 18.45- 20:15

«Λέσχη ανάγνωσης για εκπαιδευτικούς»

Συνάντηση της λέσχης ανάγνωσης  παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου που απευθύνεται σε δασκάλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δευτέρα, 24 Noεμβρίου,  ώρα 18:45

«Πινακωτή και παραμύθι»

Με τις εκπαιδευτικούς Αναστασία Φακετοπούλου και Ευμορφία  Γαρυφαλλίδου.

Κάθε Δευτέρα ελάτε να παίξουμε Πινακωτή και να διαβάσουμε αγαπημένα παραμύθια. Με προεγγραφή . Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

  Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου,  ώρα 19:00

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ιακώβου Μαρτίδη «Τα μυστικά των άλλων».

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης, οι εκδόσεις «Αρμός» και το βιβλιοπωλείο «Σχολαρχείο», σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή Ιακώβου Μαρτίδη, «Τα μυστικά των άλλων». Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο Μιχάλης Σωτηρίου ψυχίατρος, ο Κυριάκος Ασίκογλου ψυχολόγος και ο συγγραφέας Ιάκωβος Μαρτίδης. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών .

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, ώρα 11:00

Προβολή ντοκιμαντέρ  «Από τον Μακεδονικό Αγώνα στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης». Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Σταμάτης Τσαρουχάς. Σενάριο-Αφήγηση: Σοφία Σωτηρίου. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. Με προεγγραφή. Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04/11/2014 - 16:31