Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Στο 43% η ανεργια στις Σέρρες: Τα νούμερα που παρουσίασαν οι επικεφαλής 13 Εργατικών Κέντρων κατά τη συνέντευξη Τύπου εν όψει ΔΕΘ ακυρώνουν την κυβερνητική προπαγάνδα για τα οφέλη στην (εποχική) απασχόληση από την τουριστική άνοδο.
Επιδημία η ανεργία, έχει εξαπλωθεί εδώ και χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα, φέρνοντας φτώχεια και απελπισία στα νοικοκυριά. Με ποσοστό πάνω από 40% σε Μακεδονία και Θράκη, τα κατά τόπους εργατικά κέντρα κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, ανατρέποντας τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Στη συνέντευξη Τύπου ΓΣΕΕ-­ΑΔΕΔΥ εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οι ηγεσίες 13 Εργατικών Κέντρων ανέφεραν ότι -σε πολλές περιπτώσεις- η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50% του ενεργού εργατικού δυναμικού, ακόμη και στην «καλή» (λόγω εποχικής αοασχόλησης) περίοδο του καλοκαιριού, με τον τουρισμό και τη μεταποίηση στα εξαγώγιμα φρούτα. Σχεδόν «τυχερές» είναι οι περιοχές όπου η ανεργία είναι κοντά στο 30%.
Στις Σέρρες η ανεργία κορυφώνεται με το κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών, Αλκης Απιδόπουλος, υποστήριξε ότι τα επίσημα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΑΕΔ κρύβουν στην ουσία το πρόβλημα, διότι δεν μετρούν τους μικροεπαγγελματίες, αγρότες και περιστασιακά απασχολουμένους. Στις Σέρρες η ανεργία βρίσκεται στο 42%-43%, με τις βιοτεχνίες να έχουν φύγει στη Βουλγαρία και τις τοπικές μικρές εταιρείες να προτείνουν απασχόληση με 500-600 ευρώ.

Οι Σερραίοι τευτλοπαραγωγοί δεν έχουν χρήματα ούτε για τα καύσιμά τους: Οι τευτλοπαραγωγοί δηλώνουν αδυναμία εξασφάλισης καυσίμων για τη μεταφορά της παραγωγής τους στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας. Οι τευτλοπαραγωγοί δεν μπορούν να πληρώσουν το πετρέλαιο για τα οχήματα και τα συγκομιστικά μηχανήματά τους. «Δεν έχουμε πια λεφτά να βάλουμε από την τσέπη μας», επεσήμανε ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι «για να μεταφέρω τεύτλα στο εργοστάσιο χρειάζομαι την ημέρα 800 ευρώ πετρέλαιο».
Σε αυτή τη θέση βρίσκονται παραγωγοί και οδηγοί των οχημάτων μεταφοράς από Θεσσαλία, Ημαθία, Σέρρες και Ορεστιάδα, όπως τονίστηκε σε σχετική σύσκεψη. Ο Π. Μπογιαννίδης τόνισε για το ζήτημα: «Ζητάμε να πληρωθούμε άμεσα, ας πούμε εντός εικοσαημέρου και όχι μετά από ενάμιση μήνα την ολοκληρωμένη διαχείριση ζαχαρότευτλων 2012 για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα λειτουργικά μας έξοδα και να κάνουμε τη δουλειά μας».
Σχετικά με την προσπάθεια της διοίκησης της ΕΒΖ να αμβλύνει την κατάσταση, προτείνοντας τη χορήγηση δίμηνων επιταγών, στους τευτλοεξαγωγείς, έτσι ώστε να προμηθευτούν τα καύσιμα που θα τους χρειαστούν για να γίνει η εξαγωγή των τεύτλων ο Π. Μπογιαννίδης ανέφερε: «ας μας υποδείξουν ποια εταιρεία καυσίμων θα δεχθεί δίμηνες επιταγές για να πληρωθεί τα καύσιμα που θα δώσει και εμείς θα τις πάρουμε για να τις προσκομίσουμε».

12η Πανελλήνια λαμπαδηδρομία αιμοδοτών: Για 12η συνεχή χρονιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης , το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, διοργανώνουν την Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών.
Η “Φλόγα της Αγάπης” περιδιαβαίνει ολόκληρη τη χώρα, μεταλαμπαδεύοντας σε κάθε γωνιά το μήνυμα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, την αγάπη για το συνάνθρωπο και την αλληλεγγύη.
Σκοπός της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στην εθελοντική Αιμοδοσία, ώστε η χώρα μας να καταστεί αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.
Ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου από το Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη της Πλατείας Συντάγματος της Αθήνας όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή αφής και κατόπιν η Φλόγα δόθηκε τιμητικά στους Αιμοδότες εκπροσώπους του Σ.Ε.Α. Ξυλοκάστρου Κορινθίας (εμπνευστών του θεσμού της Λαμπαδηδρομίας) για να μεταφερθεί στο Ξυλόκαστρο, και να ξεκινήσει το ταξίδι της σ΄ όλη την Ελλάδα με κατάληξη στις 3 Οκτωβρίου την πόλη της Πτολεμαϊδας του Ν. Κοζάνης, όπου και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των εργασιών της 27ης Αμφικτιονίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.
Στα πλαίσια της 12ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, ο Νομός Σερρών υποδέχεται την Φλόγα της Αγάπης, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ στην πόλη των Σερρών, την Πεπονιά με διανυκτέρευση στην Τερπνή, και το ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στη Νιγρίτα στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΓΕΡΑΚΙΝΕΙΑ 2014.
Παρακαλούμε να καλύψετε δημοσιογραφικά το πολύ σπουδαίο αυτό γεγονός για την πόλη μας συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην επίτευξη του στόχου, που είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου στην ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.