Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Δακτυλίωση αργυροπελεκάνων στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης
Ο αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) είναι παγκόσμια απειλούμενο είδος και η σημασία της αποικίας της Κερκίνης για τη διατήρησή του είναι μεγάλη. Στην Ελλάδα μέχρι το έτος 2003, ο αργυροπελεκάνος φώλιαζε μόνο στη λίμνη Μικρή Πρέσπα και στον Αμβρακικό κόλπο. Περισσότεροι από 200 νεοσσοί γεννήθηκαν φέτος στις τεχνητές εξέδρες που δημιουργήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης. Την Τετάρτη 9 Ιουλίου δακτυλιώθηκαν 20 από τους νεοσσούς με σκοπό την παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών και της αναπαραγωγικής τους δυναμικής. Κάθε πελεκάνος δακτυλιώθηκε με ένα έγχρωμο πλαστικό δαχτυλίδι. Το κάθε δαχτυλίδι έχει συγκεκριμένο κωδικό και αποτελεί μοναδικό στοιχείο μιας παγκόσμιας βάσης δεδομένων. Στη φετινή δακτυλίωση η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών παραχώρησε ορισμένα από τα δαχτυλίδια που χρησιμοποιήθηκαν. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρηση βάρκας από τον «Οικοπεριηγητή».

Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης: 835 νεοσσοί καταγράφηκαν κατά την απογραφή των Πελαργών
Οι περιοδικές απογραφές αποτελούν χρήσιμο εργαλείο αναγνώρισης του πληθυσμού και της κατάστασης των ειδών ορνιθοπανίδας. Για τον λευκοπελαργό (Ciconiaciconia) πραγματοποιείται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης απογραφή των φωλιών κάθε δεκαετία. Φέτος ολοκληρώθηκε η 7η Πανευρωπαϊκή Απογραφή Πελαργών. Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης πραγματοποίησε την απογραφή του πληθυσμού του λευκοπελαργού στο νομό Σερρών και στην περιοχή Μουριών-Δοϊράνης του νομού Κιλκίς. Η απογραφή πραγματοποιήθηκε την χρονική περίοδο 18/6/2014 – 2/7/2014 σε όλους τους οικισμούς του νομού Σερρών και στις 7/7/2014 για την περιοχή Μουριές-Δοϊράνη. Καταγράφηκε ο αριθμός των φωλιών, η θέση και η κατάστασή τους. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν είναι σύμφωνα με όσα ορίζονται στα σχετικά διεθνή πρωτόκολλα. Στο νομό Σερρών καταγράφηκαν συνολικά 495 φωλιές (είναι ενεργές οι 366 από αυτές) σε 184 οικισμούς που περιείχαν συνολικά 835 νεοσσούς. Οι περισσότερες φωλιές (35 στον αριθμό) καταγράφηκαν στον οικισμό της Κερκίνης, στο Μεγαλοχώρι (22 φωλιές) και στον Μύρκινο (20 φωλιές). Η επεξεργασία των δεδομένων θα δώσει χρήσιμα στοιχεία σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο για την διατήρηση του είδους.

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Οι εξαγγελίες του υποδιοικητή του ΟΓΑ για πάγωμα της άμεσης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων αγροτών δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί- κλιμάκιο στις χαλαζόπληκτες κοινότητες του Δήμου Εμμ.Παπά
Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών με τη βουλεύτρια Αφροδίτη Σταμπουλή και τον Χρήστο Ρώσσιο, μέλος του Tμήματος Αγροτικής Πολιτικής, επισκέφθηκαν την Κυριακή 13/7/14 κοινότητες του Δήμου Εμ. Παππά, που επλήγησαν από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι οι διαδικασίες για την αποτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων προχωράνε πολύ αργά, καθώς οι γεωπόνοι που απασχολούνται δεν επαρκούν. Επίσης, δε φαίνεται να έχει καταβληθεί ακόμη η παραμικρή αποζημίωση για τις αστικές ζημίες (σπίτια – υποδομές – εγκαταστάσεις – δίκτυα) ούτε υπάρχει κάποια μέριμνα για τους κτηνοτρόφους, πολλοί από τους οποίους είχαν καλλιέργειες ζωοτροφών που καταστράφηκαν. Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Οι εξαγγελίες του υποδιοικητή του ΟΓΑ για πάγωμα της άμεσης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων αγροτών δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, ενώ αρκετοί από αυτούς δεν έχουν αποζημιωθεί για ζημιές προηγούμενων χρόνων. Και όλα αυτά τη στιγμή που το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα υψηλό και έχουν καταβάλει υψηλά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, χωρίς να είναι καλυμμένοι για φέτος με εναέρια προστασία κατά της χαλαζόπτωσης. Η οικονομική κατάσταση των αγροτών λόγω της κυβερνητικής πολιτικής με τις φοροεπιδρομές τα χαράτσια κάθε είδους, το ακριβό πετρέλαιο και το ρεύμα, τα καρτέλ και τα χρέη στην ιδιωτική πλέον ΑΤΕ (νυν Πειραιώς), την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μέσω της “GAIA-Επιχειρείν», είναι δραματική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν προβάλει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με πλέον επείγον και άμεσο την επιτάχυνση των διαδικασιών, την άμεση κοινοποίηση στους αγρότες των πορισμάτων των εκτιμήσεων, τόσο για να γνωρίζουν το ύψος των αποζημιώσεων όσο και για να υποβάλλουν έγκαιρα τις ενστάσεις τους.

Σύλληψη δασκάλου με την κατηγορία της ασέλγειας
Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας 47χρονος δάσκαλος, που φέρεται ότι ασελγούσε κατά μαθητών του. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο δάσκαλος φέρεται ότι ασέλγησε σε επτά παιδιά ηλικίας επτά έως δώδεκα ετών, στο σχολείο που δίδασκε τα τελευταία χρόνια, σε χωριό των Σερρών. Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Αναστάσιος Λυμπούδης, το τελευταίο εξάμηνο του διδακτικού έτους, υπήρχαν πληροφορίες ότι ο δάσκαλος παρενοχλούσε τους ανήλικους μαθητές του σχολείου. Γονείς των παιδιών κατήγγειλαν τα περιστατικά στον εισαγγελέα Σερρών. Ο 47χρονος δάσκαλος κλήθηκε για απολογία την προηγούμενη εβδομάδα στην Ανακρίτρια Σερρών, όπου μετά από διαφωνία που πρόεκυψε μεταξύ Εισαγγελέως και Ανακρίτριας αποφασίστηκε ο κατ’ οικόν περιορισμός του, ενώ το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών ήρε την παραπάνω διαφωνία και αποφάσισε την προφυλάκιση του. Ο δάσκαλος κρατείται στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, ενώ την Τρίτη πρόκειται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα προκειμένου να του κοινοποιηθεί σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα θα οδηγηθεί.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στα Γεφυρουδιανά 2014!
O Εκπολιτιστικός Όμιλος Γεφυρουδίου, η «Ελπίδα» και η Art Production παρουσιάζουν τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Αμφιθέατρο Ειρήνης Και Πολιτισμού στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Γεφυρουδιανα 2014». Δευτέρα 21 Ιουλίου, ο μεγάλος ρόκ ερμηνευτής έρχεται στο Γεφυρούδι για να μας χαρίσει μία μαγική βραδιά, όπως ξέρει να κάνει 40 χρόνια που υπάρχει και δημιουργεί στην δισκογραφία, αλλά και στο πιό δυνατό του κομμάτι που είναι οι συναυλίες. Με τραγούδια απο τις πρόσφατες δισκογραφικές του δουλειές, αλλά και με όλες τις μεγάλες επιτυχίες του απο το παρελθόν, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αποτελεί εγγύηση για μία υπέροχη βραδιά που θα ξεχωρίσει αυτό το καλοκαίρι.


Ο Σωκράτης Μάλαμας στο φεστιβάλ του Αγκίστρου "Χωρίς Σύνορα"
Το 3ο Φεστιβάλ Αγκίστρου «Χωρίς Σύνορα» μετά τις προηγούμενες δύο επιτυχημένες διοργανώσεις με συναυλίες των «Χειμερινών Κολυμβητών» και του Θανάση Παπακωνσταντίνου επιστρέφει με μία συναυλία που θα αφήσει την σφραγίδα της στον «Χάρτη» των καλοκαιρινών συναυλιών φιλοξενώντας τον Σωκράτη Μάλαμα το Σάββατο 2 Αυγούστου στο βυζαντινό χαμάμ στις 9 το βράδυ.