Μίλτος Τεντόγλου: Το τελευταίο άλμα που έγραψε ιστορία και του χάρισε το χρυσό στο Τόκιο

Ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν ο μεγάλος νικητής στο μήκος αφού στο τελευταίο άλμα απογειώθηκε. Ο Έλληνας πρωταθλητής προσγειώθηκε στα 8.41 μέτρα και με αυτή την επίδοση κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Δείτε εδώ το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
 

https://www.ertflix.gr/kathe-mera-sto-tokio/mikos-a-mythikos-tentogloy-me-chryso-teleytaio-alma/

Ο Γιώργος Πομάσκι στις πρώτες του δηλώσεις αναφέρθηκε στο ξεχωριστό ταλέντο που έχει ο Τεντόγλου να αντιδρά στα δύσκολα.

Μπορεί να βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, όμως ο Μίλτος Τεντόγλου… βρήκε την κατάλληλη στιγμή το άλμα που τον έφερε στην πρώτη θέση.

Σε μια στιγμή που δεν μπορούσε να αντιδράσει ο Κουβανός Ετσεβαρία καθώς τραυματίστηκε στο τελευταίο του άλμα.

Ο προπονητής του Τεντόγλου, Γιώργος Πομάσκι, πανηγύρισε έξαλλα την πρώτη θέση που την έβλεπε να έρχεται. Το μόνο που αρκούσε ήταν ένα καλό πάτημα του Μίλτου στο έκτο άλμα.

«Τι να πω; Είμαι ο προπονητής του Ολυμπιονίκη. Τίποτα άλλο δεν είμαι. Ευχαριστώ τον Βαγγέλη Παπανίκο (πρώτος προπονητής του Τεντόγλου)» είπε αρχικά ο Πομάσκι.
«Στο τελευταίο άλμα του είπα πάμε να το πάρουμε. Και το πήραμε. Ηξερα ότι είχε το καλύτερο δεύτερο άλμα» πρόσθεσε για το νικητήριο άλμα του αθλητή του.

Το γεγονός ότι έβγαλε αντίδραση ενώ ήταν εκτός μεταλλίων πριν το τελευταίο του άλμα, ήταν κάτι στο οποίο στάθηκε ο κορυφαίος προπονητής των αλμάτων.
 
«Η πίεση είναι μεγάλη. Κάποτε έλεγε ο Σεργκέι Μπούμπκα ότι πρέπει να είναι με το πιστόλι στον κρόταφο για να αντιδράσει. Και ο Μίλτος ήταν εκτός τριάδας. Λίγοι αθλητές στην μεγάλη πίεση αντιδρούν και κάνουν το καλύτερο. Αυτό είναι προσόν» είπε χαρακτηριστικά.

O προπονητής του Τεντόγλου, με εμφανή την ευτυχία του, είπε επίσης στην κάμερα της ΕΟΕ: «Μπήκα, βγήκα από το όνειρο και είναι πραγματικότητα ποια. Περίμενα πολλά χρόνια αυτό το όνειρο. Το πίστευα πάρα πολύ όλο αυτό, ήξερα ότι μπορούμε να πάρουμε ένα... μεταλλιάκι. Η πρώτη θέση είναι στα χέρια του παιδιού, του αθλητή, του αγωνιστή. Αυτός το έχει με το παραπάνω. Μετά από τόσα χρόνια, μετά τον Λούη Τσάτουμα, μετά από 13 χρόνια μαζί του και 5 με τον Μίλτο, ήρθε αυτό. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια επίσης στον πρώτο προπονητή του, τον Βαγγέλη Παπανίκο. Μπράβο σου, συνεχίζουμε».
Ο ίδιος σε δηλωσεις του στο SPORT24 δήλωσε:
"Ήταν πολύ κακός αγώνας, τι έκανα; Τι έκανα; Δεν ξέρω τι έπαθα στις πέντε πρώτες προσπάθειες. Η πρώτη θέση ήταν πολύ τυχερή. Δεν ξέρω τι πήγε στραβά. Μάλλον φταίει το γόνατό μου, μάλλον φταίει ότι ήταν πρωί. Δεν μπορούσα να το βρω με τίποτα.
 

Μάλλον έφταιγε και λίγο η πίεση, δεν ένιωθα ο εαυτός μου. Στο τέλος είπα πάμε για ένα χαλαρό αλματάκι. 8.21 ήταν η δεύτερη θέση, θα το κάνουμε, λέω, σιγά. Καταλάθος έγινε, κ@λόφαρδος ήμουν (σ.σ. γέλια). Με 8.15 δεν ήθελα να κερδίσω, για το Θεό. Καλύτερα να έχανα. Δεν ήθελα μετάλλιο.

Δεν έπρεπε να κερδίσω εγώ σήμερα. Έπρεπε να κερδίσει ο Ετσεβαρία, ήταν καλύτερος. Εγώ δεν ήμουν καλά, ό,τι να ναι έκανα. Μέχρι και τούμπα έφαγα. Πήγα στο τελευταίο άλμα και τους το έκλεψα. Δεν ένιωσα πως έδωσα τη μάχη που έπρεπε να δώσω.

Μπήκα με τα γυαλιά γιατί με ενοχλούσε ο ήλιος. Μετά μου άρεσαν, γι' αυτό το κράτησα".