Λουκέτο μιας εβδομάδας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα

Την προσωρινή διακοπή του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα για μια εβδομάδα αποφάσισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Κοντονής μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα διαβεβαίωσε ότι την επόμενη Τετάρτη 4/3 θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της διοργανώτριας Αρχής της Σούπερ Λίγκα και της Αστυνομίας και εφόσον δει ότι δεν έχει γίνει πρόοδος σε αυτά που ζητά η Πολιτεία τότε δεν θα διεξαχθεί ποδόσφαιρο ούτε το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος για την βία, το ηλεκτρονικό εισιτήριο να διαλυθούν οι σύνδεσμοι οπαδών και να γίνουν λέσχες φιλάθλων.
Τα πρωταθλήματα της Football League (Β΄ Εθνική) και Football League2 (Γ΄ Εθνική) θα διεξαχθούν κανονικά.

Πρωθυπουργός: «Να εφαρμοστεί ο Νόμος»

Η πρώτη κουβέντα του Αλέξη Τσίπρα όταν συναντήθηκε με τον Σταύρο Κοντονή ήταν ότι «Να εφαρμοστεί ο νόμος. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση» καθώς και ο Πρωθυπουργός είναι θορυβημένος από τα όσα έγιναν τα τελευταία 24ωρα!

Αμέσως μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε:
«Η απόφαση της κυβέρνησης να παταχθεί η βία στα γήπεδα είναι οριστικά και αμετάκλητη. Η απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα που προσβάλλουν όλους μας και τον πολιτισμό μας είναι οριστική. Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι εμπλέκονται στα θέματα του αθλητισμού. Η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη σε όσα έχει ήδη εξαγγείλει και δεν θα κάνει βήμα πίσω. Επιχειρηματικά συμφέροντα που αναπτύσσονται κατά τον απαράδεκτο τρόπο που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο χώρο του αθλητισμού είναι αδιανόητο να ανεχτούμε, γιατί στρέφονται κατά των φιλάθλων και των εργαζομένων στον αθλητισμό.
Έλαβα τις διαβεβαιώσεις αστυνομίας και ΔΕΑΒ για το έκρυθμο της κατάστασης. Όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως όσα έγιναν στο ντέρμπι της Λεωφόρου, όπου από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρό, αλλά και όσα έγιναν στο ΔΣ της διοργανώτριας αρχής, διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα. Ο καθένας που αγαπά τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει να βλέπει κορυφαίους παράγοντες να διαπληκτίζονται και να βιαιοπραγεί ο ένας σε βάρος του άλλου. Υπό αυτό το πρίσμα είναι αδύνατο να γίνουν αγώνες την Κυριακή. Τόνισα στις διοργανώτριες αρχές πως είναι ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος και όσα προβλέπονται για τις λέσχες των φιλάθλων και το ηλεκτρονικό εισιτήριο».

Εκ νέου συνάντηση την Τετάρτη 4/3

Η διακοπή δεν είναι τελικά επ' αόριστον αλλά μόνο για την προσεχή αγωνιστική καθώς ο Υφυπουργός τόνισε: «Η κυβέρνηση την άλλη Τετάρτη με εντολή του πρωθυπουργού θα ξανασυναντηθεί με τις διοργανώτριες αρχές, να δούμε τι έχουν κάνει κι εφόσον υπάρχουν οι ίδιες εισηγήσεις, δεν θα υπάρχει δράση και την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζω όσα συζητήσαμε με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών αρχών να υλοποιηθούν.
Να ξέρουν οι πάντες πως η κυβέρνηση όσα έχει πει, θα τα πραγματοποιήσει. Θα πάρουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα όλα εκείνα τα μέτρα για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η βία. Αυτή τη στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο παρέμβασης της κυβέρνησης σε τόσο σοβαρά ζητήματα είναι απολύτως σαθρό, σχεδόν ανύπαρκτο. Αυτό το πλαίσιο θα ενισχύσουμε με πρωτοβουλίες που θα είναι αποτελεσματικές και θα λύνουν το πρόβλημα μια δια παντός. Αυτά που συνιστούν σήμερα πρόβλημα θα γίνουν η αρχή της λύσης. Και γι' αυτό χρειάζεται η συμπαράσταση όσων λένε πως συμφωνούν με την κυβέρνηση, όπως με διαβεβαίωσαν όλοι οι παράγοντες με τους οποίους είχα συναντήσεις. Ελπίζω να τα εννοούν κι αν τα εννοούν να τα κάνουν επιτέλους πράξη».

Ο κύριος Κοντονής τόνισε πως δεν περιμένει ότι έως την Τετάρτη θα έχει λυθεί το θέμα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο αλλά θέλει να δει πρωτοβουλίες: «Ζητάμε να δρομολογηθούν επιτέλους εξελίξεις. Για το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι βέβαιο πως δεν θα γίνει μέχρι την άλλη Τετάρτη. Κάποια ζητήματα θα τα δούμε με κατανόηση λαμβάνοντας υπόψη πως κάποια προβλήματα δεν λύνονται από μια μέρα στην άλλη. Εμείς αναμένουμε για τη μεθεπόμενη αγωνιστική όπως ο νόμος απαιτεί, τις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ και της ΔΕΑΒ, για να κρίνουμε την κατάσταση. Άνευ αυτών, το κράτος, ο κυρίαρχος θεσμός, δεν μπορεί να επέμβει. Αντιλαμβάνεστε σε ποια θέση βρίσκεται η κυβέρνηση να παρακολουθεί όλες αυτές τις καταστάσεις και να δυσκολεύεται να παίρνει μέτρα. Εξαντλούμε όμως τις δυνατότητες που μας δίνει ο τωρινός νόμος και θα τις εξαντλήσουμε και νομοθετικά».

Για την απόφαση διακοπής είπε: «Οι αποφάσεις αφορούν το πρωτάθλημα της Super League. Δεν κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη να μη γίνουν αγώνες στη Football League και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, παρότι πληροφορήθηκα πως είχαμε εκ νέου επεισόδια στη δεύτερη κατηγορία. Ελπίζω όλοι να συνειδητοποιούν πως είμαστε στην αρχή του τέλους και να καταλάβουν πως ποδόσφαιρο με βία και έκτροπα δεν μπορεί να γίνει. Είναι μια ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι στο λαό και τη νεολαία, που βρίσκει μια φτηνή διασκέδαση στο χώρο του ποδοσφαίρου».

Ο κ. Κοντονής άφησε και τις αιχμές του για το περίφημο αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο λέγοντας πως η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες και στο συγκεκριμένο θέμα: «Δεν πιστεύω στις αυτοκαθάρσεις, όταν συνδυάζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν ως κίνητρο το κέρδος, γιατί εδώ μιλάμε για ανώνυμες εταιρείες. Όλοι πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο νόμο και όσοι μέχρι τώρα περιφρονούσαν το νόμο και τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση στο ποδόσφαιρο, πρέπει να προσαρμοστούν και να αντιληφθούν πως οι καταστάσεις ανοχής έχουν τελειώσει για τον ελληνικό λαό».