Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Διεθνή καταδίκη για την επίθεση σε εργαζομένους ΜΚΟ

Νέα επίθεση σε κονβόι βοήθειας στη Γάζα είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen.

Οι νεκροί είναι υπήκοοι Αυστραλίας, Παλαιστίνης, Πολωνίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ένα άτομο διπλής υπηκοότητας ΗΠΑ και Καναδά.

Την ίδια στιγμή και ενώ οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να προχωρούν, το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία που αποδίδεται στο Ισραήλ, είχε ως αποτέλεσμα 11 νεκρούς. Ανάμεσά τους και ένας ανώτερος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης με την Τεχεράνη να δηλώνει ότι το πλήγμα δεν θα μείνει αναπάντητο.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

13:28 «Το φαγητό εμποδίζεται σε κάθε στροφή στη Γάζα»

Η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children κατηγόρησε το Ισραήλ ότι περιορίζει τη ροή της αναγκαίας βοήθειας, καθώς ο πληθυσμός της Γάζας αντιμετωπίζει την απειλή του λιμού.

«Προμήθειες που σώζουν ζωές και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία υποσιτισμένων παιδιών καθυστερούν και η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνείται την είσοδο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Βασικά τρόφιμα και ιατρικά είδη εμποδίζονται να εισέλθουν στη Γάζα για ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Σε άλλα αρνούνται εντελώς την είσοδο οι ισραηλινές αρχές, με αναφορές για φιάλες οξυγόνου, αναπνευστήρες και συσκευές καθαρισμού νερού που απορρίπτονται στα σύνορα».

Ο διευθυντής της οργάνωσης Xavier Joubert δήλωσε: «Η πείνα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου – 27 παιδιά έχουν ήδη σκοτωθεί από την πείνα και την ασθένεια. Αν ο κόσμος δεν δράσει τώρα, αμέτρητα ακόμη παιδιά θα προστεθούν σε αυτόν τον αριθμό».

13:20 Τη διεξαγωγή άμεσης έρευνας για τη δολοφονία των εργαζομένων στη MCK ζητά ο πρόεδρος της Κύπρου

Ο πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε τη διεξαγωγή άμεσης έρευνας για τη δολοφονία επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, λέγοντας ότι η ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen με έδρα τις ΗΠΑ, της οποίας ήταν μέλη, ήταν «κρίσιμος εταίρος» στην πρωτοβουλία της να μεταφέρει βοήθεια στον θύλακα μέσω θαλάσσης.

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να φτάσει βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά από συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

13:14 Ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Χαμενεΐ: Θα εκδικηθούμε το Ισραήλ, θα μετανιώσουν για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα εκδικηθεί το Ισραήλ για την επίθεση που του αποδίδεται στη Συρία, στην οποία σκοτώθηκε τη Δευτέρα ένα υψηλόβαθμο μέλος των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με τον Χαμενεΐ, «το Ισραήλ θα μετανιώσει για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό». Σύμβουλος του Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνονται για τη δολοφονία, είτε γνώριζαν εκ των προτέρων είτε όχι.

13:07 Οι σοροί των εργαζομένων της MCK θα μεταφερθούν στην Αίγυπτο

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου αναφέρει ότι οι σοροί των επτά εργαζομένων της World Central Kitchen που σκοτώθηκαν ετοιμάζονται για τη μεταφορά τους μέσω του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων της Αλ-Άκσα στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλα της Γάζας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Abu Youssef al-Najjar στη Ράφα.

 

13:03 Ο αιματηρός απολογισμός του 24ωρου – Τουλάχιστον 71 νεκροί και 102 τραυματίες στη Γάζα

Ο τελευταίος απολογισμός ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου σε 32.916, με περίπου 75.494 τραυματίες, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου.

Πολλά θύματα παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια σε περιοχές όπου τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φτάσουν, δήλωσε το υπουργείο.

12:59 Διεθνής καταδίκη των δολοφονιών των εργαζομένων στην WCK

Ακολουθούν ορισμένες από τις χώρες, τις οργανώσεις και τους αξιωματούχους που έχουν καταδικάσει μέχρι στιγμής την ισραηλινή επίθεση:

  • Αυστραλία
  • Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib
  • Κύπρος
  • Αίγυπτος
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Ιράν
  • Ιορδανία
  • Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ
  • Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων
  • Ισπανική οργάνωση Open Arms
  • Πολωνία
  • Σκωτία
  • Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus
  • Επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Cindy McCain

12:43 Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν για να μεταφέρουν τρόφιμα σε ανθρώπους «στο χείλος του λιμού»

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο μετά τη δολοφονία επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε ισραηλινή επίθεση, δηλώνει η εκπρόσωπος της UNICEF Τες Ίνγκραμ.

«Είναι απίστευτα ανησυχητικό για όλους μας. Μόλις είχαμε μια συνάντηση σχετικά με αυτό εδώ», δήλωσε στο Al Jazeera από τη νότια Ράφα στη Γάζα. «Είναι μια τεράστια τραγωδία και προστίθεται στο σύνολο των περισσότερων από 30.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων 174 συναδέλφων του ΟΗΕ. Είναι λοιπόν μια μαύρη μέρα για εμάς εδώ».

Η Ίνγκραμ σημείωσε ότι οι ομάδες βοήθειας έχουν λάβει μέτρα συντονισμού με τις αντιμαχόμενες παρατάξεις για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβούν επιθέσεις όπως αυτή.

«Αυτό δεν λειτουργεί εδώ στη Λωρίδα της Γάζας. Προειδοποιούμε εδώ και καιρό ότι δεν λειτουργεί – δεν λαμβάνουμε τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας που χρειαζόμαστε. Είναι ακόμη χειρότερο ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν απλώς προσπαθώντας να παραδώσουν τρόφιμα σε ανθρώπους που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού της πείνας. Είναι μια ανείπωτη απώλεια».

12:33 Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από αλλεπάλληλα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Από το τελευταίο κύμα στρατιωτικών επιδρομών του Ισραήλ σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Στις επιθέσεις περιλαμβάνονται:

ο βομβαρδισμός ενός σπιτιού στη Ράφα, από τον οποίο σκοτώθηκαν έξι άτομα της ίδιας οικογένειας,

αεροπορική επιδρομή σε τζαμί στην Ντέιρ ελ Μπάλα που σκότωσε αρκετούς πολίτες, μεταξύ των οποίων και παιδιά,

βομβαρδισμός σπιτιών στην κεντρική και ανατολική Χαν Γιουνίς που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους, και

αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια στη συνοικία Zeitoun της πόλης της Γάζας, από τις οποίες σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν έξι.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, έχουν σκοτωθεί 32.845 άνθρωποι στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ επιπλέον 8.000 αγνοούνται.

12:25 Ανεξάρτητη έρευνα υπόσχεται το Ισραήλ για τον θάνατο των επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση

Το Ισραήλ εξέφρασε την «ειλικρινή του θλίψη» στα «συμμαχικά έθνη» μετά το χτύπημα σε αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων υπήκοοι της Παλαιστίνης, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Πολωνίας.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι το περιστατικό με την επίθεση σε εργαζομένους ανθρωπιστικής οργάνωσης θα διερευνηθεί από «ανεξάρτητο, επαγγελματικό και εξειδικευμένο όργανο», χωρίς να αναφέρει ποιο θα είναι αυτό.

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι ο θάνατος των εργαζομένων της ΜΚΟ είναι ένα τραγικό και σοβαρό περιστατικό.

12:15 Ταυτοποιήθηκε ο Πολωνός εθελοντής που σκοτώθηκε στη Γάζα

Ο πρόεδρος της πόλης Przemysl, στη νοτιοανατολική Πολωνία, αναγνώρισε τον Πολωνό εθελοντή που σκοτώθηκε στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα ως Damian Sobol.

«Χθες, ο συνάδελφός μας, κάτοικος του Przemysl, εθελοντής, μέλος της ομάδας της  World Central Kitchen, Damian Sobol, σκοτώθηκε σε μια επίθεση με ρουκέτα από τις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον μιας ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής που παρέδιδε τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας», έγραψε στο Facebook.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τι αισθάνονται αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που γνώριζαν αυτόν τον φανταστικό τύπο. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

12:11 «Ενδελεχή έρευνα» ζητά η ΕΕ για τον θάνατο των επτά εργαζομένων στη WCK

Η ΕΕ ζήτησε να διεξαχθεί «ενδελεχής έρευνα» για το θάνατο επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα, οι οποίοι μετέφεραν τρόφιμα από την Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα στους πεινασμένους Παλαιστίνιους.

«Θρηνούμε μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους των εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας @WCKitchen που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανάρτησή της στο X.

«Οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει πάντα να προστατεύονται, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ζητούμε να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για την τραγωδία αυτή».

 

Η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και την Κύπρο, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα μέσω της Μεσογείου.

Μια πιλοτική παράδοση με πλοίο που διαχειρίζεται μια ισπανική ομάδα έρευνας και διάσωσης, η Open Arms, μεταφέροντας 200 τόνους τροφίμων που παρείχε η φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, έφτασε στη Γάζα τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.

12:01 ΠΟΥ: Το Αλ Σίφα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως νοσοκομείο με οποιονδήποτε τρόπο

Μετά από δύο εβδομάδες πολιορκίας και επιθέσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Αλ Σίφα. Φωτογραφίες από το νοσοκομείο δείχνουν ρημαγμένα κτίρια και πτώματα στο προαύλιο.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το Αλ Σίφα δεν είναι πλέον ικανό να λειτουργήσει με οποιονδήποτε τρόπο.

11:56 Πρώην πρόεδρος Ισραήλ: Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον διεθνή εξοστρακισμό

Ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ βρίσκεται «ένα βήμα πριν από τον διεθνή εξοστρακισμό». Σε συνέντευξή του στο IDF Radio, ο Ρίβλιν πρόσθεσε:

«Χάνουμε τις τεράστιες ηθικές αξίες που απολαμβάνουν όλες οι ισραηλινές κυβερνήσεις εδώ και γενιές, από τη συμπεριφορά των IDF και από τη συμπεριφορά του κράτους του Ισραήλ σε ό,τι σχετίζεται με τους πολέμους που διεξάγουμε εδώ και 76 χρόνια».

«Γι’ αυτό λέω, η πίστωση χρόνου που λάβαμε από τον κόσμο για να αποδώσουμε δικαιοσύνη ξαφνικά εξαντλείται και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον διεθνή εξοστρακισμό. Αυτά είναι πράγματα που φυσικά δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε, την ίδια την ικανότητά μας να διατηρήσουμε το δικαίωμά μας να υπάρχουμε, και αυτό είναι που κρατώ και πιστεύω», πρόσθεσε ο Ρίβλιν.

Ο πρώην πρόεδρος κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει στις διαπραγματευτικές ομάδες «τη δυνατότητα να βρουν έναν τρόπο» για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Έχετε ορίσει μια διαπραγματευτική ομάδα, αφήστε τους να διαπραγματευτούν. Είναι έξυπνοι, δεν είναι αλαζόνες, είναι άνθρωποι που μπορούν να ηγηθούν της χώρας. Σήμερα χρειαζόμαστε ανθρώπους με εμπειρία, την ικανότητα να σκέφτονται και να εκτελούν, όπως οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε. «Το λέω αυτό με τον πιο σαφή τρόπο: Πρωθυπουργέ, επιτρέψτε τους να διαπραγματευτούν – όχι με περιορισμούς. Αν τους εμπιστεύεστε, αφήστε τους να δουλέψουν».

11:52 Για εξηγήσεις καλείται ο Ισραηλινός πρέσβης στην Πολωνία

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ισραηλινό πρέσβη επείγουσες εξηγήσεις σχετικά με το θάνατο του Πολωνού εθελοντή της οργάνωσης World Center Kitchen σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

11:43 Αυστραλή γερουσιαστής: «Το Ισραήλ διαπράττει το ένα έγκλημα πολέμου μετά το άλλο στο φως της ημέρας»

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε απαίτησε «πλήρη απόδοση ευθυνών» για τη δολοφονία του Αυστραλού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Ζόμι Φράνκκομ στη Γάζα.

Αλλά η Mehreen Faruqi, αναπληρώτρια αρχηγός των Αυστραλών Πρασίνων και γερουσιαστής της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να επικρίνει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

«Το Ισραήλ διαπράττει το ένα έγκλημα πολέμου μετά το άλλο στο φως της ημέρας και τη γλιτώνει», είπε. «Η Ζόμι ήταν μια Αυστραλή εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση, όπως και άλλοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίοι βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να ταΐσουν τα παιδιά που λιμοκτονούν από το Ισραήλ [και] σκοτώνονται», πρόσθεσε η Faruqi.

«Αυτό είναι εντελώς σπαρακτικό και καταστροφικό», συνέχισε.

Η Faruqi δήλωσε ότι η δήλωση του Albanese ήταν «το ελάχιστο» και ζήτησε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η απαίτηση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, η υποστήριξη της υπόθεσης γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο, η επιβολή κυρώσεων στο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και η διακοπή κάθε εμπορίου όπλων με το Ισραήλ.

«Αυτά είναι πράγματα που κάνουμε όταν συμβαίνουν άλλα εγκλήματα πολέμου», σημείωσε.

«Πουθενά δεν είναι ασφαλές στη Γάζα υπό τις επιθέσεις γενοκτονίας του Ισραήλ και παρόλα αυτά βλέπουμε τις δυτικές κυβερνήσεις να αποκαλούν το Ισραήλ φίλο και … να συνεχίζουν τις συνήθεις συναλλαγές με το Ισραήλ, ενώ αυτά τα εγκλήματα πολέμου και περισσότερες θηριωδίες συνεχίζονται».

11:37 Το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει για την επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει μια «ανοικτή ενημέρωση» σχετικά με το χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, σύμφωνα με τον αναπληρωτή απεσταλμένο της Ρωσίας Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Η ενημέρωση, που έχει προγραμματιστεί από την προεδρία της Μάλτας, θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 ώρα Νέας Υόρκης (17:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε ο Πολιανσκι σε ανάρτησή του στο Χ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε την «απολύτως απαράδεκτη» ισραηλινή επίθεση, από την οποία τη Δευτέρα σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι, και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τέτοιες «προκλητικές ενέργειες».

 

11:28 Κίνα: Είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης

Η Κίνα καταδίκασε τις φονικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ που κατέστρεψαν το προξενικό παράρτημα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό.

«Η ασφάλεια των διπλωματικών ιδρυμάτων δεν μπορεί να παραβιάζεται και η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνονται σεβαστές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν.

«Η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ταραχώδης και είμαστε αντίθετοι σε οποιεσδήποτε ενέργειες που οδηγούν σε κλιμάκωση των εντάσεων».

11:22 Και δεύτερη ανθρωπιστική οργάνωση ανακοινώνει την αναστολή των δραστηριοτήτων της στη Γάζα

Μια ακόμη ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ, η American Near East Refugee Aid (Anera), που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παροχή τροφίμων στους πεινασμένους Παλαιστίνιους, δήλωσε ότι παγώνει επίσης τις δραστηριότητές της στη Γάζα.

Η Anera συνεργάζεται στενά με την World Central Kitchen τους τελευταίους μήνες.

«Η Anera και η WCK διακόπτουν τις δραστηριότητές μας στη Γάζα. Μαζί, η Anera και η WCK παρέχουν περίπου 2 εκατομμύρια γεύματα την εβδομάδα στη Γάζα», είπε ο Sean Carroll, διευθύνων σύμβουλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης, στο BBC.

«Οι ταλαιπωρημένες, ραγισμένες καρδιές μας είναι με τους φίλους μας στην World Central Kitchen σήμερα και κάθε μέρα», έγραψε νωρίτερα στο Χ.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε η απόφαση να σταματήσει η παροχή τροφίμων στους κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ αντιμετωπίζουν έναν ανθρωπογενή λιμό, ο Caroll επεσήμανε ότι «Η κατοχική δύναμη έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να παρέχει βοήθεια στους ανθρώπους υπό κατοχή».

11:14 Πώς θα απαντήσει το Ιράν στα πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία;

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν αναφέρει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, ένα βασικό όργανο λήψης αποφάσεων, συνεδρίασε αργά τη Δευτέρα και αποφάσισε την «απαιτούμενη» απάντηση στο φονικό χτύπημα του Ισραήλ στη Δαμασκό.

Δεν ήταν σαφές αν το Ιράν θα απαντήσει το ίδιο – διακινδυνεύοντας μια επικίνδυνη αντιπαράθεση με το Ισραήλ και τον σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες – ή αν θα συνεχίσει να βασίζεται σε συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ του Λιβάνου και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα στοχοποιήσει στρατιωτικούς αξιωματούχους του Ιράν, το οποίο υποστηρίζει ένοπλες ομάδες που πολεμούν το Ισραήλ στη Γάζα και κατά μήκος των συνόρων του με τον Λίβανο. Το χτύπημα της Δευτέρας στη Δαμασκό σηματοδότησε κλιμάκωση επειδή έπληξε μια ιρανική διπλωματική αποστολή.

11:01 Η Ισπανία θα προχωρήσει στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους έως τον Ιούλιο

Η Ισπανία θα αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση μέχρι τον Ιούλιο, δηλώνει ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισπανικών μέσων ενημέρωσης.

Το σχόλιο του Σάντσεθ έγινε στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, κατά την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στην Ιορδανία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, μετέδωσαν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων EFE και οι εφημερίδες El Pais και La Vanguardia.

Σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι συμφώνησε με τους ηγέτες της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας να «κάνουν τα πρώτα βήματα» προς μια τέτοια κίνηση.

Σε απάντηση, το Ισραήλ είπε στις τέσσερις χώρες ότι το σχέδιό τους αποτελούσε «βραβείο για την τρομοκρατία», το οποίο θα μείωνε τις πιθανότητες επίλυσης του πολέμου στη Γάζα με διαπραγματεύσεις.

10:44 Ο Λίβανος καταγγέλλει την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία

Ο Λίβανος καταδίκασε τα ισραηλινά πλήγματα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, λέγοντας ότι πρόκειται για «σοβαρή» παραβίαση των διεθνών κανόνων.

Το περιστατικό αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το υπουργείο εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

10:37 Πολωνία: Δεν συμφωνούμε με την έλλειψη συμμόρφωσης στο Διεθνές Δίκαιο – Συλλυπητήρια στην οικογένεια του εθελοντή Πολωνού στη WCK

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Πολωνού εθελοντή που ήταν μεταξύ των επτά εργαζομένων στη WCK που σκοτώθηκαν στη Γάζα.

«Η Πολωνία δεν συμφωνεί με την έλλειψη συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και την προστασία των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», έγραψε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο X.

Η οργάνωση World Central kitchen δήλωσε νωρίτερα ότι οι νεκροί από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ήταν «από την Αυστραλία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας με διπλή υπηκοότητα των ΗΠΑ και του Καναδά και την Παλαιστίνη» και ανακοίνωσε ότι «διακόπτει τις επιχειρήσεις μας στην περιοχή» ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε ως «στοχευμένη επίθεση».

10:31 Ιρανός πρόεδρος: Το «δειλό» έγκλημα του Ισραήλ δεν θα μείνει αναπάντητο

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι κατήγγειλε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπη επίθεση» που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

«Μετά από επανειλημμένες αποτυχίες … το σιωνιστικό καθεστώς έχει βάλει στην ατζέντα του τις τυφλές δολοφονίες», ανέφερε ο Ραΐσι σε δήλωσή του, την οποία επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. «Αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα επιτύχει ποτέ τους σκοτεινούς του στόχους με τέτοια απάνθρωπα μέτρα.

«Αυτό το δειλό έγκλημα δεν θα μείνει αναπάντητο», δήλωσε ο Ραΐσι.

Το χτύπημα της Δευτέρας ισοπέδωσε το προξενικό τμήμα της πρεσβείας του Ιράν, σκοτώνοντας έναν ανώτερο διοικητή της επίλεκτης δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, τον αναπληρωτή του και άλλους πέντε.

10:26 Η βρετανική κυβέρνηση «εκφράζει την ανησυχία της» για τη δολοφονία επτά εργαζομένων της WCK στη Γάζα

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ένας Βρετανός υπήκοος ήταν, σύμφωνα με την World Central Kitchen (WCK), μεταξύ των επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε το πρωί της Τρίτης: «Είμαστε ενήμεροι για αναφορές σχετικά με το θάνατο ενός Βρετανού υπηκόου στη Γάζα και αναζητούμε επειγόντως περαιτέρω πληροφορίες».

Η υπουργός Παιδείας, Τζίλιαν Κίγκαν, δήλωσε στο BBC ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι «πολύ ανήσυχη» για τις αναφορές και ότι είναι «ανησυχητικό» το γεγονός ότι η WCK έχει αναστείλει το έργο της στη Γάζα.

Η ίδια δήλωσε: «Δεν το έχουμε επιβεβαιώσει ακόμη, αλλά μας ανησυχεί πάρα πολύ η κατάσταση.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε παροτρύνει το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων, αλλά και για να επιτρέψει τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα.

Αλλά δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο και νομίζω ότι οι IDF το επανεξετάζουν, πιθανότατα αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Ένα από τα βασικά πράγματα είναι να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα φέρουμε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, οπότε αν μία από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εργάζονται επί τόπου έχει αναστείλει την παροχή βοήθειας, τότε αυτό είναι προφανώς πολύ ανησυχητικό.

Οι σκέψεις μας είναι σε όλους όσους επηρεάζονται».

10:18 «Νέα ψέματα και εμπρηστικές συκοφαντίες» – Το Al Jazeera καταγγέλλει τις ισραηλινές επιθέσεις

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera Media Network απάντησε στην απειλή του Ισραήλ να κλείσει τις δραστηριότητές του στη χώρα, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνα γελοία ψέματα» που διατυπώνονται εναντίον του.

«Το δίκτυο τονίζει ότι το τελευταίο αυτό μέτρο εντάσσεται σε μια σειρά συστηματικών ισραηλινών επιθέσεων για τη φίμωση του Al Jazeera, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας της ανταποκρίτριάς του Shireen Abu Akleh, της δολοφονίας των δημοσιογράφων του Samer AbuDaqqa και Hamza AlDahdouh, της βομβιστικής επίθεσης στα γραφεία του στη Γάζα, της σκόπιμης στοχοποίησης πολλών δημοσιογράφων του Al Jazeera και των μελών των οικογενειών τους, καθώς και της σύλληψης και του εκφοβισμού των ανταποκριτών του στο πεδίο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι το Al Jazeera «συμμετείχε ενεργά στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου» στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων ισχυρισμών».

10:11 Παρατηρητήριο ΜΜΕ: «Εξαιρετικά ανήσυχοι» από την απαγόρευση του AJ στο Ισραήλ

Η Jodie Ginsberg από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων αναφέρει ότι η ανακοίνωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την πρόθεσή του να απαγορεύσει το Al Jazeera ακολουθεί ένα παρόμοιο μοτίβο παρέμβασης στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας εργαζομένων σε αυτά.

«Έχουμε ξαναδεί αυτού του είδους τη γλώσσα από τον Νετανιάχου και τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, με την οποία προσπαθούν να παρουσιάσουν τους δημοσιογράφους ως τρομοκράτες, ως εγκληματίες. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο», δήλωσε η Ginsberg στο Al Jazeera.

«Είναι άλλο ένα παράδειγμα της επίθεσης στην ελευθεροτυπία και του ασφυκτικού ελέγχου που θα ήθελε να ασκήσει η ισραηλινή κυβέρνηση. Είναι μια απίστευτα ανησυχητική κίνηση από την κυβέρνηση».

Ο Νετανιάχου έγραψε στο Χ τη Δευτέρα ότι «το Al Jazeera έβλαψε την ασφάλεια του Ισραήλ, συμμετείχε ενεργά στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και υποκίνησε βία κατά των ισραηλινών στρατιωτών».

 

10:00 Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων καταδικάζει τις δολοφονίες εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων Jan England εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία των εργαζομένων του World Central Kitchen στη Γάζα.

«Πουθενά αλλού δεν σκοτώνονται τόσοι πολλοί εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», δήλωσε στο Χ, προσθέτοντας έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

 

09:55 Το αυτοκίνητο της WCK που δέχθηκε επίθεση

 

09:48 Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ σταμάτησαν τις περιπολίες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου μετά τον τραυματισμό παρατηρητών εκεχειρίας

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο, η UNIFIL, σταμάτησε να περιπολεί στη «γαλάζια γραμμή» κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου μετά τη στοχοποίηση παρατηρητών του ΟΗΕ πριν από τρεις ημέρες, μεταδίδει το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA).

Τρεις στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού Εποπτείας Εκεχειρίας του ΟΗΕ (UNTSO) και ένας Λιβανέζος μεταφραστής τραυματίστηκαν όταν εξερράγη κοντά τους μια οβίδα ενώ έκαναν πεζή περιπολία κοντά στα σύνορα στο νότιο Λίβανο το Σάββατο.

Η UNTSO δεν προσδιόρισε την πηγή του βομβαρδισμού, αλλά το NNA απέδωσε την ευθύνη στο Ισραήλ.

09:43 Σε νοσοκομείο στη Ράφα οι σοροί των εργαζομένων της αμερικανικής ΜΚΟ WCK

Οι σοροί των εργαζομένων της ΜΚΟ μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στη νότια πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Associated Press στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σοροί των ξένων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις θα απομακρυνθούν από τη Γάζα και η σορός του Παλαιστίνιου οδηγού θα παραδοθεί στην οικογένειά του στη Ράφα για ταφή.

09:40 Επίσκεψη Σάλιβαν στη Σαουδική Αραβία

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σχεδιάζει να ταξιδέψει εντός της εβδομάδας στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο και de facto ηγέτη της Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί πίεση για να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του σουνιτικού βασιλείου με το Ισραήλ, εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

09:31 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι χτύπησε 25 «τρομοκρατικούς στόχους» την τελευταία ημέρα

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 25 στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στην τελευταία του ενημέρωση.

Παράλληλα, ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές, δυνάμεις καταδρομών και μέλη μιας μεγάλης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας σκότωσαν πολλούς μαχητές στη Χαν Γιούνις, συγκεκριμένα στη συνοικία Καραράτ, ανέφερε ο στρατός σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Χ.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, από το τελευταίο κύμα στρατιωτικών επιδρομών του Ισραήλ σκοτώθηκαν επίσης πολυάριθμοι άμαχοι – Παλαιστίνιοι και ξένοι – μεταξύ των οποίων επτά εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις της φιλανθρωπικής ομάδας World Central Kitchen.

09:23 «Συντετριμμένος» δηλώνει ο Λευκός Οίκος για τον θάνατο των εργαζομένων της World Central Kitchen – «Θα το ερευνήσουμε» απαντά το Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «συντετριμμένος» για τους θανάτους σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας εργαζομένων της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen.

«Είμαστε συντετριμμένοι και βαθιά ανάστατοι» για το πλήγμα, ανέφερε μέσω X η εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον. «Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται» καθώς «διανέμουν βοήθεια απελπιστικά απαραίτητη» και «παροτρύνουμε το Ισραήλ να διενεργήσει αμέσως έρευνα» για το συμβάν, πρόσθεσε.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας Αμερικανός πολίτης.

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Herzl Halevi μίλησε με τον Michael Kurilla, διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), και τον διαβεβαίωσε ότι οι «υψηλότερες βαθμίδες» των IDF θα ερευνήσουν το περιστατικό στην Ντεΐρ αλ Μπαλάχ.

09:18 Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει τη «στοχοποίηση» του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη στοχοποίηση του ιρανικού προξενείου στη συριακή πρωτεύουσα.

Το υπουργείο εξέφρασε την «κατηγορηματική απόρριψη» της «στοχοποίησης διπλωματικών εγκαταστάσεων για οποιαδήποτε δικαιολογία και με οποιοδήποτε πρόσχημα, η οποία αποτελεί παραβίαση των διεθνών διπλωματικών νόμων και των κανόνων της διπλωματικής ασυλίας».

Η σύντομη ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν διευκρίνισε ποιος ευθύνεται για την επίθεση.

 

09:02 Η Κύπρος καταδικάζει τη δολοφονία των εργαζόμενων στην World Central Kitchen

Η Κύπρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην World Central Kitchen και στους οικείους των εργαζόμενων σε υπηρεσίες βοήθειας που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

«Οι αρχές του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου είναι απόλυτες: οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει πάντα να γίνονται σεβαστοί και να προστατεύονται. Καλούμε σε ταχεία και πειστική έρευνα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της στο Χ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι επτά εργαζόμενοι σκοτώθηκαν αφού είχαν ξεφορτώσει μέρος της βοήθειας που είχε μεταφερθεί μέσω θαλάσσης από την Κύπρο στη Γάζα.

 

08:56 Οι ΗΠΑ αρνούνται κάθε ανάμιξη στο χτύπημα της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία

Οι ΗΠΑ είπαν στο Ιράν ότι «δεν είχαν καμία ανάμειξη» στην επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ σε ιρανικό προξενείο στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος ανώνυμο αμερικανό αξιωματούχο.

Το Ιράν υποσχέθηκε να απαντήσει στην πυραυλική επίθεση που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό, σκοτώνοντας έντεκα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων έναν κορυφαίο Ιρανό διοικητή και τον αναπληρωτή του.

08:41 Η World Central Kitchen διακόπτει τις δραστηριότητές της στη Γάζα μετά την «ασυγχώρητη» και «στοχευμένη» επίθεση

Ακολουθούν περισσότερα από την World Central Kitchen (WCK) σχετικά με την ισραηλινή επίθεση που σκότωσε επτά μέλη της οργάνωσης.

«Η World Central Kitchen και ο κόσμος έχασαν ζωές σήμερα εξαιτίας μιας στοχευμένης επίθεσης από τον ισραηλινό στρατό», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της World Central Kitchen (WCK) Έριν Γκορ.

«Αυτή δεν είναι μόνο μια επίθεση κατά της WCK, είναι μια επίθεση κατά των ανθρωπιστικών οργανώσεων που εμφανίζονται στις πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου», δήλωσε η Gore. «Αυτό είναι ασυγχώρητο»

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η WCK  «διακόπτει αμέσως τις δραστηριότητές μας στην περιοχή» και ότι η οργάνωση, θα λάβει σύντομα αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του έργου μας.

Σύμφωνα με μια ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την επίθεση, η WCK λειτουργούσε περισσότερες από 60 κουζίνες στην κεντρική και νότια Γάζα, μαγειρεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες γεύματα κάθε μέρα.

 

08:34 Η World Central Kitchen επιβεβαιώνει τον θάνατο επτά μελών της – Σκοτώθηκαν αφού άφησαν βοήθεια που παραδόθηκε μέσω θαλάσσης

Η World Central Kitchen (WCK) επιβεβαίωσε ότι επτά μέλη της ομάδας της σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα.

Οι επτά εργαζόμενοι που σκοτώθηκαν είναι από την Αυστραλία, την Παλαιστίνη, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ένας με διπλή υπηκοότητα των ΗΠΑ και του Καναδά, δήλωσε η WCK.

Οι εργαζόμενοι βοηθοί «ταξίδευαν σε μια ζώνη αποσυμπίεσης με δύο θωρακισμένα αυτοκίνητα με το λογότυπο της WCK «, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Παρά το συντονισμό των κινήσεων με τον ισραηλινό στρατό, η αυτοκινητοπομπή χτυπήθηκε καθώς έφευγε από την αποθήκη στη Deir al-Balah, όπου η ομάδα είχε ξεφορτώσει περισσότερους από 100 τόνους ανθρωπιστικής επισιτιστικής βοήθειας που μεταφέρθηκε στη Γάζα μέσω της θαλάσσιας οδού», πρόσθεσε η WCK.

 

08:20 Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα – Φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση

Καλημέρα σας. Και σήμερα θα παρακολουθήσουμε μαζί τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να αποδίδουν.

Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Πηγή: in.gr