"Ο Γλάρος" του Α.Τσέχωφ - Ομάδα Σημείο Μηδέν | Ολοκλήρωση Παραστάσεων και Παρουσίαση Βιβλίου στο "Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος"

ΑΝΤOΝ ΤΣΕΧΩΦ | Ο ΓΛΑΡΟΣ 
Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος 
(Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο)
Μετάφραση: Δαυίδ Μαλτέζε
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης):
Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, Γιάννης Καράμπαμπας, Ελπινίκη Μαραπίδη, Ρόζυ Μονάκη, Σάββας Στρούμπος
Ηλεκτρονική Προπώληση:
https://www.ticketservices.gr/event/anton-tsexof-o-glaros-theatro-attis/?lang=el 
Τελευταίες Παραστάσεις:
Πέμπτη 25 Μαΐου, Παρασκευή 26 Μαΐου, 
Σάββατο 27 Μαΐου, Κυριακή 28 Μαΐου
στις 21.00
&
Παρουσίαση βιβλίου 
«Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ σε μετάφραση Δαυίδ Μαλτέζε 
από τις εκδόσεις Νεφέλη:
Τρίτη 30 Μαΐου, στις 19.00
Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος
(Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο)
Ομιλητές:
Δαυίδ Μαλτέζε, μεταφραστής
Μαρία Σικιτάνο, δραματολόγος
Σάββας Στρούμπος, σκηνοθέτης
Την Κυριακή 28 Μαΐου ολοκληρώνεται ο κύκλος των παραστάσεων για τον Γλάρο του Άντον Τσέχωφ που παρουσιάζεται στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία και διασκευή του Σάββα Στρούμπου. 

Συνεχίζοντας την έρευνά της σε θεμελιώδη κείμενα σημαντικών συγγραφέων, η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει την παράσταση του έργου του Άντoν Τσέχωφ «Ο Γλάρος», στο «Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος», σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου. 
Για τις ανάγκες της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση του έργου από τα ρωσικά την οποία υπογράφει ο Δαυίδ Μαλτέζε. 
Η παρουσίαση του βιβλίου, της νέας μετάφρασης του Γλάρου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νεφέλη» θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος την Τρίτη 30 Μαΐου στις 19.00. Θα μιλήσουν ο μεταφραστής του έργου Δαυίδ Μαλτέζε, η δραματολόγος Μαρία Σικιτάνο, εκτενές δοκίμιο της οποίας φιλοξενείται στην εν λόγω έκδοση, καθώς και ο σκηνοθέτης της παράστασης Σάββας Στρούμπος.

Σκηνοθετικό σημείωμα
“Ο Γλάρος” είναι αινιγματικό έργο ανοιχτής δομής. Οι δημιουργοί χρειάζεται να αναλάβουν το ρίσκο της κατάβασης στις πιο σκοτεινές περιοχές του υλικού, τότε μονάχα μένουν έκθαμβοι από τον πλούτο, τις πολλαπλές διαστάσεις και τη συνθετότητα του έργου του Τσέχωφ. Και πάλι, όμως, η κατάβαση στον πυρήνα του υλικού δεν είναι αρκετή. Το έργο χρειάζεται να “διαβαστεί” με τέτοιον τρόπο που να επιτρέπει ταυτόχρονα το ρίζωμα στον πυρήνα και την αποκάλυψη όλων των εγκάρσιων διαδρομών του κειμένου. Στον Γλάρο ο Τσέχωφ προσκαλεί τους δημιουργούς να συμπορευθούν μαζί του στις κειμενικές ατραπούς και σε όλη τη δαιδαλώδη περιπέτεια εξόρυξης των πολύτιμων μετάλλων του υλικού. Δεν μπορείς παρά να ακούσεις και να ανταποκριθείς θετικά σε αυτό το κάλεσμα. 
Τα έργα του Τσέχωφ είναι έργα μετάβασης. Γράφονται σε καιρούς που ένας ολόκληρος κόσμος είναι έτοιμος να καταρρεύσει και ένας νέος κόσμος αρχίζει να δείχνει τις πρώτες σπίθες της γέννησης του. Και πάλι, όμως, οριστική λύτρωση δεν επέρχεται. Τα δαιδαλώδη ερωτήματα για την ανθρώπινη κατάσταση παραμένουν πεισματικά ανοιχτά. Στον Τσέχωφ βλέπουμε τη σύγκρουση ύπαρξης και ιστορίας. Η σύγκρουση αυτή απορυθμίζει τις συμπεριφορές, διαστρέφει την επιθυμία, αποσυντονίζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των προσώπων. Το ερώτημα “Ποιος είμαι; Τι είμαι;”, που απευθύνει ο Τρέμπλιεφ στον εαυτό του ως ψίθυρο, ακούγεται εκκωφαντικά και αφορά όλους μας. 
Ποιος είναι ο άνθρωπος σε καιρούς μεταβατικούς, όπου τίποτα δεν μπορεί να συνεχίσει όπως ήταν, τίποτα δεν μπορεί να μείνει στάσιμο και τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το άλμα προς έναν ουτοπικό ορίζοντα υπεράσπισης του ανθρώπινου μέσα στον άνθρωπο;
Σάββας Στρούμπος

Συντελεστές παράστασης:
Μετάφραση: Δαυίδ Μαλτέζε
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Σάββας Στρούμπος
Σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Ηχοτοπίο: Λεωνίδας Μαριδάκης
Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο
Κατασκευή κοστουμιών: Ελένη Χασιώτη
Κατασκευή σκηνικού: Απόστολος Ζερδεβάς
Μακιγιάζ: Βιργινία Τσιχλάκη
Φωτογραφίες: Αντωνία Κάντα
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας


Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Πιερρότος: Άννα Μαρκά – Μπονισέλ
Τρέμπλιεφ: Γιάννης Καράμπαμπας
Νίνα: Ελπινίκη Μαραπίδη
Αρκάντινα: Ρόζυ Μονάκη
Τριγκόριν: Σάββας Στρούμπος

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
 


Περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα Σημείο Μηδέν, τους συντελεστές και τις παραστάσεις που έχει παρουσιάσει, μπορείτε να βρείτε στο  www.simeiomiden.gr 


Info:
Τοποθεσία: Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος (Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο)
Ημέρες και ώρες παράστασης: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21.00. Έως 28/5. Διάρκεια: 100’ | Παρουσίαση βιβλίου: Τρίτη 30 Μαΐου στις 19.00 – Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος ((Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο)
Πληροφορίες: Τηλ.: 210-3225207
Τιμές εισιτηρίων: 15ευρώ (κανονικό), 10ευρώ (μειωμένο: φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ, συνοδός ΑμΕΑ, άνω των 65, ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, ομαδικές κρατήσεις άνω των 7 ατόμων)
Προπώληση: TICKET SERVICES 
https://www.ticketservices.gr/event/anton-tsexof-o-glaros-theatro-attis/?lang=el