"TIME OFFLINE" Κύκλος Μουσικής Δωματίου στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός: 18 Μαρτίου - 20 Μαΐου

Σφραγίζουμε τα κινητά και ακούμε μουσική…Το ΤΙΜΕ ΟFFLINE είναι η δική μας πρόταση:

 

Κύκλος Μουσικής Δωματίου

στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
 

TIME OFFLINE


Σάββατο 18 & Δευτέρα 27 Μαρτίου
Σάββατο 1 & Δευτέρα 24 Απριλίου
Σάββατο 6, Δευτέρα 8, Πέμπτη 18 & Σάββατο 20 Μαΐου

 

Ώρα έναρξης: 20.30

 

 


Μια διαφορετική καλλιτεχνική εμπειρία καλούνται να βιώσουν, όσοι παρακολουθήσουν τον Κύκλο Μουσικής Δωματίου που διοργανώνεται από 18 Μαρτίου έως 20 Μαΐου στον παλαιότερο συναυλιακό χώρο της Αθήνας, τον ιστορικό Παρνασσό.

Το «TIME OFFLINE» παρουσιάζει μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα που γράφτηκαν την περίοδο μεταξύ 18ου και 20ού αιώνα. Οκτώ συναυλίες από διαφορετικά μουσικά σύνολα, αποτελούμενα από καταξιωμένους μουσικούς, που θα απολαύσουμε χωρίς κινητά, internet, instragram και stories.

Το κινητό σφραγίζεται στην είσοδο της αίθουσας και ο θεατής μπαίνει γνωρίζοντας ότι όσο διαρκεί η συναυλία δεν θα μπορεί να κάνει χρήση του τηλεφώνου του. Μπορούμε αλήθεια να το αντέξουμε;

Η μουσική δωματίου ερμηνεύεται από ένα μικρό σύνολο αποτελούμενο από ένα έως και περισσότερα μέλη. Η συνήθης μορφή της περιλαμβάνει τα δύο, τρία ή τέσσερα μέλη, τα γνωστά ντουέτο, τρίο και κουαρτέτο αντίστοιχα. Δημιουργεί μία οικειότητα και μία αμεσότητα με τον ακροατή, σε σύγκριση με τα μεγάλα έργα για ορχήστρα ή την όπερα.

Μέσα σε μία φιλόξενη αίθουσα του 19ου αιώνα στην καρδιά της Αθήνας, ο ακροατής νιώθει ότι έρχεται σε άμεση επικοινωνία με τον μουσικό, που στέκεται εκτεθειμένος μπροστά του.

Ο σκοπός του εγχειρήματος είναι διττός: Αφενός η πληροφόρηση και αφύπνιση του ενδιαφέροντος του κοινού για την ύπαρξη και το περιεχόμενο έργων μουσικής δωματίου, και ειδικότερα των νεότερων ακροατών, στους οποίους τα τελευταία χρόνια έχει γεννηθεί το ενδιαφέρον για πράγματα ή συνήθειες από το παρελθόν (επιστροφή των δίσκων και των κασετοφώνων, της χειρόγραφης αλληλογραφίας μέσω ταχυδρομείου, της μόδας των 80s, 90s πλέον και 00s, κ.α.).

Αφετέρου η επαναπαρουσίαση και ανάδειξη ενός εκ των ιστορικότερων και σημαντικότερων κτιρίων της πρωτεύουσας, ως ιδανικός χώρος διεξαγωγής συναυλιών μουσικής δωματίου.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια κύκλου: Κώστας Τουρκάκης 

Ιδέα - Σχεδιασμός concept: Στέλιος Παπαναστάσης 

 

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Πληροφορίες

Κύκλος Μουσικής Δωματίου ΤΙΜΕ ΟFFLINE 
18 Μαρτίου έως 20 Μαΐου 2023 

Ώρα έναρξης 20:30

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

15€ Διακεκριμενη (Πλατεία: 1-4)

12€ Α' Ζώνη (Πλατεία: 5-15) & Εξώστης

10€ Μειωμένο (Ανέργων, Φοιτητών, ΑμεΑ)

 

Προπώληση εισιτηρίων: TICKETSERVICES
Ταμείο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα (Στοά Πεσμαζόγλου) Τηλεφωνικά: 2107234567
Online: http://www.ticketservices.gr/el/ParnassosEvents/

Αναλυτικά οι συναυλίες: 
 
Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, 20:30 
Τρίο el Greco 

Το τρίο el Greco επιστρέφει στη σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και παρουσιάζει δύο έργα του κλασσικού ρεπερτορίου μουσικής δωματίου, εκ των σημαντικότερων Γερμανών συνθετών του 19ου αιώνα. 
Tο τρίο Aρ. 2 του L. v. Beethoven σε Σολ μείζονα opus 1. Το opus 1 του Beethoven αποτελεί ένα κύκλο τριών τρίο (γραμμένων για βιολί, πιάνο και τσέλο) τα οποία πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1795 στο σπίτι του πρίγκιπα Lichnowsky και στον οποίο αφιερώθηκαν. Παρά το χαρακτηρισμό opus 1, αυτά τα τρίο δεν ήταν οι πρώτες συνθέσεις του Beethoven που δημοσιεύθηκαν. Αυτή η διάκριση οφείλεται καλύτερα στο έργο Dressler Variations γραμμένο για κλειδοκύμβαλο (WoO 63). Προφανώς ο Beethoven αναγνώρισε τις opus 1 συνθέσεις του ως τις πρώτες οι οποίες χαρακτήριζαν καλύτερα το στυλ της μουσικής του γραφής και κατά συνέπεια άξιες προς δημοσίευση. 
Tο τρίο Αριθμός 2 του F. Mendelssohn σε Ντο ελάσσονα opus 66 γράφτηκε το 1845 και δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 1846, με αφιέρωση στο στενό φίλο του συνθέτη, Louis Spohr. Πρωτοπαρουσιάστηκε στα γενέθλια της αδερφής του Mendelssohn, Fanny Hensel. Το τρίο αργότερα προσέφερε έμπνευση στο Johannes Brahms, ο οποίος στο scherzo της Σονάτας για πιάνο Αρ. 3 opus 5 κάνει αναφορά στο εισαγωγικό θέμα του φινάλε του τρίο, όπως επίσης και στο κουαρτέτο Αρ. 3 σε Ντο ελάσσονα opus 60 πάλι του Brahms, όπου η εισαγωγή του πρώτου μέρους του τρίο γίνεται η βάση για τη γραμμή του πιάνου για το φινάλε του δικού του έργου. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827) 
Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο , Αρ. 2, Op.1 σε Σολ μείζονα 
Αdagio - Allegro vivace 
Largo con espressione 
Scherzo - Allegro assai 
Finale - Presto 

FELIX MENDELSSOHN (1809-1847) 
Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο , Αρ. 2, Op. 66 σε Ντο ελάσσονα 
Allegro energico e con fuoco 
Andante espressivo
Scherzo - Molto allegro quasi presto 
Finale - Allegro appassionato 

Συντελεστές: 
Αλεξία Μουζά - πιάνο
Φαίδων Μηλιάδης - βιολί
Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος – βιολοντσέλο 


Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, 20:30 
Spring Ear Flute 

Ένα εαρινό μουσικό πρόγραμμα, εκτελεσμένο σε όργανα εποχής, με έμφαση στα κουαρτέτα με φλάουτο του Wolfgang Amadeus Mozart, του Joseph Haydn αλλά και του Mozart της Γαλλίας, όπως ήταν γνωστός στην εποχή του, François Devienne. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δυο σπάνιας ακρόασης πρελούδια και φούγκες, για τρίο εγχόρδων, που ο Mozart έγραψε εμπνευσμένος από τα πρελούδια και φούγκες του J.S. Bach. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
JOSEPH HAYDN (1732-1809) 
Κουαρτέτο με φλάουτο, op.5 no.2 σε Σολ Μείζονα 

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791) 
Πρελούδιο και Φούγκα για Τρίο εγχόρδων, K404a, no 1, σε Ρε Ελάσσονα 

FRANÇOIS DEVIENNE (1759-1803) 
Κουαρτέτο με Φλάουτο,Op. 16, no. 3, σε Σι Ελάσσονα 

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791) 
Πρελούδιο και Φούγκα για Τρίο εγχόρδων, K404a no. 2, σε Σολ Ελάσσονα 
Κουαρτέτο με φλάουτο, KV 285, σε Ρε Μείζονα 

Συντελεστές: 
Ζαχαρίας Ταρπάγκος - Φλάουτο Τραβέρσο
Γιάννης Αγρανιώτης - Βιολί
Ελευθερία Τόγια - Βιόλα
Ιάσων Ιωάννου – Βιολοντσέλο 


Σάββατο 1 Απριλίου 2023, 20:30 
Τρίο Παντούμ 

Το Τρίο Παντούμ, ένα από τα πιο δραστήρια σύνολα μουσικής δωματίου της χώρας, μοιράζει το ενδιαφέρον και τη δράση του σε όλο το φάσμα του ρεπερτορίου με την ίδια αγάπη και αφοσίωση. Κάτι τέτοιο καθίσταται προφανές στο πρόγραμμα που παρουσιάζει στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» την 1η Απριλίου 2023. Το Πρώτο Τρίο με πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο μεγαλόπνοα και λυρικά έργα του συνθέτη, που επιτυγχάνει θαυμάσια ισορροπία ανάμεσα στη στιβαρή, «συμφωνικών προδιαγραφών» διατύπωση των μουσικών φράσεων και μία πανταχού παρούσα ευαισθησία. Ανάλογη ευαισθησία, αν και εκφρασμένη με εκφραστική λιτότητα και μορφολογική διαύγεια, διαθέτει το Τρίο του Γιόζεφ Χάυντν, στη σπάνια για την εποχή του τονικότητα της φα δίεση ελάσσονας. Πρόκειται για ένα πραγματικό κλασικό κομψοτέχνημα, που φανερώνει όλον τον δυναμισμό, τη φρεσκάδα και τη χάρη της γραφής του σπουδαίου συνθέτη του. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με το νεανικό Πρώτο Τρίο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, που καλειδοσκοπικά περιηγείται σε διαφορετικές αισθητικές περιοχές, με τον οίστρο ενός ανήσυχου εφήβου που ανακαλύπτει και μαγεύεται από τον κόσμο γύρω του και μέσα του. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΓΙΟΖΕΦ ΧΑΫΝΤΝ (1732 – 1809) 
Τρίο με πιάνο σε φα δίεση ελάσσονα, Hob. XV:26 
Allegro
Adagio
Tempo di Minuet 

ΝΤΜΙΤΡΙ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ (1906 – 1975) 
Τρίο με πιάνο αρ.1 σε ντο ελάσσονα, έργο 8 

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833 – 1897) 
Τρίο με πιάνο αρ.1 σε σι μείζονα, έργο 8 
Allegro con brio 
Scherzo: Allegro molto 
Adagio
Finale: Allegro 

Συντελεστές: 
Ανδρέας Παπανικολάου - βιολί 
Άγγελος Λιακάκης - βιολοντσέλο 
Τίτος Γουβέλης – πιάνο 


Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, 20:30 
Συναυλία της ΚΟΑ
Πρώτη Σχολή της Βιέννης 

Με αυτή τη συναυλία το δημοφιλές όσο και δραστήριο «Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών» ολοκληρώνει το μεγαλεπήβολό του εγχείρημα των τελευταίων ετών, να παρουσιάσει το σύνολο των 16 κουαρτέτων του Μπετόβεν. Μαζί με το Όγδοο Κουαρτέτο του, το δυναμικό σύνολο προτείνει δύο από τα πιο αγαπημένα κουαρτέτα των Μότσαρτ και Σούμπερτ. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΦΡΑΝΤΣ ΣΟΥΜΠΕΡΤ (1797-1828) 
Μέρος κουαρτέτου σε ντο ελάσσονα, D. 703 

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756–1791) 
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 19 σε ντο μείζονα, K.465 

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770–1827) 
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 8 σε μι ελάσσονα, έργο 59 αρ. 2 «Ραζουμόφσκυ» 

Συντελεστές: 
Απόλλων Γραμματικόπουλος - βιολί 
Παναγιώτης Τζιώτης - βιολί
Πάρις Αναστασιάδης - βιόλα 
Ισίδωρος Σιδέρης - βιολοντσέλο 


Σάββατο 6 Μαΐου 2023, 20:30 
Παράλληλες Διαδρομές του Ρομαντισμού 

Το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός ο βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης και η πιανίστα Άννη Τότσιου, θα παρουσιάσουν δύο από τα πιο σημαντικά έργα για βιολί και πιάνο της Ρομαντικής εποχής. Έργα τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο (1886-1887) και μας αποκαλύπτουν τη μουσική ατμόσφαιρα που επικρατούσε σε δύο από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της εποχής, στη Γαλλία και στη Γερμανία. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
CESAR FRANCK (1822-1890) 
Σονάτα για βιολί και πιάνο σε λα μείζονα 
Αllegretto ben moderato
Allegro
Ben moderato: Recitativο-Fantasia 
Allegretto poco mosso 

JOHANNES BRAHMS (1833-1897) 
Σονάτα Αρ. 3 για βιολί και πιάνο σε ρε ελάσσονα opus 108 
Allegro
Αdagio
Un poco presto e con sentimento 
Presto agitato 

Συντελεστές: 
Γιάννος Μαργαζιώτης – βιολί 
Άννυ Τότσιου – πιάνο


Δευτέρα 8 Μαΐου 2023, 20:30 
Συναυλία της ΚΟΑ
Η Παράδοση στη Μουσική 

Η κλασική μουσική έχει λειτουργήσει ανά τους αιώνες σαν γέφυρα μεταξύ πολιτισμών, αφού έχει χρησιμοποιηθεί από συνθέτες για να εκφράσει τη μουσική παράδοση των χωρών τους. Οι τέσσερις κορυφαίοι μουσικοί, προερχόμενοι και οι ίδιοι από διαφορετικές κουλτούρες, υποδέχονται σημαντικούς συνθέτες, που εμπνέονται από ιδιαίτερα μουσικά ιδιώματα και μας οδηγούν σε ένα ταξίδι όπου οι ρίζες, οι μύθοι, τα ήθη και τα έθιμα ενώνονται σε ένα νοητό μονοπάτι προς την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΜΠΕΛΑ ΜΠΑΡΤΟΚ (1881–1945) 
Έξι Παραδοσιακοί Ρουμανικοί Χοροί 

ΜΠΕΝΤΡΙΧ ΣΜΕΤΑΝΑ (1824-1884) 
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.1 σε μι ελάσσονα, «από τη ζωή μου» 

ΧΟΑΚΙΝ ΤΟΥΡΙΝΑ (1882–1949) 
La Oración del Torero, η προσευχή του ταυρομάχου, έργο 34 

ΚΟΜΙΤΑΣ (1869–1935) 
Αρμένικες Μινιατούρες 

Συντελεστές: 
Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν - βιολί 
Λαέρτης Κοκολάνης - βιολί
Ενκέλα Κοκολάνη - βιόλα
Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν - βιολοντσέλο 


Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, 20:30 
«Αναπνέοντας» Γαλλικά 

Πολλοί Γάλλοι συνθέτες κυρίως του 20ου αιώνα, έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη του ρεπερτορίου των ξύλινων πνευστών γράφοντας τόσο κοντσέρτα όσο και σημαντικά έργα μουσικής δωματίου με πρωταγωνιστές τα όργανα αυτά.    
Ο Theodore Lalliet υπήρξε σόλο ομποΐστας στην όπερα του Παρισιού και συνθέτης που έγραψε σημαντικά έργα για ξύλινα πνευστά, έργα συνήθως αφιερωμένα σε συναδέλφους του σολίστες των οργάνων αυτών. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το ανάλαφρο Terzetto, Op. 22 για όμποε, φαγκότο, και πιάνο. 
Ο Καμίγ Σαιν-Σανς ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συνθέτες της ρομαντικής περιόδου και συνέθεσε έργα πολύ σημαντικά για την εξελικτική πορεία των ξύλινων πνευστών. Ένα από αυτά, το τελευταίο μάλιστα έργο που συνέθεσε πριν το θάνατό του, είναι και η σονάτα για φαγκότο και πιάνο. 
Ο Φράνσις Πουλένκ ήταν ίσως ο δημοφιλέστερος από τους σύγχρονους και νεότερους του συνθέτες. Με τα έργα του εξελίχθηκε και έφτασε στο αποκορύφωμά της μια κατ’ εξοχήν γαλλική μορφή, η «μελωδία». Ο καθαρός αισθαντικός ήχος του Πουλένκ που επηρεασμένος από την ατμόσφαιρα των καμπαρέ παραδίδει σελίδες όπως η σονάτα για όμποε και πιάνο και το πνευματώδες τρίο για όμποε, φαγκότο, και πιάνο που επιτρέπει στα πνευστά να λάμψουν, ανοίγοντας ταυτόχρονα έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ των οργάνων. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΦΡΑΝΣΙΣ ΠΟΥΛΕΝΚ (1899-1963) 
Σονάτα για όμποε και πιάνο, FP 185 
Élégie 
Scherzo 
Déploration 

ΚΑΜΙΓ ΣΑΙΝ-ΣΑΝΣ (1835-1921) 
Σονάτα για φαγκότο και πιάνο, Op. 168 σε Σολ μείζονα 
Allegro moderato 
Allegro scherzando 
Molto adagio 
Allegro moderato 

ΦΡΑΝΣΙΣ ΠΟΥΛΕΝΚ (1899-1963) 
Τρίο για όμποε, φαγκότο και πιάνο, FP 43 
Presto 
Andante 
Rondo 

THEODORE LALLIET (1837-1892) 
Τρίο για όμποε, φαγκότο και πιάνο, Op. 22 
Moderato
Andante maestoso 
Rondo: Allegro moderato 

Συντελεστές: 
Χριστίνα Παντελή – πιάνο
Γιάννης Οικονόμου – όμποε 
Αλέξανδρος Οικονόμου - φαγκότο 

Σάββατο 20 Μαΐου 2023, 20:30 
Trio Zimbalist 

Το καταξιωμένο Trio Zimbalist, οι ερμηνείες του οποίου ξεχωρίζουν για «την ακρίβεια και την πυρετώδη ένταση» (ΕΦ.ΣΥΝ.), επιστρέφει στην Αθήνα για μια εμφάνιση στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Το πιάνο τρίο παρουσιάζει το εμβληματικό τρίο “Αρχιδούκας” του Beethoven και το πληθωρικό “Dumky” Trio του Dvořák. Το τρίο αποτελείται από τρεις διακεκριμένους σολίστες - τον βιολιστή Josef Špaček, τον βιολοντσελίστα Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν, και τον πιανίστα George Xiaoyuan Fu – όλοι τους απόφοιτοι του φημισμένου Curtis Institute of Music. Η συναυλία αποτελεί μέρος του Curtis on Tour, μία πρωτοβουλία της Nina von Maltzahn στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας των μουσικών του Ινστιτούτου. Μη χάσετε την ευκαιρία να βιώσετε “αγνή απόλαυση” (Αθηνόραμα) με το Trio Zimbalist. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827) 
Τρίο “Αρχιδούκας” για πιάνο, βιολί και φαγκότο, Op. 97 σε Σι ύφεση μείζονα 
Allegro moderato
Schrerzo (Allegro)
Andante cantabile ma pero con moto 
Allegro moderato 

ANTONIN DVORAK (1841-1904) 
Tρίο “Dumky” για πιάνο, βιολί και φαγκότο, Αρ. 4, Op. 90 σε Μι ελάσσονα 
Lento maestoso 
Poco adagio 
Andante
Andante moderato 
Allegro 
Lento maestoso 

Συντελεστές: 
Josef Špaček – βιολί
Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν – βιολοντσέλο 
George Xiaoyuan Fu - πιάνο