The Internationals: Μία θεατρική σάτιρα για τον πόλεμο και το έθνος

Ο χώρος τέχνης 1927, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Κοσοβάρου Jeton Neziraj:

The Internationals 

Πρωτότυπος τίτλος: “Η Κάρλα ντελ Πόντε πίνει βανίλλα τσάι λάτε σ’ ενα Στάρµπακς στην Πρίστινα” 

Μια αναρχική, ανελέητη σάτιρα για τον πόλεµο, το “έθνος”, αυτούς που χάνουν κι αυτούς που κερδίζουν. 

Τι γεύση έχει ο βανίλλα τσάι λάτε στην Πρίστινα; Τι είπε στο τηλέφωνο η Μητέρα Τερέζα στον Μπιλ Κλίντον; Πόσο δύσκολο είναι να αγοράσει κανείς ένα νεφρό; Πού ήταν η Μαντλίν Ολµπράιτ όταν έπεσε η πρώτη βόµβα στη Σερβία; Κι αν το νεφρό ανήκει στην Μαρίνα Αµπράµοβιτς; Γνωρίζετε πώς δηµιουργήθηκε το Κόσοβο; 

Ο χώρος τέχνης 1927, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα κάθε Σαββατοκύριακο από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι τις 12 Μαρτίου, το έργο του Κοσοβάρου Jeton Neziraj «The Internationals» σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ακτίνας Σταθάκη. Πρόκειται για έναν από τους σηµαντικότερους Βαλκάνιους θεατρικούς συγγραφείς, η γραφή του οποίου  “σε κάθε της αποστροφή µας φέρνει αντιµέτωπους µε τον εφησυχασµό µας” (Los Angeles Times). Μια αναρχική, ανελέητη σάτιρα για τον πόλεµο, το “έθνος”, αυτούς που χάνουν κι αυτούς που κερδίζουν. 

Σε µία σειρά από βινιέτες, όπου παρελαύνουν ο Μπιλ Κλίντον, η Μητέρα Τερέζα, η Μαντλίν Ολµπράιτ, η Μαρινα Αµπράµοβιτς αλλα και ανώνυµοι πολίτες, ο Jeton Neziraj διαπραγµατεύεται την δηµιουργία του κράτους του Κοσόβου µε µια αιχµηρή σατιρική µατιά απέναντι στα παιχνίδια εξουσίας που συνιστούν ένα “κράτος”. Με αφορμή το σκάνδαλο εµπορίας οργάνων στο Κόσοβο και το χαρακτήρα της Κάρλα Ντελ Πόντε, ανώτατης δικαστή στη Χάγη, ο Neziraj συνθέτει µια αντιπολεµική σάτιρα που 6 χρόνια αφότου γράφτηκε µοιάζει και πάλι τραγικά επίκαιρη για την Ευρώπη. 

«Η ειρωνία µε βοηθά να επιβιώσω σε αυτόν τον κόσµο και σε αυτή την κοινωνία ως άνθρωπος και ως συγγραφέας. Με την ειρωνεία µπορείς να καταδείξεις πολλά, ο κόσµος γελάει και ταυτόχρονα µπορεί να γυρίσει σπίτι του να σκεφτεί για όλα όσα είδε». (J. Neziraj). 

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Ακτίνα Σταθάκη

Παίζουν: Αναστασία Κατσιναβάκη, Βιβή Πέτση, Αριάννα Χατζηγαλανού 

Ημέρες και ‘Ώρες παραστάσεων: 

11 Φεβρουαρίου έως 12 Μαρτίου κάθε Σάββατο και Κυριακή

Ώρα Έναρξης: Σάββατα 21.00, Κυριακές 19.30 

Διάρκεια: 80’ χωρίς διάλειμμα 

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ (ατέλεια/φοιτητικό/άνεργοι)

 

1927 Art Space - Κυψέλης 35, 1ος όροφος

www.1927online.art.blog

Προπώληση

 

Ο Jeton Neziraj είναι διευθυντής του Qendra Multimedia και έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου του Κοσόβου. Έχει γράψει πάνω από 20 έργα που έχουν παρουσιαστεί σε πάνω απο 50 παραγωγές διεθνώς, και έχουν µεταφραστεί και εκδοθεί σε περίπου 15 γλώσσες ενώ το έργο του έχει βραβευτεί σε φεστιβάλ ανα την Ευρώπη. Σύµφωνα µε τον Guardian: “Τα έργα του Jeton Neziraj είναι άγρια, ασεβή και παράλογα. Παραπέµπουν στον Ιψεν, το Μολιέρο και τον Κάφκα” . Το Γερµανικό θεατρικό περιοδικό Theater der Zeit και ο ραδιοφωνικός σταθµός Deutschlandfunk Kultur τον έχουν αποκαλέσει “Κάφκα των Βαλκανίων”. Έχει λάβει το βραβείο 2020 Europe Culture Award και πολλές άλλες διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. (www.qendra.org

Βιογραφικά συντελεστών:

 

Ακτίνα Σταθάκη: Απόφοιτος του τµήµατος Επικοινωνίας (Καποδιστριακό Παν/µιο), αριστούχος της Δραµατικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και κάτοχος διδακτορικού στη Θεατρολογία απο το Παν/µιο του Τορόντο. Εχει εργαστεί ως ηθοποιός στη Πειραµατική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου µε τους Νίκο Περέλη, Νίκο Κορνήλιο, Λυδία Κονιόρδου και Στάθη Λιβαθινό (Εργαστήριο Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής) καθώς και σε πολυπολιτισµικές οµάδες στο Τορόντο (Artword Theatre, AfriCan Theatre Ensemble, trey anthony productins). Είναι ιδρύτρια του φεστιβάλ Μεσογειακών παραστατικών τεχνών Between the Seas στη Νέα Υόρκη, και του χώρου τέχνης 1927 στην Αθήνα. Εχει σκηνοθετήσει παραστάσεις και θεατρικά αναλόγια στη Νέα Υόρκη, τη Σαγκάη και πιο πρόσφατα την Αθήνα (Could you please look into the Camera? του Μ. Al Attar, The Internationals του Jeton Neziraj, Against Progress του Esteve Soler, Bethany της Laura Marks, Story of Love and Soccer του Michele Santeramo, What Reality? της Νίνας Ράπη κ.α.) ενώ ώς παραγωγός έχει παρουσιάσει στη Νέα Υόρκη τη δραµατουργία των Jeton Nerziraj, Esteve Soler, Mohammad Al Attar, Λένας Κιτσοπούλου, Γιάννη Μαυριτσάκη, Μαρίας Ευσταθιάδη. Εχει συνεργαστεί σε διοικητικές θέσεις µε τα Women’s Project theatre, Joyce theatre (Νέα Υόρκη), International Theatre Institute (Σαγκάη), Υπουργείο Πολιτισµού (Αθήνα). Ως δηµιουργό, παραγωγό αλλα και ως ερευνήτρια την ενδιαφέρει η παρουσίαση στη σκηνή ιστοριών που βρίσκοντα συχνά στο περιθώριο των κυρίαρχων αφηγηµάτων. https:// aktinastathaki.wordpress.com/ 

 

Βιβή Πέτση: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Aποφοίτησε από τη Δραµατική Σχολή Ωδείου Αθηνών το 2009. Σπούδασε Μονωδία στο Εθνικό Ωδείο από το 2015-2020 στο επίπεδο της ανωτέρας. Αυτή την περίοδο δραστηριοποιείται ως παιδαγωγός του θεάτρου σε καλλιτεχνικά, παιδαγωγικά προγράµµατα στην πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Ως ηθοποιός έχω συνεργαστεί µε τους Έλλη Παπακωνσταντίνου, Ακτίνα Σταθάκη, Θοδωρή Αµπαζή, Άννα Κοκκίνου, Δηµήτρη Κανελλόπουλου, Ελεάνα Τσίχλη, Ελένη Μποζά, Δηµήτρη Μυλωνά, Βάσια Παρασκευοπούλου, Κατερίνα Γιαννοπούλου, Σταύρο Γιαννουλάδη, Θανάση Ζερίτη, Δέσποινα Γεωργακοπούλου, Γιώργο Ζώη και άλλους.

 

Αναστασία Κατσιναβάκη: Είναι ηθοποιός και τραγουδίστρια. Είναι απόφοιτος της Δραµατικής Σχολής Βεάκη, έχει δίπλωµα Κλασικού Τραγουδιού και δίπλωµα Βυζαντινής Μουσικής. Υπήρξε µέλος του Κέντρου Φωνητικής Τέχνης και Έρευνας του Σπύρου Σακκά και της διεθνούς βραβευµένης θεατρικής εταιρείας ODC Ensemble (Music Theater NOW 2018). Επίσης γράφει, διδάσκει, οργανώνει και εκτελεί παραγωγές δικών της έργων και άλλων ενώ έχει πειραµατιστεί εκτενώς µε νέες τεχνολογίες στο πεδίο των παραστατικών τεχνών: (Brain Computer Interfaces – BCIs) στην παράσταση Enheduanna, a manifesto of falling - 2015, Hotel Anti-Oedipus (FORUM VERTIGO, IRCAM - Centre Pompidou 2021), Asylum – a holy space within διαδικτυακό live µεικτών τεχνικών 2020 πάνω στο ζήτηµα του εγκλεισµού και του ψυχικού νοσήµατος . Έχει συνεργαστεί µε σκηνοθέτες και συνθέτες όπως Έλλη Παπακωνσταντίνου, Θοδωρής Αµπαζής, Τηλέµαχος Μούσας, Σπύρος Σακκάς, Γιάννης Κακλέας, Γρηγόρης Καραντινάκης Ελένη Καλαρά, Πολίνα Ζιώγα, Ελένη Γεωργόπουλου, Μηνάς Μπορµπουδάκης, Νατάσα Ζούκα, κ.ά.ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε ποικίλες ελληνόφωνες και αγγλόφωνες θεατρικές και µουσικές παραγωγές σε χώρους, θέατρα και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως: BAM Fisher – New York, CCA Glasgow, Operadagen Festival - Rotterdam, Be Festival – Birmingham, Copenhagen Operafestival, Aalborg Operafestival, Notre Dame Gate, Birgu (Μάλτα), Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Niš (Σερβία), Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, Επίδαυρος, Ηρώδειο, Φεστιβάλ Αθηνών, Θέατρο Τέχνης, Εθνική Λυρική Σκηνή – Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος, Half Note Jazz Club, Τριανόν, Ακροπόλ κ.ά. 

 

Αριάννα Χατζηγαλανού: Γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε θέατρο στο Studio Acting Anatomy της Ρούλας Πατεράκη, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τµήµα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΑΠΘ) και το µεταπτυχιακό της (ΠΘ) µελετώντας την κινηµατογραφική αναπαράσταση της νοητικής καθυστέρησης σε ταινίες του Hollywood. Η άσκησή της στο σωµατικό θέατρο περιλαµβάνει την εκπαίδευση των Θεόδωρου Τερζόπουλου, Richard Nieoczym, Mario Biagini και Αντώνη Κουτρουµπή. Στο θέατρο έχει εργαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών, στο Δηµοτικό Θέατρο Πειραιά, στο θέατρο οδού Κυκλάδων, στο θέατρο Κνωσσός, στο Bios, στο θέατρο Εµπρός, στο Θέατρο Κνωσσός, στο Ίδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης και στο θέατρο Σταθµός µε Ρούλα Πατεράκη, Θάνο Παπακωνσταντίνου, Michel Van der Aa, Γιώργο Καλογερόπουλο, Μιλτιάδη Φιορέντζη, Άντζελα Μπρούσκου και Φένια Παπαδόδηµα. Στον κινηµατογράφο και στην τηλεόραση έχει συµµετάσχει σε παραγωγές των Βασίλη Μαζωµένου, Γιάννη Σµαραγδή, Τάσου Ψαρρά και Κωνσταντίνου Κόντη. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01/02/2023 - 13:27