Περί βιβλιοθηκών... και ψηφιοποίησης

Στις βιβλιοθήκες μας βρίσκονται πολύτιμοι θησαυροί σε χαρτί, είτε είναι εκδόσεις είτε είναι χειρόγραφα και αρχεία, κάρτες, αφίσες ή άλλο υλικό. Όλα αυτά τα τεκμήρια έχουν ανάγκη συντήρησης και διαφύλαξής τους στο βάθος του χρόνου, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σημαντικές πηγές για την έρευνα και τη μελέτη, απαραίτητα σε όποιον ερευνητή ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο κάθε συλλογής. Έτσι η λύση που προκρίνεται στην εποχή μας είναι αυτή της ψηφιοποίησης των τεκμηρίων με διττό στόχο: πρώτα από όλα, την ορθή διατήρηση και αποθήκευση του χάρτινου αρχείου με την παράδοση στον ερευνητή του ψηφιακού αντιγράφου και, δεύτερον, τη μεγαλύτερη διάδοση του περιεχομένου των συλλογών, καθώς στην ψηφιακή τους μορφή μπορούν να αποτελέσουν υλικό έρευνας για οποιονδήποτε οπουδήποτε στον κόσμο, καθώς δεν απαιτείται πλέον η φυσική παρουσία στους χώρους της βιβλιοθήκης.

Μια τέτοια δράση θα παρουσιάσουμε σήμερα μέσα από το δελτίο Τύπου του Δήμου Άνδρου:

«Υπεγράφη 16 Δεκεμβρίου 2022 η σύμβαση μεταξύ του Δήμου μας και του αναδόχου του έργου “Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των αρχείων της Καϊρείου Βιβλιοθήκης ν. Άνδρου”.

Αντικείμενο του έργου είναι η διαφύλαξη, προβολή και προώθηση της πολιτιστικής, ιστορικής και πνευματικής κληρονομιάς της Άνδρου.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών η Καΐρειος Βιβλιοθήκη επιχειρεί να πετύχει αυτόν τον στόχο μέσω της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του υλικού που έχει στη διάθεσή της.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 99.095,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 23.782,80 ευρώ, συνολικά 122.877,80 ευρώ, και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους».

«Ένας βασικός στόχος της δημοτικής μας θητείας, η συμβολή στη διατήρηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παίρνει πλέον “σάρκα και οστά”. Είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στη διάσωση και προβολή ενός πολύ μεγάλου μέρους της Ιστορίας της Άνδρου που διαφυλάσσεται στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες στον δήμο γιατί με τις δικές τους προσπάθειες φτάσαμε ως εδώ. Κυρίως όμως να ευχαριστήσω την πρόεδρο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, την κ. Ειρήνη Δάμπαση, που αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια την “ψυχή του φορέα”. Να την ευχαριστήσω εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η ψηφιοποίηση του υλικού θα ολοκληρωθεί επιτυχώς με τη δική της συνεργασία και καθοδήγηση» δήλωσε ο δήμαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

Μία νέα ψηφιακή συλλογή ετοιμάζεται να εμπλουτίσει το ελληνικό ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο. Σταδιακά, και καθώς οι ελληνικές βιβλιοθήκες υλοποιούν τέτοια έργα, ο διαθέσιμος πλούτος θα αυξάνεται συνεχώς. Οι βιβλιοθήκες μας μπορούν να προσφέρουν πολλά για την τοπική Ιστορία και τον πολιτισμό.

Καλλίμαχος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.