Τα «Βυζiά» ελεύθερα στο διαδίκτυο με αφορμή την Ημέρα Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού

Βυζιά. Στήθος, στήθη, μαστοί, μαστάρια, μεμέ, κόρφος, μπαλκόνια, ντουντούνες. Μικρά, μεγάλα, συμμετρικά, ανόμοια, αληθινά, ψεύτικα, παχιά, αγαλματένια, στητά, πεσμένα. Γαλακτοφόροι αδένες, μάζες με λίπος και νεύρα και κατάληξη σε ρώγες. Με πρώτιστη χρησιμότητα να παρέχουν τροφή, αλλά μετέπειτα ερμηνείες ανάλογα με την κουλτούρα της ιστορικής εποχής, της θρησκευτικής καταπίεσης, των κοινωνικών ταμπού: σεξουαλική φαντασίωση, πηγή έμπνευσης, καλλιτεχνική αποθέωση, απόδειξη κάλλους, σύμβολο ντροπής που πρέπει να σκεπαστεί.

Βυζιά – παχαίνουν, αδυνατίζουν, πρήζονται, φουσκώνουν, ζαρώνουν, γερνάνε μαζί μας. Και καμιά φορά αρρωσταίνουν. Κι από δύο γίνονται ένα. Ή κανένα. Αυτό το ντοκιμαντέρ, ακολουθεί την ανθρωπολογική μελέτη της καθηγήτριας Λιόπης Αμπατζή, η οποία έχει μελετήσει τους συμβολισμούς του γυναικείου σώματος, αλλά και την προσωπική της ιστορία από τη στιγμή που διαγνώστηκε με καρκίνο του στήθους. Ή όπως λέει «Αυτή είναι η δική της ιστορία. Μία ιστορία. Η δική σας;

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2017, βραβεύτηκε με Τιμητική Διάκριση στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα (Docfest 2017), ενώ έχει βραβευτεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για τη συμβολή του στην ανάδειξη της τέχνης ως μέσο υποστήριξης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο.

Με αφορμή την Ημέρα πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού, τα «Βυζιά» θα στριμάρουν ελέυθερα την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Cinobo για 24 ωρες. Για να δείτε το ντοκιμαντέρ αρκεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας να μπείτε στο cinobo.com, να δημιουργήσετε λογαριασμό (χωρίς προσθήκη κάρτας) ή να συνδεθείτε στον υπάρχοντα λογαριασμό σας. Στο checkout επιλέγετε παράλειψη και πατώντας play παρακολουθείτε την ταινία.