Ο Alain Lefèvre συναντά την Ηélène Mercier σε ένα ρεσιτάλ με έργα για δύο πιάνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο βασικός κορμός του προγράμματος αποτελείται από έργα του André Mathieu

5 Οκτωβρίου 2022

Ο διεθνούς φήμης Καναδός πιανίστας Alain Lefèvre συναντά στις 5 Οκτωβρίου την εξίσου διάσημη συμπατριώτισσά του Ηélène Mercier σε ένα ρεσιτάλ με έργα για δύο πιάνα στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τα οποία ξεχωρίζει το «Μπολερό» του Maurice Ravel σε μεταγραφή για δύο πιάνα του ίδιου του συνθέτη, μια εκδοχή που δεν ακούγεται συχνά στα συμφωνικά κέντρα.

Ο βασικός κορμός του προγράμματος της Hélène Mercier και του Alain Lefèvre στο Μέγαρο αποτελείται από έργα του André Mathieu (1929 – 1968), του επονομαζόμενου «Καναδού Μozart», ενός συνθέτη.

Μάλιστα, ο Lefèvre, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αναβίωση της μουσικής του Mathieu μέσα από τις συναυλίες του σε Ευρώπη, Αμερική και Άπω Ανατολή, έχει συνεργαστεί με την Mercier στην ηχογράφηση έργων του λαμπρού καναδού συνθέτη, σε μεταγραφή για δύο πιάνα, μια δισκογραφική κατάθεση βραβευμένη με ”Trophée Radio Classique” στην Γαλλία.

Στο ρεσιτάλ τους στο Μέγαρο, οι δύο σολίστ θα ερμηνεύσουν το Andante από το Κοντσερτίνο αρ. 2, έργο 13, τη Ρομαντική ραψωδία καθώς και το Κοντσέρτο αρ. 3 σε ντο ελάσσονα, έργο 25, «του Κεμπέκ» που ο André Mathieu έγραψε όταν ήταν μόλις 14 ετών.

Θα παρουσιαστεί ακόμη η σύνθεση ”Chagrin” («Θλίψη») σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, που ο Alain Lefèvre συνέθεσε το 2020, στην αρχή της πανδημίας. Τις μεταγραφές για δύο πιάνα των έργων του Mathieu και του Lefèvre υπογράφει ο Αχιλλέας Γουάστωρ.

 Λίγα λόγια για την Hélène Mercier

Έδωσε δείγματα του ταλέντου της σε νεαρή ηλικία αποσπώντας διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου. Συμμετέχει τακτικά σε γνωστά φεστιβάλ στη Γαλλία, ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου σε μεγάλα συμφωνικά κέντρα και θέατρα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία και Κίνα. Έχει συμπράξει με διακεκριμένα σύνολα καθώς και με αρχιμουσικούς και σολίστ, ενώ οι ηχογραφήσεις της έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχουν επαινεθεί από τη διεθνή κριτική. Η γαλλική κυβέρνηση της έχει απονείμει τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Λίγα λόγια για τον Alain Lefèvre

Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες σε περισσότερες από 40 χώρες και έχει στο βιογραφικό του πάμπολλες εμφανίσεις σε σημαντικές αίθουσες και θέατρα. Ο κατάλογος των συνεργασιών του περιλαμβάνει παγκοσμίου φήμης μουσικά σύνολα και μαέστρους διεθνούς βεληνεκούς. Ο γαλλοκαναδικής καταγωγής σολίστ έχει υπογράψει αποκλειστικό συμβόλαιο με την Warner Classics, ενώ οι δισκογραφικές του καταθέσεις καλύπτουν ευρύ ρεπερτόριο: από την ερμηνεία αναφοράς του Lefèvre στο Κοντσέρτο για πιάνο του Corigliano μέχρι τη γεμάτη ένταση και διαύγεια εκτέλεση του Τέταρτου Κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα του Rachmaninov σε μουσική διεύθυνση Κent Nagano.

Cover photo ©Simon Fowler-Warner Classics