Φεστιβάλ Αναιρέσεις '22 | Θεσσαλονίκη | 30/9 - 1/10 Γρασίδια Φιλοσοφικής ΑΠΘ

Φεστιβάλ Αναιρέσεις | Θεσσαλονίκη 2022

 

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΙ | ΠΑΛΕΥΕΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ, ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
Να πάρουμε το ΑΠΘ πίσω!
 
Γρασίδια Φιλοσοφικής ΑΠΘ, 30/9-1/10 | είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 30/09
 
18:00 εκδήλωση
Μπροστά στην απειλή ενός «Χειμώνα του ‘42»: Τι κάνουμε; Αγώνας για ψωμί, παιδεία, υγεία, ελευθερία
 
Ομιλητές-ομιλήτριες:

 • Γιάννης Μάγγος, αγωνιστής του κινήματος υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών
 • Γιάννης Λαθήρας, Πρωτοβουλία για ένα σύγχρονο Κομμουνιστικό Πρόγραμμα και Κόμμα
 • Συμμετοχή απεργών από την ¨Μαλαματίνα», φοιτητών-φοιτητριών του φοιτητικού κινήματος και διωκόμενων αγωνιστών

 
21:30 πολιτιστικό πρόγραμμα

 • InterRail de la musique
 • Baildsa
 • Banda Entopica

 
Σάββατο 1/10
 
18:00 εκδήλωση:
Λατινική Αμερική. Ελπίδες και διαψεύσεις: το όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης μετά τη «ροζ παλίρροια»
 
Ομιλητές:

 • Guillermo Kane, μέλος του Partido Obrero, Αργεντινή
 • Γιώργος Παυλόπουλος, δημοσιογράφος για διεθνή θέματα. μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ

 
21:30 πολιτιστικό πρόγραμμα

 • Lostre Community
 • Στίχοιμα
 • Βάσω Βασιλειάδου

 
Στο χώρο θα φιλοξενούνται η έκθεση κόμικς για την έμφυλη βία “Ni una menos!” και θα λειτουργήσουν βιβλιοπωλείο, μπαρ, πάγκοι χειροτεχνών, θεματικά περίπτερα
 

Στη νέα φάση που έχει διαμορφωθεί μετά από δύο χρόνια πανδημίας, τριπλής κρίσης, απαγορεύσεων και το ξέσπασμα του πολέμου δίπλα μας, θέλουμε να κάνουμε όσο πιο ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να πολεμήσουμε για τα κέρδη του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο κόσμο που θα χωράει τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας, γράφοντας νέα ιστορία. Να φωνάξουμε δυνατά πως θα παλέψουμε για ειρήνη, φιλία και ελευθερία των λαών, ενάντια στους τόνους πολεμικών εξοπλισμών, την καταστολή και την εκμετάλλευση.
Πόλεμος, ακρίβεια, εκμετάλλευση, ελαστική εργασία και ανυπαρξία ελεύθερου χρόνου είναι η καθημερινότητα μας. Μας ζητάνε να συνταχθούμε με την κυβέρνηση, την αστική τάξη και τα «εθνικά συμφέροντα», που γνωρίζουμε ότι ταυτίζονται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Να μπούμε στο παιχνίδι των ανταγωνισμών και του μοιράσματος της πίτας στους ισχυρούς, σε μια συνέχεια της πολιτικής τους με  τα πιο βάρβαρα πολεμικά μέσα, δημιουργώντας την αίσθηση ενός μνημονίου διαρκείας. Για ποιον είναι οι πόλεμοι τελικά? Σίγουρα το κλίμα πολεμικής προετοιμασίας που ζούμε και το ξέφρενο παζάρι εξοπλισμών  έχει ως καύσιμη ύλη σήμερα τις κοινωνικές ανάγκες και αύριο την ίδια μας τη ζωή που θα πρέπει να θυσιαστεί για τα «εθνικά συμφέροντα», του Λάτση, του Μαρινάκη και του Βαρδινογιάννη, του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών, ή της «Μεγάλης Ρωσίας» του Πούτιν. Στο πλαίσιο του καπιταλισμού, των ανταγωνισμών και των πολέμων του, η νέα γενιά δεν μπορεί να δει ένα καλύτερο μέλλον παρά μόνο αδιέξοδα και πάλη για επιβίωση.
Οι ζωές μας είναι απαραίτητες, οι πόλεμοι τους όχι!
Σε αυτές τις συνθήκες δίνουμε τη μάχη για την αλληλεγγύη και την ειρήνη των λαών, για την αποτροπή επέκτασης του πολέμου, για την ήττα και το σταμάτημα των πολεμικών προετοιμασιών. Δεν θα συνηθίσουμε στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Δεν θα συνηθίσουμε την ύπαρξη της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, του ρατσισμού και του εκφασισμού της κοινωνίας. Ο αγώνας μας ενάντια στον πόλεμο συνδέεται με τη συνολική αντεπίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην κυβέρνηση και τα εξοντωτικά μέτρα για το λαό και τη νεολαία. Είναι αγώνας που αντιπαλεύει συνολικά ΝΑΤΟ και ΕΕ, τις επεμβάσεις των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας, σημαδεύοντας τις αιτίες και τις πολιτικές που οδηγούν σε αυτόν. Αυτό είναι το πρόσωπο του σύγχρονου καπιταλισμού, που αψηφά ζωές και λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους.
Η νεολαία δεν πολεμά, επαναστατεί! Παλεύει, δημιουργεί, γράφει ιστορία!
Αγωνιζόμαστε για τη συλλογική ανατροπή αυτής της επίθεσης στις ζωές μας, κάνοντας το βήμα προς τον κόσμο που μας αναλογεί! Συνεχίζουμε να αναζητούμε τη σύγκρουση και την αντεπίθεση, με φάρο τους κοινούς αγώνες των λαών σε κάθε πλευρά των συνόρων. Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια τέτοια κατεύθυνση ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις.
Το φεστιβάλ Αναιρέσεις επιστρέφει και σας καλεί σε ένα διήμερο πολιτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων, που επιχειρούν να ανοίξουν τη συζήτηση θεμάτων κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης. Να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις μας, να διασκεδάσουμε μαζί, να γκρεμίσουμε τον αστικό πολιτισμό τους, φτιάχνοντας το πολιτισμό της χειραφέτησης.
Γνωρίζοντας πως η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να κερδίσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε, φιλοδοξούμε το φετινό φεστιβάλ να είναι μια μεγάλη γιορτή, μια όαση πολιτισμού των κάτω, να αποτελέσει τόπο συνάντησης, αμφισβήτησης και αναζήτησης μιας νέας κομμουνιστικής απελευθερωτικής προοπτικής.