Η «Ασκητική»το εμβληματικό έργο του Ν. Καζαντζάκη στο θέατρο Βρετάνια

Από  5 Μαΐου 2022  

                                                                                                                  

 «Ας δώσουμε ένα νόημα ανθρώπινο στον υπερανθρώπινον αγώνα»

                                                                                     Ν.Καζαντζάκης. 

                 

                                                                                                  

Η «Ασκητική», το  εμβληματικό έργο  του Ν. Καζαντζάκη, επανέρχεται  στην καρδιά της Αθήνας, στο θέατρο Βρετάνια, από 5 Μαΐου, με νέα διανομή ηθοποιών, σε σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου και μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Το συγκλονιστικό φιλοσοφικό έργο, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά προσαρμοσμένο σε θεατρική παράσταση από τον Πάνο Αγγελόπουλο, το 2011, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού και των κριτικών και συνεχίστηκε με επιτυχία για να ολοκληρώσει τη μαγική διαδρομή του στο  Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2017.

Αυτόν τον Μάιο ο  σκηνοθέτης, επανασυνδέει την «Ασκητική» με το κοινό, επιχειρώντας  εκ βαθέων μια νέα θεατρική προσέγγιση, με τον  Θοδωρή Κατσαφάδο και την Κοραλία Καράντη.

Ρένα Κυπριώτη , Κωνσταντής Ζημιανίτης,  Στεφανία Καπετανίδη.

Συμμετέχει ομάδα χορού.

Ο Καζαντζάκης έγραψε ότι η «Ασκητική» είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του είναι σχόλιο στην Κραυγή αυτή.Ο συγγραφέας θεωρούσε την «Ασκητική» ως το σπόρο απ’ όπου βλάστησε όλο το έργο του. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενά του, μέσα από το οποίο προσπαθεί να εκφράσει τα μεταφυσικά του πιστεύω. Στο έργο αναφέρεται, η μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής πνευματικής και ηθικής φθοράς και την ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών που  ωθούν  τον άνθρωπο να μάχεται, να εξελίσσεται, να δημιουργεί, και να ελπίζει. Είναι μια Κραυγή αγωνίας, αλλά και μια πρόσκληση για τον αγώνα επιβίωσης και εξέλιξης του ανθρώπου.

 

Η προσέγγιση  του σκηνοθέτη για το έργο

Η «Ασκητική» είναι μια τραγωδία, με την αριστοτελική έννοια μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας, μίμηση της ζωής, θρησκευτικής και πολιτικής.

Μια θεατρική προσέγγιση, με τα στοιχεία  της αρχαίας τραγωδίας,ένα δράμα με χαρακτήρες και δράση, που καταλήγει σε σύγκρουση και κάθαρση.

Η ορμητική σκέψη,  η χειμαρρώδης γλώσσα, η απαράμιλλη εκφραστική ικανότητα, η δημιουργική φαντασία, η βαθιά αίσθηση της πραγματικότητας και προπάντων η λογική τεκμηρίωση των απόψεών του  έργου, αποδίδονται στην σκηνή και μεταφέρουν στους θεατές, την Κραυγή  για την σωτηρία της ψυχής.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει ότι η «Ασκητική» την σημερινή εποχή, αποκαλύπτεται ως ένα ταξίδι αυτογνωσίας,  που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε, ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό μας κόσμο, να ελευθερωθεί, παράλληλα μας εξοικειώνει, με τις μεγάλες αγωνίες και φόβους, ενώ τελικά μας οδηγεί σε λυτρωτικά συλλογικά οράματα. Μέσα από αυτό το φιλοσοφικό έργο, εκείνο που αναζητείς είναι το φως και μέσα από την αναζήτηση αυτή, βρίσκεις τον βασικό σου στόχο, την απόλυτη ελευθερία».

Έγραψαν για την «Ασκητική»

“Ο σκηνοθέτης έχει κατανοήσει πλήρως το πνεύμα του συγγραφέα και δίνει την ουσία του αποσταγμένη, χωρίς θεατρινίστικες προσμείξεις και χωρίς διδακτισμό. Ως κειμενική, «απλή αφήγηση». Το κείμενο «κατεβαίνει» άμεσα στο κοινό, Έδωσε ερεθίσματα για να εμβαθύνει στην φιλοσοφική πραγματεία της Ασκητικής και να στρέψει τη συνείδησή του στο φως της αλήθεια.” 

Λέανδρος Πολενάκης, Αυγή

«Σαν μύστες, έξι ηθοποιοί ξετυλίγουν το νήμα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη έτσι όπως έχει αποτυπωθεί σ’ αυτό το σπουδαίο κείμενο που περιέχει την κοσμοθεωρία του και εκφράζει τον αέναο αγώνα του ανθρώπου να μετουσιωθεί η Ύλη σε Πνεύμα προκειμένου να αγγίξει την απόλυτη αίσθηση της ελευθερίας. «

 Μαρία Κρύου, Αθηνόραμα

 “Η «Ασκητική» είναι ένα έργο που δύσκολα το φαντάζεσαι στη σκηνή. Είναι τόσο εσωτερικό, που οι φλούδες της ψυχής σου,  πετιούνται κάτω, θέλεις να σκύψεις να τις φας. Ακούς τις σκέψεις σου γραμμένες να παίζονται, ανασαίνεις ταυτόχρονα με τον ηθοποιό ταξιδεύεις πέρα από το σημείο.»

Λίνα Παπαδάκη  Protagon.gr

“Η εξαιρετική παραδοσιακής μορφής σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου της έδωσε μια συμπαγή παράσταση που βρήκε απήχηση και ανταπόκριση στο κοινό. Του έδωσε ερεθίσματα για να εμβαθύνει στην φιλοσοφική πραγματεία της Ασκητικής και να στρέψει τη συνείδησή του στο φως της αλήθειας.Μια αριστουργηματική παράσταση.”

                                                                                  Χαρά Κιούση, Νewsbeast.gr

Ταυτότητα παράστασης

«AΣΚΗΤΙΚΗ»  με τον Θοδωρή Κατσαφάδο και την  Κοραλία Καράντη.

 Κωνσταντής Ζημιανίτης, Ρένα Κυπριώτη,  Στεφανία Καπετανίδη.

Συμμετέχει ομάδα χορού.

Σκηνοθεσία - Θεατρική προσαρμογή: Πάνος  Αγγελόπουλος

Μουσική :  Δημήτρης  Παπαδημητρίου

Σκηνικά :  Mάιρα  Βαζαίου

Κουστούμια: Λευκή  Δεριζιώτη

Κίνηση: Έρση  Πήττα

Μάσκες-επιμέλεια σκηνικών: Γιάννης Ζημιανίτης

Video-Visual art: Νίκος Μυλωνάς

Παραγωγή: Sound &Picture theatre production- Humanergon AMKE

Με την υποστήριξη των εκδόσεων ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Πληροφορίες

«ΑΣΚΗΤΙΚΗ» Ν.Καζαντζάκη

Από 5 Μαϊου έως 29 Μαΐου 2022

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, Πανεπιστημίου 7, Αθήνα 10564, τηλ: 2103221579

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 21:00 - Kυριακή:20:00

Διάρκεια: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:

 Ζώνη Α: 20€, Ζώνη Β: 18€, Ζώνη Γ: 15€

Πολύτεκνοι-Φοιτητές-Eκπαιδευτικοί-Μαθητές-AMEA: 10€

Άνεργοι: Ελεύθερη είσοδος με την επίδειξη κάρτας ανεργίας

 Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων στο τηλέφωνο 2103221579

Προπώληση  εισιτηρίων
στο viva.gr  και στο ταμείο του Θεάτρου τηλ: 2103221579  (Πέμπτη– Κυριακή: 10:30 – 13:30, 17:30-21:30)

Στην παράσταση και στους χώρους του θεάτρου τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα κατά της διασποράς της covid 19