Όμορφη πόλη στο Κατράκειο

 

Η TEΛΕΥΤΑΙΑ ΘΡΥΛΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 

 ΤΟΥΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

σεαπόδοση – σκηνοθεσίαΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΛΑΡΗ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Ένα τιμητικό αφιέρωμα στον οικουμενικό μουσουργότηςΡωμιοσύνης

ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

«ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ» ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΑΙΑΣ29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«ΒΕΑΚΕΙΟ»ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ  3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

                  Προπώληση εισιτηρίων www.ticketservices.gr

               

Με την Λαϊκή Ορχήστρα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

Τα τραγούδια ερμηνεύουν:  

ΓΛΥΚΕΡΙΑ,  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ

ΣΑΛΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ

Πρωταγωνιστούν:

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ,ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, ΠΕΓΚΥ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΑΦΗ,  ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΡΗΣ,  ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΑΦΤΗΣ

και η ΛΗΔΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ 

Προσκεκλημένη καλλιτέχνης 

ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ (ΤΕΤΑΡΤΗ 29/9  ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ)

Σημείωμα του Μίκη Θεοδωράκη προςτον σκηνοθέτη Γιώργο Βάλαρη για την επισφράγιση τηςσυνεργασίας τους.

Η «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ-2020»η τελευταία θεατρική  μουσική παράσταση του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά από τις soldout παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο, καθώς ήταν προγραμματισμένο επιστρέφει για λίγες παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παρότι οι παραστάσεις είχαν προγραμματισθεί όσο ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν εν ζωή, η απώλεια του μεγάλου Έλληναοικουμενικούμουσουργού,δημιουργεί πιο έντονα την ανάγκη να ενωθούμε με τα διαχρονικά τραγούδια του καιπροσδίδει άλλη βαρύτητα και έντονη ενσυναίσθησηστην παράσταση, που αυτή την φορά θα έχει την μορφήαφιερώματος στο τεράστιο έργο του, που άφησε ως παρακαταθήκη στον πολιτισμό μας.

Με το θέατρο λοιπόν να δίνει και πάλι το παρόν, σε αυτή την δύσκολη περίοδο που ταλανίζει την ανθρωπότητα, θα ταξιδέψουμεμε το μοναδικό τρόπο και τη μαγεία της αλληλεπίδρασης στο μαγικό κόσμο της τέχνης με τηνθεατρική - μουσική παράσταση που όλοι αγαπήσαμε.

Ας γίνουμε  λοιπόν όλοι συνταξιδιώτεςστιςπαραστάσεις στην Αθήναστις29Σεπτεμβρίου στο «ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ»,στις3 Οκτωβρίουστο «ΒΕΑΚΕΙΟ»και στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους στις27 Σεπτεμβρίου, μέσα  από τους στίχους, τη διαχρονική μουσική  και την ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη απολαμβάνοντας τη μοναδική θεατρική μουσική υπερπαραγωγή «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ» που σκηνοθέτησε αριστοτεχνικά ο Γιώργος Βάλαρηςκαι που επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, με ανανεωμένο καστ και τους δημοφιλείςλαϊκούςερμηνευτές Γλυκερία και Δημήτρη Μπάση.Ειδική guest εμφάνιση στο ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ Μελίνα Ασλανίδου.

Promotrailer: 

https://www.youtube.com/watch?v=gACeJ1EAZqw 

Λίγα λόγια για το έργο:

Με άξονα-μύθο τις γνωστές μελωδίες του μεγάλου μας μουσουργού και την ποίησή του για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης δημιουργεί και παρουσιάζει μια σύγχρονη«Όμορφη πόλη», μια μοναδική θεατρική-μουσική υπερπαραγωγή, μια ωδή στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.Μέσα από τα ποιητικά κείμενα που υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης και πεζά κείμενα του Γιώργου Βάλαρη, τα οποία πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της ελληνικής κοινωνίας – ο έρωτας, η ξενιτιά, ο θάνατος, η ρωμιοσύνη – και με τα γνήσια λαϊκά και διαχρονικά τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη που γαλούχησαν γενιές και γενιές, («Όμορφη πόλη», «Φεγγάρι μάγια μου ’κανες», «Της δικαιοσύνης», «Ένα το χελιδόνι», «Στρώσε το στρώμα σου», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», κ.ά.), παρουσιάζεται ένα μοντέρνο εικαστικό-οπτικοακουστικό θέαμα, με σύγχρονη χορογραφία και  video art .

___________________________________________________________

Ότανο Μίκης Θεοδωράκης παρακολούθησε την παράσταση ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, έγραψε στον σκηνοθέτη Γιώργο Βάλαρη:

«Αγαπητέ μου Γιώργο,

Έφυγα μετά την παράσταση ευτυχής και προβληματισμένος. Όχι για σένα και τους εξαίσιους συνεργάτες σου αλλά για μένα και για το έργο μου.

Η σκηνοθεσία και η ερμηνεία με επηρέασαν βαθιά. Τελικά αυτό που είδα και που άκουσα ήταν ένα Όνειρο! Και νομίζω ότι έτσι το εισπράττει και το κοινό.

Τα στοιχεία, τα υλικά υπήρχαν.

Τι έλειπε; Έπρεπε να έρθει ένας άνθρωπος όπως εσύ, με δύο βασικές ιδιότητες πέραν της αξίας του: την Αγάπη και την Πίστη. 

Έτσι κατόρθωσες να αναδείξεις την πνευματικότητα και τους κρυμμένους συμβολισμούς του έργου μου πλάθοντας τελικά ένα νέο πρόσωπο που να πατάει γερά στη σύγχρονη πραγματικότητα και ταυτόχρονα να στοχεύει στο Μέλλον. Στο Αύριο της Ελλάδας και του Κόσμου.

Κι αυτό είναι μια νίκη για μένα, γιατί οι δοκιμασίες που επέλεξα να ζήσω με βοήθησαν να γεννήσω ιδέες και έργα σαν κι αυτό της Όμορφης Πόλης.

Η παρουσία σου στη ζωή μου δεν είναι τυχαία. Ήρθες στις πιο κρίσιμες στιγμές ενός ανθρώπου για τον οποίο η δικαίωση αποτελεί την τελευταία αλλά και μέγιστη επιθυμία.

Σε ευχαριστώ θερμά καισε παρακαλώ να διαβιβάσεις τις θερμές μου ευχαριστίες και σ’ όλους τους συντελεστές της παράστασης.» 

Αθήνα, 21.1.2020

Μίκης Θεοδωράκης

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη:

.ήξερα ότι κάποια στιγμή θα περνούσες στην αθανασία αλλά ακόμα ήλπιζα ότι θα αργήσει….Νοσταλγώ τις πολύωρες συζητήσεις μας για τη ζωή, τους αγώνες, την εξορία, την αγάπη σου για τη Ελλάδα, τα όνειρα που κάναμε, γιατί ονειρευόσουν με το χαμόγελο ενός μικρού παιδιού, ωσάν τότε - όπως μου διηγήθηκες- «μικρό παιδί  ανακάτεψα τη μπλέ μπογιά σ’ ένα ποτήρι με νερό και είπα « θα βάψω όλο το Αιγαίο με τη μουσική μου!».

Μίκη μου, σπουδαίε Έλληνα, Θα μου λείψεις πολύ 

…. και θα φέρω πάντα στο νου και στην ψυχή μου αυτή την ιδιαίτερη μαγεία της αγγελικής ψυχής σου και την αγάπη που απλόχερα μου πρόσφερες ! 

Η «Όμορφη πόλη» σου που τόσο αγάπησες καθώς και τα επόμενα «σχέδιά» μας θα μας συνδέουν πάντα, μιας και είναι «χρέος» και ανάγκη μου να συνεχίσω με ευλάβεια  το μέγιστο έργο σου!

Αθήνα2-9-2021

Γιώργος Βάλαρης

___________________________________________________________

  Έγραψαν για τον ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ:

                             

• Ησκηνοθεσία και η ερμηνεία με επηρέασαν βαθιά. Τελικά αυτό που είδα και που άκουσα ήταν ένα Όνειρο! Και νομίζω ότι έτσι το εισπράττει και το κοινό.(ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ)
• Χτίζει μιαν «Όμορφη πόλη» του 2020, στήνοντας μια παράσταση που μιλάει κατ’ ευθείαν στην καρδιά του σημερινού θεατή χωρίς να χρειάζεται τις αναφορές στο παρελθόν – πέρα από αυτές που υπαγορεύουν τα ίδια τα τραγούδια, φυσικά. (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ)
• Έχτισαν μια πραγματικά «Όμορφή Πόλη»Ήταν μια απόλυτα άρτια παράσταση, όλα προσεγμένα στην παραμικρή λεπτομέρειά τους, τέλειος ο ήχος, εξαιρετικοί οι φωτισμοί. Ο Γιώργος Βάλαρης κατάφερε όχι μόνο να αναβιώσει την «Όμορφή Πόλη», αλλά να δημιουργήσει μια σύγχρονη,νέα «όμορφη Πόλη», διαποτισμένη από την ίδια τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και του ελληνικού λαού. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)
• Μια παράσταση -γιορτή από αυτές που ζεις λίγες φορές στη ζωή σου Ένα υψηλής ποιότητας οπτικοακουστικό θέαμα με βάση τα αθάνατα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ)
• Εμπνευσμένη σκηνοθετική κατασκευή, με το λόγο, την έκφραση και την κίνηση να φωτίζουν την καλλιτεχνική διάσταση αυτής της θεατρικής / μουσικής / χορευτικής παραγωγής. Ο Γιώργος Βάλαρης σκιαγραφώντας μια θεατρική συνθήκη γεμάτη ποίηση και δραματική εσωτερικότητα, ταξιδεύει το κοινό. Τα βιώματα του παρελθόντος, καθώς ενώνονται με τη δυναμική των παροντικών εικόνων, αναδεικνύουν την αξία του κάθε αγώνα για δίκαιη ζωή.(CULTURE NOW)
• ΜιαΠανέμορφη Πόλη «χτισμένη» από τον Γιώργο Βάλαρη(KULTUROSUPA)
• Ωδή στο όνειρο την πίστη και τις πανανθρώπινες αξίες (ARTPASS)
• Γιώργο Βάλαρη σε ευχαριστούμε και συμφωνώ με την κραυγή της ψυχής σου μέσα στο Ηρώδειο ‘’Έλληνα θα γίνεις ξανά σπουδαίος’’!(PRONEWS)
• Σίγουρα παρακολουθήσαμε ένα από τα καλύτερα «αφιερώματα»- αφού αυτό είναι και η ουσία της παράστασης – στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ίσως και το καλύτερο.(MUSICITY)
• Η δύναμη ψυχής και το πάθος του Γιώργου Βάλαρη, που αναγνωρίστηκαν και από τον ίδιο τον μουσικοσυνθέτη, ήταν οι βάσεις γι’ αυτήν την Όμορφη Πόλη  που υμνείται ο έρωτας, η ξενιτιά, ο θάνατος, το «Άξιον εστί», η επανάσταση… η Ελλάδα (ΤΗΕ LOOK)
• …τσάκισε τους δακρυγόνους μας! Ήταν πολύ δύσκολο να κρατηθούμε, βλέποντας αυτό που διαδραματιζόταν στη σκηνή. (NOIZY)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μουσική – ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης 

Σύνθεση έργου – Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης 

Πεζά κείμενα: Γιώργος Βάλαρης, Στέλιος Παπαδόπουλος 

Μουσική διεύθυνση – Ενορχήστρωση: Θανάσης Βασιλάς

Χορογραφία: Φώτης Νικολάου

Σκηνικά- video art: X SQUARE DESIGN LAB 

Χρήστος Μαγγανάς – Χριστόφορος Κώνστας 

Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου 

Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος 

Διεύθυνση τεχνικής-ηχητικής οργάνωσης: Δημήτρης Χωριανόπουλος

Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: Δημήτρης Χωριανόπουλος-

Δέσποινα Βενιχάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Φρίγγας 

ΦωτογράφοςΓιώργος Καλφαμανώλης

Δημιουργία trailer:XSQUAREDESIGNLAB – Φώτης Φωτόπουλος

Φωτογραφίες παράστασηςhttps://www.photolifez.com/

Hair Stylinghttps://www.kellyhairsalon.gr/ (Kelly Kalogeropoulou)

Τα τραγούδια ερμηνεύουν: ΓλυκερίαΔημήτρης Μπάσης, Σαλίνα Γαβαλά.

Ειδικήguest εμφάνιση στο ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ:Μελίνα Ασλανίδου

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Καζάκος, Λεωνίδας Κακούρης,Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης και η Λήδα Πρωτοψάλτη.

Χορεύουν  (αλφαβητικά):Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου.

Με τη Λαϊκή Ορχήστρα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» :

Διεύθυνση: Μαργαρίτα-Ασπασία Θεοδωράκη

Μαέστρος πουζούκι-: Θανάσης Βασιλάς 

Πιάνο: Δημήτρης Ανδρεάδης 

Μπουζούκι: Γιάννης Ματσούκας 

‘Ομποε-φλογέρες-μπαγλαμάς: Ξενοφών Συμβουλίδης 

Κιθάρα:  Νίκος Γκιόλιας

Βιόλα:  Αρτέμης Σαμαράς 

Ακορντεόν: Λευτέρης Γρίβας  

Μπάσο: Θεόδωρος Κουέλης 

Ντραμς: Νίκος Σκομόπουλος 

Κρουστά:  Στέφανος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης 

Με σειρά εμφάνισης: 

Συμμετοχή σολίστ  μπουζούκιο μικρός Γιώργος Χρυσοχοΐδης

Συμμετοχή σολίστ βιολί : η μικρή  Παναγιώτα Ζαρείφη

ΑΘΗΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

«ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ» ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΩΡΑ : 9 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

«ΒΕΑΚΕΙΟ»ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΩΡΑ: 9 μ.μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

ΩΡΑ: 9 μ.μ.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΚΟ :20

ΜΕΙΩΜΕΝΟ :15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

1.45’χωρίς διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων online:

www.ticketservices.gr 

Ταμείο: Πανεπιστημίου 39Αθήνα

Τηλεφωνικώς: 210 7234567

Σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:BroadwayShowProductions

(Γιώργος Λυκιαρδόπουλος – Γιώργος Βάλαρης)

Ευχαριστούμε την κυρία Αλίκη Δανάλη, για την προβολή και επικοινωνία τηςπαράστασης

Συνιστάται  η προσέλευση εγκαίρως και όχι τελευταία στιγμή για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και ο συνωστισμός. Η ιδανική ώρα προσέλευσης είναι περίπου απόμισή έως μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.

Να σημειώσουμε ότιστα θέατρα που θα παρουσιαστεί η παράσταση, θα τηρηθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να «παραμείνουμε όλοι ασφαλείς»