Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ 11-13 Σεπτεμβρίου 2020

Πρώτη διεθνής συνάντηση

11, 12 & 13 Σεπτεμβρίου 2020

Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη)

 

Δείτε το teaser εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=RW4C9gKksdU

 

Το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ συστάθηκε πριν λίγους μήνες, με σκοπό να δημιουργήσει έναν δυναμικό πόλο έρευνας,καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανάδειξης του θεάτρου ντοκιμαντέρ εντός κι εκτός Ελλάδας. Μέσα από τις δράσεις του, επιδιώκει ναφέρει τους δημιουργούς του σε γόνιμη επικοινωνία και ανταλλαγή, να εκπαιδεύσει μια νέα γενιά ανερχόμενων καλλιτεχνών και να εξοικειώσει το κοινό µε αυτό το ιδιαίτερο είδος θεάτρου.Την εναρκτήρια δράση του ΔΔΘΝ στη Θεσσαλονίκη (10 Μαρτίου 2020, Café του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας), ακολούθησε η επέλαση του Covid-19 που έθεσε νέα δεδομένα και μας ανάγκασε όλους να αναπροσαρμόσουμε και να ξανασχεδιάσουμε τις δράσεις μας.

Στο δύσκολο διάστημα που μεσολάβησε, το ΔΔΘΝενεργοποίησε ταΗμερολόγια θεάτρου σε καραντίνα, ένα πολυσυλλεκτικό, θραυσματικό ημερολόγιο-ντοκιμαντέρ από τους ανθρώπους του θεάτρου, για και πέρα από το θέατρο. Από τις 2 Απριλίου και για έξι εβδομάδες, άνθρωποι από όλα τα επαγγέλματα του θεάτρου (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, ταξιθέτες, ερευνητές, δραματουργοί, σκηνογράφοι, θεατροπαιδαγωγοί κ.α.), έγραφαν κάθε μέρα από μία σελίδα του ημερολογίου, δημιουργώντας όλοι μαζί έναν τόπο επικοινωνίας στο παρόν κι ένα συλλογικό ίχνος για το μέλλον.

Παράλληλα, το ΔΔΘΝ επανασχεδίαζε την πραγματοποίηση της πρώτης διεθνούς συνάντησης, που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο και πλέον μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο. Από την Παρασκευή 11 έως και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίουστο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη), το ΔΔΘΝ προσκαλεί καλλιτέχνες, ερευνητές καιόλους όσους αγαπούν ή θέλουν να γνωρίσουν το θέατρο ντοκιμαντέρ, να συμμετάσχουν / παρακολουθήσουν τις δράσεις του, που οργανώνονται στους παρακάτω τρεις άξονες:

  1. 1. “Meettheartist: Έλληνες δημιουργοί του θεάτρου ντοκιμαντέρ συστήνονται μέσα από εισηγήσεις, ομιλίες και εισαγωγικά εργαστήρια, παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της δουλειάς τους. Η δράση “Meet the artist” έχει σαν στόχο να αναδείξει την ιδιαίτερη φωνή κάθε δημιουργού, προσφέροντας ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μεθόδων, προσεγγίσεων και θεματικών γύρω από το θέατρο ντοκιμαντέρ.Συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, είναι οιΑνέστης Αζάς, Κορίνα Βασιλειάδου, Ελένη Ευθυμίου, Άρης Λάσκος, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Γεωργία Μαυραγάνη, Δημήτρης Μπαμπίλης, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Χάρης Πεχλιβανίδης και Παντελής Φλατσούσης.
  1. 2. “Stage on Screen”: Το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ εγκαινιάζει μια πρωτότυπη σειρά προβολών βιντεοσκοπημένων παραστάσεων ντοκιμαντέρ, παρουσία των δημιουργικών συντελεστών τους. Οι προβολές, που εμπνέονται από τη φιλοσοφία του θερινού σινεμά, θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του Σεραφείου με ελεύθερη είσοδο, κλείνοντας το πρόγραμμα κάθε ημέρας. Κάθε προβολή αποτελεί αφορμή για συζήτηση μεταξύ κοινού και συντελεστών, ανοίγοντας ένα γόνιμο χώρο ουσιαστικής γνωριμίας με το θέατρο ντοκιμαντέρ, τους πρωταγωνιστές του και τη διαδικασία δημιουργίας του. Οι προβολές οργανώνονται γύρω από τη θεματική «Τοπία του πραγματικού» και περιλαμβάνουν παραστάσεις που εμπνέονται από την έννοια της πόλης ή καταπιάνονται με συγκεκριμένες περιοχές – γειτονιές της Ελλάδας.
  1. 3.International Symposium on documentary theatre:narratives, approaches,  ethics: Οι κυρίως δράσεις του Διεθνούς Δικτύου Θεάτρου Ντοκιμαντέρ ολοκληρώνονται με το πρώτο στο είδος του διεθνές συμπόσιο. Το συμπόσιο φιλοδοξεί να τοποθετήσει την Ελλάδα στο επίκεντρο των δημιουργικών ζυμώσεων και ανταλλαγών γύρω από ένα ιδιαίτερο θεατρικό είδος, το οποίο γνωρίζει μια νέα άνθιση παγκοσμίως, επαναπροσεγγίζοντας τα περιεχόμενά του, τα αφηγηματικά του μέσα, τις μεθόδους και την κοινωνικοπολιτική του στόχευση. Το συμπόσιο θα προσκαλέσει Έλληνες αλλά και ξένους καλλιτέχνες κι ερευνητέςτου θεάτρου ντοκιμαντέρ, με την προοπτική εδραίωσης μιας ετήσιας διεθνούς συνάντησης που παρακολουθεί και αναλύει κριτικά και δημιουργικά τις εξελίξεις στο χώρο του θεάτρου ντοκιμαντέρ παγκοσμίως, δημιουργώντας γέφυρα επικοινωνίας με τη διεθνή σκηνή. 

Σύντομα θα ακολουθήσουν πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα και τις διαδικασίες συμμετοχής στην πρώτη διεθνή συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου Θεάτρου Ντοκιμαντέρ.

Το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ είναι µία πρωτοβουλία της εταιρίας PLAYS2PLACE, µε την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθήστε μας:

Website: https://documentarytheatre.com/

Facebook: https://www.facebook.com/DocumentaryT...

Instagram: https://www.instagram.com/documentary...

 

 

Ταυτότητα Διοργάνωσης

Σύλληψη – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μάρθα Μπουζιούρη

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλλα Μανικάτη

Videos - Φωτογραφίες: PNEVMA Productions

Γραφιστικός σχεδιασµός: Μαργαρίτα Παπαστεργίου

Μια παραγωγή της PLAYS2PLACE