Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου 2020 στο ΙΜΚ

13 - 16 Φεβρουαρίου

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Japan Foundation και με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Japan Tobacco International, διοργανώνει Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου με τίτλο «Yasujiro Ozu και Kenji Mizoguchi: Οι δύο κορυφαίοι του κλασικούιαπωνικούκινηματογράφου»,απότις13έωςτις16Φεβρουαρίου2020στοΊδρυμαΜιχάλης Κακογιάννης.

Φέτοςστοφεστιβάλ-αφιέρωμαστουςσπουδαίουςσκηνοθέτες,πρόκειταιναπροβληθούντέσσερεις παγκοσμίως διακεκριμένες ταινίες. Το κινηματογραφικό φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Περιοδεύοντος Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών» του JapanFoundation.

Η αυλαία των προβολών ανοίγει την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, με την εμβληματική ταινία του Yasujiro Ozu Ταξίδι στο Τόκιο (1953), ενώ από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου πρόκειται να προβληθούν οι ταινίες Η γεύση του πράσινου τσαγιού και του ρυζιού (1952) του Yasujiro Ozu, Η Ζωή της Oharu (1954) και Οι Σταυρωμένοι Εραστές (1957) του Kenji Mizoguchi (οι ταινίες προβάλλονται στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους).

Ελάτε να απολαύσετε τα αριστουργήματα των δύο σκηνοθετών που εκφράζουν τη γοητεία του ιαπωνικού κινηματογράφου με την οικογένεια και τους φίλους σας!

Διάρκεια: Πέμπτη 13 έως Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Χώρος : Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος)


Οργάνωση: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Japan Foundation Υποστήριξη: Japan Tobacco International - JTI

Τιμή εισιτηρίου : 3 € ανάπροβολή

<Έκδοση εισιτηρίων>

  • Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) Τηλ. 210 341 8579www.mcf.gr Δευ.-Παρ. 11:00 - 14:00, καθώς και μία ώρα πριν την έναρξη τωνπαραστάσεων.
  • Ticketservices (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα) Tηλ. 210 7234567www.ticketservices.gr Δευ.& Παρ. 09:00 – 20:00, Τρί.,Τετ. & Πέμ. 09:00 – 21:00, Σάβ. 09:00 –15:00
  • PUBLIC σε όλητηνΕλλάδα www.public.gr

<Πληροφορίες>

Πρεσβεία της Ιαπωνίας - Πολιτιστικό Τμήμα

Τηλ. 2106709900/01                                           Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.https://www.gr.emb-japan.go.jp

<ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ >

Πέμπτη 13/2/2020

19:30 Ταξίδι στο Τόκιο (Yasujiro Ozu, 1953,135’)

Παρασκευή 14/2/2020

19:00 Η Ζωή της Oharu (Kenji Mizoguchi, 1954,148’)

22:00 Η Γεύση του πράσινου τσαγιού και του ρυζιού (Yasujiro Ozu, 1952,115’)

Σάββατο 15/2/2020

19:00 Οι Σταυρωμένοι Εραστές (Kenji Mizoguchi, 1957,88’ )

21:30 Ταξίδι στο Τόκιο (Yasujiro Ozu, 1953,135’)

Κυριακή 16/2/2020

19:00 Η Ζωή της Oharu (Kenji Mizoguchi, 1954,148’)

22:00 Η Γεύση του πράσινου τσαγιού και του ρυζιού (Yasujiro Ozu, 1952,115’)


«Yasujiro Ozu και Kenji Mizoguchi:

Οι δύο κορυφαίοι του κλασικού ιαπωνικού κινηματογράφου» Yasujiro Ozu (1903-1963)

O Yasujiro Ozu γεννήθηκε στο Tokyo. Αφού εργάστηκε ως αναπληρωτής δάσκαλος δημοτικού σχολείου, το 1923 προσλαμβάνεται στα στούντιο Shochiku ως βοηθός φωτογράφου, ενώ το 1926 μεταβαίνει στο τμήμα σκηνοθεσίας και το 1927 κάνει το ντεμπούτο του με την ταινία Sword of Penitence.

Το 1949 σκηνοθετεί την εμβληματική ταινία Late Spring, με την οποία γίνεται γνωστός, χρησιμοποιώντας ως στοιχεία του μοναδικού κινηματογραφικού του στυλ, ιδιαίτερες τεχνικές λήψεις,καθώςκαιτουςδύοαγαπημένουςτουπρωταγωνιστέςChishūRyūκαιSetsukoHara,μετους οποίους συνεργάζεταιεπανειλημμένα.

Το 1953, δουλεύει πάνω σ’ ένα παλιό σενάριο και κυκλοφορεί το κορυφαίο Tokyo Story. Το έργο, που πραγματεύεται τις οικογενειακές σχέσεις, είναι ένα αριστούργημα που θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Προπολεμικάκαιμεταπολεμικά,υπάρχουν54γνωστέςταινίεςυψηλήςκινηματογραφικήςτέχνηςγια τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα στις οικογένειες και τογάμο.

Ο μοναδικός κόσμος της εικόνας που δημιούργησε ο Ozu, κινηματογραφώντας από χαμηλό ύψος και συνδέοντας τα πλάνα με μεγάλου μήκους cuts, εξακολουθεί να θεωρείται υψηλής αξίας στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό.

Ταξίδι στο Τόκιο |Tokyo Monogatari(1953,135’)

 
   

©1953 Shochiku Co., Ltd.


ΟOzuμελιτήκινηματογραφικήματιάαλλάκαιμεσυγκινησιακήένταση,σκιαγραφείτησχέσηανάμεσαστους ηλικιωμένους γονείς και τα παιδιά τους, κατά την επίσκεψη του γηραιού ζευγαριού στο Tokyo - τόπο διαμονής του γιού και της κόρης τους. Το γύρισμα πραγματοποιήθηκε στις πόλεις Onomichi, Osaka, Atami και Tokyo. Στο Onomichi, η κάμερα του Ozu παρακολουθεί και καταγράφει τις βάρκες που διέρχονται από το λιμάνι,παλαιάοικήματαχτισμένασεσειρές,ιστορικούςναούςκαιπέτριναμνημεία,καισοκάκιαμελευκούς τοίχους, ενώ στο Tokyo, η κάμερα «βλέπει» από ψηλά, ρούχα απλωμένα σε στενά δρομάκια, αλλά και πολύβουες οδούς στο κέντρο της πόλης, φροντίζοντας πάντα το μήνυμα να εκφέρεται χωρίς υπερβολή ή τεχνάσματα.

Ο Shukichi (Chishu RYU) και η Tomi (Chieko HIGASHIYAMA) ταξιδεύουν στο Tokyo, όπου ζουν δύο απόταενήλικαπαιδιάτους.Οιδύοηλικιωμένοιπουέζησαντομεγαλύτερομέροςτηςζωήςτουστη μικρή παραθαλάσσια πόλη Onomichi στη Hiroshima, προσμένουν την επίσκεψή αυτή με τη σκέψη ότιθαγίνειμιααλησμόνητηεμπειρίαπουθατουςσυντροφεύειστουπόλοιποτηςζωήςτους.Όμως, μόλις φτάσουν στη ζωντανή μητρόπολη, ο μεγαλύτερος γιος και η κόρη τους παραμένουν στην καθημερινότητά τους αντί να διαθέσουν λίγο ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους. Παρά την αρχικά φιλόξενη υποδοχή, ο Shukichi και η Tomi νιώθουν την έλλειψη ζεστασιάς και αισθάνονται ανεπιθύμητοι και απογοητευμένοι. Ωστόσο, ο Shukichi διασκεδάζει με έναν παλιό του φίλο, ενώ η TomiχαίρεταιμετηνευγένειατηςNoriko(SetsukoHARA),χήρατουδεύτερουγιουτουςπουχάθηκε στον πόλεμο, όταν τουςσυναντά….

Πρωταγωνιστούν:ChishuRYU       SetsukoHARA     ChiekoHIGASHIYAMA       Haruko SUGIMURA SoYAMAMURA       Kuniko MIYAKE KyokoKAGAWA

Η Γεύση του πράσινου τσαγιού και του ρυζιού | Ochazuke no aji(1952,115’)

 
   

© 1952/2017 Shochiku Co., Ltd.


Ηταινία,τηςοποίαςτοσενάριολογοκρίθηκεαρχικάμεαποτέλεσματημεταπολεμικήπροβολήτης,αποτελεί ένα έξοχα διάτρητο πορτρέτο ενός γάμου που σιωπηρά καταρρέει. Τα μυστικά και τα ψέματα καταλύουν την ήδη εύθραυστη σχέση ενός άτεκνου, μεσήλικου ζευγαριού, καθώς η αστική ανατροφή τής σοφιστικέ κυρίας συγκρούεται με την επαρχιακή καταγωγή τού απλοϊκού κυρίου, ενώ η παρουσία της μοντέρνας και πεισματάρας ανιψιάς έρχεται να σαρώσει το σπίτι τους. Ο σκηνοθέτης συνεχίζει το γνώριμο μοτίβο των οικογενειακών υποθέσεων που κυριαρχούν στις ταινίες του, επεκτείνοντας μάλιστα, με χιούμορ, τη δράση πέρα από τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, σε γήπεδα του μπέιζμπολ, σε αίθουσες pachinko και σε εστιατόρια ramen του μεταπολεμικούΤόκυο.

Ο επαρχιώτης Shigeyoshi Satake (Toshinobu SABURI) είναι παντρεμένος με την Taeko (Μichiyo ΚOGURE), αστικής ανατροφής, κόρη του καλύτερου φίλου του προέδρου της εταιρείας όπου εργάζεται. Η Taeko διασκεδάζει κυκλοφορώντας με τρένο Α’ κατηγορίας και παρακολουθώντας αγώνες μπέιζμπολ, ενώ ο Shigeyoshi καπνίζει τσιγάρα Asahi, τα οποία απεχθάνεται η Taeko, χρησιμοποιεί το τρένο Γ’ κατηγορίας για τις μετακινήσεις του και όταν επιστρέφει μεθυσμένος, συνηθίζει να τρώει ochazuke (ρύζι περιχυμένο με πράσινο τσάι). Το χάσμα μεταξύ τους δείχνει ολοένα να μεγαλώνει. Όταν η Taeko θα ταξιδέψει στο Edo για να επισκεφτεί μια συμμαθήτριά της, ο Satake θα φύγει για επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό χωρίς να την ενημερώσει…

Πρωταγωνιστούν:  Shin SABURI MichiyoKOGURE       Koji TSURUTA Chishu RYU ChikageAWASHIMA

Kenji Mizoguchi (1898-1956)

 

Γεννήθηκε στο Τόκιο. To 1920 προσλαμβάνεται στην κινηματογραφική εταιρεία Nikkatsu. To 1923 σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία The Resurrection of Love και σχεδιάζει νέα κινηματογραφικά είδη, όπως σύγχρονο και αστυνομικό δράμα, ενώ στις ταινίες του 1924 που ξεχωρίζουν, οι κεντρικοί χαρακτήρες ερμηνεύονται από γυναίκες.

Τα μεταπολεμικά αριστουργήματα Tales of Moonlight and Rain (1953) και Sansho the Bailiff (1954), όπωςκαιThelifeofOharu(1952),συμμετέχουνστοΔιεθνέςΦεστιβάλΚινηματογράφουτηςΒενετίας και ο Mizoguchi γίνεται διεθνώς γνωστός αποσπώντας διαδοχικάβραβεία.

Προπολεμικά και μεταπολεμικά, ο Mizoguchi συνέχισε να περιγράφει στις ταινίες του πάθη γυναικών, ενώ συνεργάστηκε με την Kinuyo Tanaka σε πολλές από τις ταινίες του.


Η μοναδική κινηματογραφική έκφραση του Mizoguchi με την τεχνική του μονοπλάνου που προσδίδειρεαλισμόσταέργατου,επηρέασεσκηνοθέτεςόπωςτουςGodard,TarkovskyκαιScorsese, καισυνεχίζειναεπιδράσεσκηνοθέτεςκινηματογραφικώνταινιώνπαγκοσμίως,ακόμηκαι σήμερα.

Η Ζωή της Oharu | Saikaku ichidai onna(1952 / 148’)

 
   

©1952 Toho Co., Ltd.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Saikaku Ihara «Η ζωή μιας ερωτευμένης γυναίκας» (1686), το αριστούργηματουKenjiMizoguchiπεριγράφειτηντραγικήζωήμιαςγυναίκαςστηνφεουδαρχικήΙαπωνία,η οποία υποβάλλεται σε μια σειρά από ταπεινώσεις από τους άνδρες με τους οποίους συνδέεται. Η Kinuyo Tanaka δίνει μια μοναδική ερμηνεία στο ρόλο της Oharu, ενώ η ταινία κέρδισε το Διεθνές Βραβείο στο ΔιεθνέςΦεστιβάλΚινηματογράφουτηςΒενετίαςτο1952καιτοβραβείογιατηνκαλύτερημουσικήεπένδυση στο 7ο Φεστιβάλ Mainichi FilmConcours.

Μία ηλικιωμένη πόρνη, η Oharu (Kinuyo TANAKA) καθώς περιπλανάται σε διάφορους ναούς, η μορφήενόςαγάλματοςτήςξυπνάαναμνήσειςαπότηθλιβερήζωήτης.ΗOharu,κόρηευγενούςτης αυτοκρατορικής αυλής του Κιότο, ερωτεύτηκε έναν άνδρα κατώτερης κοινωνικής θέσης, και όταν η σχέση αποκαλύπτεται, ο άνδρας εξοντώνεται και η Oharu με την οικογένειά της εξορίζονται. Στη συνέχεια, γίνεται ερωμένη ενός τοπικού φεουδάρχη αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οι αυλικοί συνωμοτούν και την εκδιώχνουν πίσω στο πατρικό της. Τότε ξεκινούν και οι δύσκολες περιπλανήσεις τηςOharu…

Πρωταγωνιστούν: Kinuyo TANAKA Satoko YAMANE Toshiro MIFUNE Jukichi UNO


Οι Σταυρωμένοι Εραστές | Chikamatsu Monogatari (1954 / 102’)

 
   

©1954 Kadokawa Pictures

Οι Σταυρωμένοι Εραστές, ένα από τα τελευταία αριστουργήματα του Mizuguchi, γυρισμένο στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, βασίζεται σε έργο για κουκλοθέατρο bunraku του Monzaemon Chikamatsu, του μεγαλύτερουθεατρικούσυγγραφέατηςπεριόδου.Πρόκειταιγιαμιατραγικήιστορίααπαγορευμένουέρωτα υπό διωγμό, που αγωνίζεται για ναεπιβιώσει.

Στη φεουδαρχική Ιαπωνία του 17ου αιώνα, ο Ishun (Eitaro SHINDO), φιλοχρήματος προύχοντας και τυπογράφοςτουΑυτοκρατορικούημερολογίου,είναιπαντρεμένοςμετηναρκετάνεότερήτουOsan (Kyoko KAGAWA). H οικογένεια της Osan αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και την πιέζει να ζητήσει χρήματα από τον σύζυγό της, ενώ εκείνη διστάζει και ζητά τη βοήθεια του έμπιστου υπαλλήλουτουσυζύγουτης,Mohei(KazuoHASEGAWA).Εκείνοςπροθυμοποιείταινατηβοηθήσει, διαπράττει όμως αδίκημα και συλλαμβάνεται. Από εκείνη τη στιγμή, η ζωή της Osan και του Mohei αρχίζει να παίρνει άλλητροπή...

Πρωταγωνιστούν: Kazuo HASEGAWA Kyoko KAGAWA Yoko MINAMINO Eitaro SHINDO