«Γιώργος Μαργαρίτης»- Ο Λαϊκός Τραγουδιστής / Η βιογραφία του καλλιτέχνη από τις Εκδόσεις Μένανδρος

Η βιογραφία του πηγαίου λαϊκού ερμηνευτή, δοσμένη με μυθιστορηματική γραφή και αποκαλυπτικό χαρακτήρα.

Το ξεκίνημά του, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε, τα πρόσωπα που τον βοήθησαν και τον επηρέασαν μέχρι να φτάσει με αργά και στέρεα βήματα στην αναγνώριση και καταξίωσή του ως συνεχιστής των μεγάλων λαϊκών βάρδων.Και μαζί όσα συμβαίνουν στο τραγούδι και την κοινωνία μας σε ευλογημένους αλλά και ταραγμένους καιρούς, δοσμένα μέσα από την ανάγλυφη πένα και ματιά του συγγραφέα Κώστα Μπαλαχούτη. Τη μεγάλη αυτή μορφή του καλλιτεχνικού στερεώματος μας περιγράφει ο συγγραφέας στις σελίδες του βιβλίου, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για έναν άνθρωπο, τον οποίο ο κόσμος πλησιάζει θεωρώντας τον δικό του. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Αν περπατήσεις μαζί του, αντιλαλούν οι γειτονιές».

Αυθεντική περίπτωση, με όλη τη σημασία της λέξης, αυτή του Γιώργου Μαργαρίτη, που κατάφερε με την αλήθεια,το ένστικτο, την ευαισθησία και τη συνεπή στάση του στο καλό τραγούδι να αγκαλιάζεται ακόμη και σήμερα από ακροατές όλων των ηλικιών και προτιμήσεων.

Στο βιβλίο αποτυπώνονται πέντε δεκαετίες από τη ζωή του λαϊκού τραγουδιστή τόσο μέσα στο μουσικό προσκήνιο όσο και στις προσωπικές του στιγμές. Ξεχωριστές στιγμές η επαφή του με τον Στέλιο Καζαντζίδη ο οποίος τον τίμησε δημόσια με τη φράση «Γιώργο, εμείς οι δύο μείναμε», η συνεργασία με τον σπουδαίο Άκη Πάνου, η ανάδειξή του με τα τραγούδια του Τάκη Σούκα, η φιλία και σύμπραξή του με τον Χρήστο Νικολόπουλο, καθώς και το σμίξιμό του με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσασε ένα μονάκριβο, κλασικό πια τραγούδι.

Η έκδοση συνοδεύεται από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.Προλογίζουν οι: Μίμης Ανδρουλάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Βασίλης Καπερνάρος.

 

Το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη «Γιώργος Μαργαρίτης» - Ο Λαϊκός Τραγουδιστής, των εκδόσεων ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ, κυκλοφορεί ήδη στα βιβλιοπωλεία.

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής ήταν κατάμεστο σε μια μοναδική βραδιά που είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον Γιώργο Μαργαρίτη και τη βιογραφία του με τίτλο «Γιώργος Μαργαρίτης - Ο Λαϊκός Τραγουδιστής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος.

Πλήθος κόσμου, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, άνθρωποι του τραγουδιού και της τέχνης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του βιβλίου, που έγραψε ο Κώστας Μπαλαχούτης για τον πηγαίο ερμηνευτή.

Για το βιβλίο και τον ερμηνευτή μίλησαν ο συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο νομικός Βασίλης Καπερνάρος, η τραγουδίστρια Νατάσα Θεοδωρίδου, ο ερευνητής Πάνος Σαββόπουλος, ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Μπαλαχούτης και φυσικά ο ίδιος ο Μαργαρίτης. Την εκδήλωση συντόνισε υποδειγματικά η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Αθηνά Καμπάκογλου.

Όλοι τους στάθηκαν στην αυθεντικότητα του Μαργαρίτη και στο γεγονός ότι είναι γεννημένος λαϊκός καλλιτέχνης, με γερή ρίζα, από τους μονάκριβους στις μέρες μας.

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, κορυφαίες προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού, αλλά και ξεχωριστοί καλλιτέχνες όπως οι  Χρήστος Νικολόπουλος, Τάκης Σούκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Κώστας Χατζής, Βασίλης Σαλέας, Δημήτρης Κοντολάζος, Γιάννης Λεμπέσης, Ζωή Παπαδοπούλου, Σαράντης Σαλέας, Σοφία Αρβανίτη, Μανώλης Καραντίνης, Γιώργος Παγιάτης, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Ηλίας Μοροσούλης, Κική Λουκά, Βασίλης Χαραλάμπους, Χριστιάνα Γαλιάτσου κ.ά.

Μαζί τους η αδελφή του Άκη Πάνου, Μίνα Πάνου, και η σύζυγος του αλησμόνητου Μιχάλη Μενιδιάτη, Χρυσούλα Μενιδιάτη.

Ακόμη, οι δημοσιογράφοι και μελετητές του τραγουδιού, Δήμος Βερύκιος, Γιώργος Τσάμπρας, Πέτρος Δραγουμάνος, Αλέξης Βάκης, Θανάσης Συλιβός κ.ά.

Επίσης, το παρών έδωσαν από την πολιτική σκηνή ο Μάκης Βορίδης, ο Νίκος Σοφιανός, ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης κ.ά.  

Εντυπωσιακό το κλείσιμο της βραδιάς με τον Μαργαρίτη να τραγουδά στιγμές της διαδρομής του, χωρίς μικρόφωνα και ηλεκτρισμό, μαζί με τον δεξιοτέχνη κιθαρίστα Αντώνη Γούναρη και τον μπουζουκίστα Άγγελο Παπαδημητρίου.