Η χορογράφος Άρια Μπουμπάκη μιλά στην Ertopen για τη dance performance "Compost"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΑΣ ΜΠΟΥΜΠΑΚΗ

- Μιλήστε μας για τη νέα σας παράσταση. 

Κατά τη διάρκεια της νέας μου κινητικής έρευνας Compost κάλεσα δύο χορευτές, μία κηπουρό, ένα μάγειρα, μία soundartistκαι μία εικαστικό να μοιραστούν τον ίδιο χώρο (εργαστήριο) για τρεις μήνες, να ψάξουν το ανθρώπινο compostτους (λίπασμα) έχοντας αφετηρία δράσεων το σώμα και την κινητική του συνείδηση.


- Πως γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία παράστασης με συμμετέχοντες και μη χορευτές; Έναν μάγειρα, μια κηπουρό, μια γλύπτρια και μια μουσικό ; Πόσο εύκολο ήταν ένα τέτοιο εγχείρημα ;

Ο χορός που με γοητεύει είναι ο ανθρώπινος χορός. Εκείνος που φωλιάζει σε όλα τα σώματα και δε συνδέεται με υψηλό επίπεδο τεχνικής, αλλά με μία βαθιά συνείδηση της στιγμής. Αυτός ο χορός λοιπόν, δεν είναι προνόμιο λίγων, δεν είναι προνόμιο των χορευτών. Κατοικεί όλα τα σώματα. Πιστεύοντας στη δύναμή του, ψάχνω τρόπους να υπάρξει στη σκηνή, χωρίς φόβο και ενδοιασμούς για το πόσο ενδιαφέρον μπορεί να δείχνει με μια πρώτη ματιά.
Η ομάδα του Compostείναι μια ετερόκλητη ομάδα και ομολογώ πως δεν περίμενα να είναι τόσο δύσκολο το εγχείρημα.Οι διαφορετικές φύσεις των επαγγελμάτων έχουν διαφορετικές ανάγκες, άλλους χρόνους,  άλλες πορείες, άλλο λεξιλόγιο... Ο χρόνος που απαιτήθηκε για να καταλαβαίνουμε όλοι όλους ήταν δέκα φορές μεγαλύτερος από τον χρόνο που χρειάζεται μια ομάδα που αποτελείται μονάχα από χορευτές.


- Τι λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις παραστάσεις σας; Αποτελούν αποτέλεσμα έρευνας; 

Οι παραστάσεις μου αποτελούν προς το παρόν,αποτέλεσμα ή καλύτερα μοίρασμα μιας κινητικής έρευνας. Αφετηρία μου είναι μία καθορισμένη, συγκεκριμένη ερευνητική διαδικασία που πολλές φορές με φέρνει αντιμέτωπη με τη δυσκολία μεταφοράς της στη ‘σκηνή‘, με τη δυσκολία επικοινωνίας της με το κοινό. Αυτό είναι όμως και το στοιχείο που βρίσκω ενδιαφέρον. Το πώς κάθε έρευνα απαιτεί έναν δικό της τρόπο μοιράσματος που ποτέ δε μπορείς να ξέρεις εξαρχής.

- Ανήκετε στις ομάδες που επιχορηγήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πόσο απαραίτητη είναι η βοήθεια της πολιτείας στο έργο των νέων καλλιτεχνών ;

Η κρατική βοήθεια είναι απαραίτητη για μία τέχνη που δεν έχει καταφέρει ακόμη να διευρύνει το κοινό της. Παρόλα αυτά, εύχομαι το ΥΠΠΟ να μη μείνει στην οικονομική ενίσχυση και να προχωρήσει στο χτίσιμο δομών που θα υποστηρίζουν την τέχνη το χορού πιο σφαιρικά, καλλιεργώντας ένα πιο γόνιμο έδαφος για το μέλλον.


- Στα σχέδια σας είναι η παράσταση να συνεχίσει τη διαδρομή της και κατόπιν του BlueBox και των παραστάσεων στις 3,4, & 5 Μαΐου ; ίσως και εκτός Ελλάδας ;

Είμαι σίγουρη πως το Compostδε θα γίνει αρχειακό υλικό ήδη από τις 6 Μαΐου, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν προς το παρόν ημερομηνίες που μπορώ να ανακοινώσω. Η Γαλλία εύχομαι να είναι η δεύτερη χώρα στην οποία θα ταξιδέψουμε και ανυπομονούμε για τη συνέχεια.

- Ποιο είναι το μήνυμα που επιδιώκει να μεταφέρει στο κοινό που θα την παρακολουθήσει η παράσταση σας με αυτόν τον πρωτότυπο τίτλο «Compost»;

Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στο σώμα. Ας του δείξουμε περισσότερη πίστη και εμπιστοσύνη.

COMPOST
Dance performance
από την Άρια Μπουμπάκη


3, 4, 5 Μαΐου 2019

21.00

https://www.viva.gr/tickets/dance/blue-box-studio/compost/


Bluebox

Ευπατρίδων 1, Γκάζι


ΤΟ ΕΡΓΟ

Ποια είναι τα συστατικά ενός ανθρώπινου Compost (κομπόστ);

Από ποια οργανικά υλικά αποτελείται και πώς γίνεται λίπασμα μιας δημιουργικής διαδικασίας;

Η dance artist Άρια Μπουμπάκη κατά τη διάρκεια της νέας της κινητικής έρευνας με τίτλο«COMPOST» καλεί δύο χορευτές, μία κηπουρό, ένα

μάγειρα, μία γλύπτρια και μία soundartist να μοιραστούν τον ίδιο χώρο και χρόνο έχοντας ως κοινό και κεντρικό άξονα δράσεων το σώμα.

Η ύπαρξη κοινότητας που συχνά αναζητεί και χτίζει η χορογράφος κάνει και εδώ την εμφάνισή της μέσω μίας ετερογενούς, πολυμορφικής, μοναδικής και ζωντανής performance.

Έξι σκηνικά και εν δυνάμει χορευτικά σώματα (stage/ dance bodies) αναζητώντας τη θέση του σώματος στην προσωπική τους δημιουργία, στη μεταξύ τους συνύπαρξη, αλλά και στη ζωή, εμπιστεύονται και φανερώνουν ένα περιβάλλον συνοίκησης ετερόκλητων υλικών και δράσεων.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης

https://vimeo.com/329450540

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ


Ιδέα, σύλληψη, καλλιτεχνικήδιεύθυνση

Άρια Μπουμπάκη

Χορογραφία

Άρια Μπουμπάκη

(με τη συμβολή των συντελεστών- ερμηνευτών του έργου)

Ερμηνευτές

Χριστίνα Reinhardt (χορεύτρια), Κωνσταντίνος  Παπανικολάου (χορευτής), Ιωάννα Πλέσσα (εικαστικός),Anouk Arra (sound and visual artist), Αθηνά Γερανίου (κηπουρός), Μανώλης Πιπίνης (μάγειρας)

Σχεδιασμός φωτισμού

Μίλτος Αθανασίου

Βίντεο

Νεφέλη Σαρρή

Κάμερα

AlfonsoGallardo

Φωτογραφία

Σοφία Δρακοπούλου

 

Ηχοληψία

Νικόλας Καζάζης

Παραγωγή

Σερεντίπιτι ΑΜΚΕ

Οργάνωση παραγωγής

Κατερίνα Κώτσου


Γραφιστική ταυτότητα

The Birthdays Design

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

BLUE BOX

Ευπατρίδων 1,

Γκάζι


fb:

https://www.facebook.com/Compost-384056515720971


instagram:

https://www.instagram.com/compost_project/

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΜΑΪΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΜΑΪΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΪΟΥ

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

21.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

60 ΛΕΠΤΑ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 ΕΥΡΩ

ΜΕΙΩΜΕΝΟ: 7 ΕΥΡΩ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

https://www.viva.gr/tickets/dance/blue-box-studio/compost/

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΗΛ 693 8446793

Ο ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ 50 ΑΤΟΜΑ

 

Η περφόρμανς πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2019)
Άρια Μπουμπάκη (χορογράφος)

www.ariaboumpaki.com

Η Άρια Μπουμπάκη είναι dance artist που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Κρήτη όπου άρχισε να χορεύει σε νεαρή ηλικία. Το 2008 αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα και να σπουδάσει χορό στην ΚΣΟΤ. Χόρεψε με αρκετές ελληνικές ομάδες και συμμετείχε ενεργά στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή. Συνέχισε την εκπαίδευσή της στο μεταπτυχιακό χορογραφικό ερευνητικό πρόγραμμα “ Ex.e.r.ce “ στο Ici-Ccn (Χορογραφικό κέντρο του Μονπελιέ, Γαλλία), ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.

Τα έργα της στηρίζονται στη δημιουργική διαδικασία και την έννοια της κοινότητας στην τέχνη. Εξερευνώντας χορευτικά σώματα σε διαφορετικές πραγματικότητες, δημιουργεί έργα διαφορετικών δομών και τόπων (σκηνικά έργα, εγκαταστάσεις, site-specific πρότζεκτ, community project, μορφές γραφής, βίντεο κ.ά.).

Γοητευμένη από τον ήχο, τη γλώσσα, τα αντικείμενα και την αρχιτεκτονική, συνεργάζεται με καλλιτέχνες που ασχολούνται με την εικαστική τέχνη, τη μουσική και το χορό. Γοητευμένη από το σώμα και την κινητική μοναδικότητα, προσκαλεί συχνά μη επαγγελματίες χορευτές να διερευνήσουν / επαναπροσδιορίσουν τα  χορευτικά, σκηνικά σώματα και την ανάγκη σωματικού-κινητικού ρεαλισμού στα χορευτικά έργα.

Εκδηλώνει την επιθυμία της να μοιραστεί σκοπιές, να αφεθεί στην κινητική απόλαυση, να αφυπνίσει τη συνείδηση, ενώ προτείνει την τρυφερότητα ως μέσο επανάστασης.

Παράλληλη της δημιουργικής της διαδικασίας βρίσκεται η διδασκαλία με τη μορφή τακτικών εργαστηρίων αυτοσχεδιασμού, χορογραφίας και τεχνικής σύγχρονου χορού σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και φεστιβάλ.

Anouk Arra (sound and visual artist)

Η Anouk Arra είναι εικαστικός, συγγραφέας και μουσικός. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γαλλίας. Στα έργα της χρησιμοποιεί μια ευρεία ποικιλία μέσων - κειμένων, γλυπτικών αντικειμένων, εγκαταστάσεων, βίντεο και σχεδίων –που καταργεί τα όρια, αναμιγνύει το πραγματικό με το φανταστικό και αμφισβητεί το χάσμα ανάμεσα στις ενστικτώδεις και κωδικοποιημένες αντιλήψεις της κοινωνικής ζωής.Στα κείμενά της επιλέγει και χρησιμοποιεί τις λέξεις βάσει του νοήματός τους, αλλά και της ηχητικής και οπτικής τους παρουσίας, δημιουργώντας υπερρεαλιστικές και ευαίσθητες συνομιλίες. Στη μουσική χρησιμοποιεί τον ήχο ως ένα υπό διαμόρφωση γλυπτό, καθώς και ως πνευματικό ηχοτοπίο. Όλα καταλήγουν στις δομές και τις αρθρώσεις που συγκρατούν τις σκέψεις. Συνεργάζεται τακτικά με άλλους καλλιτέχνες, όπως ο μουσικός Nikos Zades (Mother ‘n Son), ο εικαστικός J.-P. R-V (Group* 50/50), oσκηνοθέτης Charles Chemin, o χορογράφος OlivierDubois, ώστε να επεκτείνει την έρευνά της σε διάφορες δημιουργικές φόρμες. Η insitu προσέγγισή της την οδήγησε σε residenceis στη Γαλλία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα.

Ιωάννα Πλέσσα (εικαστικός)

Η Ιωάννα Πλέσσα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14/05/1991.Είναι απόφοιτος του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών. Από το 2008 έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις εικαστικού περιεχομένου και σε φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχοντας διακριθεί με βραβεία πολλές φορές για το έργο της.Το 2014 ξεκίνησε να εργάζεται στο θέατρο ως βοηθός γλύπτη (κατασκευή σκηνικών ειδικών αντικειμένων) για την παράσταση ‘’Still Life’’ του  Δημήτρη  Παπαϊωάννου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) και την τελετή έναρξης των Ευρωπαϊκών αγώνων του Μπακού. Από το 2015 εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη του Ευριπίδη Λασκαρίδη για την παράσταση “Relic” (Φεστιβάλ  Αθηνών, Φεστιβάλ Καλαμάτας, Palais DeTokyo, Bios) και την παράσταση «ΤΙΤΑΝΕΣ» για τις οποίες έχει φτιάξει και τις ειδικές κατασκευές.  Επιπλέον, έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνογράφου με τον Χρήστο Δελιδήμο, Κατερίνα Ζερβουδάκη, Γιωργίνα Γερμανού κ.ά.Τα τελευταία χρόνια επιμελείται εικαστικά περιβάλλοντα, εκθέσεις, γλυπτικά-σκηνικά αντικείμενα και κοστούμια για διάφορες παραστάσεις χορού και θεάτρου. Τα έτη 2017 και 2018 συνεργάστηκε με τη χορογράφο Άρια Μπουμπάκη για τα έργα “162 dancemeetings” (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,K.Θ.Β.Ε) και “dancemeetings (piraeusversion)” (Φεστιβάλ Αθηνών, Άνοιγμα στην πόλη, Πειραιάς).  Άλλοι σκηνοθέτες με τους οποίους έχει συνεργατεί είναι: Μιχάλης Αγγελίδης, Μαρία Παπαδοπούλου (Κ.E.T.), Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα  Αναστάσογλου (Θέατρο Του Νέου Κόσμου), Βασίλης Λιάκος (θέατρο Έκφραση) κ.ά.

Χριστίνα Ράινχαρτ (χορεύτρια)

Η Χριστίνα Ράινχαρτ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και φοιτά στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει συνεργαστεί με τη Hellenic Dance Company χορεύοντας ρεπερτόρια Pascal Rioult και Martha Graham (με το Martha Graham Company στην Νέα Υόρκη και στην Ελλάδα). Επίσης έχει δουλέψει με διάφορες/-ους χορογράφους (Ίρις Καραγιάν, Μαρία Κολιοπούλου, Μέντη Μέγα, Μαριέλα Νέστορα, Κατερίνα Σκιαδά, Βάσω Γιαννακοπούλου, Sita Ostheimer, Joao Cidade (Βερολίνο), Χρήστο Ξυραφάκη, Αθηνά Κυρούση, Martin Creed) και συμμετέχει σε φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το ARC for Dance Festival, το Music in Motion Festival κ.α. Έχει διδάξει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε πολλές σχολές και στούντιο χορού, όπως το Dance Cultural Centre, το Quilombo Studio και το Cumana Studio στην Αθήνα, καθώς και το Motions Dance Studio στο Βερολίνο και το Teatr Tanca Zawirowania στη Βαρσοβία.

Κωνσταντίνος Παπανικολάου (χορευτής)

Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου γεννήθηκε και σπούδασε χορό στη θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους χορογράφους Πατρίσια Απέργη, Μαριέλα Νέστορα και Τζένη Αργυρίου. Στο εξωτερικό έχει λάβει μέρος στις biennale του Μονάχου ,της Λυόν ,του Μπέρμιγχαμ καθώς και στο κέντρο Pompidou, στο Hellerau, στο the Place, Mercat des Flors κ.α. Απόφοιτος του τμήματος χορού στο Paris XIII, τα τελευταία τρία χρόνια ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

Αθηνά Γερανίου (κηπουρός)

Η Αθηνά Γερανίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περισσότερο αστικό πράσινο στην πόλη που μεγάλωσε, λίγο πριν τα 18 της χρόνια έφυγε για την Άρτα, όπου σπούδασε στο τμήμα Ανθοκομίας Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο ΤΕΙ Ηπείρου. Γυρνώντας πίσω, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης της σχολής, εργάστηκε στην Υπηρεσία Πρασίνου και Κηποτεχνίας του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα με αυτό και στη συνέχεια, εργάστηκε στο κομμάτι της διαμόρφωσης και συντήρησης εξωτερικών χώρων. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με φορέα το Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών με βασικό εισηγητή των Robert Koene αλλά και διάφορες διαλέξεις, μεταξύ άλλων αυτή του Fernando Caruncho - "Από τη γραμμή στο τοπίο.", που φιλοξενήθηκε στο ΜέγαροΜουσικής to 2011.Το 2015 έγινε κάτοχος του διπλώματος WSET London Level 2 Award, έπειτα από παρακολούθηση 2 κύκλων σπουδών στο Επαγγελματικό Κέντρο Οίνου και Αποσταγμάτων (WSPC) και από τότε έχει εργαστεί πολύ στο χώρο της εστίασης με κύριο αντικείμενο το κρασί.

Μανώλης Πιπίνης (μάγειρας)

Το 2000 αποφοίτησε από τη Σ.Τ.Ε. (Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων) της Αναβύσσου με ειδικότητα στην Μαγειρική τέχνη. Δοκιμάζει διάφορες κουζίνες έως το 2006 όπου εγκαθίσταται στο ‘ChezLucien‘ των Άνω Πετραλώνων. Εκεί για περίπου 4 χρόνια αποκτά σημαντική εμπειρία και γνώση στην κλασσική γαλλική μαγειρική και την εστίαση. Από το 2010 μέχρι και σήμερα συνεχίζει με πολλές αναζητήσεις σε διαφορετικά περιβάλλοντα (privatechefinvillas, yachts, catering, streetfood, bistro,café-resto, εστιατόρια) και με ποικίλες απαιτήσεις σε διατροφικό επίπεδο (Paleo, vegan, gluten-free, probiotic). Αγαπημένος του τομέας στη μαγειρική τέχνη είναι οι ζυμώσεις οι οποίες για εκείνον αποτελούν μοναδική εμπειρία μετουσίωσης της τροφής.   Τέλος, μελετάει ιστορία της διατροφής σε φυσικό και ηθικό επίπεδο, ψυχολογία της διατροφής, κοινωνική ανθρωπολογία κ.ά.