Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΓΓΑΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 8' 19'' ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΠΙΠ

Η Στέλλα Μαγγανά με αφορμή τη νέα παράσταση 8'19'' που υπογράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί και κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, στις 21.00, στο θέατρο ΜΠΙΠ, μιλά στην ertopen.

Πώς προέκυψε η συγγραφή του συγκεκριμένου έργου; Από που αντλήσατε έμπνευση; 

Το «8’19’’» είναι μια ιστορία που μιλά για το ταξίδι μας στην ζωή με κεντρικό άξονα το πώς αντιμετωπίζουμε τον θάνατο τόσο προσωπικά όσο και συλλογικά-κοινωνικά. Η αλήθεια είναι πως δεν μου είχε δημιουργηθεί ποτέ η ανάγκη ν΄ασχοληθώ με την συγγραφή, μέχρι που βίωσα την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου προσώπου, πράγμα που σηματοδότησε μια καινούρια περίοδο στη ζωή μου. Οι σκέψεις και οι εικόνες με τις οποίες γέμισα κατά την περίοδο εκείνη είναι αυτές που βρήκαν διέξοδο μέσα στο «8’19’’».

Τα παραμύθια αφορούν ενήλικες; Και τι διαπραγματεύεται το δικό σας παραμύθι το οποίο χαρακτηρίζεται ως "εφιαλτικό";

Στο συλλογικό ασυνείδητο η λέξη «παραμύθι» είναι συνδεδεμένη με το ανάλαφρο ανάγνωσμα που αφορά παιδιά. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός, πως τα κλασσικά παραμύθια είναι κυρίως αλληγορίεςπου αφορούν τρομακτικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στη ζωήκαι ακριβώς μέσα από την αλληγορικήαφήγηση ενός παραμυθιού ο ενήλικας βρίσκει τρόπο να εκφράσει τους φόβους και τις σκέψεις του για κάτι, ώστε στο τέλος να το«ξορκίσει».Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο «8’19’’».Ενιωσα την ανάγκη να μιλήσω για αυτό το τρομακτικόσυμβάντης απώλειας ώστε μέσα απ΄αυτό το «μοίρασμα» ν’ αλλάξει φορτίο – ίσως να βρει την ομορφιά του. Αυτή η διαδικασία ήταν κάπως εφιαλτική κι έτσι κάποια τέτοια χαρακτηριστικά κληροδοτήθηκαν στο απότοκό της… το «8’19’’»

Πόσο εύκολο είναι ένας νέος καλλιτέχνης -όπως εσείς- να αναλαμβάνετε τη συγγραφή, σκηνοθεσία αλλά και την ερμηνεία σε ένα νέο έργο;

Είναι μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία- κυρίως η σκηνοθεσία ταυτόχρονα με την ερμηνεία, καθώς η συγγραφική διαδικασία ολοκληρώνεται νωρίτερα – την οποία πρέπει να την κάνεις σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και εφόσον προκύπτει από προσωπική ανάγκη. Προσωπικά, το ν’ αναλάβω την ερμηνεία μαζί με την σκηνοθεσία ήταν μια απόφαση που πήρα μαζί με τους συνεργάτες μου και ήταν μια επιλογή συγκεκριμένα για το «8’19’’» λόγω της έντονης προσωπικής σύνδεσης - ήθελα να εμπλακώ με αυτή την ιστορία με ΄όλους τους πιθανούς τρόπους!

- Μιλήστε μας για εσάς αλλά και για τους συνεργάτες σας . Για την ομάδα που δημιουργείται το 8' 19'',που θα ανέβει σε λίγες μέρες στο θέατρο ΜΠΙΠ.

Κατ’ αρχάς νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ καθώς όλοι τουςέναςπρος έναν με στήριξαν με όλα τους τα μέσα ώστε να καταφέρει το «8’19’’»να πάρει σάρκα και οστά.Ξεκινώντας, με τους ερμηνευτές- Μαρία Προϊστάκη και Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο – υπήρξαμε συμφοιτητές στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Είναι δύο ηθοποιοί που εκτιμώ και σέβομαι πολύ και είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να συμμετέχουν στην πρώτη μου δουλειά.Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους συνεργάτες μου που είναι ο Αλέξης Χατζηιωάννου – που υπογράφει την πρωτότυπη μουσική μας - , ο Γιάννης Καραμπάτσοςπου θα αναλάβει τον φωτιστικό σχεδιασμό, η Δήμητρα Σκέμπη - βοηθός σκηνοθέτη και ηθοποιός, ο Κώστας Γκιόκας ο φωτογράφος μας και τέλος η Κυριακή Καλπακίδου που ανέλαβε τις ενδυματολογικές επιλογές.

Ποιό είναι το μήνυμα της παράστασης;

Πόσο κλειστοφοβικός μοιάζει ο κόσμος όταν ο νους μας στενεύει μέσα στην προσπάθειά του ν’ αντισταθεί στη φύση μας, που μέσα σ’ όλα τα υπόλοιπα εμπεριέχει  το γήρας και το θάνατο. Όταν καταλάβουμε πόση ομορφιά κρύβει μια ρυτίδα ή - πέρα από την φρίκη- τι δέος και κυρίως ανθρωπιά  η απώλεια ενός ανθρώπου ή το ίδιο το προσωπικό μας επικείμενο τέλος, ίσως να φτάσουμε λίγο πιο κοντά στο να πάρουμε μιαν ανάσα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Προς το παρόν όλη η συγκέντρωση και η ενέργεια είναι πάνω στο «8’19’’» ωστόσο κατάλαβα μέσα από αυτήν την διαδικασία πως  θα ήθελα πολύ να συνεχίσω να εξελίσσομαι στο σκηνοθετικό κομμάτι. Μια επόμενη δουλειά πάνω σε κάποιο αγαπημένο μου παραμύθι μου φαντάζει άκρως  δελεαστική!

Στο έργο της Στέλλας Μαγγανά, με τίτλο «8’19’’» που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 στις 21.00 στο θέατρο ΜΠΙΠ, τρεις ηθοποιοί ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, η Μαρία Προϊστάκη και η Στέλλα Μαγγανά επιδιώκουν  μια αλληγορική πολυδιάστατη αφήγηση για το ταξίδι μας στη ζωή μέσα από μια δυναμική παράσταση πλεγμένη με ηλεκτρονικούς ήχους και digital εικόνες. Παράλληλα με την πρωτότυπη μουσική του Αλέξη Χατζηιωάννου οι ηθοποιοί – αφηγητές χτίζουν με το σώμα και τη φωνή τους έναν κόσμο φαντασιακό, με δικούς του κανόνες, που ξεκινά σαν όνειρο και εξελίσσεται σε έναν μυστήριο εφιάλτη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
8' 19''

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – σκηνοθεσία : Στέλλα Μαγγανά

Βοηθός σκηνοθέτη : Δήμητρα Σκέμπη

Πρωτότυπη μουσική : Αλέξης Χατζηιωάννου

Ενδυματολογία : Κυριακή Καλπακίδου

Σχεδιασμός αφίσας : Αλεξία Κωστή

Σχεδιασμός φώτων, video : Γιάννης Καραμπάτσος

Φωτογραφίες : Κώστας Γκιόκας


Ερμηνεύουν : Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Στέλλα Μαγγανά, Μαρία Προϊστάκη

 

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 26/11/ 2018 έως 22/01/2019

Ώρα έναρξης : 21.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων : 10€, 5€(ατέλειες ανέργων,φοιτητικό, ΑΜΕΑ)

Προπώληση εισιτηριών: Viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-bip/8-19/

Θέατρο ΜΠΙΠ

Κυκλάδων και Αγίου Μελετίου 25, Κυψέλη

Τηλ.: 213 03 44074