Λαϊκά παραμύθια στα Ενετικά Τείχη

«Η Φτέρενη Κόρη»

Τρίτη 1 Αυγούστου, ώρα 21:30, Πύλη Βηθλεέμ

«Η Ωραία Αθοκουτάλα»

Σάββατο 12 Αυγούστου, ώρα 21:30, Πύλη Βηθλεέμ

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, έπειτα από 35 δράσεις και παραστάσεις στην Αθήνα και όλη τη χώρα παρουσιάζει στα Τείχη του Ηρακλείου δύο ελληνικά, λαϊκά παραμύθια που αγαπήθηκαν ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια όπου κι αν παρουσιάστηκαν! Πρόκειται για το δωδεκανησιακό με μεσαιωνικές καταβολές «Η Φτέρενη Κόρη» και για τη σκοτεινή, κρητική εκδοχή της Σταχτοπούτας «Η Ωραία Αθοκουτάλα» σε καταγραφή Γιώργη Γρ. Σταματάκη.Η ΦΤΕΡΕΝΗ ΚΟΡΗ: Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι στην Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Λαμία, την Αθήνα και τη Ρόδο, η μαγεμένη κόρη-πουλί θα εξασφαλίσει για μια ακόμη βραδιά το θρόνο στο βασιλόπουλο που την αγάπησε σφόδρα, ξαναβρίσκοντας συνάμα τη χαμένη ομορφιά της και νικώντας τις σκοτεινές δοκιμασίες της δρακόντισσας μάνας της.Για άλλη μια φορά θα εμφανιστεί στο Μεγάλο Κάστρο, την πόλη από όπου ξεκίνησε το καλλιτεχνικό της ταξίδι, μόνο που τώρα θα παρουσιαστεί σε ανοικτό χώρο, στα Τείχη της πόλεως και συγκεκριμένα στη Βόρεια Χαμηλή Πλατεία Προμαχώνα «Βηθλεέμ» με κατεύθυνση το θεόρατο τείχος και όχι τη διαμορφωμένη σκηνή.

Η παράσταση προσφέρεται για θεατές κάθε ηλικίας –μικρούς και μεγάλους, διαθέτοντας ως κύρια δομικά στοιχεία το θέατρο, το χορό και την κινηματογραφική προβολή.Συντελεστές:

Θεατρική προσαρμογή – αφήγηση – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης,

Ερμηνεία – χορογραφία: Μικαέλα Κεφαλογιάννη,

Μουσική: Tokso Quartet / Κέλυ Θωμά – Sigrun Eng – Eleonore Billy – Anne Hytta, Κοστούμι: Diana Ender,

Σκίτσα – κατασκευές: Άννα Χατζηδάκη,

Βίντεο: Μαρία Χατζημηνά,

Παραγωγή: StravagantiNUOVI.

Τρίτη 1 Αυγούστου, 9:30μ.μ. Γενική είσοδος: 7 ευρώ

ΓΙΑ ΘΕΑΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝΗ ΩΡΑΙΑ ΑΘΟΚΟΥΤΑΛΑ: Μετά από ένα συγκινητικό ταξίδι στην Κρήτη, την Αθήνα, τη Ρόδο και τη Γαύδο το κοσμαγάπητο παραμύθι θα δοκιμαστεί σε ανοικτό χώρο και δη στη Βόρεια Χαμηλή Πλατεία του Προμαχώνα «Βηθλεέμ» με κατεύθυνση το θεόρατο τείχος και όχι τη διαμορφωμένη σκηνή. Εκεί που η γκραν-γκινιόλ αισθητική της παράστασης δύναται να ξεδιπλωθεί στο έπακρο με τις υποβλητικές φωτοσκιάσεις.«Αθοκουτάλα» είναι το όνομα της ηρωίδας ενός πασίγνωστου παραμυθιού στα πέρατα του κόσμου. Πρόκειται για τη Σταχτοπούτα, όνομα με την ίδια ετυμολογική εξήγηση (άθος = στάχτη)∙ ένα μάλλον κοινό παραμύθι της μεσαιωνικής Ευρώπης.

Η κρητική παραλλαγή της Σταχτοπούτας αντλεί υλικό από τα περήφανα Αστερούσια Όρη και δη τα Καπετανιανά, ιδιαίτερη πατρίδα του λαογράφου-συγγραφέα Γιώργη Γρ. Σταματάκη, ο οποίος είχε την τύχη να ακούσει το παραμύθι από τη γιαγιά του στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και να το καταγράψει διατηρώντας -στο ακέραιο- τη ντοπιολαλιά, το σκοτάδι και τα «πρεπά» μιας αλλοτινής εποχής.Συντελεστές:

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία - φωτισμοί: Δημήτρης Φοινίτσης,

Ερμηνεία: Ελένη Στρατάκη,

Πρωτότυπη μουσική – εκτέλεση: Κωστής Μακάκης,

Κοστούμι: Μανωλία Κοκολογιάννη,

Επιμέλεια κίνησης: Μικαέλα Κεφαλογιάννη,

Παραγωγή: StravagantiNUOVI.Σαββάτο 12 Αυγούστου, 9:30μ.μ. Γενική είσοδος: 10 ευρώ, Μειωμένο: 7 ευρώ

ΓΙΑ ΘΕΑΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 13 ΕΤΩΝ

Οι παραστάσεις συγκαταλέγονται στο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου «Ηράκλειο - Καλοκαίρι 2017»Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις δράσεις της Ομάδας: www.protasi.org

τηλ. επικοινωνίας: 699 7166 210